Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΤελευταίες ΕιδήσειςΚυνηγετική παιδεία: Εμείς και οι άλλοι...

Κυνηγετική παιδεία: Εμείς και οι άλλοι…

|

- Advertisement -

 

«Δεν βαριέσαι, αμόρφωτος άνθρωπος είναι…», λένε συνήθως οι παλαιότεροι παρέχοντας έτσι και άφεση αμαρτιών. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως, θέματα που έχουν να κάνουν με ευγένεια, συνείδηση, ήθος και αξιοπρέπεια, δεν εξαρτώνται από το επίπεδο μόρφωσης, ούτε εξασφαλίζονται από την επαγγελματική θέση του καθενός. Η παιδεία, όπου «φυτρώσει», ανθίζει το ίδιο όμορφα τόσο σε απόφοιτους δημοτικού, όσο και σε κατόχους διδακτορικού…

 

Στο κυνήγι κανείς δεν μπορεί να επιβάλει σε κανένα τον τρόπο που θα κυνηγήσει. Ο καθένας από κάποιον πήρε μαθήματα στα πρώτα του βήματα, και στην πορεία κράτησε, αφαίρεσε, πρόσθεσε ή βελτίωσε μερικά από αυτά, διαμορφώνοντας δικό του δρόμο…

- Advertisement -

Στο βουνό λοιπόν και στον κάμπο, στο στατικό καρτέρι και στην έρευνα του περπατητού, κάθε κυνηγός ακολουθεί τις προσωπικές του συνήθειες, επιδεικνύοντας παράλληλα και ατομική συμπεριφορά. Συνήθεια και συμπεριφορά είναι δύο τελείως διαφορετικές μεταξύ τους έννοιες, αρκετές για να περιγράψουν με λεπτομέρεια και να αποδώσουν με ακρίβεια την κυνηγετική «ταυτότητα» του καθενός.

Οι συμπεριφορές καθρεφτίζουν το κυνήγι

Συνήθεια είναι να κυνηγάμε σταθερά συγκεκριμένο θήραμα, να κυνηγάμε με σκυλιά, ή χωρίς, να επιλέγουμε συγκεκριμένη φυλή τετράποδων, να έχουμε «κόλλημα» με επώνυμα ρούχα, με τύπους όπλων και φυσιγγίων, να πηγαίνουμε μόνιμα στους ίδιους κυνηγότοπους, να ψήνουμε στο βουνό, να φτιάχνουμε φυλάχτρα, να ακολουθούμε την ίδια παρέα και πολλά ακόμη.

Συμπεριφορά είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το χώρο που μας φιλοξένησε για ώρες ή μέρες, οι συνθήκες συνύπαρξης που δημιουργούμε σε βάρος ή προς όφελος άλλων μέσα σε κοινούς κυνηγότοπους και γενικότερα ο σεβασμός που απαιτείται να δείχνουμε απέναντι στην ξένη περιουσία, στο περιβάλλον αλλά και στον συνάδελφο, ντόπιο ή ξένο.

Το αν είμαστε μπεκατσάδες, τσιχλάδες, ορτυκάδες ή λαγάδες, το αν έχουμε μανία με τα σέττερ, τα πόϊντερ, ή τα γκέκικα, αν τουφεκάμε με δίκαννο ή καραμπίνα, με 28 ή με 36 γραμμάρια, βεβαίως κανένα δεν ενδιαφέρει και ακόμη καλύτερα κανένα δεν ενοχλεί.

Όλα τα προβλήματα, ασήμαντα και σημαντικά, προκύπτουν άμεσα από τη συμπεριφορά που διατηρούν και εφαρμόζουν πολλοί ασυνείδητοι, κάμποσοι παρτάκηδες και ευτυχώς λίγοι τοπικιστές. Ασυνείδητοι είμαστε όλοι εμείς που με δύο λόγια χαρακτηριζόμαστε ως οι «βρομιάρηδες» των κυνηγότοπων. Όλοι εμείς που πίσω μας αφήνουμε κάλυκες, σακούλες, χαρτιά, πλαστικά και γενικά ένα μικρό σκουπιδαριό, αδιαφορώντας για την εικόνα και τις συνέπειές της μελλοντικά. Αυτή η πράξη στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προέρχεται από δόλο και σκοπιμότητα.

Η σχέση αγρότη – κυνηγού

Κανείς δεν πάει να βρομίσει την ύπαιθρο θέλοντας να εκδικηθεί τη φύση. Οι περισσότεροι όμως μεγαλώσαμε σε συνθήκες και εποχές, που ο σεβασμός στο περιβάλλον ήταν άγνωστα κεφάλαια… Ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά και ευκαιρίες για να αλλάξουμε θα υπάρξουν πολλές στο μέλλον. Η άλλη μορφή του «κατ΄ επάγγελμα» ασυνείδητου περιγράφει όλους εμάς που σκοπίμως πλέον προκαλούμε ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Θεωρώ τουλάχιστον υπερβολικό να λένε πως καταστρέφουμε τα τριφύλλια και επιεικώς ακραίο πως λεηλατούμε περιουσίες.

Δέχομαι όμως πως πράγματι προκαλούμε σημαντική απώλεια εισοδήματος για τον αγρότη, όταν πατάμε σιτάρια που δεν πρόκειται να σηκωθούν, όταν περπατώντας σπάμε βαμβάκια, τσαλαπατάμε καρότα, όταν γυρνοβολάμε στα μποστάνια και φυσικά όταν απλώνουμε χέρια στους ελαιώνες, στους οπωρώνες, στα αμπέλια και στα κηπευτικά!

Δεν αναφέρομαι σε αυτούς που κόβουν ένα σταφύλι, ή ένα πορτοκάλι. Στοχοποιώ αυτούς που το κάνουν με δόλο, που ως ιδιοκτήτες, «τρυγάνε» μονίμως και από παντού γεμίζοντας πορτ παγκάζ και που όλοι γνωρίζουμε πως δεν είναι λίγοι. Αν έρθουμε στη θέση του αγρότη, πόσο δίκιο άραγε θα του δώσουμε, διαπιστώνοντας ότι είναι εχθρικός απέναντι σε κάθε κυνηγό που βλέπει γύρω του;

Και αν ένας ή περισσότεροι από αυτούς είτε από εκδίκηση, είτε από απόγνωση, είτε γιατί τόσο είναι το μυαλό τους αποφασίσουν να σπείρουν τον τόπο με φόλες, σε τι άραγε φταίει ο ανυποψίαστος συνάδελφος που περνώντας θα κλάψει τα αδικοχαμένα σκυλιά του; Οι σχέσεις κυνηγών – αγροτών ήταν ανέκαθεν άρρηκτα συνδεδεμένες. Την τελευταία δεκαετία όμως, αυτές οι σχέσεις τίθενται υπό αμφισβήτηση, έχουν διαρραγεί και διαρκώς χειροτερεύουν.

Οι «παρτάκηδες» και οι τοπικιστές

Όσοι από εμάς έχουμε τη δυνατότητα και τη συνήθεια να κυνηγάμε σχετικά μακριά, αυτές τις εχθροπολεμικές συνθήκες τις βιώνουμε σε κάθε ταξίδι. Αφού απρόσκλητοι πηγαίνουμε στον τόπο τους, αφού εκεί βρίσκουμε ότι ζητάμε, γιατί πρέπει να προκαλούμε με τέτοιες συμπεριφορές; Η άλλη γάγγραινα του κυνηγιού προκύπτει από την συμπεριφορά των «παρτάκηδων».

Παρτάκηδες, είμαστε όλοι εμείς που πολύ θα θέλαμε να κυνηγάμε μόνοι από το Γύθειο μέχρι την Ορεστιάδα. Εμείς που κλείνουμε χωματόδρομους για να μην περάσουν άλλοι, ρίχνοντας κορμούς, βάζοντας καρφιά, κατεβάζοντας μπάρες, ή αφήνοντας εμπόδιο το δήθεν χαλασμένο αυτοκίνητο. Εμείς που τουφεκάμε στον Θεό για να μην στρώσουν τα πουλιά στους επόμενους, εμείς που θα βγούμε με πουλόσκυλα στους περδικότοπους, δήθεν για λαγό, εμείς που δεν θα σεβαστούμε το δικαίωμα στα καρτέρια εκείνων που πήγαν νωρίτερα, εμείς που βασισμένοι στο υπεράριθμο της παρέας μας θα το παίξουμε νταήδες στους λιγότερους και τέλος εμείς που είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα, ώστε και μόνο εμείς να πάρουμε θηράματα και το κυνήγι των υπολοίπων να χαλάσουμε.

Τοπικιστές περιλαμβάνει το τρίτο μικρότερο κακό και αφορά εκείνους που διατηρούν κτητικές αντιλήψεις. Είναι μικρότερο σαν πρόβλημα, διότι πράγματι λίγοι είναι αυτοί που το εφαρμόζουν και σαφώς λιγότεροι εκείνοι που το αντιμετωπίζουν. Γνωρίζω κυνηγούς της επαρχίας που άδικα τους κόλλησαν τη ρετσινιά, αλλά και άλλους που δίκαια την απέκτησαν.

Γιατί δηλαδή έχουμε την απαίτηση αυτός που καλλιεργεί τριφύλλια στην Αμαλιάδα, καλαμπόκια στο Αγρίνιο, ελιές στην Πρέβεζα, μήλα στην Αριδαία, σιτάρια στην Δράμα και λιόσπορα στον Έβρο, να έχει λιγότερα δικαιώματα να κυνηγήσει στο τόπο του ή στα χωράφια του από εμένα που θα πάω ως εκεί από την Αθήνα; Βεβαίως και υπάρχουν οι αμετανόητα ακραίοι σε συμπεριφορές.

Ωστόσο ρε παιδιά, είναι δυνατόν να τους ορίσουμε πότε θα θερίσουν τη σοδειά τους, μόνο και μόνο γιατί κάναμε ταξίδι, έξοδα, και μέσα σε αυτά τα χωράφια σκοπεύαμε να στηθούμε, επειδή είδαμε ορτύκια ή τρυγόνια; Ξέρετε πόσα κρούσματα τοπικισμού χρεώθηκαν τελείως άδικα μέσω καταγγελιών σε διαδίκτυο και κυνηγετικό τύπο πάνω σε ντόπιους κυνηγούς, δίχως οι ίδιοι να έχουν την παραμικρή συμμετοχή;

Το δίκιο στη… ζυγαριά

Ξενοτοπίτες ήταν αυτοί που με αλυσίδες και λουκέτα από δέντρο σε δέντρο έφραξαν τον δρόμο για περδικάδες στον Αμάραντο του Κόζιακα, αυτοί που με αλυσοπρίονο έριξαν δέντρο κλείνοντας δρόμο στα φασσοκάρτερα του Φαλακρού, εκείνοι που μετακινώντας πέτρες έστησαν οδόφραγμα στα τετρακίνητα στο Διαβολόρεμα της Δαδιάς και τέλος όλοι αυτοί που γέμισαν με σκηνές και καρεκλάκια λαιμούς και χούνες περιμετρικά της λίμνης Πλαστήρα, για να δηλώσουν ως πιασμένα πολλά καρτέρια…

Ας μην γελιόμαστε… Ο καθένας μας, περιγράφοντας κάθε αρνητικό στον κυνηγότοπο, το κάνει με τέτοιο τρόπο ώστε το δίκιο να ζυγιάσει προς την μεριά του, είτε του ανήκει, είτε όχι. Δεν είμαστε κοινωνία αγγέλων.

Προς τους έξω, κάνουμε ομολογουμένως φιλότιμες προσπάθειες για να αποδείξουμε πως αγαπάμε το δάσος, τη φύση και τη ζωή που φιλοξενούν, όμως από μέσα, κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, ακόμα κάνουμε τα πάντα για να δείχνουμε μία άλλη εικόνα…

Διαμαρτυρόμαστε εκ του ασφαλούς για το Σύλλογό μας, την Ομοσπονδία, τη Θηροφυλακή, για τους Νόμους, για τους πάντες και τα πάντα, όμως κλείνουμε τα μάτια και ποτέ δεν καταγγείλαμε τον διπλανό λαθροθήρα που κλέβει το μερτικό πολλών. Οι συνήθειες του καθενός ας διατηρηθούν ίδιες, συμπεριφορά όμως πρέπει να αλλάξουμε οι περισσότεροι, παιδεία πρέπει να αποκτήσουμε και μάλιστα το συντομότερο…

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κώστας Γαρέφης: Ο σταυραετός του Πηλίου

Ο Έλληνας Μακεδονομάχος Κώστας Γαρέφης Μακεδονία 1900. Αναβρασμός. Τα βουλγαρικά κομιτάτα με «φωτιά και τσεκούρι» θέλουν να αλλάξουν συνειδήσεις. Οι Μακεδόνες αντιστέκονται. Στην καρδιά των...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,110ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
27.9 ° C
29.5 °
25.9 °
38 %
3.6kmh
20 %
Πα
27 °
Σα
32 °
Κυ
31 °
Δε
30 °
Τρ
33 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ