Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήLaurona Caza Vulcano: Ισπανική πρόταση σε μαύρο νίκελ

Laurona Caza Vulcano: Ισπανική πρόταση σε μαύρο νίκελ

|

Η Laurona είναι γνωστή εδώ και χρόνια για τα καλά δίκανα που κατασκευάζει και τις προσιτές της τιμές. Εκείνο που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό είναι η ιδιαιτερότητα των όπλων της που τα κάνει να ξεχωρίζουν. Η ιδιαιτερότητα είναι το μαύρο νίκελ, που χρησιμοποιεί στο εξωτερικό των καννών προκειμένου να είναι ανθεκτικά στη διάβρωση και όχι μόνο…

Των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά

Η γνώμη μας

Σοφοκλής Κοσκινάς

Ποιο αλληλεπίθετο είναι οικονομικά προσιτό, αξιόπιστο και με ονοματεπώνυμο; Ένα Laurona. Ο Ισπανός κατασκευαστής φτιάχνει οικονομικά προσιτά όπλα που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, συγκρινόμενα με τα υπόλοιπα της κατηγορίας. Συν τοις άλλοις τα όπλα έχουν σφραγίδες δοκιμών και συνοδεύονται από όλα τα τεχνολογικά καλούδια της σύγχρονης οπλουργικής. Στα όπλα όπως και σε διάφορα άλλα αντικείμενα, η φιλοσοφία κατασκευής, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Για να κατασκευαστεί ένα προϊόν λαμβάνονται υπόψη αρκετοί παράγοντες. Μπορεί να προορίζεται για την παγκόσμια αγορά, αλλά η ταυτότητα του κατασκευαστή πάντα θα υπάρχει. Εκεί οφείλονται οι διαφορές μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων κατασκευαστών και όχι μόνο. Τα ισπανικά όπλα γενικότερα, πάντα ήταν κοινής αποδοχής στην Ελλάδα, γιατί είναι παρόμοιος ο τρόπος που κυνηγάμε. Εύκολα σε αυτά μπορούμε να βρούμε ότι ζητάμε σε ένα όπλο για να μας καλύψει κυνηγετικά. Το Vulcano είναι ελαφρύ, αξιόπιστο και πάνω απ’ όλα η τιμή του είναι πολύ ελκυστική. Μονοσκάνδαλο με αυτόματους εξολκείς, με σταθερά ή βιδωτά τσοκ και διαθέσιμο σε μήκη κανών από 66 – 71 εκατοστά, θα καλύψει τις όποιες ανάγκες στο κυνήγι. Ιδιαιτερότητά του το χρώμιο, που υπάρχει όχι μόνο στο εσωτερικό των κανών αλλά και εξωτερικά. Οι σωλήνες των κανών εξωτερικά δεν έχουν αυτό που κοινώς ονομάζουμε «βαφή» αλλά είναι περασμένες με χρώμιο. Αυτό είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του όπλου, που το κάνουν να διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα. Σε χώρες όπως η δική μας, που η υγρασία το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου βρίσκεται σε υψηλό ποσοστό στην ατμόσφαιρα, η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι σωτήρια. Χρήσιμη είναι και για εκείνους που κινούνται σε περιοχές με πυκνή βλάστηση και το όπλο έρχεται σε επαφή με κλαδιά και θάμνους που είναι σχεδόν πάντα νοτισμένα (ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες). Με λίγα λόγια σε βάλτους, δάση, νησιά και όπου υπάρχει εντονότερο το πρόβλημα της υγρασίας, η συγκεκριμένη εφαρμογή, προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στις κάνες από την διάβρωση.

- Advertisement -

Το βάρος του είναι περίπου 3 κιλά. Ούτε βαρύ ούτε ελαφρύ, με βάση τα σημερινά δεδομένα και το που έχουμε τοποθετήσει τον πήχη για να κατηγοριοποιούμε τα όπλα σε σχέση με το βάρος τους. Δεν θα παραπονεθεί ούτε ο περιπατητής, ούτε ο καρτεριτζής. Μπορεί να ρίξει απλά και magnum αλλά θα το προτείναμε για γομώσεις έως και 36 γραμμάρια. Είναι το όπλο που θα μας κάνει όλα τα κέφια και δεν θα προβληματιστούμε στο να το ακουμπήσουμε σε θάμνους και κλαδιά για να μην γδαρθούν τα «πολύτιμα» ξύλα του. Το χρώμιο εξωτερικά δεν προστατεύει τις κάνες μόνο από την υγρασία, αλλά λόγω σκληρότητας του υλικού, προστατεύει και από γρατζουνιές. «Εργάτες» τα χαρακτηρίζουμε αυτά τα όπλα στην κυνηγετική αργκό. Τέτοιο είναι το Vulcano. Ένας καλός «εργάτης», πιστός σύντροφος, που θα μας προσφέρει πολλά και θα απαιτήσει λίγα. Για όλους όσοι θέλουν ένα καλό, οικονομικό όπλο, το συγκεκριμένο αποτελεί πολύ καλή πρόταση. Δεν είναι το αποκορύφωμα της τεχνολογίας ούτε διεκδικεί τον τίτλο του ομορφότερου όπλου. Είναι όμως «τίμιο» και αξίζει κάθε ευρώ που θα δαπανήσετε για την αγορά του.

Μηνάς Ιορδάνογλου

Το όνομα της Laurona μου ήταν γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια, όταν κάποια όπλα είχαν φθάσει και στην Ελλάδα και είχα διαβάσει πολύ κολακευτικά σχόλια στον τύπο. Προσωπικά δεν είχα άποψη, μέχρι που πριν από κάποια χρόνια, έτυχε να περάσω έξω από το περίπτερο της εταιρίας στην παγκόσμια έκθεση όπλων ΙWA στην Νυρεμβέργη. Πλησίασα το σταντ με τα όπλα και ρώτησα τον μεσήλικα κύριο που ήταν πίσω από ένα μικρό γραφείο, αν μπορούσα να πιάσω ένα στα χέρια μου. Αφού μου έδωσε ευχαρίστως την άδειά του, πήρα ένα αλληλεπίθετο και άρχισα να το περιεργάζομαι. 

Λίγη ώρα μετά τις συστάσεις, βρεθήκαμε να κουβεντιάζουμε πίνοντας ουίσκι σαν παλιοί φίλοι ανταλλάσσοντας γνώμες, κυνηγετικές εμπειρίες, απόψεις για το πώς πρέπει να είναι το κυνηγετικό όπλο και άλλα πολλά. Έμεινα κοντά του αρκετή ώρα και μου εξήγησε πως ακριβώς σκέπτεται το κυνηγετικό όπλο και τα συμπεράσματα από την πολυετή του εμπειρία, καθώς ήταν ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της μικρής, αλλά πολύ σοβαρής αυτής ισπανικής εταιρίας. Παθιασμένος κυνηγός ο ίδιος, αναζητούσε τρόπους για να βελτιώνει τα όπλα του συνεχώς. Η Laurona δεν είναι μεγάλη βιομηχανία, αλλά έχει εμπειρία πολλών ετών στην κατασκευή κυνηγετικών όπλων. Δημιουργήθηκε το 1941 από τέσσερις ειδικευμένους τεχνίτες όπλων, ο καθένας από τους οποίους είχε ειδικές δεξιότητες. Η εταιρία είχε εστιάσει το ενδιαφέρον της παραγωγής της στα πλαγιόκαννα, τα οποία ήταν δημοφιλέστερα εκείνα τα χρόνια, και μέχρι το 1978 δεν είχε κατασκευάσει άλλο τύπο όπλου. Από το 1978 ξεκίνησε την παραγωγή αλληλεπίθετων την οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα. Το βασικό χαρακτηριστικό των όπλων της, είναι η χρήση μαύρου χρωμίου στο εξωτερικό των καννών, εκεί που όλες σχεδόν οι υπόλοιπες εταιρίες χρησιμοποιούν την «παραδοσιακή» βαφή. Η θωράκιση του μετάλλου απέναντι στη διάβρωση και τις αμυχές είναι μοναδική και κυριολεκτικά μπορούμε να μιλάμε για ένα «ανοξείδωτο» όπλο, δεδομένου ότι και στο εσωτερικό των καννών χρησιμοποιείται χρώμιο. Η Laurona δεν επεδίωξε ποτέ να κινηθεί στο χώρο αυτού που λέμε «χειροποίητο» όπλο και κράτησε μέχρι σήμερα χαμηλούς τόνους, σε ότι αφορά την προβολή του ονόματός της. Το 2011 συγχωνεύθηκε με την εταιρία Norica, η οποία είναι γνωστή για τα πολύ καλά αεροβόλα που κατασκευάζει, οπότε η εμπορική θέση της εταιρίας ισχυροποιήθηκε.

Το Vulcano Caza είναι ο κλασικός κυνηγετικός τύπος και πιστεύω ότι είναι μια εξαιρετική επιλογή για κάποιον ο οποίος δεν θέλει να διαθέσει πολλά χρήματα για την αγορά ενός όπλου. Αν και λίγο ογκώδες στη βάση, είναι γεροδεμένο, με άριστη ποιότητα ξύλων και πολύ καλές εφαρμογές για την κατηγορία του. Κατασκευάζεται με μήκη καννών 66 και 71 εκατοστά. Εργονομικά είναι πολύ καλό και μου δημιουργεί μια αίσθηση σιγουριάς και στιβαρότητας. Μου αρέσει πολύ η ευκολία στο άνοιγμα και το κλείσιμο, καθώς και η λειτουργία της σκανδάλης. Δεν μου πολυαρέσει ο όγκος της βάσης, αλλά η γενική του εικόνα είναι πολύ καλή για την τιμή του όπλου. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια πολύ τίμια πρόταση αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς να φτιάξετε μια τεχνητή μύγα – Βίντεο

Η τεχνητή μύγα είναι μια από τις αγαπημένες επιλογές των ψαράδων του ποταμού. Βέβαια δεν είναι η μόνη, γιατί πολλοί επιλέγουν ακρίδες και άλλα...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
29.5 ° C
30.7 °
27 °
38 %
4.5kmh
0 %
Πε
28 °
Πα
34 °
Σα
35 °
Κυ
31 °
Δε
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ