Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήBeretta 690 Sporting Black Edition: Το μαύρο διαμάντι

Beretta 690 Sporting Black Edition: Το μαύρο διαμάντι

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Το γνωρίσαμε στην παρθενική του εμφάνιση στην Ιταλία πριν από μερικά χρόνια, όταν η Beretta αποφάσισε να αντικαταστήσει τις σειρές 680 και Perennia.

 

Των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά

 

Το 690 ήταν ένα πρωτοποριακό όπλο, το οποίο ήταν όμως βασισμένο και στις απερχόμενες σειρές. Τεχνολογίες όπως διεύρυνση αυλών, διαμόρφωση καννών επιμήκυνση των τσοκ, ρυθμίσεις διάκενων αντικραδασμικά πέλματα και πολλά ακόμη που είχαν δώσει εξετάσεις σε άλλα μοντέλα, ήταν καιρός να εφαρμοστούν σε μια μοντέρνα σειρά αλληλεπίθετων, τα οποία έχουν μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον, χωρίς όμως να εγκαταλειφθεί το μνημειώδες σύστημα του μηχανισμού Beretta με τους παράλληλους πίρους και το χαμηλό προφίλ.

Το πείραμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και σήμερα η Beretta έρχεται να προσεγγίσει τους σκοπευτές του Sporting, με μια προσιτή οικονομικά πρόταση, χωρίς στην ουσία να αφαιρεί τίποτε χρηστικό σε σχέση με τα ακριβότερα σκοπευτικά της όπλα.

Το 690 αντικαθιστά ουσιαστικά το 682 και μέχρι στιγμής δείχνει να τα πηγαίνει πολύ καλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα χρειαστεί βέβαια αρκετός ακόμα χρόνος για να βεβαιωθούμε είναι άξιος αντικαταστάτης, καλύτερο όπλο, ή απλά μια επιλογή της Beretta να ανανεώσει το θρυλικό αλληλεπίθετο που την καθιέρωσε στο χώρο των σκοπευτηρίων. Κάπως έτσι γίνονται τα πράγματα στη σκοποβολή. Χρειάζεται χρόνος και εκατομμύρια φυσίγγια για να αποκτήσει φήμη κάποιο όπλο μέχρι να καθιερωθεί ανάμεσα στα όπλα που κερδίζουν τις μεγάλες διακρίσεις. Αν όμως τα κατορθώσει, αποκτά τίτλο τιμής, ο οποίος δεν αφαιρείται ποτέ.

 

Black is cheaper

 

Η έκδοση  Black (μαύρο) για το άθλημα του sporting, είναι σχετικά πρόσφατη και αποτελεί συνδυασμό καλής σχετικά τιμής κτήσης και υψηλής ποιότητας. Κύριο γνώρισμά του, είναι η μαύρη βάση, που συνδυάζει το ματ με το γυαλιστερό μαύρο χρώμα. Το κοντάκι με τη ρυθμιζόμενη ράχη (χτένι), αποτελεί πολύ καλή λύση για νέους κυρίως σκοπευτές που βρίσκονται σε στάδιο προσαρμογής.

Το ρυθμιζόμενο κοντάκι μπορεί για κάποιους να θεωρείται θετικό, αλλά δεν έχει μόνο θετικά στοιχεία. Ένας κατασταλαγμένος σκοπευτής, δεν έχει ανάγκη να ρυθμίζει το κοντάκι του. Εκτός αυτού, ο μηχανισμός ρύθμισης, αυξάνει το βάρος του όπλου και προσθέτει εξαρτήματα που, όπως και να έχει, χρειάζονται συντήρηση. Θετικό είναι, το ότι σε περίπτωση μεταπώλησης, ο επόμενος ιδιοκτήτης μπορεί με εύκολο τρόπο να προσαρμόσει το κοντάκι στα δικά του μέτρα.

Η ανατομική λαβή στο κοντάκι, εξασφαλίζει σταθερό κράτημα αφού συνδυάζεται και με καλοσχεδιασμένες ψάθες. Το φινίρισμα στα ξύλα έχει γίνει με λινέλαιο. Στην πάπια, υπάρχει ειδικός μηχανισμός για να μπορεί ο κάτοχος του όπλου να ρυθμίζει κενά στην σύνδεση της πάπιας με τη βάση, τα οποία ενδεχομένως θα παρουσιαστούν με την πάροδο του χρόνου, ή τη συχνή χρήση. Με τον μηχανισμό αυτό, μπορεί παράλληλα να γίνει ρύθμιση  και στη σκληρότητα ανοίγματος του όπλου. Τα ξύλα είναι από καρυδιά σε κατηγορία ποιότητας 2-3. Το πέλμα οι Ιταλοί το ονομάζουν micro core και ουσιαστικά πρόκειται για ένα μαλακό υλικό, το οποίο προσφέρει απορρόφηση των κραδασμών, αλλά είναι μελετημένο και για να μην κολλά στα ρούχα κατά την διαδικασία επώμισης.

 

Υψηλές αποδόσεις

 

Οι κάννες είναι τεχνολογίας Steelium. Την τεχνολογία αυτή άρχισε να την εφαρμόζει η Beretta πριν από μια δεκαετία όταν παρουσίασε την πρώτη σειρά των αυτογεμών Α400, με σκοπό τη βελτίωση της απόδοσης των όπλων της. Το Steelium βασίζεται σε μέταλλο κορυφαίας ποιότητας, επεξεργασμένο με ψυχρή εξέλαση. Το εσωτερικό της κάννης έχει ειδική διαμόρφωση, επιμηκυμένο κώνο συναρμογής και αυλούς με διάμετρο 18,6 χιλιοστά. Τα τσοκ είναι έσω- έξω με μήκος 9 εκατοστά (2 εκατοστά είναι έξω από την κάννη) και η ρίγα σκόπευσης έχει πάχος 10 χιλιοστά. Οι ενδιάμεσες ταινίες σύνδεσης είναι αεριζόμενες, για να βοηθούν στην γρηγορότερη ψύξη των καννών, να περιορίζουν το βάρος και να ρυθμίζεται ευκολότερα η ισορροπία του όπλου. Η σύνδεση των καννών με τα κλειδιά του όπλου, είναι με το κλασσικό μονομπλόκ, το οποίο άλλωστε αποτελεί και πατέντα την οποία έχει εφαρμόσει πρώτη η Beretta. Το διαθέσιμο μήκος καννών είναι  76 εκατοστά. Μαύρο ματ είναι και το φινίρισμα στις κάννες, για να μην υπάρχουν αντανακλάσεις, αλλά και για να μειώνεται το κόστος στην κατασκευή, λόγω λιγότερων ωρών εργασίας, συγκριτικά με τα γυαλιστερά φινιρίσματα.

 

Με πλεονέκτημα βάρους

 

Το βάρος του όπλου με κάννες μήκους 76 εκατοστών, είναι περίπου 3,600 γραμμάρια. Ενδέχεται να υπάρχουν μεταξύ των όπλων μικρές διαφορές βάρους, που οφείλονται κυρίως στην διαφορετική πυκνότητα των ιστών του ξύλου. Στο σκοπευτήριο το αυξημένο βάρος είναι σύμμαχος του σκοπευτή, ενώ στο κυνήγι είναι εχθρός του κυνηγού σε μερικές περιπτώσεις. Το αυξημένο βάρος σε συνάρτηση με το καλό ζύγισμα που έχει το 690, εγγυάται σταθερότητα στις βολές, αλλά  μειώνει και την ανάκρουση.

 

Πρακτικότητα και εργονομία

 

Το 690 Sporting έχει πολύ καλά εργονομικά χαρακτηριστικά και  λεπτομέρειες, όπως ο σχεδιασμός της λαβής , οι ψάθες και το σχήμα της πάπιας, θα βοηθήσουν πολύ τον χειριστή του όπλου, ώστε να έχει τον απολυτό έλεγχο και χειρισμό, όταν το κρατά στα χέρια του. Το 690 Sporting είναι ένα όπλο με εξαιρετική ισορροπία (ζύγισμα). Το ρυθμιζόμενο κοντάκι, είναι μια εύκολη λύση για την άμεση προσαρμογή του όπλου στα μέτρα του κατόχου του, φτάνει ο τελευταίος  να μην το εκλάβει σαν παιχνίδι και αναλώνεται συνεχώς σε μικροδιορθώσεις μετά από κάποιες αποτυχημένες βολές. Οι εξωλκείς είναι αρκούντως ισχυροί, λειτουργούν συγχρονισμένα και είναι πολύ εύκολο να συντηρηθούν. Εύκολος στον χειρισμό είναι και ο επιλογέας της κάννης που θα πυροβολήσει πρώτη η δε αίσθηση σκανδάλης είναι αρκετά καλή.

Σε γενικές γραμμές το 690 αποτελεί πολύ καλή πρόταση. Με τιμή που κυμαίνεται γύρω στα 3.000 ευρώ δεν είναι από τα φτηνότερα, αλλά ούτε και από τα ακριβότερα σκοπευτικά όπλα. Θα μπορούσαμε να το κατατάξουμε στην μεσαία κατηγορία, αν και η ποιότητά του επιτρέπει κάτι παραπάνω. Το πιο δίκαιο είναι να πούμε, ότι είναι όπλο υψηλής ποιότητας, με τιμή από την μεσαία κατηγορία.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!
Προηγούμενο άρθροΗ κυριαρχία του αγγλικού σέττερ
Επόμενο άρθροΗ εξέλιξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέτσοβο: Nεκρές αγελάδες από κεραυνό

Μέτσοβο: Αγελάδες νεκρές από κεραυνό Μπουρίνι χτύπησε το Μέτσοβο κατά την διάρκεια της νύχτας. Στην περιοχή εκδηλώθηκαν πολύ ισχυροί άνεμοι συνοδευόμενοι από βροχόπτωση. Την ίδια ώρα...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,510ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
23.9 ° C
24.7 °
22.8 °
57 %
3.1kmh
20 %
Δε
24 °
Τρ
22 °
Τε
22 °
Πε
23 °
Πα
23 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ