spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΨάρεμαΔολώματα για το καλοκαιρινό ψάρεμα

Δολώματα για το καλοκαιρινό ψάρεμα

|

Δολώματα για το καλοκαιρινό ψάρεμα – Καλοκαίρι, εποχή διακοπών, που σημαίνει ότι πολλοί από εμάς θα ταξιδέψουμε σε απομακρυσμένα σημεία της πατρίδας μας, αναζητώντας την ξεκούραση και την ηρεμία. ’Όσοι από εμάς αγαπάμε το ψάρεμα, σίγουρα θα διαλέξουμε κάποιον παραθαλάσσιο τόπο για τις διακοπές μας, όπου θα μπορούμε να ασχοληθούμε με το ψάρεμά μας, εξασφαλίζοντας την ηρεμία μας.

του Γιάννη Καράτσαλου 

Αν ο τόπος που διαλέξουμε είναι κοντά σε μεγάλη πόλη με εμπορικό κέντρο, τότε ίσως υπάρχει κατάστημα με είδη αλιείας και δολώματα, απ’ όπου θα μπορούμε να κάνουμε τις προμήθειες για το ψάρεμά μας. Αν όμως διαλέξουμε απομακρυσμένο τόπο, ή κάποιο μικρό νησί, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προμηθευτούμε τα εργαλεία μας πριν αναχωρήσουμε και να φροντίσουμε να έχουμε αρκετά μολύβια, αγκίστρια, πετονιές και ό,τι άλλο θα χρησιμοποιήσουμε.

Δολώματα για το καλοκαιρινό ψάρεμα – Τα «ευαίσθητα»…

Με τα δολώματα δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα, εκτός από το να προμηθευτούμε μόνο για τις πρώτες ημέρες κάποια ποσότητα. Τα πολύ ευαίσθητα δολώματα, όπως είναι το καραβιδάκι, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν – αν είναι δυνατόν – το ίδιο βράδυ που θα φθάσουμε στον προορισμό μας. Στην αγορά υπάρχουν επίσης μια σειρά από σκουλήκια όπως φαραώ, τσουτσούνι, ακροβάτης, δολώματα, που αν συντηρηθούν κατάλληλα θα διατηρηθούν ζωντανά για αρκετές ημέρες. Όσο δόλωμα όμως και να προμηθευτούμε είναι σίγουρο ότι δεν θα είναι αρκετό διότι θα μας το φάνε τα διάφορα μικρόψαρα ή θα χαλάσει και έτσι θα μπούμε στην αναζήτηση άλλων επιλογών, τις οποίες και θα συζητήσουμε.

Μία από τις πολύ καλές επιλογές που έχουμε είναι τα διάφορα ψαροδόλια, η σαρδέλα, τα σαφρίδια, οι κολιοί είναι κατάλληλα δολώματα, ειδικά αν έχουμε την απαίτηση και την υπομονή να πιάσουμε ένα μεγάλο ψάρι. Μπορούμε να τα αναζητήσουμε σε ψαράδικο αν υπάρχει, να ρωτήσουμε τους επαγγελματίες παραγαδολόγους από πού προμηθεύονται δόλωμα, να μάθουμε αν υπάρχει γρι-γρι που δουλεύει στην περιοχή, να τα αναζητήσουμε σε εστιατόρια ή αν περνάει από την περιοχή πλανόδιος ψαράς για να τα παραγγείλουμε.

Τα ψαροδόλια είναι καλύτερο να ψαρεύονται από το σούρουπο μέχρι το πρωί που τα μικρόψαρα χάνονται συνήθως. Μπορούν να ψαρευτούν με πολυάγκριστρο ή πεταχτάρι. Το πολυάγκριστρο καλό είναι να το χρησιμοποιήσουμε αν ο τόπος που ψαρεύουμε έχει πολλά μικρόψαρα που μας χαλάνε το δόλωμα. Αν στον τόπο που θα ψαρέψουμε γνωρίζουμε ότι έχει μεγάλα ψάρια κι έχουμε αρκετή σαρδέλα είναι καλό να μαλαγρώσουμε και να ψαρέψουμε με πεταχτάρι και με λίγο ή καθόλου μολύβι, εφόσον μας επιτρέπει ο αέρας και τα ρεύματα. Η αρματωσιά μας θα πρέπει να είναι 30-35 νούμερο πετονιά κι αγκίστρι νούμερο 1για λαβράκια και τσιπούρες και νούμερο 3 για κέφαλους, μελανούρια και σαργούς.

Δολώματα για το καλοκαιρινό ψάρεμα – H ψαροτροφή…

Ένας εύχρηστος δόλος που μπορούμε να έχουμε μαζί μας είναι η ψαροτροφή με την οποία ταΐζονται τα ψάρια στις ιχθυοκαλλιέργειες, εγκαταστάσεις που αν υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή που παραθερίζουμε και ψαρεύουμε θα έχουν επισκεφτεί τα άγρια ψάρια και θα την γνωρίζουν σαν τροφή. Την τροφή την βρέχουμε με θαλασσινό νερό για να μαλακώσει και κατόπιν την πλάθουμε στα χέρια μας όπως το ζυμάρι. Μπορούμε να προσθέσουμε φρυγανιά, λάδια ή αρωματικά υλικά, αλλά αυτό είναι στην επιθυμία το κάθε ψαρά. Η ψαροτροφή ψαρεύεται με πολυάγκιστρο, κάνοντας μια μπάλα μέσα στην οποία κρύβουμε τα αγκίστρια ή μπορεί να ψαρευτεί σε πεταχτάρι με αγκίστρι ή μικρή σαλαγκιά. Με την ίδια ψαροτροφή μπορούμε να μαλαγρώσουμε είτε ζυμωμένη είτε στεγνή.

Τα ψάρια που αρέσκονται σ’ αυτόν τον δόλο είναι οι κέφαλοι, οι τσιπούρες και τα λαυράκια, χωρίς όμως ν’ αποκλείονται και άλλα ήδη. Ένας πολύ καλός δόλος που υπάρχει παντού είναι το ψωμί, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως είναι ή και να παρασκευαστούν διάφορα ζυμάρια προσθέτοντας λάδια, τυριά, λιωμένες σαρδέλες και ό,τι επιτρέπει η φαντασία μας. Η αλήθεια είναι πως το ψωμί από μόνο του είναι πολύ αποτελεσματικό δόλωμα. Ένα αποτελεσματικό ψάρεμα γίνεται με πεταχτάρι 26-28 νούμερο πετονιά με αγκίστρια 5-6 νούμερο, χωρίς μολύβι και με μια φραντζόλα ψωμί.

Διαλέγουμε ένα βολικό βράχο σε κάποιο κυματοθραύστη αργά το απόγευμα και από το ψωμί κρατάμε την ψίχα και το ξεροψημένο τμήμα, την κόρα, την τρίβουμε ή την μαλακώνουμε με νερό και μαλαγρώνουμε σε τακτά διαστήματα. Το μαλάγρωμα αυτό θα μαζέψει στον αφρό τους κεφάλους, τις σάλπες, τα μελανούρια και τα μιτάκια (ούγενες). Τα ψάρια αυτά θα τα ψαρέψουμε με την ψίχα του ψωμιού πλάθοντάς τη θα της δώσουμε την μορφή σκόρδου και θα το δολώσουμε στο αγκίστρι του πεταχταριού μας. Τα δύο δολωμένα αγκίστρια μας δίνουν αρκετό βάρος για να πετάξουμε το πεταχτάρι μας αρκετά μακριά, όπου θα ψαρέψουμε τα ψάρια που μαλαγρώνοντας έχουν ανέβει στον αφρό. Το λίγο αεράκι είναι επιθυμητό και συνήθως τα μεγάλα μελανούρια θα εμφανιστούν με το σκοτάδι.

Το ψωμί μπορεί επίσης να ψαρευτεί σε πολυάγκριστρο είτε του βυθού, είτε του αφρού. Μπορεί να δολωθεί από την φραντζόλα σε φέτα ψωμιού ή και ζυμωμένο με διάφορα πρόσθετα. Η καταψυγμένη γαρίδα, το καλαμάρι και οι σουπιές είναι επίσης εναλλακτικά δολώματα όταν δεν υπάρχουν άλλα.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πεταχτάρι

Το πεταχτάρι Όσοι θυμούνται την λέξη «πεταχτάρι» λογικά θα είναι -ή πλησιάζουν- στη σύνταξη Ένα καρούλι, μερικά μέτρα πετονιά, δεμένα δυο ή τρία αγκίστρια και όλη...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ