Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήBenelli Colombo: Για τουφεκιές πέρα από τα όρια

Benelli Colombo: Για τουφεκιές πέρα από τα όρια

|

Είναι η στιγμή που βλέπεις το κοπάδι με τα «ατσαλένια πουλιά» να σκίζουν τον αέρα, με πορεία που θα τα οδηγήσει να περάσουν πάνω από το κεφάλι σου. Η αδρεναλίνη ξεχειλίζει, η καρδιά σου χτυπά γρήγορα και δυνατά, σα να θέλει να πεταχτεί έξω από το στήθος, και τα μάτια σου δακρύζουν και θολώνουν…

Είναι η ώρα που το τουφέκι σου θα σε γεμίσει χαρά ή θα σε προδώσει και θα σε απογοητεύσει. Αν όλα πάνε όπως ελπίζεις, σηκώνεις το όπλο και όλα όσα ονειρεύτηκες  θα γίνουν πραγματικότητα και θα καταγραφούν στο αρχείο των ευχάριστων αναμνήσεων. Είναι το σημείο του χρόνου, που σταματά με μία τουφεκιά, καθώς το σπαθάτο πέταγμα της φάσσας, μετατρέπεται σε πιρουέτα ή θορυβώδες φτεροκόπημα χωρίς πορεία, που εγκαταλείπει το πουλί στη δύναμη της βαρύτητας. Φτάνει να μη σε εκθέσει ο εξοπλισμός σου. Τι αναζητάς από το όπλο και τα φυσίγγια σου εκείνη την στιγμή; Μάλλον τα πάντα και αν γίνεται λίγα ακόμη περισσότερα.

Μόνο όσοι βιώνουν αυτές τις εμπειρίες, μπορούν να σχεδιάσουν ένα τόσο εξειδικευμένο όπλο. Με βάση αυτά τα βιώματα και τη βαθιά τεχνογνωσία των συνεργατών της, η Benelli σχεδίασε το μοντέλο Colombo. To ζητούμενο ήταν να προσφέρει στον κυνηγό της φάσσας, όλα όσα απαιτούνται σε αυτό το είδος κυνηγίου. Είναι αυτονόητο ότι δεν αρκεί η φιγούρα ενός θηράματος στη βάση του όπλου, για να το κάνει ειδικό για το κυνήγι του είδους που απεικονίζει. Για τέτοιες ειδικές χρήσεις, πρέπει να έχουν μελετηθεί όλες οι «απαιτήσεις» και ιδιαιτερότητες και να συνδυαστούν στην κατασκευή ενός «όπλου ειδικής αποστολής».

Το πέλμα Progressive Cοmfort

- Advertisement -

Πρώτο ζητούμενο είναι το λάκτισμα. Στο κυνήγι της φάσσας, οι γομώσεις είναι συνήθως πάνω από 34 γραμμάρια, ενώ κάποιες φορές, οι κυνηγοί χρησιμοποιούν και πάνω από 40. Με βάση αυτό το δεδομένο, η Benelli τοποθέτησε στο Colombo το πέλμα Progressive Cοmfort, που είναι η πιο εξελιγμένη μορφή συστήματος ανάσχεσης της ανάκρουσης και προέρχεται από τη σειρά New Raffaello. Με αυτό το σύστημα, το πέλμα έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει τον κραδασμό με έναν αυτορρυθμιζόμενο μηχανισμό, ο οποίος αντιδρά ανάλογα με την ένταση του λακτίσματος, με αποτέλεσμα ο κυνηγός να μπορεί να ρίξει συνεχόμενες βολές με βαριά φυσίγγια, χωρίς να τον ενοχλεί το λάκτισμα. Κοντάκι και πάπια είναι κατασκευασμένα από ξύλο καρυδιάς και το τελικό φινίρισμα στα ξύλα, έχει γίνει με τη νέα τεχνολογία FX. Ουσιαστικά πρόκειται για μία νέα σύνθεση βερνικιού 2 βάσεων, που προσφέρει απόλυτη προστασία στα ξύλινα μέρη, σατινέ αντιανακλαστική επιφάνεια, ανάλογη με εκείνη της κάννης και της βάσης, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τα «νερά» των ξύλων. 

Καινοτομίες στη βλητική απόδοση

Όμως, οι σημαντικότερες καινοτομίες  που προσδιορίζουν και τον ειδικό προορισμό του όπλου, έχουν να κάνουν με την βλητική απόδοση. Η κάννη έχει δοκιμαστεί στα 1.370 bar και έχει την δυνατότητα να ρίξει και ατσάλινα σκάγια, όχι όμως με όλα τα τσοκ. Τα διαθέσιμα μήκη καννών είναι σε 65 και 70 εκατοστά. Η Benelli ασχολήθηκε πάρα πολύ με τη βλητική απόδοση των καννών σε αυτό το όπλο και μάλιστα έχει διαθέσιμα αρκετά στοιχεία για τις αποδόσεις τους σε διαφορετικές αποστάσεις. Για βολές έως τα 40 μέτρα, προτείνει τη χρήση των εσωτερικών τσοκ που συνοδεύουν το όπλο. Τα τσοκ είναι 5, 3 και 2 άστρα, δηλαδή κύλινδρος, μισό και βελτιωμένο μισό. Έχουν μήκος 7 εκατοστά, βιδώνουν εσωτερικά και έχουν υποστεί κρυογενή κατεργασία. Ανάλογα με την απόσταση και έως τα 40 μέτρα, ο κυνηγός μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα από αυτά. Η απόδοση του Colombo συνδυάζεται με την επιλογή δύο τύπων κάννης, με δύο ειδικά τσοκ τα οποία ονομάζει wide shot και long shot, και προσαρμόζεται στις διαφορετικές τεχνικές κυνηγιού, σε ένα από τα πιο διαδεδομένα και ελκυστικά πτηνά όπως είναι οι φάσσες, αλλά και γενικότερα τα περιστεροειδή.

Το κρυογενές τσοκ Wide Shot (τοποθετημένο πάνω στην κάννη 65 εκατοστών) εγγυάται συμπαγή διασπορά κατά 30% στις αποστάσεις μεταξύ 15 και 25 μέτρων, ενώ το επίσης κρυογενές τσοκ Long Shot (τοποθετημένο πάνω στην κάννη 70 εκατοστών) εγγυάται μία συμπαγή συγκέντρωση, σε μακρινές βολές (50-60 m) και στις κατακόρυφες βολές, ιδανικό για κυνήγι σε μεγάλες αποστάσεις.

Αυτά τα τσοκ έχουν σχεδιαστεί, δοκιμαστεί, και κατασκευαστεί, μετά από μεγάλη έρευνα, για να εξασφαλίζουν τις καλύτερες βαλλιστικές αποδόσεις. Λεπτομέρειες για τον βαθμό σύσφιξης και την εσωτερική τους διαμόρφωση δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας μύθος και ένας σημαντικός προβληματισμός για τους ανταγωνιστές της.

Ωστόσο, στις αναλύσεις της η ιταλική εταιρία, κάνει αναφορά για βολές σε αποστάσεις 60 μέτρων, με το Long Shot και την κάννη των 70 εκατοστών, απόσταση που θεωρείται υπερβολική για τα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα. Στο τσοκ αυτό, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν φυσικά, ατσάλινα σκάγια, προφανώς λόγω της μεγάλης σύσφιξης, η οποία είναι πάνω από τα γνωστά «Full».

Το Wide Choke παραδίδεται από την εταιρία με την κάννη των 65 εκατοστών (+ τα τρία προαναφερθέντα γενικής χρήσης που συνοδεύουν ούτως ή άλλως το όπλο), ενώ το Long Shot συνοδεύει την κάννη των 70 εκατοστών. Οι επεμβάσεις για τη βελτίωση της βλητικής απόδοσης, δεν σταματούν όμως στα τσοκ. Συνεχίζοντας τη μέθοδο που καθιέρωσε στο Power Bore, η Benelli δεν αναγράφει τη διάμετρο του αυλού στην κάννη. Αυτό που μπορέσαμε να εντοπίσουμε, είναι οι δύο διαφορετικές διαμορφώσεις στο εσωτερικό της κάννης. Μετά τον κώνο και πριν το σπείρωμα του τσοκ, η διάμετρος της κάννης δεν είναι ίδια. Δείχνει να υπάρχει μία προοδευτική επεξεργασία.

Τι έδειξε στις δοκιμές

Επειδή όλα αυτά κρίνονται εκ του αποτελέσματος, δοκιμάσαμε το όπλο με φυσίγγια των 36 γραμμαρίων νούμερο 6 στην απόσταση των 50 μέτρων, με κάννη 70 εκατοστών και το τσοκ Long shot. Σκοπός μας ήταν να επιβεβαιώσουμε τα θρυλούμενα, ή εν πάση περιπτώσει να δούμε τι κάνει στις μακρινές βολές. Πραγματικά το αποτέλεσμα μας εντυπωσίασε όταν μετρήσαμε  κύκλο διασποράς 72 εκατοστά (κάτι που θα έπρεπε να το έχουμε υπό φυσιολογικές συνθήκες στα 35 μέτρα), και πολύ καλή κατανομή των σκαγιών. Είναι σίγουρο ότι αυτό το τσοκ, δεν προτείνεται για αποστάσεις των 20-25 μέτρων, διότι θα δώσει πολύ κλειστό κύκλο. Στις μακρινές βολές όμως, θα κάνει τους υπόλοιπους που είναι κοντά σας, να αναρωτιούνται τι ρίχνετε. Τέλος, μας έκανε άριστη εντύπωση η γενικότερη εργονομία, το χαμηλό βάρος και η ευκολία επώμισης ενός όπλου, που πολλοί θα το δουν σαν «παιχνίδι». Όσοι το χρησιμοποιήσουν όμως, θα καταλάβουν ότι είναι «παιχνίδι» για μεγάλα παιδιά, με επίσης μεγάλες αλλά και δύσκολες απαιτήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: «Αν εκτίθεται η ανθρώπινη ζωή, η θανάτωση ζώου είναι μέσα στο πρωτόκολλο…»

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μία κτηνίατρος ανέφερε ότι όταν ένα άγριο ζώο δραπετεύσει από ζωολογικό κήπο η ύψιστη προτεραιότητα...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
33.3 ° C
34.8 °
30.9 °
32 %
5.8kmh
0 %
Πε
32 °
Πα
34 °
Σα
34 °
Κυ
31 °
Δε
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ