spot_img
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΣκοποβολήΤο πολλαπλά οφέλη από το σκοπευτήριο

Το πολλαπλά οφέλη από το σκοπευτήριο

|

 

Κείμενο ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ

Τα σκοπευτήρια δεν είναι μόνο για εκείνους που ασχολούνται με την αθλητική σκοποβολή. Ο κυνηγός που θα το επισκεφτεί, καλείται να αποβάλλει τη νοοτροπία ότι κάποιοι άλλοι θα τον δουν και θα κρίνουν τις σκοπευτικές  ικανότητές του και να εξοικειωθεί, ξανά, με τη χρήση του όπλου του. Μετά δε από τις πρώτες βολές, θα συνειδητοποιήσει τα ευεργετικά οφέλη που προκύπτουν ενόψει της έναρξης της νέας κυνηγετικής περιόδου.

Η βασική προϋπόθεση

Το σκοπευτήριο είναι πάντα καλό για τον κυνηγό, υπό μία βασική προϋπόθεση:

  • Με ρίχνει στα πιάτα κάνοντας επώμιση και όχι έχοντας το όπλο επωμισμένο.

Η διαδικασία επώμισης είναι κάτι που προϋποθέτει κίνηση. Από την στιγμή που ο κυνηγός κάνει μια σειρά κινήσεων για να φέρει το όπλο στον ώμο, είναι δεδομένο ότι όσο πιο πολύ εξασκείται σε αυτό, τόσο ευκολότερα και καλυτέρα θα το κάνει.

Στην αντιπέρα όχθη, αξίζει να σημειώσουμε ότι ένας σκοπευτής υψηλών προδιαγραφών (από αυτούς που κάνουν πρωταθλητισμό) στα αθλήματα που γίνονται επωμίζοντας το όπλο, κάνει σε ετήσια βάση εκατομμύρια φορές τις κινήσεις που χρειάζονται για να φέρει το όπλο στον ώμο.  Υπάρχουν φορές, και μάλιστα σε κρίσιμους αγώνες για την καριέρα του, που μπορεί να χάσει ένα δίσκο και αιτία να είναι η «κακή» επώμιση.

Αν το «μεταφέρουμε» αυτό στο κυνήγι και πάρουμε  παράδειγμα ένα λαγοκυνηγό, οι επωμίσεις του σε ετήσια βάση δεν ξεπερνούν τις 50 (και πολλές αναφέρω).

Με βάση, λοιπόν, αυτήν την πραγματικότητα, πως μπορεί αυτός ο κυνηγός να έχει απαιτήσεις σε ότι αφορά στις σκοπευτικές του ικανότητες, αν δεν εξασκηθεί στο σκοπευτήριο;

Το ίδιο, ακριβώς, συμβαίνει και με τους κυνηγούς του αγριόχοιρου και της πέρδικας .

Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα, σε ότι αφορά στις επαναλήψεις επώμισης, με τους κυνηγούς της τσίχλας και γενικότερα των θηραμάτων στα οποία υπάρχει μεγάλη κάρπωση, κάτι που σημαίνει ότι ρίχνεται μεγάλος αριθμός φυσιγγίων σε κάθε έξοδο.

Ο μοναδικός χώρος που προσφέρεται για να μπορούμε να ρίχνουμε φυσίγγια και παράλληλα να προπονούμαστε στην επώμιση είναι το σκοπευτήριο. Όπου, βεβαίως, μπορούμε να βελτιώσουμε και τις ικανότητές μας στην «καταβολή» του στόχου.

Βεβαίως, μπορείτε και στο σπίτι να κάνετε προπονήσεις επώμισης, αλλά εκεί δεν έχετε την δυνατότητα να πυροβολήσετε.

Η εξοικείωση με την ταχύτητα

Το δεύτερο όφελος από την επίσκεψη στο σκοπευτήριο είναι ότι εξοικειώνεστε με την ταχύτητα των πιάτων και δεν κάνετε βιαστικές κινήσεις για να ανεβάσετε το όπλο στον ώμο.

Τις πρώτες φορές, και μόνο βλέποντας τον δίσκο να φεύγει με μεγάλη ταχύτητα, ενδεχομένως να «παγώνετε» και να μην κάνετε τίποτα. Όσο, όμως, περνά ο καιρός θα διαπιστώνετε ότι έχετε όλο το χρόνο που χρειάζεται για να επωμίσετε και να ρίξετε στον στόχο χωρίς να κάνετε βιαστικές κινήσεις που συνήθως καταλήγουν σε αποτυχία. Αν φτάσετε σε αυτό το επίπεδο, τότε θα καταλάβετε πόσο χρήσιμο θα σας είναι αυτό στο κυνήγι.

Ένα τρίτο και σημαντικό όφελος από το σκοπευτήριο, είναι ότι θα βελτιώσετε τον τρόπο που κρατάτε το όπλο, όπως επίσης  και τη στάση που θα παίρνει το σώμα σας όταν πυροβολείτε. Σαφέστατα και δεν έχουν σχέση οι δίσκοι του σκοπευτηρίου που διαγράφουν συγκεκριμένες πορείες συγκριτικά με τα θηράματα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βοηθούν τον κυνηγό να βελτιώσει τις επιδόσεις του στον κυνηγότοπο.

Στο κυνήγι υπάρχει  το αναπάντεχο, καθώς το θήραμα έχει τον πρώτο λόγο για το πότε θα φύγει και ποια πορεία θα ακολουθήσει. Ωστόσο η σωστή στάση του σώματος και η ψυχραιμία στην θέα του θηράματος θα σας έχει μείνει «προίκα» από το σκοπευτήριο και θα σας φανούν πολύ χρήσιμα.

Αν έχετε κάνει τις απαραίτητες προπονήσεις θα διαπιστώσετε ότι έχετε όλο το χρόνο να επωμίσετε ψύχραιμα να διορθώσετε και τυχόν λάθη και μετά να τραβήξετε την σκανδάλη.

«Βουνό» στην αρχή

Στο σκοπευτήριο δεν θα πάτε με την λογική να… κάνετε καριέρα στους δίσκους. Ούτε για δείξετε σε φίλους και γνωστούς τις ικανότητες σας στην σκοποβολή. Κανείς που βρίσκεται μέσα σε αυτό το χώρο δεν μπήκε μαθημένος. Αντιθέτως, αρχάριοι υπήρξαν όλοι.

Είναι, όμως, χρήσιμο να γνωρίζετε ότι αντίθετα με το τι πιστεύετε, θα διαπιστώσετε ότι πολλοί θα είναι εκείνοι που θα σας βοηθήσουν. Και να είστε σίγουροι ότι κανείς δεν θα σχολιάσει αρνητικά τις όποιες επιδόσεις σας.

Αρχικά είναι λογικό ότι θα τα δείτε λίγο «βουνό» τα πράγματα. Στην πορεία όμως και όσο εξοικειώνεστε με την επώμιση, την θέα των δίσκων και την σωστή στάση του σώματος θα διαπιστώσετε ότι γίνονται ευκολότερα.

 

Ασχοληθείτε με το σκιτ και το σπόρτινγκ

Τα σκοπευτικά αθλήματα του σκιτ και του σπόρτινγκ, στα οποία μπορείτε να ρίξετε στα πιάτα κάνοντας επώμιση, είναι τα καλύτερα για όποιον θέλει μέσω του σκοπευτηρίου να βελτιώσει τις επιδόσεις του στον κυνηγότοπο.

Από την άλλη, είναι μύθος αυτό που λένε περί βολών σε πιάτα που προσομοιάζουν καλύτερα στο κυνήγι. Αυτό που θα πετύχετε στο σκοπευτήριο,  είναι η δυνατότητα να επωμίζετε κάθε φορά και να αλλάζετε την στάση του σώματι σας ανάλογα το πιάτο.

Το αν όλοι οι σκοπευτές είναι καλοί και στο κυνήγι, αυτό είναι ένα άλλο θέμα που έχει να κάνει με το κατά πόσο, ο κάθε σκοπευτής, έχει προσαρμόσει τους χρόνους που ρίχνει με βάση την ταχύτητα που έχουν τα πιάτα στο σκοπευτήριο. Και φυσικά, το σκοπευτικό άθλημα στο οποίο ειδικεύεται.

Εν κατακλείδι, μόνο οφέλη μπορεί να αποκομίσει ο κυνηγός που θα προπονηθεί στο σκοπευτήριο.

Τα μεγάλα προβλήματα, όμως, είναι δύο:

  • Πρώτον, ότι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα αρκετά σκοπευτήρια ώστε να καλύψουν όλες τις περιοχές γεωγραφικά.
  • Δεύτερον, ότι πρέπει να βρεθεί λύση ώστε οι κυνηγοί να έχουν ευκολότερα πρόσβαση στα σκοπευτήρια.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυστραλία: Έφηβος ψαράς έπιασε ψάρι αξίας 930.000 ευρώ

Αυστραλία: Έφηβος ψαράς έπιασε ψάρι αξίας 930.000 ευρώ Ένας 19χρονος έκανε την ψαριά της ζωής του, βγάζοντας μια γιγαντόπερκα με ετικέτα αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων στον...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ