Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΚόστισαν... χρυσάφι λόγω της ιστορίας τους

Κόστισαν… χρυσάφι λόγω της ιστορίας τους

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Στα χρόνια που πέρασαν υπήρξαν πέντε – έξι κυνηγετικά τουφέκια που έσπασαν όλα τα ρεκόρ σε δημοπρασίες του εξωτερικού, με το όνομα του πρώην ιδιοκτήτη τους να παίζει τον καθοριστικό και… “χρυσοφόρο” ρόλο!

 

Του Σοφοκλή Κοσκινά

 

Υπάρχουν όπλα που η αξία τους είναι ανεκτίμητη, καθώς δεν αντιμετωπίζονται ως “εργαλεία” για το κυνήγι, αλλά ως έργα τέχνης στα οποία αξίζει κάποιος να επενδύσει.
Συλλέκτες “τρέχουν” στις δημοπρασίες κορυφαίων οίκων του κόσμου, όχι μόνο για να αγοράσουν ένα έργο του Πικάσο, του Μονέ, ένα ερωτικό γράμμα της Μαρία Κάλας ή της Μέριλιν Μονρόε, αλλά και για να “χτυπήσουν” ένα όπλο που θέλουν να έχουν στη συλλογή τους. Και μη νομίζετε ότι είναι πάντα κυνηγοί και οι ίδιοι…
Στοιχεία που καθορίζουν την τιμή εκκίνησης είναι το όνομα του κατασκευαστή, η σπανιότητα, το μοντέλο και η τωρινή του κατάσταση… Όμως, αυτό που μπορεί να… “εκτοξεύσει” την αξία ενός μεταχειρισμένου όπλου, δεν είναι άλλο από το όνομα του προηγούμενου ιδιοκτήτη του, ή αν το όπλο συνδυάζεται με κάποιο ιστορικό γεγονός! Στα χρόνια που πέρασαν υπήρξαν πέντε τουφέκια που έσπασαν όλα τα ρεκόρ σε παρόμοιες δημοπρασίες, με το όνομα του ιδιοκτήτη να παίζει τον καθοριστικό – και “χρυσοφόρο” – ρόλο.

 

Ένα πλαγιόκαννο Fox

 

Παίρνοντας τη σχετική λίστα από την… ανάποδη, στην 5η θέση βρίσκεται ένα πλαγιόκαννο Fox αμερικανικής προέλευσης, το οποίο κατασκευάστηκε το 1927 και πουλήθηκε σε δημοπρασία για… 201.000 δολάρια!
Το συγκεκριμένο δίκαννο ανήκε στον διάσημο κυνηγό Βο Whoop, έναν από τους κορυφαίους αρθρογράφους του περιοδικού “Field & Stream”, που ασχολείται με θέματα περιβάλλοντος, υπαίθρου, άγριας ζωής και, φυσικά, με το κυνήγι.
Πίσω από το συγκεκριμένο δίκαννο υπήρχε μία ολόκληρη ιστορία, η οποία αποδείχτηκε πολύ ελκτική και πρόσθεσε στην αξία του όπλου… Το 1940, ο Nash Buckingham κυνηγούσε παπιά με το δίκαννο του Βο μαζί με ένα φίλο του. Στη διάρκεια ενός τυπικού ελέγχου από τους θηροφύλακες, διαπιστώθηκε ότι ο δημοσιογράφος είχε παραβεί τους νόμους για το κυνήγι και το όπλο του κατασχέθηκε. Όμως, η υπόθεση δεν έφτασε ποτέ στη δικαιοσύνη, γιατί ο Nash απεβίωσε. Έτσι, το κατασχεμένο τουφέκι του “εξαφανίσθηκε”, μέχρι που το δημόσιο να το ανακαλύψει ξανά σε κάποια αποθήκη και… να το δημοπρατήσει!

 

Το δίκαννο του Χέμινγουεϊ

 

Στην 4η θέση βρίσκεται το δίκαννο Winchester 21, που ανήκε στον διάσημο Έρνεστ Χέμινγουεϊ και πουλήθηκε έναντι 249.000 δολαρίων.
Ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής έχει μείνει στην ιστορία για τα μεγάλα πάθη του, ένα εκ των οποίων ήταν και το κυνήγι (γι’ αυτό και μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες παρουσίασαν μοντέλα όπλων με το όνομά του, ως φόρο τιμής στη μνήμη του). Ο Χέμινγουεϊ είχε στην κατοχή του αρκετά κυνηγετικά όπλα, όμως, τα αγαπημένα του ήταν ένα W&C Scott και το Winchester model 21 (το τελευταίο ήταν το τουφέκι που χρησιμοποιούσε τακτικότερα). Ακόμα και σήμερα, το μοντέλο Winchester 21 αποτελεί σημαντικό όπλο της αμερικανικής ιστορίας, και οι τιμές των μεταχειρισμένων είναι αρκετά υψηλές (βέβαια, δεν υπάρχει καμία σχέση με την τιμή που “έπιασε” το δίκαννο του συγγραφέα).

 

Το Colt του Προέδρου

 

Στην 3η θέση των πιο ακριβά δημοπρατημένων τουφεκιών, βρίσκεται το όπλο του πρώην Προέδρου των Η.Π.Α, Γκρόβερ Κλίβελαντ που έκανε δύο μη συνεχόμενες θητείες (1885 – 1889 και 1893 – 1897)…
Πρόκειται για ένα πλαγιόκαννο Colt, εξώσφυρο, σε διαμέτρημα 8 (!), που η τιμή πώλησής του έφτασε στα 256.000 δολάρια. Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο όπλο είναι το μόνο που υπάρχει στον κόσμο, αφού το διαμέτρημα 8 δεν χρησιμοποιείται, πλέον! Σε αυτό το δίκαννο αναγράφεται με χρυσά γράμματα το όνομα του πρώην ιδιοκτήτη του, ενώ με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία είναι το μοναδικό όπλο στον κόσμο σε τόσο μεγάλο διαμέτρημα.

 

Το Parker… μιας γυναίκας!

 

Στην 2η θέση βρίσκεται το Parker ΒΗΕ της διάσημης γυναίκας κυνηγού, Annie Oakley. Αυτό το αμερικανικής κατασκευής πλαγιόκαννο, δημοπρατήθηκε έναντι 287.000 δολαρίων. Η Annie Oakley (1860 – 1926) ήταν περιβόητη για τις εξαιρετικές σκοπευτικές της ικανότητες, οι οποίες και της εξασφάλισαν μία θέση στο θρυλικό σόου του Μπάφαλο Μπιλ…
Το 1900, μάλιστα, η Annie Oakley έγινε η πρώτη που έκανε επιδείξεις σκοποβολής κατά τη διάρκεια σόου, πετώντας και πυροβολώντας αντικείμενα στο αέρα! Και στο κυνήγι και στις επιδείξεις, το κορίτσι από το Οχάιο χρησιμοποιούσε το συγκεκριμένο Parker, που… τόσο ακριβά δημοπρατήθηκε.

 

Στην κορυφή… ο Ρούσβελτ

 

Στην… πρώτη θέση της λίστας, όμως, βρίσκεται το πλαγιόκαννο Fox, του 26ου Προέδρου των Η.Π.Α, Θεόδωρου Ρούσβελτ (1858 – 1919). Πουλήθηκε στο ποσό… των 826.500 δολαρίων, και είναι το όπλο που έχει “πιάσει” την ακριβότερη τιμή σε δημοπρασία! Ο Ρούζβελτ έμεινε στην ιστορία για πολλούς λόγους, αλλά ένας από αυτούς ήταν και το κυνήγι.
Με το συγκεκριμένο δίκαννο κυνήγησε για ένα ολόκληρο χρόνο σε σαφάρι στην Αφρική, όταν το 1909 αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο… Ο πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α. μιλούσε συχνά γι’ αυτό το όπλο σε φίλους του, εκθειάζοντας τις βλητικές ικανότητες του. Τα Fox είναι από τα καλύτερα πλαγιόκαννα όπλα που κατασκευάστηκαν στην Αμερικανική ήπειρο, αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένα μεταχειρισμένο, θα έφτανε σε αυτήν την… εξωπραγματική τιμή!

 

Άλλες… διακεκριμένες περιπτώσεις

 

Το αμερικάνικο δίκαννο “Parker” του τελευταίου Τσάρου Νικολάου, παρότι ποτέ δεν το ακούμπησε ο ίδιος, πουλήθηκε στο ιλιγγιώδες ποσό των 287.000 δολαρίων (τιμές 2007).
Ένα ζευγάρι “Purdey”, του λιγότερο διάσημου βασιλιά της Ρουμανίας, πουλήθηκαν μόλις 115.000 δολάρια…
Και το “ρώσικο ”Purdey” που δώρισε ο Χρουτσώφ στον Άγγλο πρωθυπουργό Μακμίλλαν (ένα καταπληκτικό όπλο, δημιούργημα των εργαστηρίων της Τούλα, πιστό αντίγραφο του μηχανισμού Μπίσλεϋ), πουλήθηκε από την οικογένεια του δεύτερου, στη θήκη του και αχρησιμοποίητο, για μόλις 27.000 στερλίνες.
Πριν μερικά χρόνια παρουσιάστηκε ένα σπουδαίο εμπροσθογεμές δίκαννο “Νοβότνυ”, που ανήκε στον πρώτο Έλληνα βασιλιά Όθωνα! Και ένα “Χόλλαντ” που φέρεται πως, επίσης, ανήκε στην τέως βασιλική οικογένεια, ενώ το ίδιο έγινε και με το όπλο του τέως πρωθυπουργού της χώρας Νικολάου Πλαστήρα.
Τα όπλα αυτά ανήκουν, πλέον, σε Έλληνες συλλέκτες… Και όπως συμβαίνει σε όλον τον κόσμο, προτιμούν να μένουν άσημοι και άγνωστοι!

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιάννενα: ο καιρός στρώνει το «χαλί» για τη μπεκάτσα…

Πολύ καλά έχει πάει ο καιρός για τη μπεκάτσα μέχρι στιγμής στα Γιάννενα, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την υποδοχή της. Ήδη από τα τέλη...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
25.3 ° C
27.4 °
23.7 °
65 %
2.7kmh
20 %
Τε
28 °
Πε
27 °
Πα
29 °
Σα
30 °
Κυ
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ