Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήBeretta A400 Xplore Action LH: Κλίνατε επ’ αριστερά

Beretta A400 Xplore Action LH: Κλίνατε επ’ αριστερά

|

Ελαφρώς αδικημένοι όσοι επωμίζουν αριστερά, αναζητούν όπλο μέσα από ένα περιορισμένο κατάλογο διαθεσιμότητας…

Των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά

Όσο απλώνεται η γνώση στους κυνηγετικούς κύκλους, τόσο περισσότεροι κυνηγοί αντιλαμβάνονται ότι η επώμιση από δεξιά, δεν είναι θέσφατο και δεν ταιριάζει σε όλους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς το αγοραστικό κοινό, που ζητά όπλα κατασκευασμένα για αριστερή επώμιση.

- Advertisement -

Δυστυχώς στην χώρα μας δεν υπήρχαν μέχρι πρόσφατα, οι υποδομές και η γνώση, για να γνωρίζει κάποιος πριν πιάσει όπλο, αν θα πρέπει να επωμίζει από αριστερά ή δεξιά. Το αποτέλεσμα σήμερα, και ειδικά για τους παλαιότερους κυνηγούς, είναι να ανακαλύπτουν κάποιοι, ότι τελικά επώμιζαν από λάθος πλευρά για πολλά χρόνια. Η εκμάθηση της σκοπευτικής τεχνικής στις μέρες μας, διδάσκεται σε ειδικές σχολές ενώ παράλληλα πολλά από τα μυστικά της είναι διαθέσιμα και σε πληθώρα διαθέσιμων εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων. Οι νέοι κυνηγοί πλέον, στην πλειοψηφία τους, ξεκινούν την κυνηγετική τους «καριέρα» με πολύ πλουσιότερη γνώση απ’ ότι στο παρελθόν. Ευτυχώς, το να μάθει κανείς ποια είναι η σωστή πλευρά για να επωμίζει, είναι εύκολο. Ωστόσο ακόμα και σήμερα, κυρίως όταν μιλάμε για αυτογεμή, υπάρχουν κυνηγοί που επειδή τους αρέσει κάποιο «δεξιό» όπλο, προτιμούν να το αγοράσουν, έστω κι αν γνωρίζουν, ότι δεν είναι κατάλληλο για αυτούς, από το να διαλέξουν κάποιο που έχει κατασκευαστεί ειδικά για αριστερή επώμιση. Στα αυτογεμή ο πρώτος σοβαρός κίνδυνος που αντιμετωπίζουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι πως η θυρίδα της βάσης, στον ανοικτό χώρο όπου κινείται το κλείστρο και το σημείο που εξέρχεται ο άδειος κάλυκας, είναι μπροστά στο πρόσωπο τους. Αυτό συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους από θερμά αέρια, υπολείμματα μισοκαμένης πυρίτιδας, ή μικροσωματίδια που ακολουθούν τον πυρωμένο κάλυκα. Για το λόγο αυτό, αρκετές σοβαρές εταιρίες κατασκευάζουν αυτογεμή, με τη θυρίδα εξαγωγής και τα συνακόλουθα εξαρτήματα, στην αριστερή πλευρά του όπλου. 

Καθαρόαιμο αριστερό 

Όπλα «καθαρόαιμα» για όσους επωμίζουν αριστερά, μπορεί να βγάζουν πολλές εταιρίες, ωστόσο λίγα από αυτά εισάγονται στην Ελληνική αγορά. Ένα από αυτά είναι το πολύ ενδιαφέρον Beretta A400 Xplore Action LH.

Εταιρίες όπως η Beretta, κατασκευάζουν όπλα για εκείνους που επωμίζουν αριστερά εδώ και πολλά χρόνια. Το A400 Xplore  Action LH, είναι ένα υπερσύχρονο αυτογεμές για αριστεροεπωμίζοντες. Ο ταχύτατος νέος μηχανισμός αερίων τον οποίο η Beretta ονομάζει BLINK® με περιστρεφόμενο σύστημα κλειδώματος  κλείστρου, το εξελιγμένο  σύστημα τροφοδοσίας και το πιστόνι νέας σχεδίασης, εγγυώνται 36% ταχύτερη λειτουργία. Το σύστημα αερίων έχει απλοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, που δεν χρειάζεται πλέον συχνό καθαρισμό και συντήρηση για να λειτουργεί απροβλημάτιστα. Σε δοκιμές που πραγματοποίησε η εταιρία, το Action υποβλήθηκε σε δοκιμή 10.000 φυσιγγίων magnum βάρους γόμωσης  64 γραμμάρια χωρίς καθαρισμό.

Το νέο πέλμα MICRO CORE σχεδιάστηκε με γνώμονα την εργονομία, αλλά και τη μείωση της ανάκρουσης. Κοντάκι και πάπια δέχτηκαν μικρές αλλαγές βελτίωσης της εργονομίας, έτσι ώστε ο χειρισμός του όπλου να γίνεται ακόμα ευκολότερα.

Και εγένετο Steelium

Σε ότι αφορά τις κάννες, Beretta έχει περάσει πλέον στην κατασκευή καννών τρίτης γενιάς. Στο εργοστάσιο της Beretta, υπάρχει ειδικό τμήμα για την παραγωγή καννών, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Η μεγάλη Ιταλική αυτή βιομηχανία, έχει εξελίξει σε τέτοιο βαθμό την ποιότητα και τις μεθόδους επεξεργασίας των καννών, που σχεδόν κανένας άλλος κατασκευαστής δεν έχει πετύχει κάτι ανάλογο. Σήμερα κατασκευάζει σωλήνες καννών με πατενταρισμένο κράμα χάλυβα, το οποίο ονομάζει Steelium και η διαμόρφωση της κάννης γίνεται με ψυχρή εξέλαση. Αυτό που πραγματικά κάνει την διαφορά στα τελευταία μοντέλα των αυτογεμών και όχι μόνο της Beretta, είναι η νέα τεχνολογία για την κατασκευή των καννών. Μπορεί να μην αποτελεί σημείο που να μπορούν όλοι να το κατανοήσουν, ωστόσο έχει γίνει εξαιρετική δουλειά γιατί παράλληλα με την βλητική απόδοση, μπορεί να παρέχει και μεγαλύτερη σταθερότητα στην απόδοση (ζεστή, κρύα) αλλά και πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Τα εσωτερικά βιδωτά τσοκ είναι τύπου Optima High performance. Η κάννη έχει θαλάμη 76 χιλιοστών και μπορεί να δεχτεί απλά και magnum φυσίγγια. Η δοκιμή σε πιέσεις έχει γίνει στα 1370 bar και υπάρχει σφραγίδα που πιστοποιεί την δυνατότητα να ρίξει φυσίγγια και με ατσάλινα σκάγια. Τα διαθέσιμα μήκη καννών είναι 66 και 71 εκατοστά.

Επ’ αριστερά

Τα σημαντικά στοιχεία του συγκεκριμένου όπλου είναι η θυρίδα στο πλαϊνό της βάσης που είναι από αριστερά, καθώς το κοντάκι όπως και η πάπια που έχουν σχεδιαστεί για εκείνους που επωμίζουν αριστερά. Μπορεί το όπλο να διαθέτει φλάντζες αλλαγής κλίσεων με τις οποίες μπορεί ο κάτοχος να το ρυθμίσει στα μέτρα του, αλλά το αρχικό «σετάρισμα» έχει γίνει για εκείνους που επωμίζουν αριστερά. Κατά τα λοιπά πρόκειται για το γνωστό Α400 που σηματοδοτεί για τη Beretta την τελευταία εξέλιξη στα αυτογεμή που λειτουργούν με αέρια. Από πλευράς ποιότητας υλικών κατασκευής, η Ιταλική εταιρία, δεν αφήνει περιθώρια αρνητικών σχολιασμών. Άλλωστε αυτό είναι κάτι που αποτελεί αρχή της. Αρκεί να δει κάποιος αυτογεμή Beretta από την δεκαετία του ‘60 για να καταλάβει ότι η αρχή αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο μηχανισμός αερίων των Α400, έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, που δύσκολα θα δούμε στο άμεσο μέλλον κάτι πιο βελτιωμένο. Τα όπλα Beretta καλύπτονται από 3 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλαμάρια: Το βυθόμετρο είναι «εργαλείο» – Βίντεο

Σπάνια συναντάς άνθρωπο που σου λέει ότι δεν τρώει τα καλαμάρια. Μπορεί να ακούσεις προτιμήσεις σε είδη ψαριών ή κάποιους που δεν τρώνε καθόλου...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28.6 ° C
29.8 °
26.4 °
42 %
4.5kmh
0 %
Τρ
28 °
Τε
32 °
Πε
34 °
Πα
34 °
Σα
32 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ