Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022

Benelli Montefeltro 20 magnum

|

- Advertisement -

 

Οι εικοσάρες έχουν μεγάλες χάρες

Των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά

Το διαμέτρημα 20 πριν από μερικές δεκαετίες, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στους γυναικείους κύκλους και στους κυνηγούς, οι οποίοι ήθελαν να «ρίξουν στα ρηχά» τους έφηβους γιους, πριν τους δώσουν το «δωδεκάρι» που θα τους συνόδευε σε όλη την κυνηγετική τους καριέρα. Σήμερα ο θρύλος της χαμηλής γόμωσης που την ήθελε να συνδέεται απαραίτητα με τα μικρά διαμετρήματα έχει ανατραπεί και οι εταιρίες κατασκευάζουν όπλα με μικρότερο διαμέτρημα, τα οποία μπορούν τα ανταγωνιστούν με αξιώσεις τα καθιερωμένα 12άρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Benelli, η οποία εδώ και μερικά χρόνια έχει επενδύσει στο 20άρι (και όχι μόνο) τεράστια κεφάλαια, προσπαθώντας να αφυπνίσει μια αγορά που τις τελευταίες δεκαετίες βρέθηκε σε λήθαργο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Montefeltro 20 Magnum, το οποίο μας έκανε να αναθεωρήσουμε πολλές από τις απόψεις μας.

- Advertisement -

Η γνώμη μας

Σοφοκλής Κοσκινάς

Θύματα της προκατάληψης τα μικρότερα διαμετρήματα όπλων. Επί σειρά ετών καλλιεργείται η αντίληψη, ότι δεν είναι τόσο αποδοτικά όσο τα δωδεκάρια, ότι τα βλητικά τους χαρακτηριστικά είναι υποδεέστερα κ.ά. Αν το αναλύσουμε σε βάθος, είναι σίγουρο ότι θα βρούμε κάποιες διαφορές. Από πρακτικής πλευράς τα πράγματα είναι απλούστερα. Άραγε ποια διαφορά θα βρει ο κυνηγός της μπεκάτσας ανάμεσα στα δύο διαμέτρημα (12 και 20) που οι βολές τους κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούν τα 20 μέτρα; Με την ίδια λογική μπορούμε να εξετάσουμε και την περίπτωση εκείνου που κυνηγά ορτύκια, τσίχλες κ.λπ.

Ίσως αν παραθέσουμε όλα τα επιχειρήματα που έχουν να κάνουν με το πρακτικό κομμάτι (βάρος, διαστάσεις, ευκολία χειρισμού κ.λπ.), το 20άρι να συγκεντρώνει περισσότερα προτερήματα. Η Benelli λαμβάνοντας υπόψη τις πρακτικές παραμέτρους «επένδυσε» στο διαμέτρημα 20, παρουσιάζοντας αρκετά μοντέλα αυτογεμών. Το Montefeltro είναι ένα από αυτά. Η κάννη είναι magnum. Αυτό προσφέρει την δυνατότητα οι χρησιμοποιούμενες γομώσεις να φτάσουν ακόμη και τα 32 γραμμάρια σκάγια. Υπερβολική γόμωση για 20άρι, αλλά ενδεχομένως αυτό να βοηθά κάποιους να ξεπεράσουν το σύνδρομο της ελαφριάς γόμωσης με τα λίγα γραμμάρια σκάγια. Τα 26, 27 και 28 γραμμάρια, κατά την άποψή μου είναι υπεραρκετά για το συγκεκριμένο διαμέτρημα και με βάση τις δοκιμές που κάναμε δίνουν και καλύτερα βλητικά αποτελέσματα.

Το μειονέκτημα τον υπολοίπων διαμετρημάτων πέραν του 12, είναι ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία φυσιγγίων στην αγορά. Και αυτό ξεπερνιέται με την προϋπόθεση, ότι ο κάτοχος του όπλου θα πρέπει να φροντίζει να προμηθεύεται και να στοκάρει μεγαλύτερες ποσότητες φυσιγγίων, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να μην μπορεί να βρει ανά πάσα στιγμή στην αγορά, διαθέσιμα τα φυσίγγια που θέλει. Κατά τα λοιπά, το συγκεκριμένο όπλο έχει τόσα πολλά θετικά χαρακτηριστικά που για όσους ψάχνουν να βρουν όπλο ελαφρύ, με μικρές διαστάσεις, που να μπορούν να το χειρίζονται ευκολότερα από ένα 12άρι στα πυκνά και να το μεταφέρουν κρατώντας το στα χέρια για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελεί ιδανική λύση.

Γνωρίζω αρκετούς κυνηγούς που κυνηγούν με 20άρια. Σε συζητήσεις που έχω κάνει μαζί τους, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι υπάρχει κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ τους. Στην ερώτηση «… πως επέλεξες το 20άρι και κατέληξες σε αυτό…» η απάντηση είναι «…αφού κατάφερα αρχικά να ξεπεράσω τον ψυχολογικό παράγοντα πλέον δεν το αλλάζω με τίποτα…». Αυτή είναι και η ουσία. Το Montefeltro είναι διαθέσιμο σε μήκη καννών 66 και 61 εκατοστά. Έχει εσωτερικά βιδωτά τσοκ με μήκος 7 εκατοστά και η ρίγα σκόπευσης έχει πάχος 7 χιλιοστά. Διαθέτει 2 ακίδες σκόπευσης. Η μια είναι τοποθετημένη στο μέσο της ρίγας και η άλλη κανονικά στην άκρη. Από εργονομικά χαρακτηριστικά δεν το συζητάμε. Είναι πολύ καλά σχεδιασμένο, προσφέρει άριστα σημεία κρατήματος και ο χειρισμός του είναι εύκολος. Το πως μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα με την έλλειψη σε ποικιλία φυσιγγίων το ανέφερα. Ένα δεύτερο που έχει να κάνει πάλι με τα φυσίγγια, είναι το ότι θα πρέπει και οι τιμές τους να είναι τουλάχιστον αντίστοιχες με αυτές των 12αριών. Δύσκολο να επιτευχτεί κάτι τέτοιο γιατί δεν υπάρχει η ίδια κατανάλωση αλλά όχι ακατόρθωτο.

Το 20αράκι της Benelli είναι πραγματικά όμορφο και λειτουργικό όπλο. Στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Αμερική, αποτελούν πλέον μόδα, και οι πωλήσεις τους κατέχουν μεγάλο ποσοστό της αγοράς. Νομίζω ότι με βάση τα δικά μας κυνηγετικά δεδομένα, είναι διαμέτρημα που πρέπει να του δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή.

Μηνάς Ιορδάνογλου

Μερικές φορές ανασύρω από τη μνήμη μου, εικόνες και φράσεις απλοϊκών ανθρώπων που μου έκαναν εντύπωση και με συνοδεύουν μέχρι σήμερα. Θυμάμαι στα παιδικά μου χρόνια την κυνηγετική παρέα του πατέρα μου, που κάθε άλλο παρά ολιγομελή θα την έλεγε κανένας, η οποία κάθε βράδυ «συνεδρίαζε» στα γραφεία του Κυνηγετικού ομίλου «Ο Άδωνις» τον οποίον είχαν ιδρύσει τη δεκαετία του ’50, κυρίως για να ναυλώνουν φορτηγό το οποίο τους πήγαινε στο κυνήγι κάθε Κυριακή, δεδομένου ότι κανένας δεν είχε αυτοκίνητο εκείνη την εποχή. Ο «Άδωνις» όμως είχε εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικό κυνηγετικό στέκι, όπου κάθε βράδυ μετά τη δουλειά, τα περισσότερα μέλη μαζευόντουσαν για να ανταλλάξουν πληροφορίες και γενικότερα για να συζητούν τα κυνηγετικά τους θέματα. Η ανάλυση των όπλων και των φυσιγγίων, τα οποία κατά κανόνα γέμιζαν μόνοι τους, ήταν το σπουδαιότερο θέμα συζήτησης, αλλά και το συνηθέστερο.

Άκουγα τότε λοιπόν από τους παλαιούς κυνηγούς να υποστηρίζουν, και μάλιστα χωρίς αντίλογο, ότι τα μικρότερα διαμετρήματα (ιδιαίτερα το 16 και το 20) «έκοβαν» πιο μακριά από τα 12άρια. Ορισμένοι μάλιστα επιχειρηματολογούσαν και σοβαρά για αυτό, έτσι που δεν έμεναν και πολλά περιθώρια για αντιρρήσεις. Πολλά χρόνια αργότερα, διαβάζοντας κυρίως αμερικάνικα περιοδικά και βιβλία, διαπίστωνα ότι οι απλοϊκοί εκείνοι κυνηγοί δεν είχαν και πολύ άδικο. Άρχισα να ψάχνω το θέμα, όποτε είχα την ευκαιρία, όμως επειδή ποτέ δεν κατείχα ένα δικό μου εικοσάρι, δεν είχα την εμπειρική επιβεβαίωση περί του αληθούς, την οποία χρειαζόμουνα. Την ευκαιρία μου την έδωσε η ίδια η Benelli, όταν με κάλεσε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια στη Σκωτία για κυνήγι με εικοσάρια όπλα. Εκεί εκτίμησα όχι μόνο την απόδοση που μπορεί να έχει ένα εικοσάρι φυσίγγι, αλλά και τα πλεονεκτήματα που έχει το εικοσάρι όπλο.

Η Benelli με το εγχείρημα αυτό, δηλαδή να προσκαλέσει σε κυνήγι τους ειδικούς αρθρογράφους αποκλειστικά και μόνο με όπλα διαμετρήματος 20, μας έκανε να αναθεωρήσουμε πολλές από τις απόψεις μας για τα δωδεκάρια, τα οποία κατά κανόνα χρησιμοποιούμε. Πολλές εταιρίες κατασκευάζουν όπλα διαμετρήματος 20, όμως η Benelli ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα, ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά οκτώ διαφορετικά μοντέλα. Τα περισσότερα από αυτά πέρασαν από τα χέρια μου και κυνήγησα μαζί τους, απολαμβάνοντας τις χάρες της μινιμαλιστικής άποψης την οποία εύκολα ερωτεύεται κανείς. Το Montefeltro Cal.20 είναι το οικονομικότερο εικοσάρι με τιμή 1.565 ευρώ. Η διαφορά της τιμής οφείλεται στην απουσία διακοσμητικών κυρίως στοιχείων ή πρόσθετης εργασίας.

Το σημαντικό είναι, ότι οπτικά δεν διαφέρει από το δωδεκάρι σχεδόν σε τίποτε, αλλά μόλις θα το πιάσεις στα χέρια σου το ερωτεύεσαι. Είναι τόσο λεπτό, τόσο κομψό, που δεν θέλεις να το αποχωριστείς. Το βάρος του είναι κάτω από τρία κιλά και η επώμισή του είναι απολαυστική. Απολαυστικό είναι και όταν πυροβολείς, διότι η ανάκρουσή του είναι ανεπαίσθητη. Σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα, θα έλεγα ότι σε πολλές περιπτώσεις το βρήκα πιο αποτελεσματικό από το 12άρι. Θα μου πείτε γιατί δεν κυνηγάς εν τοιαύτη περιπτώσει με 20άρι. Ευθαρσώς θα ομολογήσω ότι αισθάνομαι ακόμη κάποια ανασφάλεια, για κάτι το οποίο δεν τόλμησα τόσα χρόνια. Κάτι που τόλμησαν πολύ κοντινοί μου άνθρωποι με την παρέα των οποίων έχω λιώσει πολλά άρβυλα στα βουνά και διαπίστωσα ότι αν δεν πλεονεκτούσαν, τουλάχιστον είχαν τις ίδιες επιτυχίες με μένα.

Δεσμεύομαι δημόσια, ότι μόλις τα οικονομικά μου το επιτρέψουν για να αποκτήσω καινούργιο όπλο, ένα εικοσάρι θα είναι στις προτεραιότητές μου. Δεν είμαι σίγουρος αν θα είναι το Montefeltro ή κάποιο ανώτερο μοντέλο όμως ήδη άρχισα να τα «ζαχαρώνω».

Τα Benelli εισάγονται από την εταιρία Μ.Γ. ΚΥΡΓΙΑΣ

ΑΕΒΕ. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2310 784083 – 784093.

 

Ταυτότητα

Χώρα προέλευσης: Ιταλία

Κατασκευαστής: Benelli

Μοντέλο: Montefeltro cal20

Μηχανισμός λειτουργίας: αδράνειας

Βάρος: 2.650 γρ. (+/-)

Διαθέσιμα μήκη κανών: 61, 66 cm

Εξολκείς: –

Μήκος θαλάμης/Διαμέτρημα: 76mm/20

Είδος τσοκ: Εσωτερικά βιδωτά

Μήκος τσοκ: 7 cm

Πάχος ρίγας σκόπευσης: 6mm

Υλικά σε κοντάκι & πάπια: ξύλο καρυδιάς

Ύψος δοκιμής πιέσεων: 1370bar

Ατσάλινα σκάγια: Ναι

Εγγύηση: 5 χρόνια

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: διαμέτρημα cal20

Αξεσουάρ:

? 5 τσοκ

? κλειδί για τσοκ

? βαλίτσα μεταφοράς

? λάδι συντήρησης καθαρισμού

? οδηγίες χρήσης

Site εταιρείας: www.kirgias.gr

Τιμή: 1.565 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Baikal MP 156: Το πρώτο όπλο αδρανείας της ρωσικής φίρμας

Το 2017 ο Μιχαήλ Ντεγκατιάρεφ, αρχισυντάκτης του περιοδικού Καλάσνικοφ, έκανε την πρώτη παρουσίαση του νέου αυτογεμούς της Baikal μοντέλου MP 156 που λειτουργεί με...
37,535ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,390ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
12.6 ° C
14.1 °
10.6 °
63 %
3.6kmh
20 %
Κυ
13 °
Δε
12 °
Τρ
14 °
Τε
14 °
Πε
14 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ