Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΌπλα και φυσίγγια για το κυνήγι της φάσσας

Όπλα και φυσίγγια για το κυνήγι της φάσσας

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα όπλα και τα φυσίγγια που θα σε βγάλουν “ασπροπρόσωπο” στο κυνήγι της φάσσας, καθώς επίσης και οι ιδιαιτερότητες στη σκόπευση της “σιδερένιας”.

 

Του Σοφοκλή Κοσκινά

Η λογική που συνήθως επικρατεί για την επιλογή όπλου και φυσιγγίων για το κυνήγι της φάσσας, αγγίζει τα όρια της υπερβολής και κάποιες φορές τα ξεπερνάει και ο χαρακτηρισμός “σιδερένιο πουλί” που της έχουν προσδώσει, κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι.Βεβαίως, επειδή οι υπερβολές καταλήγουν συνήθως σε λάθος επιλογές, γι’ αυτό, σε ότι αφορά το όπλο για το κυνήγι της φάσσας, οι δικές μας επιλογές είναι οι εξής.

 

Βάρος και μήκος κάννης
Ξεκινώντας από το μήκος της κάννης, θα πρότεινα κάννη 66 έως 71 εκατ. για τα αυτογεμή και 68 με 76 εκατ. για τα δίκαννα. Οι λόγοι διαφοροποίησης μεταξύ αυτογεμών και δικάννων, έχει να κάνει με το ότι οι καραμπίνες έχουν μεγαλύτερο μήκος λόγω βάσης.
Το βάρος του όπλου θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να ξεπερνά τα 3 κιλά. Δεν υπάρχει λογική να ρίχνετε φυσίγγια με βάρος γόμωσης 36 + γραμμ. και να ψάχνετε να βρείτε στην αγορά όπλο ελαφρύ για να μην σας κουράζει.
Ως προς το βάρος υπάρχει όριο, που είναι τα 3,7 κιλά. Από εκεί και πάνω το όπλο θα είναι δύσχρηστο και κουραστικό.
Από εργονομικής πλευράς το όπλο που θα αγοράσετε πρέπει να είναι εύκολο στο χειρισμό του.
Μην ξεχνάτε ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, λόγω του κρύου, τα γάντια είναι απαραίτητα σε πολλές περιπτώσεις, επομένως ο υποφυλακτήρας της σκανδάλης πρέπει να είναι ευρύχωρος για να χωράει το δάκτυλο με το γάντι.
Το γέμισμα, ιδιαίτερα στα αυτογεμή, θα πρέπει να γίνεται εύκολα, ακόμα και όταν φοράτε γάντια.
Αλλά και τα γάντια θα πρέπει να προσφέρουν σταθερό κράτημα.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι το εκτεθειμένο χέρι παγώνει, με συνέπεια να δυσκολεύονται οι κινήσεις.
Επίσης, με παγωμένα χέρια δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί η δύναμη που ασκείται στη σκανδάλη για να τραβηχτεί, γιατί τα αισθητήρια νεύρα δεν παρέχουν σωστή πληροφόρηση στον εγκέφαλο.
Αν η σκανδάλη χρειάζεται περίπου 2 κιλά πίεση για να αποδεσμεύσει τη σφύρα, ενδέχεται να ασκήσετε 5 ή 6 κιλά.
Το αποτέλεσμα θα είναι να “τραβάτε” όλο το όπλο προς τα κάτω και να του αλλάζετε θέση, επηρεάζοντας την ευθεία του με το στόχο.

Το μήκος της θαλάμης
Το μήκος της θαλάμης στα όπλα μπορεί να είναι 76 mm. Ούτως ή άλλως, στην πλειοψηφία τους, τα σύγχρονα όπλα έχουν 76άρες θαλάμες.
Η βλητική απόδοση, αν χρησιμοποιήσουμε φυσίγγια με μήκος 70 mm δεν επηρεάζεται.
Η εσωτερική διάμετρος του κυρίου τμήματος της κάννης (αυλός) πρέπει να είναι από 18,4mm και επάνω. Στις βαριές γομώσεις οι πιο “ανοιχτοί” αυλοί αποδίδουν καλύτερα. Οι διευρυμένοι αυλοί από 18,6 και πάνω αποδίδουν πολύ καλά, με την προϋπόθεση ότι συνδυάζονται με καλής ποιότητας φυσίγγια.
Στα δίκαννα όπλα οι αυτόματοι εξωλκείς είναι προτιμότεροι, γιατί αν λάβουμε υπόψη ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων φοράμε γάντια, η αφαίρεση των κενών καλύκων με το χέρι δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο.

Πλεονέκτημα τα βιδωτά τσοκ
Η επιλογή των τσοκ είναι μία δύσκολη υπόθεση γιατί οι φάσσες, όπως και όλα τα υπόλοιπα θηράματα, δεν “κλείνουν συμβόλαια” για το ποια διαδρομή θα ακολουθήσουν, αλλά ούτε σε ποιο ύψος θα πετάνε.
Όπως και να έχει, τα βιδωτά τσοκ παρουσιάζουν πλεονέκτημα για το λόγο ότι δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξουμε, ανάλογα την περίπτωση το κατάλληλο τσοκ. Αρκεί η δυνατότητα αυτή να μην καταλήξει σε αδιέξοδο επιλογής.
Θα πρότεινα στα αυτογεμή να ξεκινάμε πάντα με βιδωμένο το DEMI τσοκ (3 άστρα ***).
Για τα δίκαννα τον βελτιωμένο κύλινδρο (4 άστρα) για την πρώτη και το βελτιωμένο μισό (2 άστρα **) για τη δεύτερη.

Οι ακρότητες με τα φυσίγγια
Ακρότητες που παρατηρούνται στην επιλογή φυσιγγίων, με πολύ βαριές γομώσεις και χοντρά σκάγια κάτω από το Νο3, συνήθως κρύβουν την απελπισία.
Η φτωχή σκοπευτική ικανότητα οδηγεί σε αυτές τις λύσεις και όχι η πραγματική ανάγκη για καταβολή του θηράματος.
Τα Νο 4, 5, 6 και για τους πιο ψαγμένους σκάγια με διάμετρο από 2,75 mm έως 3,25 είναι υπεραρκετά για να χρησιμοποιηθούν στο κυνήγι της φάσσας. Το αν αυτά είναι επινικελωμένα, επιχαλκωμένα κ.λπ., θα το αποφασίσετε μόνοι σας με την προϋπόθεση ότι θα δοκιμαστούν στον πίνακα.
Για τα δίκαννα ο συνδυασμός Νο6 για την πρώτη και Νο5 για τη δεύτερη είναι πολύ καλός. Στα αυτογεμή ισχύει το ίδιο. Το Νο4 μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν τα πουλιά περνάνε ψηλά.
Τα 36 γραμμάρια σκάγια αποτελούν πολύ καλή επιλογή, ιδιαίτερα για τα δίκαννα που ο παράγοντας λάκτισμα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.
Τα καλά 40άρια – 42άρια που είναι γεμισμένα από σοβαρούς κατασκευαστές, δεν διαφοροποιούνται πολύ σε ότι αφορά τις παραγόμενες πιέσεις, συγκρινόμενα με τα 36άρια. Πρέπει όμως, αν και εφόσον τα επιλέξουμε να είμαστε σίγουροι, ότι το όπλο έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές και ότι τα φυσίγγια προέρχονται από σοβαρό και υπεύθυνο κατασκευαστή.

Μικρά μυστικά για σωστή σκόπευση
Όταν τουφεκάμε φάσσες, το φόντο που έχουμε συνήθως είναι ο ουρανός. Επειδή όμως σ’ αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχουν σταθερά σημεία, δεν είναι εύκολο να προσδιορίσουμε την απόσταση που μας χωρίζει από τα θηράματα.
Συνήθως, τις ημέρες που η ορατότητα είναι πολύ καλή έχουμε την λανθασμένη εντύπωση, ότι τα πουλιά είναι κοντά με αποτέλεσμα να απογοητευόμαστε όταν πυροβολούμε και δεν “πέφτουν”.
Ο θόρυβος που συνήθως ακούμε παράγεται από τα σκάγια που κτυπούν στα φτερά της φάσσας. Οι περισσότεροι, ακούγοντας το θόρυβο, νομίζουν ότι τα σκάγια δεν έχουν δύναμη να διαπεράσουν το δέρμα, εξ ου και το “σιδερένιο πουλί”. Η φάσσα, όπως και τα υδρόβια, διαθέτουν πυκνό φτέρωμα, όχι όμως ικανό να αντισταθεί στα σκάγια που προανέφερα ως κατάλληλα, με την προϋπόθεση ότι τουφεκάμε σε λογικές αποστάσεις.
Η λογική “τουφέκα μέσα στο κοπάδι και κάτι θα πέσει”, έχει αποδειχθεί εμπράκτως ότι δεν αποδίδει.
Το σωστό είναι να ξεχωρίσουμε με ψυχραιμία κάποιο πουλί από το κοπάδι. Επειδή ενδέχεται να βρίσκονται και άλλοι κυνηγοί στον ίδιο τόπο με εσάς, σεβαστείτε τους και μην “χαλάτε” τα πουλιά γυρίζοντας ή πυροβολώντας μακριά με την λογική του “…δεν θα τα ξαναδώ, άρα ρίχνω”.
Η προσκόπευση έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία. Η φάσσα λόγω του ότι είναι μεγάλο σε μέγεθος θήραμα, δίνει την εντύπωση ότι κινείται αργά.
Μην ξεχνάτε ότι και τα αεροπλάνα την ίδια εντύπωση δίνουν άλλα ταξιδεύουν με 700 χιλιόμετρα την ώρα. Οι φάσσες δεν ταξιδεύουν με 700 χιλιόμετρα, αλλά όποιος υποτιμήσει την ταχύτητά τους το αντιλαμβάνεται (αν είναι σε θέση να το αντιληφθεί). Υπομονή, επιμονή και κουράγιο στα πολλά χιλιόμετρα.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόση σημασία έχει το «made in» σε ένα όπλο;

Πόση σημασία έχει το «made in» σε ένα όπλο; Όσα συμβαίνουν σε μία παγκοσμιοποιημένη αγορά Η αγορά είναι πλέον παγκόσμια, σε ότι αφορά τα κάθε λογής...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,520ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
18.5 ° C
19.2 °
17.5 °
48 %
4.9kmh
20 %
Πε
18 °
Πα
22 °
Σα
25 °
Κυ
26 °
Δε
26 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ