Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΦυσίγγιαΤα μυστικά για τα ψιλά σκάγια

Τα μυστικά για τα ψιλά σκάγια

|

- Advertisement -

 

 

 

Δεν ανακαλύπτω την Αμερική ούτε γράφω κάτι που θα αλλάξει το ρου της ιστορίας. Το έγραφε και ο αείμνηστος Λευτέρης Συνοδινός, που ήταν ο πρώτος διδάξας σε θέματα βλητικής των λειόκαννων όπλων στην Ελλάδα. Τα ψιλά σκάγια συνδυάζονται άριστα με ανοιχτά τσοκ…

- Advertisement -

Του Σοφοκλή Κοσκινά 

Ψιλά σκάγια είναι από το νούμερο 8 και πάνω (2,25 χιλιοστά διάμετρος). Για αυτά τα σκάγια Full τσοκ θα πρέπει να θεωρείται το Demi (τρία άστρα). Αν το δούμε και με βάση τα μαθηματικά, η άποψη αυτή υποστηρίζεται από πολύ ισχυρά επιχειρήματα. Ένα φυσίγγι με σκάγια νούμερο 8 στα 32 γραμμάρια έχει περίπου 464 σκάγια και νούμερο 9 στα ίδια γραμμάρια έχει 665 σκάγια. Και στις δυο περιπτώσεις είναι πολλά. Τα σκάγια αυτά δημιουργούν «κολώνα» μέσα στον κάλυκα, ύψους τουλάχιστον 2,5 εκατοστών. Αν έχουμε τοποθετήσει στην άκρη της κάννης τη σύσφιξη full, η «κολώνα» αυτή θα πρέπει να «παραμορφωθεί» για να μπορέσει να περάσει από το τσοκ. Η παραμόρφωση που θα δεχτεί θα είναι τουλάχιστον 9 δέκατα του χιλιοστού.
Τα σκάγια ερχόμενα από το κύριο τμήμα της κάννης θα έχουν διάμετρο 18,4 (παίρνουμε μία μέση περίπτωση διάμετρο αυλού κάννης) και θα πρέπει στα 5-10 τελευταία εκατοστά βίαια και με μεγάλη ταχύτητα, να περάσουν από το σημείο που η κάννη έχει διάμετρο 17,4 χιλιοστά. Αν λάβουμε υπόψη ότι τα ψιλά σκάγια ανήκουν στην κατηγορία σκληρά- ημίσκληρα η παραμόρφωση που θα δεχτούν από αυτή την βίαιη αλλαγή θα είναι σημαντική. Ένας μεγάλος αριθμός σκαγιών θα παραμορφωθεί γιατί θα δεχτούν πίεση από τα τοιχώματα της κάννης, αλλά και από το βύσμα που τα σπρώχνει να βγουν από αυτή, με αποτέλεσμα ερχόμενα σε επαφή με την ατμόσφαιρα να παρεκκλίνουν της πορεία τους λόγω μεγαλύτερης αντίστασης.
Πολλά από τα σκάγια δεν θα φτάσουν ποτέ στο στόχο λόγω παραμόρφωσης. Αρκετά θα παρεκκλίνουν της ευθείας, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να δώσουν ικανοποιητική κατανομή. Όσο αυξάνεται η απόσταση, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το πρόβλημα. Στα 15 μέτρα με συνδυασμό ψιλά σκάγια και full τσοκ, αν ντουφεκίσετε σε χαρτί 1Χ1 θα διαπιστώσετε ότι έχετε απώλεια από το σύνολο των σκαγιών της τάξεως του 10% . Αρκετά σκάγια θα έχουν παραμορφωθεί, με αποτέλεσμα να έχουν παρεκκλίνει της πορείας τόσο, ώστε να μην χτυπήσουν στο χαρτόνι με διαστάσεις 1Χ1. Στα 25 μέτρα η απώλεια θα ξεπεράσει το 20-25%, σε αυτή την απόσταση και κάποια σκάγια δεν θα φτάσουν ποτέ εκεί, λόγω αλλοίωσης της σφαιρικότητάς τους. Στα 35 μέτρα η απώλεια θα αγγίξει και θα ξεπεράσει το 40%.
Με λίγα λόγια σε μία μέση απόσταση που είναι τα 25 μέτρα, θα ρίξετε ένα φυσίγγι με 32 γραμμάρια σε νούμερο 9 που έχει μέσα 665 σκάγια και «ωφέλημα» από αυτά θα είναι τα 500 στην καλύτερη περίπτωση. Ωφέλημα με την έννοια να σας δώσουν μία καλή κατανομή και ικανοποιητική διασπορά. Το φυσίγγι των 32 γραμμαρίων στην απόσταση αυτή  κατανέμει σκάγια ίδια με μία γόμωση των 23 γραμμαρίων. Στο νούμερο 9 έχουμε κατά μέσο όρο 21 σκάγια στο γραμμάριο, αν στο στόχο μας φτάσουν 500 σκάγια τότε έχουμε 500: 21=24. Όσο χαμηλότερη γόμωση ρίχνουμε σε 12άρι όπλο θέλοντας να συνδυάσουμε ψιλά σκάγια με full τσοκ, τόσο μικρότερη είναι η απώλεια. Το γράφω αυτό γιατί κάποιοι μπορεί να σκεφτούν ότι για να καλύψουμε την απώλεια λογικό είναι να αυξήσουμε τη γόμωση.
Όσο αυξάνεται η γόμωση τόσο μεγαλώνει και το πρόβλημα. Αν αντί για 32 γραμμάρια ρίξουμε φυσίγγια με 34, οι απώλειες θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. Αντιθέτως αν αντί για 32 γραμμάρια ρίξουμε 30 οι απώλειες μικραίνουν. Στα 28 γραμμάρια είναι ακόμα μικρότερες οι απώλειες και ίσως σε αυτό το συνδυασμό η καλύτερη γόμωση για τα 12άρια όπλα να είναι αυτή. Δηλαδή full τσοκ με 28 γραμμάρια ψιλά σκάγια. Αυτό για όσους επιμένουν να θέλουν να χρησιμοποιούν ψιλά σκάγια, σε συνδυασμό με στενή σύσφιξη. Οι υπόλοιποι τοποθετήστε στο όπλο σας τον κύλινδρο ή σε ακραία περίπτωση το demi (τρία άστρα) και θα διαπιστώσετε ότι οι τουφεκιές σας θα είναι καλύτερες. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει γίνει αυτή η συζήτηση και δεν είναι λίγες οι δοκιμές που έχουμε κάνει για να καταλήξουμε σε αυτά τα συμπεράσματα.
Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, στα χοντρά σκάγια δεν συμβαίνει αυτό. Από το νούμερο 6 και κάτω τα σκάγια είναι στην κατηγορία των σκληρών. Η σφαιρικότητά τους δεν αλλοιώνεται εύκολα και είναι αριθμητικά πολύ λιγότερα. Μία γόμωση με σκάγια νούμερο 5 (3 χιλιοστά διάμετρο) έχει 200 σκάγια, όπως και να έχει δεν δημιουργείται «συνωστισμός» στο σημείο που στενεύει η κάννη(τσοκ), ώστε να συντελεί στην αλλοίωση της σφαιρικότητάς τους. Τα στενά τσοκ IM, FULL, EXTRA FULL είναι ιδανικά για να συνδυάζονται με χοντρά σκάγια (νούμερο 6,5, 4 και κάτω). Για τα ψιλα σκαγια (8, 9, 10 και πάνω) υιοθετήστε τη λογική, ως Full τσοκ να χρησιμοποιείτε το Demi (τρία άστρα). 

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τιτανομαχία: Δύο τεράστια αγριογούρουνα παλεύουν ανελέητα μεταξύ τους

Τιτανομαχία: Δύο τεράστια αγριογούρουνα παλεύουν ανελέητα μεταξύ τους Ο χώρος ενός χοιροστασίου ή πιθανόν ενός στάβλου γίνεται «αρένα» για δύο εντυπωσιακούς μονομάχους. Ο ένας είναι...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,190ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
36.9 ° C
38.5 °
34.2 °
28 %
2.1kmh
0 %
Πα
37 °
Σα
35 °
Κυ
34 °
Δε
33 °
Τρ
30 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ