spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΨάρεμαΤρόποι ψαρέματος για τα καλαμάρια

Τρόποι ψαρέματος για τα καλαμάρια

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

«Αν δεν βρέξεις κ@λο, δεν τρως ψάρι», λέει η λαϊκή παροιμία και, η αλήθεια είναι, δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από ένα λαχταριστό πιάτο με καλαμάρια που έχεις πιάσει ο ίδιος!

Προτιμήσεις στα θαλασσινά υπάρχουν. Περί ορέξεως άλλωστε, δεν γίνεται λόγος. Ποιος είναι όμως εκείνος που θα αντισταθεί όταν του βάλουν μπροστά του ένα πιάτο καλοτηγανισμένα φρέσκα καλαμάρια; Για να τα φας, μπορείς να τα αγοράσεις ή να τα πιάσεις. Στην πρώτη περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει το χρήμα. Στη δεύτερη, απαιτούνται τα απαραίτητα εργαλεία, γνώση και φυσικά υπομονή για να τα πιάσεις.

Παραδοσιακός τρόπος

Το απίκο από σκάφος, με καλάμι ή με το χέρι, είναι ο παραδοσιακός τρόπος που ψαρεύονται τα καλαμάρια. Δύο, τρεις καλαμαριέρες αρκούν για να αρματώσει κάποιος, ωστόσο υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξοι ψαράδες που χρησιμοποιούν τέσσερις, πέντε ή και περισσότερες. Τα χρώματα, το μέγεθος και το υλικό που είναι κατασκευασμένες οι καλαμαριέρες είναι ζητούμενο που απασχολεί όλους. Θέμα που όσο και να συζητηθεί, η κουβέντα δεν πρόκειται ποτέ να τελειώσει, ή τουλάχιστον να καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο. Κι αυτό επειδή τα καλαμάρια δείχνουν προτίμηση σε διαφορετικά χρώματα, σχήματα και υλικά, αναλόγως την περιοχή, την ημέρα ακόμα και την ώρα. Τις νυχτερινές ώρες τα κοπάδια με τα καλαμάρια βγαίνουν, συνήθως, στα ρηχά για να βρουν τροφή. Τότε τα γυρεύουν οι ψαράδες. Σε νερά από 10 έως και 50 μέτρα κατεβάζουν τις αρματωσιές τους για να δουν που θα τα πετύχουν. Οι εποχές είναι διαφορετικές ανά περιοχή αλλά τα σημεία που κρατούν τα καλαμάρια συγκεκριμένα. Οι νύχτες που το φεγγάρι είναι γεμάτο είναι η καλύτερες για καλαμαροεξορμήσεις..

Σύγχρονοι τρόποι

Από τότε που τα ψηφιακά βυθόμετρα μπήκαν στην ζωή μας, το ψάξιμο των καλαμαριών –όπως, επίσης, και των ψαριών- έγινε εύκολη υπόθεση. Αρκεί να γνωρίζει ο ψαράς να «διαβάζει» την εικόνα στο βυθόμετρο του και να έχει την υπομονή να ψάχνει μεθοδικά για να εντοπίσει τα κοπάδια με τα καλαμάρια. Πέραν του ηλεκτρονικού εντοπισμού, ο τρόπος που ψαρεύονται τα καλαμάρια παραμένει ίδιος με τον παραδοσιακό. Αν κάτι ηλεκτρονικό μπορεί να προστεθεί στην σύγχρονη διαδικασία, αυτό δεν είναι άλλο από ένα ηλεκτρικό μοτέρ που αναλαμβάνει να ανεβάζει μόνο του καλαμάρια από τα βαθιά νερά μέχρι το σκάφος, χωρίς ο ψαράς να κουράζεται. Πάντως, από προσωπική εμπειρία μπορώ να πω, ότι είναι καλά τα ηλεκτρονικά βοηθήματα αλλά, από ένα σημείο και μετά, χάνεται η γοητεία του ερασιτεχνικού ψαρέματος. Αν δεν το έχεις το καλαμάρι (ή τα καλαμάρια) στο καλάμι ή στο χέρι, να το νιώθεις την ώρα που γεμίζει νερό και βαραίνει η αρματωσιά, δεν έχεις άμεση συμμετοχή στο ψάρεμά του. Απλώς, μαζεύεις καλαμάρια.

Αν υπάρχει κάτι… εκνευριστικό στη χρήση των ηλεκτρονικών βοηθημάτων, αυτό έχει να κάνει με το βυθόμετρο. Μπορεί να περάσουν ώρες μέχρι να εντοπίσεις ένα κοπάδι με καλαμάρια, να κατεβάσεις τις αρματωσιές αλλά αυτά να μην χτυπούν. Είναι η στιγμή που το νευρικό σου σύστημα αρχίζει να τα… παίζει. Υπάρχουν. Τα βλέπεις πεντακάθαρα στο βυθόμετρο. Αλλά από αποτέλεσμα, μηδέν…

Συρτή με σκάφος

Σε νερά με βάθος που δεν ξεπερνά τα 6-7 μέτρα -συνήθως σε κόλπους και παράλιες που ο βυθός συνδυάζει φύκια με άμμο- η συρτή αποδεικνύεται μία πολύ αποδοτική μέθοδος ψαρέματος των καλαμαριών. Η αρματωσιά αποτελείται από τρεις απλές καμαριέρες (όχι με γλώσσα) που δένονται στη σειρά σε απόσταση πενήντα εκατοστά η μια από την άλλη, πάνω στην μάνα, με παράμαλλο που δεν ξεπερνά τα 10 εκατοστά. Το σκάφος κινείται με ταχύτητα 2,5 κόμβους και η αρματωσιά είναι 20-25 μέτρα πίσω από το σκάφος. Τα καλαμάρια βγαίνουν στα ρηχά και κάνουν καρτέρια μέσα στα φύκια προκειμένου να αιφνιδιάσουν τα θύματα τους. Βλέποντας το δικό μας κοπάδι με τα ψάρια (τις καλαμαριέρες, δηλαδή) να περνά, αρχίζουν να επιτίθονται. Το συγκεκριμένο ψάρεμα γίνεται μόνο νύχτα. Όσοι έχουν την απαραίτητοι υπομονή, συνήθως ανταμείβονται. Ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν εντοπίσει τα μέρη που «κρατούν» καλαμάρια.

Από τη στεριά

Τις νύχτες, τα καλαμάρια μπαίνουν στα λιμάνια, αλλά αρέσκονται να τριγυρίζουν και σε πολύ ρηχά νερά, σε παράλιες, φυσικά λιμανάκια και όρμους. Οι ψαράδες το γνωρίζουν αυτό και τα ψαρεύουν με την μέθοδο του spinning. Ελαφριά λεπτά καλάμια, τύπου egin, με πολύ λεπτά νήματα και πετονιές και ειδικές καλαμαριέρες, αποτελούν τα εργαλεία που τα ψαρεύουν. Όταν τα κοπάδια με τα καλαμάρια μπαίνουν στα λιμάνια για να κυνηγήσουν μικρόψαρα που αποτελούν την τροφή τους, οι ψαράδες πραγματοποιούν βολές με τις καλαμαριέρες τους προσπαθώντας να δελεάσουν τα καλαμάρια ώστε να «χτυπήσουν» στα τεχνητά δολώματα. Υπάρχουν φορές που το ψάρεμα από στεριά είναι πολύ αποδοτικό. Συνήθως οι ψαράδες λένε ότι τα καλαμάρια θέλουν φως αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα καλαμάρια αναζητούν πρωτίστως την τροφή που αυτή μπορεί να προσελκύεται από το φως.

Μύθοι και πραγματικότητες

Ακόμα και επαγγελματίες ψαράδες υποστηρίζουν ότι στις περιοχές που ψαρεύουν καλαμάρια δεν υπάρχουν όλο τον χρόνο, αλλά κάποιες εποχές. Αυτή είναι μία λάθος αντίληψη. Καλαμάρια υπάρχουν πάντα, εκείνο που αλλάζει είναι ο αριθμός τους. Άλλοτε είναι περισσότερα και άλλοτε λιγότερα. Κάτι που έχει να κάνει τόσο με τις συνήθειές τους, όσο και με την πίεση που έχουν δεχτεί από μεγαλύτερους θηρευτές, καθώς αποτελούν αγαπημένη τροφή για πολλά ψάρια. Αυτοί οι δύο λόγοι είναι που «διώχνουν» τα καλαμάρια από κάποιες περιοχές και οι ψαράδες, επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως «δεν υπάρχουν λόγω εποχής», καθώς δεν τα βρίσκουν.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι καλύτερες ώρες για το ψάρεμα των καλαμαριών είναι οι νυχτερινές. Αυτό είναι κάτι που ισχύει, αν πρόκειται για ψάρεμα με συρτή ή από την στεριά. Αν όμως, κάποιος ψαρεύει απίκο με την βάρκα, θα έλεγα ότι υπάρχουν και πρωινές, μεσημεριανές, απογευματινές ώρες, που δίνουν πολλά περισσότερα καλαμάρια στον ψαρά, από ότι η νύχτα. Ένας άλλος μύθος, αναφέρει ότι ψάρεμα των καλαμαριών θέλει φεγγάρι γεμάτο και φώτα. Φυσικά και δεν ισχύει. Καλαμάρια υπάρχουν πάντα και είναι έτοιμα να φάνε. Δεν πιστεύω ότι τα καλαμάρια τρώνε μόνο όταν έχει πανσέληνο. Απλά, νύχτες με πανσέληνο ίσως βρίσκονται σε άλλα σημεία από εκείνα που τα έχετε εντοπίσει και θέλει λίγο παραπάνω ψάξιμο. Ένας τελευταίος μύθος, αφορά στην τέλεια καλαμαριέρα που είναι «θάνατος» για τα καλαμάρια. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε κάθε περιοχή δουλεύουν άλλα χρώματα, και όχι πάντα. Μέσα στην ημέρα τα καλαμάρια μπορεί να δείχνουν διαφορετική προτίμηση σε χρώματα, σχήμα, υλικό και μέγεθος καλαμαριέρας.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χιούμορ στο κυνήγι

Το χιούμορ στο κυνήγι Οι δεισιδαιμονίες των κυνηγών Η επιρροή των κακοποιών πνευμάτων, οι αντιεπιστημονικές δοξασίες και ο παράλογος φόβος για το υπερφυσικό, δεν λείπουν από...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ