Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήFausti Progress: Ένα ενδιαφέρον Ιταλικό αυτογεμές

Fausti Progress: Ένα ενδιαφέρον Ιταλικό αυτογεμές

|

- Advertisement -

 

Οι τρεις κόρες του Stefano Fausti, όταν πήραν στα χέρια τους τα ηνία της εταιρίας, αποφάσισαν να ασχοληθούν περισσότερο με την αγορά και λιγότερο με την παραγωγή. Αυτό βέβαια δεν σήμαινε ότι η παραγωγή υποβαθμίστηκε, τουναντίον αναβαθμίστηκε…

των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά

Πλην όμως ο τομέας αυτός ανατέθηκε σε μηχανικούς, οι περισσότεροι από τους οποίους θήτευσαν επί χρόνια δίπλα στον Stefano Fausti. Το αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής, ήταν η απελευθέρωση των τριών κυριών, για να τους δοθεί χρόνος να επεκταθούν στην αγορά.
Η μακρόχρονη εμπειρία της εταιρίας στην παραγωγή ποιοτικών δίκαννων και το πολύ καλό όνομα που κατέκτησε στην παγκόσμια αγορά, είναι ισχυρά κίνητρα για να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα. Τα αυτογεμή, είναι τα δημοφιλέστερα όπλα, στις περισσότερες χώρες και αναμφισβήτητα προκαλούν το ενδιαφέρον όλων των κατασκευαστών.
Η επέλαση των Τούρκων με διάφορες αντιγραφές, βελτιώσεις αλλά και ενδιαφέρουσες προτάσεις στο συγκεκριμένο χώρο, δεν αφήνουν βέβαια αδιάφορους τους Ιταλούς, που επί δεκαετίες κρατούν τα σκήπτρα της αγοράς των λειόκαννων όπλων.
Η καταξιωμένη ποιότητα εταιριών όπως η Fausti προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα αν τα αυτογεμή που κατασκευάζει πωλούνται σε ανταγωνιστικές τιμές.
Η Ελλάδα, τηρουμένων των αναλογιών, είναι μια από τις καλύτερες χώρες της Ευρώπης σε πωλήσεις λειόκανων αυτογεμών. Βέβαια η μεγαλύτερη είναι εκείνη των Η.Π.Α. Όλοι οι κατασκευαστές όπλων εκεί έχουν στραμμένο το βλέμμα τους. Η FAUSTI, έχοντας μεγάλη παράδοση στην κατασκευή δίκαννων όπλων, πρόσφατα συμπεριέλαβε στη γκάμα της και αυτογεμή. Ο λόγος; Μα ποιος άλλος, από την επιδίωξη αύξησης των πωλήσεων ανά τον κόσμο.
Κακά τα ψέματα, μπορεί εμείς να βλέπουμε πιο ρομαντικά τα πράγματα και να μεταφέρουμε μέσα από τα άρθρα μας την συναισθηματική πλευρά του πράγματος, που βασίζεται στις παραδόσεις, σχετικά με τα δίκαννα και τα προτερήματά τους έναντι των αυτογεμών, αλλά στην πραγματικότητα οι μεγάλες πωλήσεις είναι στα αυτογεμή. Για τους κατασκευαστές όπλων, αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο. Ακόμη και στην προώθηση των δίκαννων που κατασκευάζουν, τα αυτογεμή βοηθούν στο μέγιστο. Αν ένας καταναλωτής είναι ευχαριστημένος από το Χ αυτογεμές, συνήθως όταν έρθει η ώρα να αγοράσει και ένα δίκαννο, θα προτιμήσει να είναι της ίδιας εταιρείας. Εκτιμώντας ότι τα αυτογεμή, θα της δώσουν νέες προοπτικές, αν συμπεριληφθούν στην γκάμα της, η Fausti προχώρησε στην παραγωγή τους.
Βλέποντας ότι η αγορά ενδιαφέρεται εξίσου για τα όπλα αερίων και αδρανείας, κατασκεύασε δύο αυτογεμή που λειτουργούν το ένα με αδράνεια και το άλλο με αέρια. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε το μοντέλο PROGRESS, που λειτουργεί με αδράνεια.
Για το PROGRESS επιλέχτηκε ένας μηχανισμός, που είναι από τους πιο επιτυχημένους στο χώρο των αυτογεμών που λειτουργούν με αδράνεια. Ο συνδυασμός αποτελείται από κλείστρο που διαθέτει περιστρεφόμενη κεφαλή, διπλούς βραχίονες (μπράτσα), ελατήριο επανάταξης τοποθετημένο μπροστά και όλα αυτά κατασκευασμένα από χάλυβα. Το κλείστρο αποτελείται από 6 απάρτια. Η κατασκευή του είναι στιβαρή, η σχεδίαση του είναι έξυπνη γιατί έχει μικρές διαστάσεις, είναι εύκολο να αποσυναρμολογηθεί για καθαρισμό και έχει μικρό βάρος. Αξιοπρόσεκτος είναι και ο τρόπος που συνδέεται με τον σιδηρόδρομο. Η ένωση του με αυτόν, δεν είναι σταθερή, πράγμα που σημαίνει ότι αν χρειαστεί να αντικατασταθεί κάποιο εξάρτημα ο κάτοχος του όπλου, δεν θα μπει σε πολυέξοδη διαδικασία να αντικαταστήσει όλο τον μηχανισμό. Ακόμη και ο οδηγός στο εμπρός μέρος του σιδηροδρόμου μπορεί μεμονωμένα να αντικατασταθεί.
Το ελατήριο επανάταξης του κλείστρου είναι τοποθετημένο μπροστά (περιβάλλει την αποθήκη φυσιγγίων). Με την εφαρμογή αυτή το FAUSTI προσφέρει ευκολία στη συντήρηση και στον έλεγχο. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγεται η συγκέντρωση σκουριάς, καταλοίπων καύσης, σκόνης κ.λπ., φαινόμενα που παρατηρούνται στα όπλα όπου το ελατήριο επανάταξης του κλείστρου είναι τοποθετημένο στο πίσω μέρος (μέσα στο κοντάκι). Άλλο ένα σημαντικό και θετικό στοιχείο της εφαρμογής αυτής, είναι το μειωμένο κόστος αντικατάστασης -εάν και εφόσον χρειαστεί- συγκριτικά με τα όπλα που έχουν το ελατήριο πίσω.
Η σκανδαλοθήκη στηρίζεται στη βάση με δύο πείρους. Αποτελείται από λίγα και καλοφτιαγμένα εξαρτήματα. Ο μηχανισμός σκανδάλης διαθέτει σύστημα cut-off.
Η βάση του όπλου είναι κατασκευασμένη από ergal. Το μπουτόν απελευθέρωσης του κλείστρου είναι τοποθετημένο στην αριστερή πλευρά. Το φινίρισμα εξωτερικά είναι ημιμάτ ανωδείωση. Στα πλαϊνά της βάσης υπάρχουν σκαλισμένες κυνηγετικές παραστάσεις, που έχουν γίνει με λέιζερ. Σημαντικό στοιχείο είναι, ότι η κάννη έχει κοντή ουρά, με αποτέλεσμα να μην αφαιρείται πολύ μέταλλο από τη βάση. Αυτό συντελεί στη βελτιωμένη μηχανική αντοχή της. Στο πίσω μέρος της -εκεί που ξεκινάει η σκοπευτική γραμμή- η βάση είναι κυρτή. Η αποθήκη φυσιγγίων είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο. Η πρόσβαση στο εσωτερικό της αποθήκης για καθαρισμό είναι εύκολη. Στο μπροστά μέρος υπάρχει μια βιδωτή ροδέλα (εσωτερικά) που ξεβιδώνει εύκολα.
Η κάννη είναι κατασκευασμένη από χρωμιονικελιούχο χάλυβα. Η θαλάμη έχει μήκος 76 mm και ο αυλός έχει διάμετρο 18,6 mm. Εσωτερικά η κάνη είναι χρωμιωμένη. Τα τσοκ βιδώνουν εσωτερικά και έχουν μήκος 5 cm. Οι σφραγίδες που είναι από την Ιταλική Τράπεζα δοκιμών, πιστοποιούν δοκιμή στα 1.370 Bar και καταλληλότητα χρήσης ατσάλινων σκαγιών.
Η ρίγα σκόπευσης έχει πάχος 7 mm. Τα ξύλα είναι κατασκευασμένα από καρυδιά. Οι ψάθες είναι καλοφτιαγμένες. Ενδιάμεσα στη σύνδεση κοντακίου – βάσης τοποθετούνται φλάντζες αλλαγής κλίσεων. Το πέλμα στο κοντάκι είναι ελαστικό.
Το FAUSTI παραδίδεται σε βαλίτσα μαζί με 3 τσοκ, κλειδί για τα τσοκ και φλάντζες αλλαγής κλίσεων. Το Progress καλύπτεται από 3 χρόνια εγγύησης καλής λειτουργίας. Διατίθεται σε μήκη κανών 66 -71 και 76 cm. To βάρος του με κάνη μήκους 71 cm είναι 3.200 gr.

Σοφοκλής Κοσκινάς: Θα ήταν αδικία να καταθέταμε απόλυτη άποψη για το αυτογεμές της FAUSTI. Συνήθως, εκτός των συμπερασμάτων που αποκομίζουμε μετά από τις δοκιμές, δίνουμε το περιθώριο να κριθούν και στο κυνήγι και μετά να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Τα φυσίγγια των δοκιμών, όσα και να είναι, μπορούν να μας δώσουν μόνο μια εικόνα για τη λειτουργία των μηχανισμών, τα εργονομικά χαρακτηριστικά και την βλητική συμπεριφορά του όπλου, αλλά όχι αρκετά για να οδηγηθούμε σε οριστικά συμπεράσματα.
Στην κυνηγετική του καριέρα το όπλο, περνάει από κρύα, βροχές, κακομεταχείριση, κακή συντήρηση σε αρκετές περιπτώσεις, λάσπες, κλαδιά κ.ά. Μόνο οι δοκιμασίες αυτές, οδηγούν σε οριστικά και ασφαλή συμπεράσματα. Στην περίπτωση του PROGRESS, τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα. Τα μηχανικά του μέρη, αν εξαιρέσουμε μικρές αλλαγές που λειτουργούν θετικά, τα έχουμε συναντήσει και σε άλλα όπλα.
Δεν υπάρχει εκείνο το στοιχείο που θα μας βάλει στην διαδικασία να πούμε: “… Για να δούμε αυτό πώς θα συμπεριφερθεί στο χρόνο…”.
Με την πρώτη ματιά όλα μου φάνηκαν γνωστά μέσα στο όπλο. Εξετάζοντάς το πιο προσεκτικά, εντόπισα κάποια θετικά στοιχεία, που το διαφοροποιούσαν, από αυτά που μέχρι σήμερα γνώριζα. Η σύνδεση του κλείστρου με τον σιδηρόδρομο, είναι ένα από αυτά. Έξυπνο σύστημα χωρίς πριτσίνια και κολλήσεις. Επόμενο, είναι η τάπα της αποθήκης φυσιγγίων που μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα για να καθαριστεί το ελατήριο και το εσωτερικό του σωλήνα. Πολύ καλοφτιαγμένη είναι και η σκανδαλοθήκη. Μου άρεσε γιατί είναι απλή και προσεγμένη. Ο σχεδιασμός του όπλου θα μπορούσε να έχει κάποια σημεία διαφοροποίησης. Από την άλλη πλευρά το συγκεκριμένο καλούπι, είναι πολύ οικείο και δεν ξενίζει, δεν χρειάζεται εξοικείωση. Η τοποθέτηση του ελατηρίου επανάταξης εμπρός, πρακτικά, είναι καλύτερη λύση από την αντίστοιχη που το ελατήριο βρίσκεται πίσω. Έχει όμως ένα αρνητικό. Δεν επιτρέπει στη βάση να έχει χαμηλό προφίλ. Από πλευράς λειτουργίας το FAUSTI δουλεύει μια χαρά σαν όπλο αδρανείας, έχει και αυτό όλα τα θετικά και αρνητικά που παρουσιάζουν όλα ανεξαρτήτως τα όπλα που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Αποτελείται από λίγα εξαρτήματα, δεν χρειάζεται τόσο συχνό καθαρισμό και συντήρηση συγκριτικά με τα αυτογεμή αερίων. Είναι πιο ελαφρύ, με λεπτότερη σιλουέτα -πάντα συγκριτικά με τα όπλα αερίων- αλλά κλωτσάει περισσότερο.
Το FAUSTI είναι καλοφτιαγμένο, προσεγμένο, δεν εντόπισα προχειρότητες ή σημεία συμβιβασμού για την μείωση του κόστους. Η τιμή του είναι πολύ καλή.
Άλλο ένα θετικό στοιχείο είναι ότι η διάμετρος του αυλού είναι 18,6 mm. Η λαβή στο κοντάκι, το σημείο κρατήματος στην πάπια, η κατανομή του βάρους, η γραμμή σκόπευσης, δεν έχουν κάτι που να ενοχλεί. Μόνη μου ένσταση, το πέλμα. Καλό στην απορρόφηση κραδασμών αλλά κολλάει στα ρούχα. Μπορεί να ρίξει όλα τα φυσίγγια, απλά και magnum, ακόμη και φυσίγγια με ατσάλινα σκάγια. Αν το προορίζετε για πολλές τουφεκιές, επιλέξτε φυσίγγια έως 36 gr σκάγια. Από εκεί και πάνω, μπορείτε να ρίξετε όποιο φυσίγγι υπάρχει στην αγορά αλλά όχι σε μεγάλο αριθμό. Ίσως καταλληλότερο όπλο για τέτοια φυσίγγια είναι το άλλο μοντέλο PROGRESS της FAUSTI που λειτουργεί με αέρια και σίγουρα θα έχει χαμηλότερο λάκτισμα.
Η ποιότητα του όπλου υπερκαλύπτει την τιμή του.

- Advertisement -

Μηνάς Ιορδάνογλου: Αρχίζοντας από το κλείστρο εκείνο που είναι καταφανές, είναι πως η συνταγή Benelli με την περιστρεφόμενη κεφαλή κλείστρου, έχει υιοθετηθεί πιστά. Βέβαια πιράκια, χερούλι κ.λπ. διαφέρουν, αλλά η φιλοσοφία κατασκευής, όχι. Οι διπλές παραλληλόγραμμες μπάρες που συνδέονται με τον κύλινδρο που περιβάλλει μέρος της αποθήκης, δείχνουν στιβαρές, όπως δείχνει ολόκληρη η κατασκευή. Συνολικά ο μηχανισμός αδρανείας και επαναφοράς κλείστρου, είναι ότι πιο απλό μπορούσε να κατασκευαστεί, χωρίς όμως να συμβιβάζεται με την ποιότητα. Άλλωστε και το συνολικό βάρος του όπλου, υποδηλώνει πως δεν έχει γίνει τσιγκουνιά στο ατσάλι. Μου αρέσει πολύ το σύστημα cut-off το οποίο είναι συμμαζεμένο αλλά εύχρηστο. Πολύ έξυπνη είναι η τάπα που κρατά το μειωτήρα και το ελατήριο της αποθήκης. Βιδώνει στο εσωτερικό του σωλήνα, και αφήνει πίσω της σπείρωμα, στο οποίο βιδώνει επίσης και η βίδα συναρμολόγησης του όπλου. Τα ξύλα είναι από καρυδιά, με όμορφη ψάθα, αν και δεν έχουν κραυγαλέα νερά. Προσωπικά τα προτιμώ, από τα “ψεύτικα” με τα “νερά” από νερομπογιές που βλέπω τελευταία και που αν τα γρατσουνίσεις δεν φτιάχνονται ποτέ. Το πέλμα βέβαια μου αρέσει που είναι μαλακό και απορροφά την ανάκρουση, αλλά δεν μου αρέσει που κολλάει στα ρούχα. Μου άρεσε επίσης πάρα πολύ, που βρήκα φλάντζα κλίσης 63 χιλιοστών, κάτι που σε άλλες εταιρίες θα πρέπει να το πληρώσεις εξτρά. Θα προτιμούσα όμως να βρω πέντε τσόκ στην πολύ όμορφη βαλίτσα που το συνοδεύει αντί για τρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

37,577ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,550ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
broken clouds
13.2 ° C
14.5 °
10.9 °
92 %
2.7kmh
75 %
Τε
14 °
Πε
17 °
Πα
16 °
Σα
16 °
Κυ
16 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ