Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΠαρουσιάσεις ΌπλωνΚαραμπίνεςBenelli Montefeltro: Η …20άρα με τις μεγάλες χάρες

Benelli Montefeltro: Η …20άρα με τις μεγάλες χάρες

|

- Advertisement -

 

Η Benelli Montefeltro 20 είναι ένα 20άρι όπλο «φτιαγμένο» για magnum γομώσεις, το οποίο εύκολα θα σε κάνει να ξεπεράσεις τις προκαταλήψεις για το συγκεκριμένο διαμέτρημα.

- Advertisement -

  

Το διαμέτρημα 20 ήταν, πριν από μερικές δεκαετίες, ιδιαίτερα δημοφιλές στους γυναικείους κύκλους και στους κυνηγούς που ήθελαν να «ρίξουν στα ρηχά» τους έφηβους γιους τους, πριν τους δώσουν το «δωδεκάρι» που θα τους συνόδευε σ’ όλη την κυνηγετική τους καριέρα.

 

Τα μικρά διαμετρήματα «Μεγάλωσαν»..

Σήμερα ο θρύλος της χαμηλής γόμωσης που την ήθελε να συνδέεται απαραίτητα με τα μικρά διαμετρήματα έχει ανατραπεί και οι εταιρίες κατασκευάζουν όπλα με μικρότερο διαμέτρημα, τα οποία μπορούν τα ανταγωνιστούν με αξιώσεις τα καθιερωμένα 12άρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Benelli η οποία εδώ και μερικά χρόνια έχει επενδύσει τεράστια κεφάλαια στο 20άρι (και όχι μόνο), προσπαθώντας να …αφυπνίσει μια αγορά που τις τελευταίες δεκαετίες βρέθηκε σε λήθαργο. Κλασικός εκπρόσωπος αυτής της τάσης είναι το Montefeltro 20 Magnum, που μας έκανε να αναθεωρήσουμε πολλές από τις απόψεις μας.

 

Magnum κάννη

Η κάννη στο Montefeltro είναι magnum (δοκιμασμένη στα 1370 bar, επομένως μπορεί να ρίχνει και ατσάλινα σκάγια) κι αυτό το δεδομένο προσφέρει τη δυνατότητα οι χρησιμοποιούμενες γομώσεις να φτάσουν ακόμη και τα 32 γραμμάρια σκάγια, κάτι που σημαίνει ότι το όπλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα τα φτερωτά θηράματα, ακόμη και στον λαγό.

 

Ελαφριά γόμωση – Λίγα γραμμάρια σκάγια

Σε ορισμένους, η εν λόγω γόμωση μπορεί να φαντάζει υπερβολική για 20άρι, αλλά ενδεχομένως αυτό να βοηθά κάποιους να ξεπεράσουν το σύνδρομο της ελαφριάς γόμωσης με τα λίγα γραμμάρια σκάγια. Τα 26, 27 και 28 γραμμάρια, κατά την άποψη μου είναι υπεραρκετά για το συγκεκριμένο διαμέτρημα και με βάση τις δοκιμές που κάναμε δίνουν και καλύτερα βλητικά αποτελέσματα. Το μειονέκτημα των υπολοίπων διαμετρημάτων πέραν του 12, είναι ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία φυσιγγίων στην αγορά. Κι αυτό ξεπερνιέται με την προϋπόθεση, ότι ο κάτοχος του όπλου θα πρέπει να φροντίζει να προμηθεύεται και να στοκάρει μεγαλύτερες ποσότητες φυσιγγίων, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να μην μπορεί να βρει ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα, τα φυσίγγια που θέλει.

 

Ελαφρύ τουφέκι; Να η ιδανική λύση..

Κατά τα λοιπά, το συγκεκριμένο όπλο έχει τόσα πολλά θετικά χαρακτηριστικά που αποτελεί ιδανική λύση, για όσους ψάχνουν να βρουν ένα ελαφρύ τουφέκι, με μικρές διαστάσεις, που να μπορούν να το χειρίζονται ευκολότερα από ένα 12άρι στα πυκνά και να το μεταφέρουν κρατώντας το στα χέρια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε συζητήσεις που με αρκετούς κυνηγούς που χρησιμοποιούν 20άρια όπλα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ τους, η ψυχολογία.

Στην ερώτηση,

  • «… πως επέλεξες το 20άρι και κατέληξες σε αυτό…» η απάντηση είναι
  • «…αφού κατάφερα αρχικά να ξεπεράσω τον ψυχολογικό παράγοντα πλέον δεν το αλλάζω με τίποτα…».

 

Μήκη καννών

Το Montefeltro είναι διαθέσιμο σε μήκη καννών 66 και 61 εκατοστά και το βάρος του είναι μόλις 2.750 γραμμάρια. Έχει εσωτερικά βιδωτά τσοκ με μήκος 7 εκατοστά και η ρίγα σκόπευσης έχει πάχος 7 χιλιοστά. Διαθέτει 2 ακίδες σκόπευσης εκ των οποίων η μία είναι τοποθετημένη στο μέσο της ρίγας και η άλλη κανονικά στην άκρη.

 

Άλλα επίπεδα.. εργονομίας

Από εργονομικά χαρακτηριστικά δεν το συζητάμε. Είναι πολύ καλά σχεδιασμένο, προσφέρει άριστα σημεία κρατήματος και ο χειρισμός του είναι εύκολος.

Το 20αράκι της Benelli είναι πραγματικά όμορφο και λειτουργικό όπλο. Στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Αμερική, τα 20άρια αποτελούν πλέον μόδα, και οι πωλήσεις τους κατέχουν μεγάλο ποσοστό της αγοράς. Νομίζω ότι με βάση τα δικά μας κυνηγετικά δεδομένα, είναι διαμέτρημα που πρέπει να του δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή.

Τα Benelli εισάγονται από την εταιρεία Μ.Γ. ΚΥΡΓΙΑΣ ΑΕΒΕ.

 

Ένα όπλο… ερωτεύσιμο

 

του ΜΗΝΑ ΙΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ

Σ’ ένα κυνήγι στη Σκωτία, πριν κάποια χρόνια, είχα την ευκαιρία (που μου την έδωσε η  Benelli), για κυνήγι με εικοσάρια όπλα. Εκεί εκτίμησα όχι μόνο την απόδοση που μπορεί να έχει ένα εικοσάρι φυσίγγι, αλλά και τα πλεονεκτήματα που έχει το εικοσάρι όπλο. Η Benelli, με την παρουσίαση μιας ευρείας γκάμας όπλων διαμετρήματος 20, μας έκανε να αναθεωρήσουμε πολλές από τις απόψεις μας για τα δωδεκάρια, τα οποία κατά κανόνα χρησιμοποιούμε. Κυνηγώντας με 20άρια όπλα, απόλαυσα την μινιμαλιστική λογική σε ένα τουφέκι που εύκολα το ερωτεύεται κάποιος.

 

Οικονομικό 20άρι

Το Montefeltro Cal.20 είναι ένα οικονομικό εικοσάρι με τιμή 1.578 ευρώ και η τιμή του οφείλεται εν πολλοίς στην απουσία διακοσμητικών, κυρίως, στοιχείων, ή πρόσθετης εργασίας. Το σημαντικό είναι ότι οπτικά δεν διαφέρει από το δωδεκάρι σχεδόν σε τίποτε, αλλά μόλις θα το πιάσεις στα χέρια σου το ερωτεύεσαι. Είναι τόσο λεπτό, τόσο κομψό, που δεν θέλεις να το αποχωριστείς.

 

Απολαυστική επώμιση

Το βάρος του είναι κάτω από τρία κιλά και η επώμισή του είναι απολαυστική. Απολαυστικό είναι κι όταν πυροβολείς, διότι η ανάκρουσή του είναι ανεπαίσθητη. Σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα θα έλεγα ότι σε πολλές περιπτώσεις το βρήκα πιο αποτελεσματικό από το 12άρι. Θα μου πείτε γιατί, εν τοιαύτη περιπτώσει,  δεν κυνηγάς με 20άρι. Ευθαρσώς θα ομολογήσω ότι αισθάνομαι ακόμη κάποια ανασφάλεια, για κάτι το οποίο δεν τόλμησα τόσα χρόνια. Κάτι που τόλμησαν πολύ κοντινοί μου άνθρωποι με την παρέα των οποίων έχω λιώσει πολλά άρβυλα στα βουνά και διαπίστωσα ότι αν δεν πλεονεκτούσαν, τουλάχιστον είχαν τις ίδιες επιτυχίες με μένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Baikal MP 156: Το πρώτο όπλο αδρανείας της ρωσικής φίρμας

Το 2017 ο Μιχαήλ Ντεγκατιάρεφ, αρχισυντάκτης του περιοδικού Καλάσνικοφ, έκανε την πρώτη παρουσίαση του νέου αυτογεμούς της Baikal μοντέλου MP 156 που λειτουργεί με...
37,571ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,520ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
11.6 ° C
12.4 °
10.4 °
81 %
2.7kmh
20 %
Τε
13 °
Πε
16 °
Πα
16 °
Σα
17 °
Κυ
13 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ