Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΠαρουσιάσεις ΌπλωνBenelli M4 SUPER 90: Το πολυεργαλείο

Benelli M4 SUPER 90: Το πολυεργαλείο

|

Το Μ4 Super 90 της Benelli είναι κατασκευασμένο για πρακτική σκοποβολή. Συχνά όμως συναντάμε κυνηγούς που το έχουν επιλέξει για να το χρησιμοποιήσουν στο κυνήγι, ιδιαίτερα του αγριόχοιρου.

• των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά

Η επιλογή μας να δοκιμάσουμε και να παρουσιάσουμε, ένα τόσο εξειδικευμένο όπλο, οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετοί κυνηγοί θεωρούν πως τα όπλα πρακτικής σκοποβολής, μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να είναι χρήσιμα για το κυνήγι του μεγάλου θηράματος. Ιδιαίτερα στην πατρίδα μας όπου το κυνήγι γίνεται κυρίως σε ελεύθερες περιοχές, δηλαδή χωρίς οργανωμένα καρτέρια, συχνά μέσα στο πυκνό δάσος, όπου οι αγριόχοιροι κινούνται σχεδόν αόρατοι, ένα γρήγορο, στιβαρό όπλο με μονόβολα ή σφαιρίδια είναι πολύ αποτελεσματικό.

Από το 1993 έως το 2003 η νομοθεσία μας είχε χωρίσει τα λειόκανα όπλα σε δύο κατηγορίες. Στην κατηγορία Α όπου ανήκαν τα όπλα με μήκος κάνης από 50 έως 60 εκατοστά και στην κατηγορία Β όπου κατατάσσονταν τα όπλα με μεγαλύτερο μήκος κάννης. Για την κατηγορία Α ο ενδιαφερόμενος έπρεπε να ζητήσει από την Αστυνομία, άδεια αγοράς, πριν αποκτήσει το όπλο, ενώ για την κατηγορία Β πρώτα αποκτούσε το όπλο και στη συνέχεια το δήλωνε στην Αστυνομία. Το 2004 άλλαξε ο Νόμος και καταργήθηκε η κατηγορία Β, πράγμα που σημαίνει ότι η Άδεια Αγοράς Όπλου, προαπαιτείται για οποιοδήποτε όπλο ενδιαφερόμαστε να αποκτήσουμε. Από τη στιγμή που η διαδικασία έγινε ίδια για όλα τα όπλα, πολλοί κυνηγοί, έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στα «κοντόκανα» διότι πραγματικά σε ορισμένα κυνήγια μπορεί να φανούν χρήσιμα.

- Advertisement -

Η κάνη των 61 cm συνήθως είχε χρήση σε ορισμένα κυνήγια, κυρίως πτερωτών θηραμάτων. Αποτελεί επιλογή των κυνηγών τις μπεκάτσας, του ορτυκιού και γενικότερα των κυνηγών που κινούνται σε πυκνές και δύσβατες περιοχές ή οι τουφεκιές τους είναι γρήγορες και σε κοντινές αποστάσεις. Από τη στιγμή που οι κάννες των 50 cm μπήκαν στην ίδια κατηγορία με τις μακρύτερες, αρκετοί κυνηγοί αποφάσισαν να προμηθευτούν για τα όπλα τους πιο κοντές κάνες.

Οι αντιπροσωπείες διαπιστώνοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον, φρόντισαν να εισάγουν κοντύτερες κάνες από τους κατασκευαστές. Πέραν όμως των κανών άνοιξε η αγορά για όπλα, που λόγω διατυπώσεων απέφευγαν να αγοράσουν κυνηγοί. Ένα από αυτά είναι και το Benelli M4 Super 90.Το συγκεκριμένο μοντέλο του Ιταλού κατασκευαστή εισάγεται στην Ελληνική αγορά, αλλά είναι λιγότερο γνωστό στους κυνηγούς και αρκετά διαδεδομένο στους σκοπευτές, κυρίως της πρακτικής σκοποβολής.

Τα χαρακτηριστικά του είναι τέτοια, που για τους κυνηγούς κυρίως του αγριόχοιρου δεν περνούν απαρατήρητα. Η βασική διαφορά του, συγκριτικά με τα υπόλοιπα, γνωστά μοντέλα της Benelli είναι ότι για την λειτουργία του, έχει επιλεγεί ο καινοτόμος μηχανισμός λειτουργίας με αέρια, ευρεσιτεχνία της Benelli.Η ονομασία του είναι ARGO.

Σαν μηχανισμός έχει εφαρμοστεί σε λειόκανα και ραβδωτά. Είναι ένα πρωτοποριακό αυτορυθμιζόμενο και αυτοκαθαριζόμενο σύστημα λειτουργίας αερίων. Δυο έμβολα που κινούνται σε σταθερά τοποθετημένους σωλήνες επάνω στην κάνη είναι όλα τα εξαρτήματα που αποτελούν τον μηχανισμό. Oι σωλήνες είναι τοποθετημένοι κοντά στην θαλάμη της κάνης.Υπάρχουν δυο οπές στην κάνη που επικοινωνούν με τους σωλήνες, όπου και περνούν τα αέρια που δημιουργούνται από την καύση της πυρίτιδας.

Τα έμβολα, που ουσιαστικά είναι δυο μεταλλικοί πίροι, όταν δεχτούν την πίεση των αέριων μετακινούνται προς τα πίσω. Η μετακίνηση τους κατά 1,27 cm είναι αρκετή για να ωθήσει το κλείστρο, το οποίο αξιοποιεί από εκεί και πέρα τη δύναμη της αδράνειας, ώστε να μετακινηθεί προς τα πίσω. Η μετακίνηση του κλείστρου προς τα πίσω ενεργοποιεί μια σειρά από μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να απορρίπτεται ο κενός κάλυκας, από την αποθήκη να απελευθερώνεται φυσίγγι και να γίνεται η τροφοδοσία της θαλάμης με το νέο φυσίγγι.

Η επιστροφή του κλείστρου, επιτυγχάνεται με το ελατήριο που εδρεύει στο κοντάκι. Ο μηχανισμός ARGO έχει δοκιμαστεί εξαντλητικά για την ασφάλεια την λειτουργία και τις επιδόσεις του. Το 1999 το Μ4 κέρδισε στον διαγωνισμό του στρατού των ΗΠΑ, που το επέλεξε, αφού κάλυπτε όλες τις αυστηρές προδιαγραφές που είχαν θέσει ως προϋποθέσεις.

Δοκιμάστηκε σε λάσπη, άμμο, ζέστη, κρύο,νερό κ.ά. Όλες οι εξωτερικές επιφάνειες του όπλου, προστατεύονται από την φθορά και την διάβρωση με την ειδική επικάλυψη MILSPEC. Ουσιαστικά πρόκειται για επεξεργασία με φωσφορικό άλας. Εκτός τις προστασίας, η συγκεκριμένη επεξεργασία εξαλείφει και τα φαινόμενα αντανάκλασης του φωτός. Η κάνη έχει μήκος 50 cm και υπάρχουν εσωτερικά βιδωτά τσοκ.

Στο εσωτερικό της έχει χρώμιο. Η θαλάμη έχει μήκος 76 mm.. Η σφραγίδα από την Ιταλική τράπεζα πιστοποιεί δόκιμη στα 1370 bar. Κοντάκι και πάπια είναι κατασκευασμένα από πολυμερικό υλικό. Η πάπια αποτελείται από δυο κομμάτια και η βάση είναι κατασκευασμένη από ergal, φινιρισμένη από μαύρη ματ ανοδίωση.

Το όπλο έχει μελετηθεί για να συναρμολογείται σε 45 δευτερόλεπτα. Το βάρος του είναι 3.700 gr. To M4 είναι όπλο που έχει κατασκευαστεί για να καλύπτει στρατιωτικές προδιαγραφές. Οι προδιαγραφές του υπερκαλύπτουν κατά πολύ τα στάνταρ που υπάρχουν για τα λειόκανα κυνηγετικά όπλα.

Προσφέρεται για το κυνήγι του αγριόχοιρου για χρήση με μονόβολα (διαθέτει ρυθμιζόμενα σκοπευτικά) και σκάγια. Καλύπτεται από 5 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας. Μπορείτε να το αγοράσετε με την υπάρχουσα διαδικασία απόκτησης κυνηγετικού όπλου.

 

Συμπεράσματα δοκιμές

Σοφοκλής Κοσκινάς

Ένα όπλο που για χρόνια βρίσκεται στην Ελληνική αγορά, αλλά δεν το είχαμε μέχρι τώρα παρουσιάσει είναι το Benelli M4 Super 90.

Πρόκειται για όπλο στρατιωτικών προδιαγραφών, που έχει περάσει από εξαντλητικά τεστ για την αντοχή και την ικανότητα του να λειτουργεί κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Στο χώρο της πρακτικής σκοποβολής είναι αρκετά γνωστό όμως σ’εμάς τους κυνηγούς λιγότερο.

Η χρήση του περιορίζεται στο κυνήγι του αγριόχοιρου. Μπορεί να ρίξει όλα τα φυσίγγια απλά και magnum. Το βάρος του είναι 3.700 gr.. Για τους κυνηγούς του αγριόχοιρου το βάρος δεν είναι μόνο αρνητικό στοιχείο, γιατί η χρήση ισχυρών γομώσεων και το αυξημένο λάκτισμα δικαιολογεί όπλα με μεγαλύτερο βάρος. Το όπλο λειτουργεί με αέρια, όμως αυτός ο μηχανισμός αερίων δεν έχει καμία σχέση με ότι γνωρίζουμε για τα όπλα που λειτουργούν με αέρια. Είναι κάτι το διαφορετικό και το αναλύουμε στην αναφορά που γίνεται για τον μηχανισμό ARGO.

Δεν υπάρχουν πιστόνια ,ελατήρια ,σιδηρόδρομοι κ.λ.π..

Το κλείστρο είναι ίδιο με αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα όπλα Benelli.

Η πάπια αποτελείται από δυο κομμάτια που ενώνουν στην κάτω πλευρά. Ο μηχανισμός σκανδάλης δεν διαφέρει σε τίποτα από τους υπόλοιπους που έχουν τα αυτογεμή της Benelli.

Η σχεδίαση του παραπέμπει σε στρατιωτικό όπλο. Απλό, στιβαρό, μελετημένο για εύκολους και γρήγορους χειρισμούς.

Συναρμολογείται και αποσυναρμολογείται πολύ εύκολα. Για τους κυνηγούς του αγριόχοιρου αποτελεί πολύ καλή πρόταση, γιατί συνδυάζει αρκετά θετικά στοιχεία που είναι χρήσιμα σε αυτό το κυνήγι. Αντέχει στα χτυπήματα και στην ταλαιπωρία και δεν κλωτσάει με την χρήση ισχυρών γομώσεων. Τα σκοπευτικά του ρυθμίζονται για τις περιπτώσεις ρίψης μονόβολων.

Δεν έχει επάνω του, ούτε ένα σημείο που να παραπέμπει σε καλλιτεχνική λεπτομέρεια.

Έχει καλές εφαρμογές, ποιότητα και είναι στιβαρό. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά σχεδιασμένο ένα όπλο που προορίζεται και για στρατιωτική χρήση. Με τα εσωτερικά βιδωτά τσοκ, δίνει την δυνατότητα στον κυνηγό, ανάλογα την περιοχή που κυνηγάει να επιλέγει το κατάλληλο τσοκ. Είναι πραγματικά ένα ενδιαφέρον όπλο που θα τραβήξει την προσοχή των κυνηγών του αγριόχοιρου.

 

Μηνάς Ιορδάνογλου

Η ιδέα να ασχοληθούμε με ένα «στρατιωτικό» όπλο σε ένα κυνηγετικό περιοδικό, μας ήλθε όταν διαπιστώσαμε ότι αρκετοί κυνηγοί αγριόχοιρου άρχισαν να φλερτάρουν το Μ4.

Η εξωτερική του εμφάνιση, δεν είναι κάτι εντυπωσιακό και μάλιστα θα λέγαμε ότι δεν δείχνει ότι πρόκειται για πολεμικό εργαλείο. Περισσότερο προσεγγίζει τα κυνηγετικά πρότυπα και λιγότερο τα στρατιωτικά. Τα σκοπευτικά του είναι σκοπευτικά ακριβείας με το πασίγνωστο Ghost Ring που προτιμούν οι πιο πολλοί σκοπευτές πρακτικής σκοποβολής. Το βάρος του αν και μεγαλύτερο από τα συνήθη κυνηγετικά στάνταρ, δεν είναι απαγορευτικό. Ας μην ξεχνάμε τις παλιές Auto 5 της Browning ή τις δημοφιλείς 1100 της Remington, οι οποίες με παραπλήσιο βάρος πέρασαν από τα χέρια των περισσότερων κυνηγών και τους χάρισαν αξέχαστες εμπειρίες. Πέρα όμως από το βάρος, που του δίνει πλεονέκτημα στην απόσβεση των κραδασμών, το Μ4 κυκλοφόρησε και σε ειδική έκδοση με μειωτή κραδασμών, ο οποίος είναι τοποθετημένος στο στόμιο της κάνης, για να αποφεύγεται η αναπήδηση του στομίου. Στη συγκεκριμένη έκδοση δεν υπάρχουν βιδωτά τσόκ, αλλά στάνταρ κύλινδρος και το μήκος της κάνης είναι 56 εκατοστά. Φυσικά το Μ4 είναι magnum και μπορεί να ρίξει τα πάντα. Όμως η φιλοσοφία της κατασκευής είναι βασισμένη στα μονόβολα και στα σφαιρίδια.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι το φινίρισμα της εξωτερικής επιφάνειάς του, που η Benelli το ονομάζει MILSPEC και το προστατεύει από τις καταπονήσεις στη σκληρή χρήση.

Συμπερασματικά πιστεύω ότι πρόκειται για μια επιλογή πολύ καλή για όσους θέλουν να ασχοληθούν παράλληλα με το κυνήγι του αγριόχοιρου και με την πρακτική σκοποβολή, διότι κάποτε θα πρέπει να μάθουμε όλοι να χρησιμοποιούμε μονόβολα σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον θήραμα, με την ελπίδα ότι θα δούμε και στην Ελλάδα να ανοίγουν τα σύνορα των ραβδωτών κυνηγετικών όπλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βιρμανικός Πύθωνας: Ένα από τα μεγαλύτερα φίδια στον κόσμο – Βίντεο

Ο βιρμανικός πύθωνας, ένα από τα μεγαλύτερα φίδια στον κόσμο, είναι γνωστός για τον τρόπο που πιάνει και τρώει την λεία του. Αυτό το...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
26.7 ° C
27.9 °
24 °
47 %
5.1kmh
0 %
Σα
34 °
Κυ
31 °
Δε
31 °
Τρ
32 °
Τε
33 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ