Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα Αδράνειας | Όπλα Αερίων

Όπλα Αδράνειας | Όπλα Αερίων

|

Ας μιλήσουμε για «Όπλα Αδράνειας – Όπλα Αερίων»

Η συζήτηση σχετικά με τα αυτογεμή που λειτουργούν με αέρια ή αδράνεια έχει ξεκινήσει ύστερα από την ολοκλήρωση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ακόμα καλά κρατεί…

Για περισσότερο από έναν αιώνα, τα όπλα αδρανείας βρίσκονται στα χέρια των κυνηγών, χάρη στο Auto-5 του John Moses Browning και ενός Δανού οπλουργού (Christer Sjorgren), ο οποίος δημιούργησε το σύστημα αδράνειας που βελτίωσε μετέπειτα η  Benelli και άλλοι κατασκευαστές όπλων. Το πρώτο πράγμα που καταρρίπτεται αρχικά είναι ότι τα όπλα αερίων ήταν προγενέστερα αυτών που λειτουργούν με αδράνεια.

Αρκεί κανείς να σκεφτεί πως λειτουργούσαν τα όπλα ελατηρίου για να το καταλάβει αυτό. Τα αυτογεμή αερίων εμφανίστηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την ανάπτυξη του M1 Garand, του όπλου μάχης που χρησιμοποιούσαν τα αμερικανικά στρατεύματα.

- Advertisement -

Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1950, οι Browning, Winchester και Remington, άρχισαν να παράγουν όπλα αερίου. Στην πορεία στο… παιχνίδι μπήκε και η Beretta. Οι διαφωνίες μεταξύ κυνηγών και σκοπευτών εστιάζονταν στην εταιρία που έχει το καλύτερο σύστημα αερίων.

Η συζήτηση και η κόντρα μεταξύ όπλων αερίων και αδρανείας, βασικά ξεκίνησε από την παρουσία των πρώτων Benelli στην αγορά. Το ένα σύστημα δεν είναι εγγενώς καλύτερο από το άλλο… Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και στις δύο περιπτώσεις. Τα ζητούμενα και οι προτεραιότητες για τον κάθε κυνηγό είναι διαφορετικά και με βάση αυτά πρέπει να επιλέγει, όχι τόσο τη μάρκα αλλά το σύστημα λειτουργίας.

Οι μηχανισμοί αδρανείας είναι απλοί, αποτελούνται από λίγα εξαρτήματα και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση. Στον αντίποδα για να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα, θα πρέπει να υπάρχει η απαιτουμένη αντίσταση στο πίσω μέρος. Μία κακή επώμιση ίσως αποτελέσει αιτία μη σωστής λειτουργίας του όπλου.

Όπλα Αδράνειας – Όπλα Αερίων | Οι διαφορές µεταξύ τους

Το χειμώνα όταν ο κυνηγός φοράει χοντρό μπουφάν το «μαξιλαράκι» που δημιουργείται μεταξύ του πέλματος και του ώμου μπορεί να λειτουργήσει σαν αμορτισέρ, με συνέπεια το όπλο να μην δεχτεί την απαιτούμενη αντίσταση. Τα σύγχρονα πέλματα έχουν μειώσει κατά πολύ την ανάκρουση. Πάντα θα υπάρχει διαφορά μεταξύ όπλων αερίων και αδράνειας. Φανταστείτε πόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι ένα τέτοιο πέλμα αν τοποθετηθεί σε όπλο αερίων.

Οι κυνηγοί που ρίχνουν φυσίγγια super magnum θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα το χαμηλό λάκτισμα που προσφέρει ένα όπλο αερίων, συνδυαστικά με ένα εξελιγμένο πέλμα που έχει σχεδιαστεί ώστε να συντελεί ουσιαστικά στη μείωση της ανάκρουσης. Την ίδια αίσθηση άνεσης θα αποκομίσουν και εκείνοι που χρησιμοποιούν γενικότερα ισχυρές γομώσεις, αλλά και εκείνοι που για κάποιους λόγους (μπορεί να είναι και ιατρικής φύσης) αναζητούν ένα όπλο με πολύ χαμηλό λάκτισμα.

Τα όπλα αερίων χρειάζονται συχνότερα καθάρισμα λόγω των κατάλοιπων που δημιουργούνται από την καύση της πυρίτιδας και περνούν με τα αέρια στο σύστημα λειτουργίας, σε μέρη που κινούνται και έχουν τριβές μεταξύ τους. Σε καμία περίπτωση ένα όπλο αερίων δεν μπορεί να είναι πιο «λεπτό» συγκριτικά με ένα όπλο αδρανείας.

Ο μηχανισμός που βρίσκεται στο σημείο που κρατιέται η πάπια αναγκάζει τους κατασκευαστές να φτιάχνουν πιο χοντρές πάπιες. Και στην περίπτωση του ζυγίσματος (αν μας επιτρέπετε να μιλάμε για ζύγισμα στα αυτογεμή) τα όπλα αδρανείας υπερτερούν από αυτά των αερίων.

Τα «λεπτά» όπλα προσφέρουν καλύτερη αίσθηση στο κρότημα, ειδικά σε εκείνους που δεν έχουν μεγάλες παλάμες, αλλα και σε αυτούς που φοράνε χοντρά γάντια τον χειμώνα. Η μακροζωία ενός όπλου δεν έχει να κάνει τόσο με το αν είναι αδρανείας ή αερίων, όσο με την προσοχή και την φροντίδα που θα του δείξει ο κάτοχός του. Ένα αυτοσυντηρημένο όπλο αερίων θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από ένα κακοσυντηρημένο αυτογεμές αδράνειας και το αντίστροφο.

Οι ανάγκες… δείχνουν την επιλογή

Οι μηχανισμοί των όπλων αερίων αποτελούνται από περισσότερα εξαρτήματα. Αυτό στατιστικά σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν πρόβλημα. Εδώ μπαίνει ένα θέμα συζήτησης που σχετίζεται με την ποιότητα αλλά και την επεξεργασία των μετάλλων.

Η διάρκεια ζωής ενός μεταλλικού και όχι μόνο εξαρτήματος καθορίζεται από 3 παράγοντες: Ο πρώτος είναι η ποιότητα της πρώτης ύλης, ο δεύτερος η επεξεργασία και ο τρίτος η συντήρηση. Αν στους τρεις παράγοντες αυτούς υποθέσουμε ότι όλα βρίσκονται ή γίνονται στο υψηλότερο επίπεδο τότε ναι, τα όπλα αδρανείας υπερτερούν έναντι αυτών που λειτουργούν με αέρια.

Ένας αστάθμητος παράγοντας είναι και η χρήση που γίνεται στο όπλο. Πόσα φυσίγγια ρίχνει αλλά και τι φυσίγγια ρίχνει…

Μπορεί να αναφέρουμε ως πλεονέκτημα, ότι τα όπλα αδρανείας δεν χρειάζονται τόσο πολύ συντήρηση, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε τι θα πει συντήρηση. Σε όλα τα όπλα, ανεξάρτητα από το αν είναι δίκαννα, μονόκαννα, αυτογεμή αερίων ή αδράνειας, η βασική προϋπόθεση για να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής είναι η σωστή συντήρησή τους.

Αυτές είναι οι βασικές διαφορές που έχουν μεταξύ τους τα αυτογεμή αερίων και αδράνειας. Για όλους αυτούς τους λόγους υπάρχουν οι διαφορετικές απόψεις. Το καλύτερο είναι αυτό που καλύπτει στον μεγαλύτερο βαθμό τις ανάγκες εκείνου που το επιλεγεί.

Όσο και να συζητηθεί το θέμα, δεν πρόκειται ποτέ να καταλήξει σε συμπέρασμα για το ποιος μηχανισμός είναι ο καλύτερος. Όσο οι εταιρίες εντοπίζουν σημεία που υστερούν τόσο προσπαθούν να τα βελτιώσουν. Μην ξεχνάτε, ότι η εξέλιξη και των δύο μηχανισμών τα τελευταία χρόνια είναι θεαματική και δεν σταματά εδώ. Όσο συνυπάρχουν τόσο θα βελτιώνονται. Στον τομέα τις εξέλιξης οι μηχανισμοί αερίων έχουν κάνει περισσότερα βήματα συγκριτικά με τους μηχανισμούς αδρανείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μεγάλη κουβέντα σχετικά με τη ρίγα σκόπευσης

Η μεγάλη κουβέντα σχετικά με τη ρίγα σκόπευσης, είναι από τα αγαπημένες μεταξύ των κυνηγών, με τους θιασώτες της μίας ή της άλλης άποψης...
37,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
10ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,740ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
broken clouds
17 ° C
18.4 °
15.4 °
72 %
6.2kmh
75 %
Τε
16 °
Πε
18 °
Πα
18 °
Σα
18 °
Κυ
19 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ