spot_img
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήBenelli Vinci: Tο πιο πρωτοποριακό αυτογεμές που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα η...

Benelli Vinci: Tο πιο πρωτοποριακό αυτογεμές που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα η εταιρεία

|

Το σύστημα αδράνειας, το οποίο για πρώτη φορά έβαλε σε ευρεία εφαρμογή η Benelli το 1967, κυριαρχεί ακόμη και σήμερα σε όλο τον κόσμο με τις περισσότερες εταιρίες κατασκευής όπλων, να βασίζουν τα σχέδιά τους, στο σύστημα αδράνειας το οποίο σχεδιάζει ή Benelli, ή στις γενικότερες καινοτομίες της, ακόμη και σε όπλα τα οποία λειτουργούν με αέρια. Για παράδειγμα η περιστρεφόμενη κεφαλή κλείστρου, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τη Winchester, εξελίχθηκε από την Benelli και σήμερα δεκάδες κατασκευαστές, κατασκευάζουν όπλα με περιστρεφόμενη κεφαλή πανομοιότυπη με εκείνη της Benelli.

Η μεγάλη ανατροπή

Πριν από λίγα χρόνια, η Benelli αποφάσισε να κάνει τη μεγάλη ανατροπή, σχεδιάζοντας εξαρχής ένα νέο όπλο, που λειτουργεί μεν με αδράνεια, όμως δεν μοιάζει με κανένα από τα προηγούμενα μοντέλα, ούτε δανείζεται ιδέες από άλλα όπλα. Πρόκειται για μια καινοτόμο ιδέα, όχι τόσο ως προς τη λειτουργία, όσο ως προς την εργονομία, την ευκολία συναρμολόγησης την πρακτικότητα και την απόδοση. Το ονόμασε Vinci προς τιμήν του Leonardo Da Vinci, κάτι που συνηθίζει άλλωστε η Benelli, τιμώντας ταυτόχρονα και την έδρα της που είναι το Urbino, γνωστό για την παράδοση στην τέχνη και τους μεγάλους ηγέτες και ζωγράφους που έζησαν και δημιούργησαν εκεί και στα χρόνια μας έγινε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Είναι γνωστά τα μοντέλα Raffaelo, Montefeltro, Duca κ.λπ.
Με το Vinci, οι άνθρωποι της Benelli, απέδειξαν ότι σχεδιαστικά δεν έχει εξαντληθεί η υπόθεση για το πως μπορεί να κατασκευαστεί ένα αυτογεμές. Άνοιξαν νέους ορίζοντες και έθεσαν νέα δεδομένα… Το Vinci δεν είναι κάτι εντελώς νέο, ωστόσο το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο μοντέλο αναθερμαίνεται συνεχώς. 

Εργονομία και ευκολία

Σημαντικό χαρακτηριστικό του, που θα το βρει ο καθένας πολύ χρήσιμο στο κυνήγι, είναι η εργονομία. Το Vinci έχει αυτό που στις καθημερινές συζητήσεις οι κυνηγοί  αναφέρουν ως «άριστη γραμμή».
Διαιρείται σε τρία βασικά μέρη (κοντάκι, κάνη με ενσωματωμένη βάση κλείστρου και υποδοχέας σκανδαλοθήκης και αποθήκης), με αποτέλεσμα να γίνεται ευκολότερος ο καθαρισμός και η συντήρησή του. Η επαναφορά του κλείστρου, δεν γίνεται πλέον με παραδοσιακό ελατήριο που συνήθως υπάρχει  σε σωλήνα μέσα στο κοντάκι, ούτε όμως και με ελατήριο που περιβάλλει την αποθήκη. Ένα ελατήριο μικρής διαμέτρου, το οποίο βρίσκεται μέσα στη βάση και βυθίζεται στον κορμό του κλείστρου, είναι αρκετό για να αφήσει τους σχεδιαστές ελεύθερους, να διαμορφώσουν το κοντάκι και να αποσυνδέσουν την αποθήκη από τον τη βάση και την κάννη.  Αυτό παράλληλα συνεπάγεται ευκολότερη συντήρηση και λιγότερα δυσπρόσιτα σημεία.

Το κοντάκι

Αναλύοντας ένα-ένα τα τρία μέρη του όπλου, ξεκινάμε από το κοντάκι, για να αναφέρουμε το νέο πέλμα air cell που σε συνδυασμό με το σύστημα Comfort και το επίθεμα comfort plus στην ράχη του κοντακίου, μειώνουν αισθητά το λάκτισμα. Το κοντάκι κλειδώνει περιστροφικά στο πίσω μέρος της βάσης και αφαιρείται πολύ εύκολα, όπως εύκολα τοποθετούνται και οι φλάντζες για την αλλαγή κλίσεων. Οι φλάντζες αλλαγής κλίσεων, ρυθμίζουν την κλίση του κοντακίου και την απόκλιση (δεξιά, αριστερά) με αποτέλεσμα ο κάτοχος του όπλου, να έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει το κοντάκι στα μέτρα του. Η απουσία σωλήνα ή βίδας σύνδεσης με την βάση, έδωσε τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να διαμορφώσουν μια μοναδικής γεωμετρίας πιστολοειδή λαβή, που θυμίζει περισσότερο πιστόλι και λιγότερο τουφέκι.

Η απουσία της πάπιας

Αυτό που ονομάζουμε πάπια, δεν υπάρχει με την κλασική έννοια στο συγκεκριμένο όπλο. Η φιλοσοφία της μονοκόμματης βάσης, όπου φιλοξενείται ο μηχανισμός της σκανδάλης, μαζί με τη θέση λαβής του προτεταμένου χεριού, που στα περισσότερα όπλα ονομάζουμε πάπια (όρος που προέρχεται από τα πλαγιόκαννα, επειδή έχει σχήμα ράμφους πάπιας) είναι δανεισμένη από τα ραβδωτά όπλα, όπου δεν αποτελεί ανεξάρτητο εξάρτημα. Κοντάκι και υποδοχέας σκανδαλοθήκης και αποθήκης, είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά πολύ καλής ποιότητας, με υψηλό δείκτη αντίστασης στις καταστροφικές ακτίνες UV. Παράλληλα είναι πολύ ανθεκτικά σε χτυπήματα και γρατζουνιές. Για  τη συναρμολόγηση δεν χρειάζονται εργαλεία, αλλά μικρός χρόνος εξοικείωσης.

Ο μηχανισμός λειτουργίας

Ο μηχανισμός λειτουργίας, είναι εντελώς διαφορετικός από τα υπόλοιπα μοντέλα, παρόλα αυτά όμως λειτουργεί και αυτός με αδράνεια, η οποία είναι σήμα κατατεθέν της Benelli. Οι διαφοροποιήσεις στο σχεδιασμό είναι πολλές και έγιναν για να καλύψουν τις  ανάγκες των νέων δεδομένων που είναι η εργονομία και η εύκολη συναρμολόγηση του όπλου. Από τη στιγμή που άλλαξε ριζικά ο σχεδιασμός θα έπρεπε να διαφοροποιηθεί  και το σύστημα λειτουργίας του κλείστρου, το οποίο δεν έχει προεκτάσεις εμπρός ή πίσω, ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί στο όπλο. Όπως και να έχει το θέμα, αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι ότι πρόκειται για ένα εξίσου αξιόπιστο μηχανισμό, ίδιο σε λειτουργία με αυτόν που εδραίωσε την Ιταλική εταιρεία. Η κεφαλή του κλείστρου κλειδώνει με μηχανικό τρόπο περιστροφικά στην πίσω προέκτασης της κάννης σε 3 σημεία. Το κλείστρο είναι ελαφρύτερο, γιατί πλέον δεν υπάρχει η προέκταση στο πίσω μέρος (αυτή που έμπαινε στην σωλήνα με το ελατήριο επανάταξης). Η πρόσβαση στον μηχανισμό λειτουργίας, αλλά και στο ελατήριο επανάταξης είναι πολύ εύκολη. Αυτή ήταν και η αρχική φιλοσοφία στην κατασκευή του όπλου, δηλαδή να γίνονται εύκολα για να μπορούν να τα κάνουν ακόμα και εκείνοι που δεν «πιάνουν τα χέρια τους».

Η κάννη

Η κάννη στο εσωτερικό της είναι χρωμιωμένη και τα τσοκ έχουν δεχτεί  κρυογενή κατεργασία. Μπορεί να ρίξει και ατσάλινα σκάγια και έχει δοκιμαστεί στα 1370 Bar. Η θαλάμη έχει μήκος 76 χιλιοστά και μπορεί να ρίξει απλά και Magnum φυσίγγια. Η προσφορά της Ελληνικής αντιπροσωπείας ισχύει για το μοντέλο Vinci ΜΑΤ σε συνδυασμό με κάννες μήκους 66 ή 71 εκατοστών. Δεν χρειάζεται και κάτι άλλο  για τα δικά μας δεδομένα. Εκείνοι που κυνηγούν κυρίως στα καρτέρια θα επιλέξουν προφανώς μήκος 71, και 66 όσοι θέλουν ένα όπλο για να κάνουν όλα τα κυνήγια. Το σπουδαιότερο επίτευγμα των σχεδιαστών του Vinci, είναι ότι κατόρθωσαν να κατασκευάσουν ένα αυτογεμές (ίσως το μοναδικό στον κόσμο), στο οποίο δεν υπάρχει μαστός σύνδεσης στην κάννη, ο οποίος προκαλεί ακαμψία. Το γνωστό δαχτυλίδι που στα περισσότερα όπλα είναι κολλημένο περίπου στο μισό μήκος για να συνδεθεί με την αποθήκη, δεν υπάρχει στο Vinci. Αυτό σημαίνει ότι η κάνη είναι εντελώς ελεύθερη με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει πολύ καλύτερα βλητικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του όπλου, η βελτίωση του βλητικού αποτελέσματος σε σύγκριση με τα άλλα γνωστά συστήματα, μπορεί να φθάσει ακόμη και το 30%.
Αναμφισβήτητα το Vinci είναι ξεχωριστό και πρωτότυπο όπλο. Μπορεί οι Ιταλοί να θέλησαν να ξεχωρίσουν, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν έχασαν την ουσία. Παρά την διαφορετικότητα του, είναι εύκολο στον χειρισμό, με καλή σκοπευτική γραμμή εξαιρετική εργονομία και απόδοση καθώς και ευκολία στην συντήρηση. Δεν κυκλοφορεί σε έκδοση με ξύλινα μέρη και πιστεύουμε ότι δύσκολα θα μπορέσει ποτέ να κατασκευαστεί ένα τέτοιο όπλο με ξύλο. Η μειωμένη τιμή του μοντέλου ΜΑΤ αποτελεί σημαντικό κίνητρο για όσους αναζητούν ένα αξιόπιστο πρωτότυπο και παράλληλα επώνυμο όπλο.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαγόρευση για το κυνήγι του τρυγονιού στην Κύπρο ζητά η ΕΕ

Απαγόρευση για το κυνήγι του τρυγονιού στην Κύπρο ζητά η ΕΕ Κανονικά το κυνήγι τον Σεπτέμβρη, λέει η Θήρα - Αμφισβητεί η ΕΕ ότι...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ