spot_img
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΟι τουφεκιές του χιονιά - Περί φυσιγγίων και κρύων καννών

Οι τουφεκιές του χιονιά – Περί φυσιγγίων και κρύων καννών

|

Οι τουφεκιές του χιονιά – Περί φυσιγγίων και κρύων καννών

Μία ανάλυση για τη συμπεριφορά της κάννης και των φυσιγγίων σε μέρες πραγματικού Χειμώνα

Επιτέλους μας δόθηκε η ευκαιρία έστω και για λίγες ημέρες να μιλήσουμε για Χειμώνα. Κάτι λίγα θηράματα λίγο πριν, κατά και μετά το πέρασμα του χιονιά εμφανίστηκαν.

Όχι τίποτα το σπουδαίο αλλά αρκετό για να μας κάνει να… ξεκολλήσουμε από τον καναπέ με σκοπό την έξοδο για κυνήγι. Βεβαίως, από την σκοπιά μου θα ήθελα ν’ αναφερθώ στο αν αλλάζει κάτι σχετικά με τα όπλα και τα φυσίγγια τους χειμερινούς μήνες.

Η κρύα κάννη

Όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από τους 10 βαθμούς μπορεί να κάνει κρύο, ωστόσο υπάρχει και μία θετική παράμετρος. Η κάννη ψύχεται πολύ γρηγορότερα με αποτέλεσμα η δεύτερη ή η τρίτη τουφεκιά να δίνει καλύτερο βλητικό αποτέλεσμα.

Η κρύα κάννη αποδίδει καλύτερα κι αυτό είναι κάτι που δεν αμφισβητείται. Όσο πιο γρήγορα επανέρχεται η θερμοκρασία της κάννης σε αρχικό επίπεδο μετά από κάθε τουφεκιά τόσο το καλύτερο για τις επόμενες βολές. Άλλωστε αυτήν την παράμετρο την λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη και οι κατασκευαστές όπλων.

Έτσι, κυρίως στα σκοπευτικά όπλα αλλά και σε κάποια κυνηγετικά μοντέλα, χρησιμοποιούν διακεκομμένες ταινίες (ρίγες) για τη σύνδεση μεταξύ των καννών και ρίγες σκόπευσης με κενά για να κυκλοφορεί ευκολότερα ο αέρας, με ζητούμενο την γρηγορότερη ψύξη της κάννης. Όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου και όσο “πηγαίνει” χαμηλότερα, τόσο ευκολότερα και γρηγορότερα ψύχεται η κάννη.

Περί φυσιγγίων

Φυσίγγια χειμερινά και καλοκαιρινά δεν υπάρχουν. Αν υπήρχαν θα υπήρχε και ανάλογη οδηγία από τους διεθνείς φορείς που έχουν θέσει τα όρια ασφαλείας. Από την άλλη, σαφώς και υπάρχουν εταιρίες που προβάλουν κάποια από τα φυσίγγια που παράγουν ως κατάλληλα για πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Συνήθως, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, τα φυσίγγια αυτά ανήκουν στις κατηγορίες magnum και super magnum. Εκείνο που μένει να αναλύσουμε είναι τι σημαίνει αυτό το “πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες”. Αν μιλάμε για θερμοκρασίες κάτω από τους -20 βαθμούς, μάλλον είναι κάτι που δεν μας αφορά και δεν μας ενδιαφέρει εμάς, τους Έλληνες κυνηγούς.

Άλλωστε ακόμα και σε τέτοιες θερμοκρασίες να φτάσουμε (κάτι που σπανίως και σε συγκεκριμένες περιοχές συμβαίνει) ποιος θα πάει στο κυνήγι (αν επιτρέπεται) και αν πάει, σιγά μην ρίχνει στις τσίχλες και στα κοτσύφια magnum ή super magnum. Το σύνηθες είναι, μιας και αναφέρομαι στους κυνηγούς της τσίχλας, να επιλέγουν φυσίγγια για τις κρύες ημέρες του Χειμώνα με ένα ή δύο γραμμάρια σκάγια παραπάνω.

Αυτό το κάνουν και οι κυνηγοί της φάσσας και των υδροβίων. Λογικό με μία προϋπόθεση όμως. Τα φυσίγγια των περισσότερων γραμμαρίων να προέρχονται από τον ίδιο κατασκευαστή με αυτά που χρησιμοποιούσαν.

Το αναφέρω αυτό γιατί είναι λογικό ο κατασκευαστής που βγάζει μία σειρά φυσιγγίων να τηρεί την αναλογία ισχύος και πιέσεων ανάλογα τη γόμωση. Θα μου πείτε όλοι το ίδιο κάνουν. Μπορεί, αλλά αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το από ποια βάση ξεκινά ο κάθε ένας.

Αν τα 32άρια κάποιου παράγουν 650 bar είναι λογικό τα 34άρια του να παράγουν 700. Αν όμως κάποιου άλλου τα 32άρια παράγουν 700 bar και τα 34άρια 740,Σ αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει σημαντική διαφορά

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίχλα η φυσιγγοβόρος…

Τσίχλα η φυσιγγοβόρος... Δεν πρόκειται για ένα νέο μέλος της οικογένειας των τσιχλών. Είναι η γνωστή μας κελαηδότσιχλα, η κοινή τσίχλα, που τη φετινή χρονιά...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ