spot_img
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΚάντο για την ασφάλειά σου και των δικών σου

Κάντο για την ασφάλειά σου και των δικών σου

|

Κάντο για την ασφάλειά σου και των δικών σου – Μεταφορά και αποθήκευση του όπλου

Το θέμα της μεταφοράς και αποθήκευσης του όπλου αν και είναι θέμα ρουτίνας, εν τούτοις υπάρχουν κάποιοι που δεν συμμορφώνονται όχι μόνο με τους νόμους, αλλά και με τους κανόνες ασφαλείας, βάζοντας σε κίνδυνο τους ίδιους και τους γύρω τους

Η νομοθεσία προβλέπει ότι το όπλο πρέπει να μεταφέρεται μέσα σε θήκη. Παλιότερα υπήρχε και ο όρος “λυμένο”, αλλά μετέπειτα άλλαξε και πλέον ισχύει το να είναι μέσα σε θήκη, άσχετα με το εάν είναι λυμένο ή μονοκόμματο.

Θήκη και βαλίτσα

Το αν ο κυνηγός θα επιλέξει μονοκόμματη θήκη, “σπαστή” ή βαλίτσα, είναι καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις περιπτώσεις που το όπλο συνοδεύεται κατά την αγορά του από βαλίτσα. Ο καλύτερος και πιο ασφαλής τρόπος είναι το όπλο να αποσυναρμολογείται για να μεταφέρεται με αυτήν.

Μπορεί να μην είναι ο ευκολότερος τρόπος, αλλά τουλάχιστον ο κυνηγός είναι σίγουρος ότι έστω και αν δεν έχει αφαιρέσει κάποιο φυσίγγι από τη θαλάμη δεν υπάρχει θέμα εκπυρσοκρότησης. Ακόμα και η φύλαξη του όπλου στο σπίτι, όταν είναι “λυμένο” παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια για πολλούς λόγους.

Παλιότερα οι περισσότερες από τις θήκες που υπήρχαν ήταν δερμάτινες. Ανάλογες υπάρχουν και σήμερα, αλλά είναι λίγοι εκείνοι που τις αγοράζουν καθώς η τιμή τους είναι… απαγορευτική για την πλειοψηφία.

Οι… προβληματικές

Εξίσου καλές ήταν και οι θήκες από ύφασμα. Και τέτοιες υπάρχουν σήμερα και μάλιστα είναι πολύ πιο οικονομικές συγκριτικά με τις δερμάτινες. Από τότε που άρχισαν να κυκλοφορούν οι θήκες που στο εσωτερικό τους έχουν συνθετικά υφάσματα ή γούνα άρχισαν και τα προβλήματα.

Το συνθετικό ύφασμα ή γούνα έχουν την ιδιότητα του να συγκρατούν την όποια υγρασία ή νερό υπάρχει επάνω στο όπλο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαβρώσεις στα μεταλλικά τμήματα.

Βασικά, και για να ξεκαθαρίζουμε το θέμα, δεν φταίνε τα υλικά επένδυσης, αλλά οι κυνηγοί που δεν φροντίζουν να σκουπίσουν καλά το όπλο τους μετά από κάθε κυνήγι, ειδικά τις ημέρες με βροχή ή υψηλό ποσοστό υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Το ίδιο ισχύει και για τις βαλίτσες μεταφοράς που έχουν μέσα το συνθετικό αφρολέξ.

Λαδόκολλες και εφηµερίδες

Παλιότερα, οι πιο μερακλήδες, όταν “έκλεινε” το κυνήγι τύλιγαν τα όπλα σε λαδόκολλες και τα φύλαγαν μέσα σε θήκες. Έτσι τα προστάτευαν από την υγρασία, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος το υλικό που έρχεται σε άμεση επαφή με τα μέταλλα του όπλου να συγκρατήσει υγρασία και να κάνει ζημία.

Μία λύση για κάποιους ήταν και οι εφημερίδες. Το πρόβλημα με τα όπλα και την φύλαξή τους είναι εντονότερο όταν δεν υπάρχει κυνήγι, καθώς παραμένουν στη θήκη για τουλάχιστον 6 μήνες. Όσοι τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για τα όπλα μέσα στο χρονικό διάστημα αυτό θα ρίξουν και μία μάτια, θα κάνουν και ένα καθάρισμα. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που θα το βάλουν στην θήκη και θα το βγάλουν μετά από 6 μήνες.

Μεγάλη σημασία έχει και το πώς φυλάσσεται το όπλο μέσα στο σπίτι. Αν αποθηκεύεται σε σημείο με υψηλό ποσοστό υγρασίας είναι βέβαιο ότι ο κίνδυνος για διαβρώσεις στα μέταλλα είναι μεγαλύτερος.

Βαζελίνη για μακρά συντήρηση

Η βαζελίνη είναι πολύ καλό υλικό για μακρά συντήρηση, όπως επίσης και κάποια λάδια.

Σε ότι έχει να κάνει με τη θήκη του όπλου, καλό είναι πριν το τοποθετήσετε μέσα σε αυτήν για μεγάλο χρονικό διάστημα, στην περίπτωση που έχει συνθετικό ύφασμα ή γούνα στο εσωτερικό της να την απλώσετε ανοιχτή στον ήλιο ή να την “περάσετε” με το πιστολάκι που στεγνώνουν τα μαλλιά για να αφαιρέσετε τα όποια υπολείμματα υγρασίας υπάρχουν.

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκοπευτικά λάθη και διορθώσεις

Σκοπευτικά λάθη και διορθώσεις Δεν φταίνε πάντα τα φυσίγγια ή το όπλο για τις σκοπευτικές αποτυχίες. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, την ευθύνη έχει εκείνος που...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ