Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΣτα άδυτα του μαγικού κόσμου της Beretta

Στα άδυτα του μαγικού κόσμου της Beretta

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Όταν περνάς την πύλη του οικοδομικού συγκροτήματος Beretta due, στην περιοχή Gardone val Τrompia, βρίσκεσαι στον μαγικό κόσμο όπου η ιταλική φίρμα κατασκευάζει τα χειροποίητα όπλα της

 

Του Σοφοκλή Κοσκινά

 

Ένας μάστορας με μπλε ποδιά τριγυρνούσε στους διαδρόμους κρατώντας στα χέρια του ένα πλαγιόκαννο σε διαμέτρημα 28.
Ο ξεναγός μας τον φώναξε, και ο μάστορας ήρθε να μας χαιρετήσει. Μόλις πληροφορήθηκε ότι είμαστε δημοσιογράφοι από κυνηγετικό περιοδικό, γύρισε μας έδωσε το δίκαννο και μας είπε:
– “Είναι ζευγάρι με ένα εικοσάρι, παραγγελία κάποιου Άγγλου. Αν θέλετε μπορείτε να δείτε και το άλλο όπλο. Και τα δύο μαζί, στοιχίζουν περίπου 120.000 ευρώ”.

Mε γυαλόχαρτα και λίμες
Όταν περνάς την πύλη του οικοδομικού συγκροτήματος Beretta due, που βρίσκεται στην περιοχή Gardone val Τrompia και πολύ κοντά στο παραδοσιακό κτήριο της Beretta, ότι έχει σχέση με μηχανήματα και θορύβους, το ξεχνάς. Εκεί τα πράγματα κυλούν αργά.
Μπορεί να μην είδα εργάτες να… πετούν τάπες περιμένοντας να “ωριμάσει” το μπέρμπον, όπως κάνουν σε διαφήμιση γνωστού αμερικάνικου ουίσκι, ωστόσο είδα μαστόρια σκυμμένα πάνω από εξαρτήματα, να δουλεύουν με λεπτά γυαλόχαρτα και λίμες για να τα εφαρμόσουν τέλεια μεταξύ τους.
Ούτε ηλεκτρικό δράπανο δεν υπάρχει.
Όλα γίνονται στο χέρι. Τα “κοσμήματα” της οπλουργικής με το όνομα της ιταλικής φίρμας που κατά καιρούς φιγουράρουν σε φωτογραφίες στο διαδίκτυο με κωδικούς SO με πολλά Ε και L να τα συνοδεύουν, κατασκευάζονται σε αυτήν τη μονάδα.
Στο δωμάτιο όπλων θα δείτε τουφέκια που δεν υπάρχουν σε κανένα κατάλογο.
Σουπερποζέ και πλαγιόκαννα με ολόκληρες φωτιές, με χειροποίητα σκαλίσματα της τάξεως των 200ων ωρών και με ξύλα καρυδιάς σε κατηγορία ποιότητας 9. Και, επειδή η λεπτομέρεια είναι αυτή που κάνει τη διαφορά, η πολυτέλεια και η μοναδικότητα υπάρχουν και σε μία σειρά από αξεσουάρ.
Για παράδειγμα, μία δερμάτινη βαλίτσα μεταφοράς για ένα από τα όπλα αυτά, μπορεί να στοιχίζει και 5.000 ευρώ.
Ένα σετ καθαριστικά (βέργα και μεταλλικά μπουκαλάκια για λάδι) με την φίρμα της εταιρίας κοστολογούνται από 500 ευρώ και πάνω.

Προστασία στα ξύλα
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που φυλάσσονται τα ξύλα υπάρχει κλιματισμός για να παρέχει σταθερή θερμοκρασία και υγρασία στα μοναδικά κομμάτια καρυδιάς, που προορίζονται για την κατασκευή των χειροποίητων όπλων.
Εκεί μπορεί να μπει ο πελάτης και να διαλέξει τα ξύλα που θα βάλει στο όπλο του. Για την επιλογή το κριτήριο δεν είναι αποκλειστικά και μόνο η ποιοτική κατηγορία των ξύλων. Λαμβάνονται και άλλοι παράμετροι υπόψη, όπως το χρώμα των μεταλλικών εξαρτημάτων του όπλου, αλλά και το πώς θα δείχνουν τα ξύλα αφού φινιριστούν με λινέλαιο.
Δεν υπάρχει περίπτωση άνθρωπος που θα μπει σε αυτόν το χώρο για να επιλέξει ξύλα, βγαίνοντας να μην έχει κάνει λογαριασμό που, κατ’ ελάχιστον, να μην υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ. Για το τελικό φινίρισμα των ξύλων με λινέλαιο, ο χρόνος που απαιτείται μπορεί να ξεπεράσει και τις 30 ημέρες, καθώς απαιτούνται περίπου 45 χέρια πέρασμα. Ο χρόνος μεταξύ των περασμάτων εξαρτάται από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και την υγρασία.
Το τμήμα των σκαλιστών βρίσκεται στο ίδιο κτήριο μερικά σκαλοπάτια πιο πάνω. Εκεί δεν έχει πρόσβαση κανείς παρά μόνο οι τεχνίτες που δουλεύουν σε αυτό. Μπορεί εμείς να βλέπουμε τα περίτεχνα σκαλίσματα στα διαφημιστικά φυλλάδια, αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εκείνοι που καταβάλουν υπέρογκα ποσά για να αποκτήσουν ένα τέτοιο όπλο, δεν θέλουν τα σκαλίσματα να τα δουν άλλα μάτια…

Προσμονή 12 μηνών
Τα σκαλίσματα είναι καθαρά θέμα γούστου. Ο Ευρωπαίος αγοραστής επιλέγει συνήθως να κοσμήσει το όπλο του με γιρλάντες και περικοκλάδες, ενώ ο Αμερικανός πελάτης να αποτυπώσει στο όπλο του το πρόσωπό του, τα πρόσωπα των μελών της οικογένειάς του, το σκύλο του, το σπίτι του και οτιδήποτε άλλο θεωρεί σημαντικό.
Ανεξάρτητα αν το σκάλισμα είναι σε μορφή χαρακτικής (Bullino) ή πιο έντονα σκαλίσματα με την χρήση ειδικού σφυριού (Cesello) ή συνδυασμός αυτών των δύο, το κόστος κυμαίνεται, περίπου, στα 50 ευρώ την ώρα. Συνήθως, στα περίτεχνα σκαλίσματα απαιτείται εργασία από 150 έως 250 ώρες και όποιος κάνει τον πολλαπλασιασμό Χ 50 ευρώ, μπορεί να βγάλει το σύνηθες κοστολόγιο. Οι κάννες για τα… “κοσμήματα”, όσο παράξενο και αν ακούγεται, δεν διαφέρουν από όλες τις υπόλοιπες που κατασκευάζονται για τα όπλα μαζικής παραγωγής. Η ποιότητα του χάλυβα και η διαμόρφωση του σωλήνα δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά με την κάννη από μία Α400.
Αυτό σημαίνει ότι η Beretta έχει επιλέξει υψηλής ποιότητας χάλυβα για την κατασκευή όλων των καννών και δεν κρίνει αναγκαίο για τα πολύ ακριβά χειροποίητα όπλα της, ότι θα πρέπει να βάλει κάτι καλύτερο. Παλιότερα χρησιμοποιούσε τον περίφημο χάλυβα Bohler. Πλέον θεωρεί ότι ο χάλυβας που κάνει ειδική παραγγελία για την κατασκευή όλων των καννών, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του διάσημου ατσαλιού. Δεν αρκεί να υπάρχει το χρήμα για να παραγγείλλει ο ενδιαφερόμενος όπλο. Χρειάζεται και υπομονή. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την παραγγελία μέχρι την παράδοση του όπλου ξεπερνά τους 12 μήνες.

Είναι επένδυση χρημάτων
Μπορεί όλα αυτά να φαίνονται υπερβολικά αλλά θα πρέπει να τα δούμε και από μία άλλη οπτική γωνία, αυτήν της επένδυσης. Από τη στιγμή που κάποιοι ξοδεύουν χιλιάδες ή ακόμα και εκατομμύρια ευρώ ή δολάρια για να αποκτήσουν έναν πίνακα ζωγραφικής, ένα γλυπτό, ένα αυτοκίνητο, με τη λογική της επένδυσης, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν και αυτοί που επενδύουν στα όπλα.
Το αξιοσημείωτο είναι πως σε κάποιες περιπτώσεις οι επενδυτές δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το κυνήγι και το σκοπευτήριο. Απλά, αντί να έχουν τα χρήματα τους σε τράπεζες, προτιμούν πιο σίγουρες επενδύσεις, όπως είναι αυτές των ακριβών χειροποίητων όπλων.

Γυναικεία υπόθεση
Η διαμόρφωση στις ψάθες αποτελεί γυναικείο προνόμιο. Τρεις τεχνίτριες “κεντούν” με τα εργαλεία τους το ξύλο με απίστευτη μαεστρία για να σχεδιάσουν χειροποίητες ψάθες λεπτής χάραξης.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τροχαίο με αγριογούρουνο στην Άρτα (Εικόνες)

Τροχαίο με αγριογούρουνο στην Άρτα: Αυτοκίνητο με δύο επιβαίνοντες εξετράπη της πορείας του όταν συγκρούστηκε με αγριογούρουνο - Σοκ για τους δύο ηλικιωμένους Ένα ακόμη...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,510ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
25 ° C
26.2 °
23.7 °
55 %
5.1kmh
0 %
Κυ
29 °
Δε
27 °
Τρ
24 °
Τε
22 °
Πε
23 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ