Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΑεροβόλαDaystate air ranger: To υπερόπλο...

Daystate air ranger: To υπερόπλο…

|

- Advertisement -

Daystate air ranger

Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δοκιμάσει πάρα πολλά αεροβόλα απ’ όλους τους μεγάλους κατασκευαστές της αγοράς. Το συγκεκριμένο όμως, είναι το καλύτερο που έχει περάσει ποτέ από τα χέρια μας…

Του Κώστα Λακαφώση

Μπορεί να μοιάζει υπερβολικά σαφής και κατηγορηματική η δήλωση ότι το Daystate Air Ranger είναι το καλύτερο αεροβόλο που έχει περάσει ποτέ από τα χέρια μας, όμως εδώ δεν μιλάμε για υποκειμενική κρίση, αλλά για κάποια αντικειμενικά δεδομένα που είναι ξεκάθαρα: πανέμορφο ιταλικό κοντάκι από καρυδιά, σκανδάλη αγωνιστικού επιπέδου, 60ft.lbs ενέργειας στο διαμέτρημα των 5,5 χιλιοστών (όταν τα περισσότερα ισχυρά τουφέκια ελατηρίου δεν ξεπερνούν τα 25-30ft.lbs στο διαμέτρημα των 5,5 χιλιοστών) και απίστευτη ακρίβεια βολής μέχρι και τα 45-50 μέτρα ή και ακόμα μακρύτερα!

- Advertisement -

Θα θέλαμε να συνεχίσουμε στο ίδιο πνεύμα του ενθουσιασμού που μας κυρίευσε από την πρώτη κιόλας επαφή με το Air Ranger, όμως θα αναγκαστούμε να διακόψουμε για μια παρένθεση γκρίνιας – επειδή, όσο πιο καλό είναι το αεροβόλο που δοκιμάζουμε, τόσο μεγαλύτερο παράπονο μας δημιουργεί η σκέψη ότι ζούμε σε μια χώρα με τελείως παράλογη νομοθεσία, που ταλαιπωρεί άδικα τον αεροβολιστή και μας στερεί τη δυνατότητα να ευχαριστηθούμε πραγματικά ένα τέτοιο καταπληκτικό όπλο όπως αυτό που δοκιμάζουμε. Τί να πούμε για την τεράστια ανοησία να θεωρούνται ελεγχόμενα είδη οι σκοπευτικές διόπτρες κάθε είδους, χωρίς να γίνεται καμία απολύτως διάκριση στο είδος του όπλου πάνω στο οποίο είναι τοποθετημένες! Ακόμα και στην έντονα οπλοφοβική Αγγλία, όπου ο νομοθέτης έχει θέσει όρια στην επιτρεπόμενη ισχύ των αεροβόλων όπλων, κανένας δεν σκέφτηκε να θεωρήσει τη διόπτρα από μόνη της απαγορευμένο είδος, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου ο νόμος λέει ότι συλλαμβάνεσαι ακόμα κι αν τοποθετήσεις σκοπευτική διόπτρα στην ηλεκτρική σκούπα για να σκοπεύεις καλύτερα τη σκόνη που σκουπίζεις! Θα απαντήσει κανείς ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που οι νόμοι υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται (π.χ. έχετε άδεια κατοχής για το αγωνιστικό τόξο σας, έχετε πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας για το ποδήλατό σας;), όμως θα υπενθυμίσουμε ότι στο κυνήγι μαγισσών που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας, έχουν συλληφθεί άτομα επειδή είχαν στο σπίτι τους μια ελληνική σημαία, έναν σουγιά και ένα πλαστικό ομοίωμα πολεμικού όπλου… Κανείς δεν θέλει να βρεθεί κατηγορούμενος, έστω κι αν αθωωθεί αργότερα από το δικαστήριο, ενώ μια πιθανή καταδίκη, όσο μικρή κι αν είναι, “λερώνει” το ποινικό μητρώο και δημιουργεί αλυσίδα προβλημάτων. Όποιος έχει όρεξη για γραφειοκρατία, ταλαιπωρία, καθυστερήσεις και παρακάλια, μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία αίτησης για να εφοδιαστεί με άδεια κατοχής σκοπευτικής διόπτρας με σκοπό να ασκείται στο πρώην ολυμπιακό αγώνισμα της σκοποβολής σε κινητό στόχο, αν και φαίνεται ότι είναι πιο εύκολο τελικά να αποκτήσεις άδεια για σκοπευτικό τουφέκι μεγάλου διαμετρήματος με τηλεσκοπική διόπτρα (δηλαδή αληθινό πολεμικό όπλο που σκοτώνει από 700-800 μέτρα μακριά!) παρά για αεροβόλο!

Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό το “σπάσιμο”, έχουμε και τη δεύτερη παραξενιά του νόμου που επιτρέπει τη χρήση του αεροβόλου μόνο σε “ειδικά διαμορφωμένους χώρους”, χωρίς καμία άλλη περεταίρω εξήγηση, οπότε σε συνδυασμό και με την εξίσου ανόητη απαγόρευση του κυνηγιού με αεροβόλο (μεγαλύτερο θέμα που αξίζει να αναλύσουμε περισσότερο σε άλλη ευκαιρία), φτάνουμε να δυσκολευόμαστε να ευχαριστηθούμε την απλή σκοποβολή με το αεροβόλο μας, εάν δεν είμαστε γαιοκτήμονες με μεγάλες ιδιόκτητες εκτάσεις αποκομμένες από τη δημόσια γη…

Όλα τα παραπάνω δεν τα λέμε για να αποθαρρύνουμε τους νέους αεροβολιστές, αλλά αντίθετα για να ενθαρρύνουμε την ενεργοποίηση και δραστηριοποίηση όλων μας προς μια συλλογική αντιμετώπιση των ζητημάτων που μας ταλαιπωρούν. Κάποιες λέσχες και σωματεία που ασχολούνται με τη Σκοποβολή Ανοικτού Πεδίου (Field Target) έχουν ήδη ξεκινήσει τις οργανωμένες πιέσεις στους αρμόδιους φορείς ώστε να βρεθεί κάποια συνολική λύση, τουλάχιστον για το σημαντικό θέμα της διόπτρας που είναι απολύτως απαραίτητη για το συγκεκριμένο αγώνισμα, αλλά και για τη σκοποβολή με αεροβόλα υψηλής ποιότητας. Τα προβλήματα δεν λύνονται χωρίς συλλογική και συνολική αντιμετώπιση, ούτε και μπορεί κανείς από μόνος του να παλεύει με το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας – από το να κρύβουμε το πρόβλημα και να κάνουμε ότι δεν υπάρχει (όπως συνέβαινε επί πάρα πολλά χρόνια), η άποψή μας είναι ότι χρειάζεται συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων και πίεση προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να ευχαριστηθούμε πραγματικά ένα καλό αεροβόλο υψηλού κόστους και κορυφαίας ποιότητας.

Όλα τα παραπάνω μοιάζουν λίγο εκτός θέματος όταν δοκιμάζουμε ένα καινούριο αεροβόλο όπλο όπως το καταπληκτικό Air Ranger, όμως η αλήθεια είναι ότι αντιπροσωπεύουν ακριβώς αυτά που μας απασχολούσαν στις τρεις-τέσσερις ημέρες που είχαμε στα χέρια μας το εξαιρετικό αυτό όπλο της βρετανικής Daystate. Ανοίγεις το κουτί και μαγεύεσαι: ένα από τα πιο όμορφα και λειτουργικά κοντάκια που έχεις δει ποτέ, κατασκευασμένο από ξύλο καρυδιάς από την ιταλική Minelli SPA, έναν πολύ γνωστό κατασκευαστή που φτιάχνει κοντάκια ποιότητας για μια μεγάλη ποικιλία πυροβόλων και αεροβόλων όπλων. Με την πρώτη βολή, εντυπωσιάζεσαι από την πραγματικά υπεράνω κριτικής αγωνιστική σκανδάλη: θυμίζει την τέλεια αίσθηση της σκανδάλης από αγωνιστικό όπλο 10 μέτρων, απλώς με λίγο πιο βαριά ρύθμιση, ώστε να είναι κατάλληλη για χρήση και εκτός σκοπευτηρίου. Φυσικά, όλες οι παράμετροι της σκανδάλης των δύο σταδίων ρυθμίζονται πλήρως, όμως στο όπλο της δοκιμής μας η σκανδάλη ήταν εξαιρετική με την εργοστασιακή ρύθμιση-οπότε, γιατί να την πειράξουμε;

Η φιάλη αποθήκευσης προσυμπιεσμένου αέρα είναι χωρητικότητας 500 κυβικών εκατοστών και 250bar (γεμίζει με γύρω στα 230bar στην πράξη), ενώ απαιτεί οπωσδήποτε κομπρεσέρ και καταδυτική φιάλη για την επαναπλήρωση. Οι χειροκίνητες τρόμπες είναι καλό να υπάρχουν για μια λύση ανάγκης, όμως σε ένα τόσο ισχυρό αεροβόλο είναι απαραίτητη η υποστήριξη και με έναν πιο ξεκούραστο τρόπο για την πλήρωση της φιάλης με ατμοσφαιρικό αέρα.

Ο νέος σχεδιασμός της αδρανειακής βαλβίδας του αέρα (το Air Ranger χρησιμοποιεί μηχανική σκανδάλη και μηχανική βαλβίδα, σε αντίθεση με άλλα μοντέλα της Daystate που χρησιμοποιούν ηλεκτρονική σκανδάλη) προσφέρει πολύ καλή απόδοση στην εκτόνωση του αέρα χωρίς απώλειες, με αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερη εκμετάλλευση της διαθέσιμης ποσότητας αέρα-κάτι πολύ σημαντικό σε ένα τόσο ισχυρό αεροβόλο. Εάν μιλάγαμε για ένα απλώς ισχυρό τουφέκι (δηλαδή σε πιο χαμηλή ρύθμιση ισχύος), από μια φιάλη 500ml θα μπορούσαμε να πάρουμε τουλάχιστον 200 βολές, όμως όταν μιλάμε για ένα όπλο που αποδίδει την τεράστια δύναμη των 60ft.lbs (δηλαδή πάνω από 950fps με βαρύ βλήμα των 5,5 χιλιοστών!!), οι 35 βολές που παίρνουμε από ένα γέμισμα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές. Συνάδελφος αεροβολιστής που έκανε πιο εκτεταμένες δοκιμές με χρήση ταχογράφου, διαπίστωσε ότι (σε θερμοκρασία 20 βαθμών κελσίου) οι πρώτες 22-24 βολές είναι τέλειες από άποψη σταθερότητας στην ταχύτητα, ενώ οι επόμενες δέκα αρχίζουν να παρουσιάζουν μια πολύ ελαφριά πτώση της ταχύτητας, ασήμαντη για βολές μέχρι τα 20-25 μέτρα.

Το πραγματικά εκπληκτικό, όμως, είναι το αποτέλεσμα των πανίσχυρων αυτών βολών σε έναν στόχο, τοποθετημένο ακόμα και σε πολύ μεγάλη απόσταση. Για πρακτικούς λόγους (βλ. παραπάνω…) η δική μας δοκιμή περιορίστηκε σε αποστάσεις έως 20 μέτρα, όπου χρησιμοποιήσαμε ένα σκοπευτικό κόκκινης κουκίδας και διαπιστώσαμε ότι το όπλο εύκολα ρίχνει καλύτερα από όσο βλέπουν τα μάτια μας! Το να βάζεις όλες τις βολές στην ίδια τρύπα στα 15-20 μέτρα θεωρείται πλέον αδιάφορο και τετριμμένο για ένα τέτοιο όπλο. Όπως μας απέδειξε ο φίλος αεροβολιστής που το έχει στην ιδιοκτησία του και έχει στήσει τέλεια διόπτρες, βλήματα και πάγκο σκοποβολής, το Air Ranger μπορεί με λίγη προσοχή να φέρει όλες τις βολές να ακουμπούν μεταξύ τους, σχηματίζοντας μια μεγάλη ενιαία τρύπα, σε στόχο τοποθετημένο στα 40 μέτρα! Αυτό σημαίνει, για όσους το θέλουν πιο “λιανά”, ότι αν στήσεις πέντε νομίσματα του ενός ευρώ στα 40 μέτρα, με τις δέκα βολές που χωράει ο περιστρεφόμενος γεμιστήρας θα τα χτυπήσεις όλα και θα σου περισσέψουν και τουλάχιστον 2-3 βολές υπολογίζοντας και τις πιθανές αστοχίες! Απίστευτο; Κι όμως, για ένα όπλο αυτού του επιπέδου, αυτές οι επιδόσεις είναι απολύτως μέσα στα όρια του εφικτού, αρκεί να “ψαχτεί” κανείς αρκετά με διαφορετικούς τύπους βλημάτων μέχρι να εντοπίσει το συγκεκριμένο βλήμα που ταιριάζει καλύτερα στη συγκεκριμένη κάννη και στο συγκεκριμένο όπλο.

Κάτι αρνητικό; Είναι ακριβό, είναι βαρύ, ανοησίες δηλαδή που θα μπορούσε να πει κανείς για να δικαιολογήσει την αυστηρή κριτική, σαν να δοκιμάζεις Φεράρι και να διαπιστώνεις ότι έχει μικρό πορτ παγκάζ και μέτρια ορατότητα στο παρκάρισμα… Η αλήθεια είναι ότι το Daystate Air Ranger είναι σαφώς το καλύτερο αεροβόλο τουφέκι που έχει περάσει ποτέ από τα χέρια μας και η ποιότητα και οι επιδόσεις του είναι πραγματικά υπεράνω κριτικής. Μακάρι, μόνο, να ζούσαμε σε μια άλλη χώρα, ώστε να μπορέσουμε να το ευχαριστηθούμε πραγματικά όπως του αξίζει.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γαλλία: Καλούν τους κυνηγούς να πυροβολούν περιστέρια με αεροβόλα στη πόλη Neubourg

Γαλλία: Καλούν τους κυνηγούς να πυροβολούν περιστέρια με αεροβόλα στη πόλη Neubourg Επιχείρηση μείωσης των περιστεριών στη πόλη του Neubourg, στο Eure της Γαλλίας. Ο...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,510ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
26.5 ° C
28.1 °
25.4 °
46 %
5.1kmh
20 %
Κυ
29 °
Δε
27 °
Τρ
24 °
Τε
22 °
Πε
22 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ