spot_img
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΦυσίγγιαΑναζητώντας τα ιδανικά φυσίγγια για τρυγόνι, ορτύκι

Αναζητώντας τα ιδανικά φυσίγγια για τρυγόνι, ορτύκι

|

{module Kyrgias}

 

Το βάρος γόμωσης και η διάμετρος των σκαγιών είναι τα δύο δεδομένα που πρέπει να κοιτάξει ο κυνηγός στα φυσίγγια για το ορτύκι και το τρυγόνι.

 

Του ΜΗΝΑ ΙΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ

 

Είναι πολλοί οι κυνηγοί που πιστεύουν ότι, το καλό φυσίγγι τον χειμώνα φαίνεται, κι αυτό επειδή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο παρουσιάζονται πολλά προβλήματα που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα της κυνηγετικής τουφεκιάς. 
Βεβαίως, αυτή η διαπίστωση, έστω κι αν έχει βάση, είναι λάθος να «οδηγήσει» στην άποψη ότι υπάρχουν χειμωνιάτικα και καλοκαιρινά φυσίγγια. Άλλωστε, αυτό φαίνεται και από τις κινήσεις των σοβαρών κατασκευαστών φυσιγγίων που δεν προχώρησαν στην κατασκευή φυσιγγίων για τον χειμώνα, την άνοιξη, το φθινόπωρο ή το καλοκαίρι, αλλά εξειδικεύουν τα φυσίγγιά τους με βάση το θήραμα.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, θεωρώ ότι η επιλογή των φυσιγγίων για τον κάθε κυνηγό πρέπει να έχει ένα βασικό προσανατολισμό:

  • Φυσίγγια για μικρά θηράματα, όπως ορτύκι, τρυγόνι, τσίχλες, κ.λπ.
  • Φυσίγγια για μεσαία (φάσσα, πάπια, λαγός, κ.ο.κ).

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που παίζει τον σπουδαιότερο, ίσως, ρόλο είναι το βάρος της γόμωσης και ασφαλώς η διάμετρος των σκαγιών. Έτσι, για το διαμέτρημα (cal) 12, που είναι και το πιο διαδεδομένο, μία γόμωση 32- 33 γραμ. είναι αρκετή για τα καλοκαιρινά θηράματα. Μεγαλύτερες γομώσεις καταπονούν τον ώμο, κι αυτό γιατί το καλοκαίρι με την ξηρασία και την αυξημένη θερμοκρασία, οι πιέσεις δίνουν μεγαλύτερες τιμές και αυξημένες ανακρούσεις. Αν υπολογίσουμε δε ότι το ελαφρύ ντύσιμο δεν βοηθά στην απόσβεση της ανάκρουσης, τότε οι μελανιές στον ώμο και τα πονεμένα ζυγωματικά κάνουν ορισμένους κυνηγούς να φοβούνται σε κάθε πάτημα της σκανδάλης. 
Σε ότι αφορά τη διάμετρο στα σκάγια, πιστεύω ότι τα νούμερα 8 και 9 είναι πολύ καλά για το τρυγόνι και τα νούμερα 9 και 10 αρκετά για το ορτύκι. 
Αυτή την εποχή, τα δύο δημοφιλή καλοκαιρινά θηράματα είναι ευάλωτα, αφενός γιατί έχουν αποβάλει μέρος του πτερώματός τους λόγω ζέστης, και αφετέρου διότι το γεγονός ότι βρίσκουν την τροφή τους σε αφθονία έχει σαν αποτέλεσμα να μετακινούνται λίγο, που σημαίνει ότι το μυϊκό τους σύστημα είναι αγύμναστο, άρα μαλακό με αποτέλεσμα να διαπερνάται ευκολότερα από τα σκάγια. Πολλοί κυνηγοί χρησιμοποιούν 30 ή 28 γραμ. σκάγια, κάτι που κατά την άποψή μου δεν είναι λάθος, φτάνει να γνωρίζουν ότι τα λίγα σκάγια χρειάζονται καλό σκοπευτή, διότι δίνουν στενή δέσμη τουφεκιάς. 
Ένα σημείο που χρειάζεται ειδική αναφορά, είναι τα φυσίγγια με μάλλινη τάπα και τα φυσίγγια διασποράς. Ιδιαίτερα στο κυνήγι του ορτυκιού, πολλοί κυνηγοί τα προτιμούν διότι πράγματι σε μικρές αποστάσεις είναι πιο αποτελεσματικά. Βέβαια, η αποτελεσματικότητα αυτή οφείλεται στην αυξημένη – σε σχέση με τα κανονικά φυσίγγια – διασπορά, η οποία διορθώνει σ’ ένα βαθμό τα σκοπευτικά λάθη. 
Καταρχήν, θα πρέπει να πούμε για τα φυσίγγια με μάλλινη τάπα ότι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Εκείνα τα οποία έχουν πλαστικό εμφρακτήρα πάνω στην πυρίτιδα κι εκείνα τα οποία στηρίζουν 100% την έμφραξη στην τάπα (η οποία συνήθως είναι από χαρτοπολτό). Σε πολλές από τις δοκιμές αποδείχτηκε, σε ότι αφορά τα πρώτα, ότι η μειωμένη ανάκρουση και η χαμηλή πίεση δεν είναι παρά ένας μύθος. Αρκετά από αυτά, έχοντας διπλή έμφραξη (πλαστική και μάλλινη τάπα) έδωσαν τιμές πίεσης μεγαλύτερες από τους «συγκεντρωτήρες». Σε ότι αφορά τα κλασικά φυσίγγια με μοναδικό εμφρακτήρα την τάπα, πράγματι οι τιμές πίεσης κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα. Όσο για την συγκέντρωση, θα λέγαμε ότι ελλείψει προστατευτικού κυαθίου, δίνουν αυξημένη διασπορά μεν, αλλά και πολλά παραμορφωμένα, άρα άχρηστα σκάγια. Αν συνυπολογιστούν και οι μολυβδώσεις που θα χρειαστεί να αφαιρεθούν από τις κάννες, ίσως θα πρέπει ο κυνηγός να το σκεφτεί πάλι. Κάτι ανάλογο θα πρέπει να αναλογιστεί και πριν χρησιμοποιήσει φυσίγγια διασποράς, χωρίς προστατευτικό κυάθιο.

 

Για λόγους δεοντολογίας…

 

Εδώ και πολλά αποφεύγω τα φυσίγγια διασποράς και μάλλινης τάπας, για λόγους δεοντολογίας, αδιαφορώντας για τα ποσοστά της κάρπωσης και κυρίως για αριθμητικούς ανταγωνισμούς με την παρέα. Μου αρέσει να βάζω τον πήχη λίγο πιο ψηλά και να ανταγωνίζομαι τον εαυτό μου.

Ίσως με φυσίγγια διασποράς (κυρίως στα ορτύκια) να έπαιρνα σε κάθε έξοδο ένα – δύο περισσότερα, όμως προτιμώ ένα δύσκολο ορτύκι (σκοπευτικά) από πολλά εύκολα, αν και πιστεύω ότι αν οπλιστείς με ψυχραιμία, δεν υπάρχουν ορτύκια δύσκολα. 

Σε ό,τι αφορά τα τρυγόνια, νομίζω ότι τα φυσίγγια διασποράς δεν βοηθούν πολύ. Καλή συγκέντρωση και γρήγορη τουφεκιά (άρα όχι πολλά σκάγια) είναι η καλύτερη συνταγή και πάνω απ’ όλα ψυχραιμία και σωστή σκόπευση. 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαγόρευση για το κυνήγι του τρυγονιού στην Κύπρο ζητά η ΕΕ

Απαγόρευση για το κυνήγι του τρυγονιού στην Κύπρο ζητά η ΕΕ Κανονικά το κυνήγι τον Σεπτέμβρη, λέει η Θήρα - Αμφισβητεί η ΕΕ ότι...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ