spot_img
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΨάρεμαYποβρύχιο ψάρεμα: Το παγκόσμιο ρεκόρ Έλληνα δύτη - Η μάχη με την...

Yποβρύχιο ψάρεμα: Το παγκόσμιο ρεκόρ Έλληνα δύτη – Η μάχη με την Λίτζα

|

Yποβρύχιο ψάρεμα: Το παγκόσμιο ρεκόρ Έλληνα δύτη – Η μάχη με την Λίτζα

Το να μπεις στην παγκόσμια κατάταξη των IUSA WORLD RECORDS είναι ένα όνειρο του κάθε απαιτητικού δύτη υποβρύχιας αλιείας, που δεν χρησιμοποιεί μπουκάλες ή μηχανικά μέσα αλλά, με την αντοχή της αναπνοής του, αναμετράται στο βυθό αλιεύοντας τεράστια ψάρια, που φέρνουν το πολυπόθητο ρεκόρ.

Η διάκριση, που είναι η μέγιστη στον χώρο αυτό, έχει τιμητικό χαρακτήρα, δεν συνδυάζεται με bonus, με οικονομικές απολαβές ή άλλα ευεργετήματα και παραπέμπει στην αναγνώριση που χαρακτήριζε τους πρωταθλητές των αρχαίων Ελλήνων.

Έτσι, στην εκπνοή του 2023, μια τέτοια διάκριση έφερε στη χώρα μας ο Κομοτηναίος ξεχωριστός δύτης Σέζερ Κοβάλακ, κατακτώντας το IUSA WORLD record με ένα ψάρι 31,5 κιλών, την Leerfish, Λίτζα το γένος Lichia (γνωστό και ως Λίτσα) που ψαρεύτηκε με ελεύθερη κατάδυση στο Θρακικό πέλαγος και συγκεκριμένα ανοικτά της Αρωγής Φαναρίου προς την Μέση.

Το προηγούμενο ρεκόρ στο ψάρι αυτό κατείχε πάλι Έλληνας, ο Στέλιος Κώστογλου, που το είχε βγάλει ανοιχτά της Οίας στην Σαντορίνη. Ρεκόρ σε άλλες κατηγορίες ψαριών έχουν και άλλοι δύο Έλληνες: οι Δήμος Αδάμης στην σιναγρίδα και το λαβράκι και ο Χρ. Σιμάτης στο κορωνάτο φαγκρί, που το εντόπισε στα ανοιχτά της Κέρκυρας. Οι φωτογραφίες των κατόχων ρεκόρ τα προηγούμενα χρόνια:

Yποβρύχιο ψάρεμα: Το παγκόσμιο ρεκόρ Έλληνα δύτη - Η μάχη με την Λίτζα

Yποβρύχιο ψάρεμα: Το παγκόσμιο ρεκόρ Έλληνα δύτη - Η μάχη με την Λίτζα
Στέλιος Κώστογλου – Προηγούμενο ρεκόρ στη Λίτζα
Yποβρύχιο ψάρεμα: Το παγκόσμιο ρεκόρ Έλληνα δύτη - Η μάχη με την Λίτζα
Χρήστος Σιμάτης

Στη σελίδα της IUSA, ανάμεσα στα φετινά ρεκόρ υποβρύχιας αλιείας, που κατέχουν ψαροντουφεκάδες από ΗΠΑ, Γκαμπόν, Βερμούδες, Νότιο Αφρική, Μπαχάμες, Ιταλία, Μεξικό, Μπενίν, πλέον φιγουράρει και η Ελλάδα με τον Σεζέρ Κοβάλακ στην κατηγορία men speargum, που δικαιολογημένα νιώθει περήφανος και δικαιωμένος στην προσπάθειά του, που ήταν η τελευταία με το αγαπημένο του σκάφος το “Κουνούπι”.

Έκλεισε ήδη εννέα χρόνια με αυτό, ενώ πλέον, από την καινούργια χρονιά αντικαταστάθηκε από το νέο σκάφος τον “Πρωτέα”. Η πρώτη έξοδος στο 2024 ήταν πάλι επιτυχημένη με βαρβάτο ροφό.

«Ο βυθός με την καθηλωτική ομορφιά του, με τα χρώματα, τα ψάρια, τα χταπόδια, τα όστρακα, τα φυτά και το ανάγλυφο που απολαμβάνεις είναι ένα θαλάσσιο σύμπαν που σε γοητεύει και σε καλεί ξανά και ξανά δίπλα του”, θα πει ο κ. Κοβάλακ. Λέει για την παγκόσμια διάκριση. “Είναι ένα όνειρο η διάκριση για όλους τους υποβρύχιους ψαροκυνηγούς! Το ψάρι πρωταγωνιστής φαγώθηκε με παρέες φίλων μέχρι και χθες με άφθονο τσίπουρο. Μου άφησε μια βέργα στραβωμένη κι ένα υπέροχο βίντεο. Μόλις τελείωσε όλη η φάση, είχα αρκετά δευτερόλεπτα να απολαύσω την Λίτζα».

Yποβρύχιο ψάρεμα: Το παγκόσμιο ρεκόρ Έλληνα δύτη - Η μάχη με την Λίτζα
Σέζερ Κοβάλακ – Κάτοχος του παγκόμσιου τίτλου που ανάρτησε η IUSA WORLD record

Κυνηγός ονείρων

Μιλώντας για το σημείο που το εντόπισε, o Κοβάλακ διευκρινίζει ότι έγινε σε ρηχή σχετικά ζώνη και σε σημεία που κινούνται οι λεγόμενοι “καλοκαιράκηδες”. Στο ενεργητικό του έχει Μαγιάτικο στην περιοχή της Μαρώνειας Ροδόπης 39 κιλών, τεράστιες συναγρίδες, ροφούς. Η Λίτζα είναι ψάρι του νότιου Ατλαντικού, που πέρασε στην Μεσόγειο και το Αιγαίο. Αυτό το αποδίδει στις θερμοκρασίες. «Άρχισαν να αλλάζουν τα νερά μας, γίνονται πιο τροπικά παλαιότερα, είχαμε 28-29 βαθμούς βαριά-βαριά θερμοκρασία και τώρα 31 βαθμούς!».

Και καταλήγει: «Δεν κυνηγάω τα ψάρια, κυνηγάω τα όνειρα μου! Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Προηγείται έρευνα στην θάλασσα…

Πριν 3 χρόνια είχα συνάντηση στα δικά μας τα νερά στο Θρακικό πέλαγος με καρχαρία μικρό 2,5 μέτρα αλλά πανέξυπνο… Ενημέρωσα τις λιμενικές αρχές. Στην επίμαχη μέρα είχα ένα διαφορετικό προαίσθημα. Πήγα για να βρω μεγάλες 8κιλες συναγρίδες που είναι η εποχή τους. Δεν ασχολούμαι με χταπόδια. Αυτά τα αφήνω στη θάλασσα γιατί είναι η τροφή των θηραμάτων μου. Όσο πιο πολλά είναι τα χταπόδια, τόσο αυξάνονται τα μεγάλα ψάρια. Διένυσα περί τα 8 μίλια χωρίς αποτέλεσμα. Αποφάσισα να πάω λίγο πιο μέσα. Στην βουτιά μου στο νέο σημείο, βλέπω να περνούν τέσσερις συναγρίδες κι αμέσως άρχισε μια μαυρίλα… Νόμιζα ότι έρχεται ένα μαγιάτικο. Ήταν η Λίτζα, άγρια ομορφιά. Ακολούθησε μια τρίλεπτη μάχη.

Παραδόθηκε μετά την χαρακτηριστική βολή. Την έδεσα πριν ανέβω στο φουσκωτό. Ο φίλος μου που με συνόδευε ανέλαβε την φωτογράφηση. Στην επιστροφή φρόντισα να βρω στην Κομοτηνή πιστοποιημένη ζυγαριά, όπως απαιτείται για να δηλώσω το ρεκόρ με το σχετικό βίντεο. Μετρήθηκε το ψάρι από το σαγόνι μέχρι την ουρά, ζυγίστηκε και στάλθηκε το mail, ενώ τις επόμενες μέρες, είχα επικοινωνία με τον πρόεδρο της 12μελους επιτροπής Αντρέι Άντζιν, που κρίνει σχολαστικά το κάθε ρεκόρ. Στις 19 Δεκεμβρίου μου ήρθε η επιβεβαίωση ότι κατέχω το παγκόσμιο ρεκόρ. Η χαρά μου ανείπωτη”.

Yποβρύχιο ψάρεμα
Το ψάρι που έφερε το παγκόσμιο ρεκόρ στην πιστοποιημένη ζυγαριά

Ευχαριστίες

Ο Σέζερ Κοβάλακ αφιέρωσε το παγκόσμιο ρεκόρ στην πόλη του, την Κομοτηνή. Ευχαριστεί τους φίλους που τον στηρίζουν, την σύζυγό του Χανίφε, που δείχνει κατανόηση στο χόμπι του. Πλέον, το όνομα του φιγουράρει στα παγκόσμια ρεκόρ σύλληψης θηραμάτων με ψαροντούφεκο. Αυτή είναι η μέγιστη ικανοποίηση. Δεν συνδέεται με απολαβές οικονομικές. “Αντίθετα με την ανακοίνωση του ρεκόρ κατέθεσα 30 δολάρια για την στήριξη και προστασία του θαλάσσιου κόσμου”.

Τώρα με τη νέα χρονιά οι καταδύσεις θα περιοριστούν, γιατί ξεκινά προετοιμασία για τους δύσκολους αγώνες ορεινής ποδηλασίας 55 χιλιομέτρων όπου παίρνει μέρος. Την πρώτη Κυριακή του Μαΐου οργανώνεται στην Θάσο ο Marathon mountain bike με βαλκανικές συμμετοχές και διαδρομές υψηλών απαιτήσεων που τον ενδιαφέρει. Άλλος εξοπλισμός κι εντατική προετοιμασία περιμένει τον Σέζερ Κοβάλακ.

Κι όλα αυτά, παράλληλα με την επαγγελματική του ενασχόληση, ως υπεύθυνος παραγωγής μυδοκαλλιέργειας Frutti di mare της εταιρίας Δαρμουσλή, στην Ροδόπη. Το όνειρο του να καταφέρει φέτος να απολαύσει διακοπές σε Λήμνο, Χίο και Σαμοθράκη, πάντα δίπλα στο υγρό στοιχείο,  του ευχόμαστε να υλοποιηθεί!

Yποβρύχιο ψάρεμα:
Στο σκάφος του στο θρακικό πέλαγος με αναζωογονητική έξοδο για νέα βουτιά.

world_record

Με πληροφορίες από slpress.gr

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

3 λεπτά κατάδυση στα 46 μέτρα: Ο Έλληνας ψαροντουφεκάς που έβγαλε την τσιπούρα-θηρίο των 7 κιλών

3 λεπτά κατάδυση στα 46 μέτρα: Ο Έλληνας ψαροντουφεκάς που έβγαλε την τσιπούρα-θηρίο των 7 κιλών Παγκόσμια διάκριση για Έλληνα ψαροντουφεκά Ελλάδα και θάλασσα αποτελούν έννοιες...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ