spot_img
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΨάρεμαΑγκίστρια: Σύμμαχος ή εχθρός στο ψάρεμα;

Αγκίστρια: Σύμμαχος ή εχθρός στο ψάρεμα;

|

Ο χώρος που αφορά τα αγκίστρια είναι τεράστιος και αρκετά μπλεγμένος. Δεν είναι μόνο το κατά πόσο είναι κατάλληλα για τα ψάρια που αναζητάμε. Υπάρχει και σοβαρό θέμα στην κωδικοποίησή τους, ειδικά στα νούμερα (μεγέθη), γιατί σχεδόν κάθε εταιρία έχει τα δικά της στάνταρ στα αγκίστρια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα χάος.

Αγκίστρια για τα παραγάδια, την καθετή και τις υπόλοιπες δεκάδες τεχνικές ψαρέματος, αλλά ακόμα και πιο εξειδικευμένα, αγκίστρια για σκαθάρια, μπαλάδες, σφυρίδες, συναγρίδες και για οποιοδήποτε ψάρι που κολυμπά στην θάλασσα και επιτρέπεται το ψάρεμά του.

Πώς να τα μάθει κανείς; Πραγματικά είναι δύσκολο. Το μόνο που βοηθά είναι η εμπειρία εκείνων που ασχολούνται με συγκεκριμένες τεχνικές και ψάρια και έχουν την θέληση να βοηθήσουν μεταφέροντας την γνώση τους. Βοηθούν και τα καταστήματα ειδών αλιείας με τις πληροφορίες που δίνουν.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μεταλλικό εξάρτημα που η σύνθεσή του ποικίλει ανάλογα.
Το σχήμα του καθώς και το μέγεθός του είναι αυτό που προσδιορίζουν την καταλληλότητά τους.

Οι κατηγορίες στα Αγκίστρια

Υπάρχουν, κυρίως, δυο μεγάλες κατηγορίες από αγκίστρια: αυτά που στο τελείωμα έχουν κρίκο και εκείνα που στο τελείωμά τους έχουν παλέτα. Καθοριστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα είναι το σωστό δέσιμο, το ζύγισμα, η αιχμηρότητα στο τελείωμα και το σχήμα του κλέφτη.

Τα Αγκίστρια κατασκευάζονται και από ανοξείδωτο χάλυβα. Θα ξεχωρίσετε ποια είναι αν χρησιμοποιήσετε έναν μαγνήτη (το ανοξείδωτο δεν μαγνητίζεται).

Αντέχουν στην διάβρωση, αλλά θα ήταν προτιμότερο να μην χρησιμοποιούνται από ερασιτέχνες αλιείς, γιατί αν μείνουν στο στόμα του «δραπέτη», το ψάρι ενδεχομένως να μην μπορέσει να απαλλαχτεί από αυτό.

Μπουρίνια και καταιγίδες στην… ψαρευτική

Κάθε τύπος αγκιστριού έχει διαφορετικό τρόπο που δένεται, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικό. Κόμποι υπάρχουν αρκετοί, αλλα δεν είναι όλοι κατάλληλοι για όλα τα αγκίστρια. Χρειάζεται συχνός έλεγχος για την κατάσταση που βρίσκονται (διάβρωση), καθώς και έλεγχος στους κόμπους που είναι δεμένα.

Η Συντήρηση

Ένας καλός τρόπος συντήρησης είναι μετά το ψάρεμα στην θάλασσα, να ξεπλένονται με άφθονο γλυκό νερό. Μην σας πιάνει τσιγκουνιά με τα αγκίστρια.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να αλλάζονται εκτός και αν γνωρίζετε, ειδικά στα μεγάλα ακριβά αγκίστρια, πώς να τα συντηρήσετε σωστά και να τα τροχίσετε…

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τιλιανούς και «ήμερα» στο ποτάμι…

Τούτο το διάστημα είναι καλό για τιλιανό, παρόλο που τα νερά είναι κρύα και πολλά. Το πλούσιο ρέμα των ποταμών τροφοδοτούν άμεσα οι πολλές...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ