spot_img
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑρκούδα στον Ταξιάρχη: Προσφυγή στην εισαγγελία από την κοινότητα

Αρκούδα στον Ταξιάρχη: Προσφυγή στην εισαγγελία από την κοινότητα

Την εξώδικο υπογράφει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ταξιάρχη

|

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η Κοινότητα Ταξιάρχη Χαλκιδικής, θέτοντας προ των ευθυνών τους όλους όσοι ασχολούνται με την σύλληψη και μετεγκατάσταση της αρκούδας- που σύμφωνα με τους κατοίκους είναι περισσότερες- από την περιοχή τους

Η εξώδικη διαμαρτυρία έχει σταλεί ήδη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πολυγύρου και στρέφεται κατά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Δασαρχείου Πολυγύρου, της Διεύθυνσης Δασών Π.Ε. Χαλκιδικής, τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Δάσους Ταξιάρχη-Βραστάμων, το Κέντρο Προστασίας Αρκούδας, την Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και Φύση «Καλλιστώ» και το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

Την εξώδικο υπογράφει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ταξιάρχη, Ιωάννης Ξάκης, με την οποία επισημαίνονται τα εξής:

«Στην περιοχή μας στον Ταξιάρχη εδώ και 15 ημέρες περίπου κυκλοφορεί μία αρκούδα (ή αρκούδες) η οποία έχει κάνει αρκετές ζημίες σε μελισσοκόμους. Έχουμε πληροφορηθεί ότι τώρα γυρίζει γύρω σε κτηνοτροφικές μονάδες και φοβόμαστε μήπως γίνει κάποιο ατύχημα και σε ανθρώπους. Αν και έχετε ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή που ήρθε το ζώο (ζώα) στην περιοχή μας και σε όλα τα χωριά της γύρω περιοχής, εσείς, που είστε οι αρμόδιες υπηρεσίες για την απομάκρυνση του ζώου, δεν δίνετε ιδιαίτερη σημασία.

Να γνωρίζετε ότι θα είστε υπεύθυνοι αν συμβεί κάτι σοβαρότερο σε κάποιον άνθρωπο και θα πρέπει να αποζημιώσετε όλους τους ανθρώπους που έχουν πάθει ζημιά από το ζώο. Τελευταία παράκληση, πρέπει να λάβετε μέτρα ώστε το ζώο (που κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι μόνο ένα) να απομακρυνθεί από την περιοχή μας πριν να είναι αργά».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κοινοτάρχη, εκείνος αμφισβήτησε ανοιχτά τις προσπάθειες των δυο οργανώσεων στην περιοχή τους. «Δεν θέλουν να πιάσουν καμιά αρκούδα! Όλα τα κάνουν για τα μάτια του κόσμου. Επιμένουν ότι είναι μια, ενώ εμείς έχουμε δει τουλάχιστον δυο: μια μαύρη και μια καφέ. Άρα είναι περισσότερες. Ήρθαν κάνα δυο-φορές στα μέρη μας, έστησαν μια παγίδα, έβαλαν τροφή για να προσελκύσουν την αρκούδα, εκείνη μπήκε μέσα, έφαγε και έφυγε! Όπως, μας είπαν και μας έδειξαν κι ένα σχετικό βίντεο, το ζώο δεν πιάστηκε, γιατί δεν έπεσε η μπάρα της παγίδας! Οι άνθρωποι δεν θέλουν να πιάσουν καμιά αρκούδα, αφού αυτοί τις έφεραν στην περιοχή μας», ξεσπά ο κ. Ξάκης.

Οι ισχυρισμοί των εκπροσώπων των δύο οργανώσεων δεν πείθουν καθόλου τους κατοίκους του Ταξιάρχη. «Δεν μπορεί να εμφανίστηκαν από το πουθενά αρκούδες στην περιοχή μας. Ούτε και να είναι μια που να πηγαινοέρχεται Χαλκιδική-Θεσσαλονίκη και να εμφανίζεται σε διάφορα μέρη. Για να κινείται ένα ζώο στα χαμένα, σημαίνει ότι δεν γεννήθηκε στην περιοχή, αλλά κάποιοι το έφεραν», είναι η πεποίθησή τους.

«Είχαμε δει γύρω στην Άνοιξη ένα περίεργο φορτηγό αυτοκίνητο να κυκλοφορεί στην περιοχή μας, αλλά δεν είχαμε δώσει σημασία. Η εμφάνιση αρκούδας έγινε λίγο καιρό αργότερα. Δεν είναι τυχαίο!», συνεχίζει ο κ. Ξάκης, ο οποίος τονίζει ότι το θέμα, μέσω βουλευτών του νομού, θα φτάσει μέχρι και τη Βουλή, προκειμένου οι αρμόδιοι να φροντίσουν να συλληφθεί και να απομακρυνθεί το ζώο, ή τα ζώα σε περιοχές, κατάλληλες
για αυτά.

Να σημειωθεί ότι κάτοικοι της περιοχής είχαν δει να κινείται στην περιοχή τους την Πρωτομαγιά ένα φορτηγό «Oύνιμακ», το οποίο και θεώρησαν ύποπτο, γιατί συνέπεσε με την εμφάνιση αρκούδων. Το όχημα, μάλιστα, το φωτογράφισε διερχόμενος οδηγός. «Ήταν ένα περίεργο καινούργιο φορτηγό τύπου «Ούνιμακ», που ερχόταν από την Αρναία και τον Στανό με κατεύθυνση τον Μελισσουργό. Ήταν σαν μια μεγάλη κλούβα η καρότσα του, στη θέση του οδηγού ήταν ένα άτομο. Μπροστά είχε ζωγραφισμένες αρκούδες: μια μεγάλη και από πίσω της τρεις μικρότερες. Οι πινακίδες ήταν ξένες. Το ίδιο όχημα το είδαν το ίδιο διάστημα να κυκλοφορεί στις λίμνες Βόλβη και Λαγκαδά και στο Χορτιάτη, όπως φάνηκε και από τα σχόλια που ακολούθησαν την ανάρτηση της φωτογραφίας στο διαδίκτυο, από τον πρώην πρόεδρο του Κ. Σ. Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Απόστολο Γιαπουτζή», είπε στην ιστοσελίδα μας ο άνθρωπος που φωτογράφισε το ύποπτο φορτηγό.

ochima arkoyda ochima arkoyda 2

Πάντως, το γεγονός ότι οι κάτοικοι του Ταξιάρχη δεν εμπιστεύονται τους εκπροσώπους των δυο οργανώσεων φαίνεται και από την επισήμανση στην εξώδικο, με την οποία ζητούν να μην εμπλακούν αυτές στην παγίδευση της αρκούδας ή των αρκούδων, αλλά αυτή να γίνει από κρατικούς υπαλλήλους. «Να τους φιλοξενήσουμε σε καταλύματα και μόλις συλληφθεί κάποιο ζώο να το παραλάβουν για να το μεταφέρουν αλλού», είναι η πρόταση της κοινότητας Ταξιάρχη.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκούδα επιτίθεται σε φορτηγό και σπάει το παρμπρίζ στην Ιαπωνία – Βίντεο

Αρκούδα επιτίθεται σε φορτηγό και σπάει το παρμπρίζ στην Ιαπωνία Η τρομακτική στιγμή που μια αρκούδα επιτίθεται σε ένα φορτηγό και ραγίζει το παρμπρίζ κατά...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ