Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΦυσίγγιαΒαριές γομώσεις για μεγάλα θηράματα

Βαριές γομώσεις για μεγάλα θηράματα

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Τέσσερα φυσίγγια της αμερικανικής Federal, ιδανικά για λαγό, φάσσα, υδρόβια και πέρδικα, μπαίνουν στο… μικροσκόπιο… 

 

Του Σοφοκλή Κοσκινά

 

Τα Federal είναι τα δημοφιλέστερα αμερικάνικα φυσίγγια και κυκλοφορούν εδώ και δεκάδες χρόνια σ’ όλο τον κόσμο και τυγχάνουν καθολικής αποδοχής από τους κυνηγούς όλων των θηραμάτων.
Οι τέσσερις τύποι φυσιγγίων της αμερικανικής φίρμας ανήκουν στις “βαριές γομώσεις” και προορίζονται για τα κυνήγια των “μεγάλων” θηραμάτων της χώρας μας.
Οι κυνηγοί του λαγού, της φάσσας, των υδροβίων αλλά και της πέρδικας, σε αυτούς τους τύπους της Federal θα βρουν τα ιδανικά φυσίγγια, που θα τους βγάλουν ασπροπρόσωπους σε αρκετές περιπτώσεις.

 

HI BRASS CLASSIC 2 ¾

 

Πρόκειται για το δημοφιλέστερο φυσίγγι της σειράς, το οποίο προορίζεται για όλα τα όπλα. Γεμίζεται σε κάλυκα 70 χιλιοστών με πλαστικό σωλήνα μπορντό χρώματος, που είναι και το χρώμα – σήμα κατατεθέν της FEDERAL. Το μέταλλο είναι 16 χιλιοστά και το μήκος του κλειστού φυσιγγίου είναι 58 χιλιοστά. Το καψύλλιο είναι κατασκευής Federal τύπου 209, που είναι και ο μοναδικός τύπος κυνηγετικού καψυλλίου της φίρμας. Η πυρίτιδα είναι αμερικανική διπλής βάσης, επιγραφιτωμένη, με βάρος γόμωσης 1,75 gr. Η βυσμάτωση είναι πλαστική με ανεξάρτητο κυάθιο (2 τεμαχίων) πατενταρισμένη εδώ και χρόνια από την Federal. Τα σκάγια (Νο 6 στο συγκεκριμένο φυσίγγι) είναι καλής ποιότητας, επιγραφιτωμένα, με βάρος γόμωσης 34,5 γραμμάρια. (35,5 γράφει η συσκευασία). Η διάμετρός τους είναι 2,8 χιλ. (τα ευρωπαϊκά είναι 2,7 χιλιοστά).
Το κλείσιμο είναι αστεροειδές 6 πτυχών με ελαφρύ ρέλιασμα. Συσκευάζεται σε κουτιά 25 τεμαχίων, τα οποία περιλαμβάνουν πληθώρα (σύμφωνα με τις αμερικανικές συνήθειες) πληροφοριακών στοιχείων, αλλά και κυνηγετικών συμβουλών. Στο βλητικό σταθμό το HI BRASS Classic έδωσε μέση πίεση 567 bars και αρχική ταχύτητα V1 431 m/sec.
Θα λέγαμε ότι οι τιμές αυτές είναι εξαιρετικές για φυσίγγι 34,5 γραμμαρίων και το κατατάσσουν ανάμεσα στα καλύτερα από την άποψη αυτή.

 

PREMIUM MAGNUM 3” 2 oz

 

Το υπερενισχυμένο Federal γεμίζεται με 2 ουγκιές (57 περίπου γραμμάρια) σκάγια και προτείνεται για πολύ μεγάλες αποστάσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιείται σε κατάλληλα όπλα. Ο κάλυκας και το καψύλλιο ακολουθούν την κλασική συνταγή και η κύρια διαφοροποίηση βρίσκεται στα σκάγια.

Το μήκος του κλειστού φυσιγγίου είναι 64 χιλιοστά, με κλείσιμο αστεροειδές 6 πτυχών. Η πυρίτιδα είναι ειδική για magnum διπλής βάσης με βάρος γόμωσης 2,10 γραμμάρια. Η βυσμάτωση δεν διαφέρει από εκείνη του classic.
Εκείνο που σηματοδοτεί τη διαφορά είναι η ποιότητα, καθώς και η γόμωση των σκαγιών, τα οποία είναι επιχαλκωμένα. Η ποιότητά τους είναι άριστη καθώς όλα είναι στιλπνά σαν χρυσάφι και ομοιόμορφα. Ανάμεσά τους υπάρχουν (όπως σε όλα τα magnum της Federal) κόκκοι διογκωμένου πολυαιθυλενίου, οι οποίοι περιορίζουν τις τριβές. Το βάρος τους είναι 56,6 γραμμάρια (Νο 6 στα φυσίγγια της δοκιμής).
Η πίεση που μας έδωσε το premium ήταν 795 bars και θα λέγαμε ότι είναι υψηλή αλλά αναμενόμενη για 56,6 γρ. σκάγια (έχουμε δει 1.100 bar σε φυσίγγια 32 γραμμαρίων να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά). Η ταχύτητα στο V1 ήταν 368 m/sec και θεωρείται φυσιολογική για τέτοια φυσίγγια.

 

CLASSIC MAGNUM 3”

 

Τρίτη παραλλαγή στο ίδιο θέμα από τεχνικής άποψης είναι το magnum 3’’. Η διαφορά εδώ είναι στο μήκος του κάλυκα και στις αναλογίες της γόμωσης. Το 76 magnum έχει μήκος κλειστού φυσιγγίου 64 χιλιοστά. Κατά τα λοιπά, μέταλλο, σωλήνας και καψύλλιο δεν διαφέρουν από τα προηγούμενα. Η πυρίτιδα είναι διπλής βάσης επιγαρφιτωμένη, ειδική όμως για υπεργομώσεις (βραδύκαυστη). Η βυσμάτωση είναι όπως και στα προηγούμενα 2 τεμαχίων με ανεξάρτητο βαθύ κυάθιο. Τα σκάγια (Νο 2) εδώ είναι ομοιόμορφα και σαφώς καλύτερης ποιότητας από τα Νο 5 του MAG 2 ¾’’.
Η διάμετρός τους είναι 3,8 χιλιοστά (περίπου όσο το ευρωπαϊκό Νο 1) και το βάρος γόμωσης είναι 54,5 γραμμάρια. Αντίστοιχα το βάρος της πυρίτιδας είναι 2,20 γραμμάρια. Βλητικά το MAG 3’’ 1 7/8 έδωσε 414 m/sec αρχική ταχύτητα, ενώ η πίεση ήταν μία ευχάριστη θα λέγαμε έκπληξη, δεδομένου ότι κατά μέσο όρο κυμάνθηκε στις 673 μονάδες bar.

 

CLASSIC MAGNUM 2 ¾
 

Γεμισμένο στον ίδιο με τον προηγούμενο κάλυκα το classic magnum προτείνεται από την Federal για όλα τα ενισχυμένα όπλα με “70άρες” θαλάμες. 

Το καψύλλιο και εδώ είναι FED.209 και το μήκος του κλειστού φυσιγγίου είναι 59 χιλιοστά.
Η πυρίτιδα είναι και πάλι διπλής βάσης με βάρος γόμωσης 1,90 γραμμάρια.
Η συνταγή βυσμάτωσης δεν διαφέρει από το απλό με κύριο χαρακτηριστικό σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά βύσματα την χωρητικότητα του κυαθίου, η οποία είναι μεγάλη για να χωρά όλα τα σκάγια της γόμωσης.
Εδώ τα σκάγια είναι Νο 5 με διάμετρο 3,0 χιλιοστά (2,9 στην Ευρώπη είναι το Νο 5). Ανάμεσα στα σκάγια έχουν τοποθετηθεί κόκκοι διογκωμένου πολυαιθυλενίου για να περιορίζονται οι τριβές μεταξύ των σκαγιών. Έχουμε επιφύλαξη όμως για την ποιότητα των σκαγιών, τα οποία είναι μεν ομοιόμορφα αλλά όχι τόσο σφαιρικά όσο τα καλά ευρωπαϊκά (και ελληνικά). Το βάρος τους είναι 42,5 γραμμ. Το κλείσιμο είναι και εδώ αστεροειδές 6 πτυχών και η συσκευασία ακολουθεί τη συνταγή του classic. Τα βλητικά αποτελέσματα έδειξαν, ότι πρόκειται για ένα ισχυρό αλλά ταχύτατο φυσίγγι. Συγκεκριμένα η πίεση που έδωσε κατά μέσο όρο ήταν 720 bar και η ταχύτητα V1 432 m/sec.

Τι έδειξαν στις δοκιμές

 

Το Premium είναι ένα εξειδικευμένο φυσίγγι μήκους 76 χιλιοστών (magnum) και βάρους γόμωσης 56 γραμμαρίων. Τα σκάγια της γόμωσης είναι επιχαλκωμένα. Ως αποτέλεσμα δίνουν καταπληκτικές συγκεντρώσεις στις οριακές αποστάσεις, αλλά και πέρα από αυτές.
Τα επιχαλκωμένα σκάγια έχουν μεγαλύτερη σκληρότητα και σε συνάρτηση με τα πολυαιθυλένιο που βρίσκεται ανάμεσά τους ώστε να μειώνει τις τριβές μέσα στην κάννη, δίνουν άριστες κατανομές.
Σε συνδυασμό με πλήρη σύσφιξη (Full) το αποτέλεσμα που δίνουν στις μεγάλες αποστάσεις είναι εκπληκτικό. Ούτως ή άλλως, οι περισσότεροι κυνηγοί του λαγού, της πάπιας και της φάσσας τα γνωρίζουν και στις σχετικές συζητήσεις τα αναφέρουν με τα πιο κολακευτικά σχόλια. Ο επόμενος τύπος φυσιγγίων που δοκιμάσαμε είναι το FEDERAL Classic Magnum. Τα συγκεκριμένα φυσίγγια, σε συνδυασμό με τα δύο πρώτα, μπορούν να δώσουν αρκετές λύσεις στο κυνήγι και να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό για το κυνήγι του λαγού, της φάσσας και των υδροβίων.
Το λάκτισμα είναι ανεκτό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όπλα που διαθέτουν θαλάμη μήκους 70 mm, ή 2 ¾. Ειδικά στους κατόχους όπλων με τέτοιο μήκος θαλάμης, παρέχουν λύσεις σε “ειδικές περιπτώσεις”. Τα FEDERAL Classic Magnum μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τα Classic Hi Brass και τους πρώτους μήνες της κυνηγετικής περιόδου.
Τελευταίο φυσίγγι της δοκιμής είναι το FEDERAL Classic Hi Brass, με βάρος γόμωσης 36 γραμμαρίων. Η συγκεκριμένη γόμωση είναι αρκετά δημοφιλής στη χώρα μας και χρησιμοποιείται στα περισσότερα κυνήγια των ενδημικών και αποδημητικών. Ειδικά οι κάτοχοι καραμπινών, θεωρούν τις γομώσεις των 36 γραμμαρίων ως “μεσαίες”. Τα δύο άλλα φυσίγγια των 42 και 36 γραμμαρίων, αποτελούν γομώσεις που δεν ανήκουν στις τόσο “εξειδικευμένες” και αρκετοί κυνηγοί τα χρησιμοποιούν καθ’ όλη την κυνηγετική περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θανατηφόρο τροχαίο με αγριογούρουνο στον Βόλο – Νεκρός 25χρονος οδηγός!

Τροχαία με αγριογούρουνα: Ένα ζήτημα δίχως επίλυση που βάζει σε ρίσκο τις ζωές των ανθρώπων, ενώ το κράτος σφυρίζει αδιάφορα - Θανατηφόρο τροχαίο στον...
37,534ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,350ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
14.2 ° C
15.2 °
13.2 °
61 %
3.1kmh
20 %
Σα
14 °
Κυ
13 °
Δε
11 °
Τρ
13 °
Τε
16 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ