Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΛόγος και αντίλογος περί διαμετρημάτων

Λόγος και αντίλογος περί διαμετρημάτων

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Αν ρωτήσουμε σήμερα τους νεότερους κυνηγούς ποιο είναι το καλύτερο διαμέτρημα για τα λειόκαννα όπλα, η λογική λέει ότι θα επιλέξουν το 12άρι. Άλλωστε είναι το πιο διαδεδομένο και το επικρατέστερο.

 

Του Σοφοκλή Κοσκινά

 

Για τα επόμενα, αρκετά χρόνια, το διαμέτρημα 12 θα εξακολουθεί να κρατάει τα σκήπτρα των πωλήσεων, τόσο γιατί πλέον θεωρείται – και φυσικά είναι – το πιο διαδεδομένο σε όλο τον πλανήτη, όσο κι επειδή η παγκόσμια αγορά εστιάζει σε αυτό βελτιώνοντας συνεχώς τις βλητικές του επιδόσεις. Από την άλλη, η επικράτηση του διαμετρήματος 12, δεν σημαίνει, αυτομάτως, ότι είναι και το καλύτερο.

Τα παλιότερα χρόνια, στην αγορά των όπλων υπήρχε μεγάλη ποικιλία αλλά τεράστια γκάμα φυσιγγίων για να καλύπτουν όλα τα διαμετρήματα. Από την επικράτηση του 12 και μετά, τα υπόλοιπα διαμετρήματα γίνονται ολοένα και πιο σπάνια όπως σπάνια είναι και τα «πυρομαχικά» πέραν του συγκεκριμένου διαμετρήματος.

 

Εμπορικά «ξεσπάσματα»

 

Αν εξαιρέσουμε κάποιες εποχές που το διαμέτρημα 10 και 20 έκαναν κάποια εμπορικά «ξεσπάσματα», τίποτα δεν έδειξε ότι μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά την παντοδυναμία του 12. Σήμερα, κάποιοι λίγοι κυνηγοί έχουν επιλέξει να κρατούν στα χέρια τους 20άρια όπλα, όχι γιατί τα θεωρούν καλύτερα από τα 12άρια, αλλά γιατί πιστεύουν ότι είναι πιο αθλητικά.

Όταν υπάρχει η δυνατότητα να έχεις ένα όπλο που μπορεί να ρίξει από 24 έως και 60+ γραμμάρια σκάγια και με δεδομένο ότι φυσίγγια θα σου καλύψουν τις συγκεκριμένες ανάγκες (όντας, μάλιστα, από πλευράς τιμής αρκετά φθηνότερα σε σχέση με τα μικρότερα ή μεγαλύτερα διαμετρήματα), γιατί κάποιος να μπει στην διαδικασία να επιλέξει κάτι άλλο. Ο μοναδικός σημαντικός λόγος για ν’ αναζητήσει κάτι διαφορετικό, είναι γιατί ψάχνει να βρει την απόλυτη γόμωση, την καλύτερη τουφεκιά, την καλύτερη κατανομή και διασπορά των σκαγιών. Με βάση τις δοκιμές που έχουμε πραγματοποιήσει, λέμε και υποστηρίζουμε εδώ και χρόνια, ότι η καλύτερη γόμωση για το διαμέτρημα 12 είναι τα 32 γραμμάρια σκάγια. Αυτό ισχύει με το δεδομένο ότι έχουμε κάννη με εσωτερική διάμετρο από 18,2 έως και 18,5 χιλιοστά. Από την στιγμή που υπάρχουν 12άρες κάννες με μεγαλύτερη εσωτερική διάμετρο, ενδεχομένως αυτό που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ως δεδομένο να μην ισχύει και η γόμωση να έχει ανεβεί κατά 1,2 ή ακόμα και περισσότερα γραμμάρια σκάγια.

 

Έχει χαθεί η μπάλα…

 

Κάπου εκεί, λοιπόν, έχει χαθεί η μπάλα με το διαμέτρημα 12, γιατί πλέον έχει αποκτήσει τόσο διευρυμένο φάσμα γομώσεων και τεχνικών προδιαγραφών που είναι δύσκολο να βγουν συμπεράσματα. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι έχουμε ένα 12άρι όπλο και ψάχνουμε να βρούμε την «καλή» τουφεκιά χωρίς να το συγκρίνουμε με άλλα διαμετρήματα. Αν το συγκρίνουμε, βλητικά, με το 20 θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το 12 είναι καλύτερο. Το «φτωχό» 20άρι με γομώσεις απλές και magnum από 24 έως 32 γραμμάρια δεν θα μπορέσει να δώσει ποιοτικότερα βλητικά αποτελέσματα συγκρινόμενο με το 12. Το μόνο που έχει να αντιπαραθέσει είναι το χαμηλότερο βάρος του και τον πιο αθλητικό χαρακτήρα του. Το ίδιο θα συμβεί αν συγκρίνουμε το 12 και με το διαμέτρημα 10. Μπορεί να έχουμε την δυνατότητα με το 10άρι να ρίξουμε περισσότερα γραμμάρια σκάγια (αν και αυτό με τα 12αρια super magnum πλέον δεν ισχύει) αλλά δεν θα έχουμε, σε καμία περίπτωση, ποιοτικότερη τουφεκιά. Για τα διαμετρήματα 24, 26, 28 και 36 δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με το 12 στην ποιότητα του βλητικού αποτελέσματος.

 

Ποιότητα κατανομής

 

Όταν αναφέρω τον όρο «ποιότητα βλητικού αποτελέσματος», δεν εννοώ τη δύναμη κρούσεις των σκαγιών στον στόχο, ούτε τις αποστάσεις που διανύουν, αλλά ούτε τις ταχύτητες που ταξιδεύουν. Εννοώ την ποιότητα της κατανομής των σκαγιών σε συνάρτηση με τον κύκλο διασποράς που μπορούμε να αποτυπώσουμε πυροβολώντας σε ένα χαρτί διαστάσεων 1 x 1 μέτρο. Είναι η τουφεκιά που διαιρώντας τον κύκλο κατανομής των σκαγιών σε τέσσερα τεταρτημόρια θα μας δώσει ίδιο αριθμό σκαγιών σε κάθε ένα από αυτά. Η τουφεκιά που θα έχει πολύ καλή κατανομή των σκαγιών μέσα στον κύκλο διασποράς χωρίς κενά.

Μόνο ένα διαμέτρημα μπορεί να σταθεί απέναντι στο 12άρι και να του κλέψει την πρωτιά. Είναι το μοναδικό διαμέτρημα που δεν χρειάζονται συμβιβασμοί ούτε ιδιαίτεροι λόγοι για να το επιλέξει κανείς. Πρόκειται για το διαμέτρημα 16 που ήταν, είναι και θα είναι, το καλύτερο για λειόκαννα όπλα που ρίχνουν σκάγια. Είναι το διαμέτρημα με την «τετράγωνη» γόμωση. Τα 27, 28 γραμμάρια σκάγια σε συνάρτηση με την εσωτερική διάμετρο της κάννης του 16αριού έχουν σαν αποτέλεσμα η γόμωση να έχει ίδια κολώνα (ύψος) και πλάτος σκαγιών. Γι’ αυτό, δηλαδή για το βλητικό αποτέλεσμα που δίνει, η γόμωση του 16αριού πήρε την ονομασία «τετράγωνη». Ακόμα και σήμερα που τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί, πλέον, σε εύρος γομώσεων με το 12, η τουφεκιά του 16αριού εξακολουθεί να είναι ποιοτικότερη. Αυτό που γράφω δεν είναι κάτι άγνωστο στους παλαιότερους κυνηγούς, κυρίως εκείνους που ήταν κάτοχοι όπλων με διαμέτρημα 16. Γνώριζαν πολύ καλά γιατί τα επέλεγαν αλλά και γιατί δεν τα άλλαξαν.

Πλέον, είναι δύσκολο το να βρει κανείς υλικά για να γεμίσει 16άρια φυσίγγια, όπως είναι δύσκολο να βρει και έτοιμα φυσίγγια στο συγκεκριμένο διαμέτρημα. Ωστόσο αν αναζητάτε την ποιότητα στην τουφεκιά, αξίζει να έχετε όπλο με τέτοιο διαμέτρημα στην κατοχή σας. 

 

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Α’ ΚΟΚΔ: Σύλληψη για παράνομη τοποθέτηση παγίδων (βρόγχων) για ζώα

Α' ΚΟΚΔ: Σύλληψη για παράνομη τοποθέτηση παγίδων (βρόγχων) για ζώα Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης Δωδεκανήσου Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της Α΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης Δωδεκανήσου, με έδρα τη Ρόδο,...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,480ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
23.5 ° C
25.2 °
22 °
59 %
5.4kmh
0 %
Δε
23 °
Τρ
27 °
Τε
29 °
Πε
28 °
Πα
28 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ