spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΨάρεμαΑυτά κάνουν τον μάστορα ψαρά…

Αυτά κάνουν τον μάστορα ψαρά…

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

{module Kyrgias}

 

Τα μικρά μυστικά που δείχνουν αν ανήκεις στην κατηγορία των καλών ψαράδων ή χρειάζεσαι βελτίωση και σε ποιους τομείς

 

Υπομονή, μεθοδικότητα, οργάνωση είναι τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν έναν καλό ψαρά, που στο τέλος της ημέρας κρίνεται εκ του αποτελέσματος: Από το αν και κατά πόσο το καλάθι είναι γεμάτο με ψάρια. Χωρίς, βεβαίως, αυτό να συμβαίνει πάντα, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Εν αρχή, τον καλό ψαρά τον κάνει η γνώση. Και, δόξα τω Θεό, σήμερα οι πηγές γνώσεις είναι πολλές. Από τα βιβλία μέχρι το διαδίκτυο όπου θα μπορέσει κάποιος να βρει χιλιάδες πράγματα που θα τον βοηθήσουν να εμπλουτίσει τις γνώσεις τους, να δώσει εξηγήσεις σε φαινόμενα που έχει παρατηρηθεί και να εκτιμήσει την πολυπλοκότητα του θέματος.

Ο σύγχρονος ψαράς, θα πρέπει, επίσης, να είναι πάντα ενήμερος για ότι καινούργιο υπάρχει στον εξοπλισμό και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί, τις τεχνικές -καινούργιες ή παλιότερες- που προτείνονται για τα διάφορα ψάρια και ψαρέματα που υπάρχουν. Παράλληλα, πρέπει να οργανώνει και να συντηρεί τον εξοπλισμό του, ούτως ώστε να είναι πάντα έτοιμος και σίγουρος ότι έχει μαζί του ό,τι εργαλείο ή εξάρτημα χρειαστεί. 

Ο καιρός, είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα στο ψάρεμα. Δεν νοείται, λοιπόν, καλός ψαράς, που δεν παρακολουθεί τον καιρό σε καθημερινή βάση. Άσχετα από το αν σχεδιάζει ή όχι να πάρει για ψάρεμα. Έχοντας γνώση του καιρού θα μπορεί να εκτιμήσει  το τι συμβαίνει στην θάλασσα από τα όσα θα ακούσει από άλλους ψαράδες, των οποίων την γνώμη εμπιστεύεται και θεωρεί ότι δεν θα τον κοροϊδέψουν, δεν θα τον αποπροσανατολίσουν.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να ακούγονται… υπερβολικά, όμως, μόνο με η γνώση του καιρού και οι «πληροφορίες» των φίλων θα τον βοηθήσουν να επιλέξει τον κατάλληλο ψαρότοπο, για τον κάθε καιρό, την κάθε εποχή και για το κάθε ψάρι. 

Ο έμπειρος ψαράς γνωρίζει πως το είδος και το μέγεθος του δολώματος και του αγκιστριού μαζί με την μέθοδο παρουσίασης της αρματωσιάς, θα καθορίσουν το είδος, αλλά και το μέγεθος των ψαριών που θα ψαρέψει. Επίσης γνωρίζει να διαλέγει δολώματα για κάθε περίπτωση και έχει την ικανότητα να δολώνει γρήγορα και σωστά, ακόμη πολύ μαλακά και ευαίσθητα δολώματα, όπως είναι το φιλέτο της σαρδέλας, ώστε να μην χάνει χρόνο όταν τα ψάρια τσιμπούν και να μην του φεύγει ο δόλος στο πέταγμα ή με την πρώτη τσιμπιά του ψαριού. 

Το πέταγμα της αρματωσιάς σε προκαθορισμένο σημείο, συχνά κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, είναι επίσης κάτι που ο καλός ψαράς θα πρέπει να μπορεί να το κάνει για δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές στην διάρκεια ενός ψαρέματος.

Αν το ψάρεμα γίνεται με πετονιά στο χέρι, τότε ο ψαράς θα πρέπει να είναι άριστος χειριστής στο μάζεμα και το άπλωμα της πετονιάς ώστε να μπορεί να την πετάξει πάλι χωρίς να μπερδεύεται, αλλά να μπορεί να ψαρέψει επίσης ένα μεγάλο ψάρι, που θα του πάρει κεφάλι αρκετά μέτρα πετονιάς. 

Ο ψαράς πρέπει να είναι μάστορας στην τέχνη του καρφώματος των ψαριών, διότι η σωστή τοποθέτηση του αγκιστριού θα κρίνει τελικά αν το ψάρι κερδίσει την ελευθερία του ή ο ψαράς το ψάρι. Το σωστό κάρφωμα είναι μεγάλη τέχνη και απαιτεί ψυχραιμία και αρκετή φαντασία που βοηθάει στην επικοινωνία με τον βυθό, ώστε το τράβηγμα να γίνεται όταν το δολωμένο αγκίστρι είναι μέσα στο στόμα του ψαριού. Ο μάστορας ψαράς γνωρίζει την ανατομία στο στόμα και τα σαγόνια των ψαριών, αλλά και τους τρόπους που αρπάζουν το δόλωμα και με την εμπειρία του κατατάσσει κάθε τσιμπιά σε είδος ψαριού, επιλέγοντας τη μέθοδο που αρμόζει για το κάρφωμά του. 

Ο καλός ψαράς ξέρει πάνω απ’ όλα να ψαρεύει το ψάρι, που σημαίνει πως χειρίζεται την πετονιά ή το καλαμίδι του κατά τέτοιο τρόπο, που οδηγεί την αντίσταση του ψαριού σε εξάντληση, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, χωρίς να δοκιμάζει τα όρια της αντοχής των εργαλείων που χρησιμοποιεί. Έμπειροι ψαράδες αντιλαμβάνονται από την τριβή της πετονιάς ή του αγκιστριού και από την συμπεριφορά του ψαριού στο ψάρεμα, αν το αγκίστρι είναι καρφωμένο βαθιά στο στόμα του ψαριού, στα σαγόνια του ή στο κορμί του.

Ένα ψάρι καρφωμένο βαθιά στα βράγχια ή στον οισοφάγο πονάει και η αντίστασή του περιορίζεται πολύ, ενώ ένα ψάρι καρφωμένο στο κορμί και ειδικά στα πλευρά ή την ουρά αντιστέκεται σθεναρά και συμπεριφέρεται ως υποβρύχιος χαρταετός με μεγάλες επιταχύνσεις. 

Γνωρίζει επίσης πότε το ψάρι είναι εξαντλημένο και με επιδεξιότητα επιδιώκει να το βάλει μέσα στην απόχη από το κεφάλι και με την πρώτη προσπάθεια, διότι αλλιώς εξαγριώνονται και τρέπονται σε φυγή και πάλι. Το παρατεταμένο ψάρεμα ενός ψαριού δεν ωφελεί τον ψαρά, διότι μεγαλώνει το τραύμα που προξενεί το αγκίστρι, με αποτέλεσμα συχνά την αποκόλληση του αγκιστριού. Ένας μάστορας ψαράς, με ψυχραιμία και καλά επιλεγμένες κινήσεις, ακινητοποιεί το ψάρι και προχωρεί μεθοδικά και σύντομα, χωρίς τραυματισμούς και θορύβους στην απομάκρυνση του αγκιστριού. 

 

Για να μην δεθείτε… κόμπος
 

Ο ψαράς θα πρέπει να γνωρίζει έναν αριθμό από κατάλληλους κόμπους για να μπορεί να δένει αρματωσιές σωστά. Αυτό μπορεί να γίνεται πριν από το ψάρεμα, αλλά συχνά χρειάζεται να γίνει στην θάλασσα, με λίγο φως, με βρεγμένα και παγωμένα δάχτυλα, που κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα. Σε αυτή τη δουλειά χρειάζεται επιμέλεια και πάντοτε οι κόμποι πρέπει να σφίγγουν καλά, διότι οι πετονιές έχουν την τάση να χαλαρώνουν. 

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση 1. Εισιτήριο θα βρεις στην είσοδο του εκθεσιακού κέντρου MEC Παιανίας (6 ευρώ)....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ