Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνοφιλίαΕκτροφή ΣκύλωνΤο δίλημμα αρσενικό ή θηλυκό..

Το δίλημμα αρσενικό ή θηλυκό..

|

{module Kyrgias}

 

Το δίλλημα μπροστά στο οποίο βρίσκεται ο κάθε κυνηγός όταν έρχεται η ώρα να αποκτήσει το επόμενο σκυλί που θα τον συντροφεύει στις μελλοντικές κυνηγετικές εξόδους του, αφορά στο φύλο: αρσενικό ή θηλυκό;

 

- Advertisement -

κείμενο  ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΓΙΑΠΠΟΣ

 

Το ερώτημα θηλυκό ή αρσενικό, είναι πιο βασανιστικό για τους νεότερους κυνηγούς που θα πρέπει να προσεγγίσουν το ζήτημα αυτό θεωρητικά, μιας και στερούνται προσωπικής εμπειρίας. Οι παλιότεροι κυνηγοί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, λίγο πολύ έχουν διαμορφώσει άποψη για το φύλο του σκυλιού που θέλουν, ανάλογα με τις ανάγκες τους και τις προσωπικές τους προτιμήσεις.

Είναι σίγουρο ότι κάθε επιλογή έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τόσο στο καθαυτό κυνηγετικό κομμάτι όσο, φυσικά, και στο κομμάτι της συμβίωσης.

 

Τα αρσενικά

Ξεκινώντας από τα αρσενικά, είναι βέβαιο ότι κατά κανόνα διαθέτουν μία ισχυρότερη αποτύπωση της εικόνας και του μεγαλείου της ράτσας στην οποία ανήκουν, όποια κι αν είναι αυτή. Αυτό από μόνο του αποτελεί ισχυρό κριτήριο για μία μεγάλη κατηγορία κυνηγών. Τα αρσενικά είναι ζώα που στην συντριπτική τους πλειοψηφία διαθέτουν μεγαλύτερα φυσικά – αθλητικά προσόντα. Είναι ζώα που μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα σε σκληρά, πολυήμερα και άκρως απαιτητικά κυνήγια. Πολλοί συνάδελφοι που δείχνουν μία προτίμηση στο κυνήγι της ορεινής πέρδικας ή κυνηγάνε σε πολύ σκληρά τερέν, δίνουν προβάδισμα στα αρσενικά σκυλιά. Αυτή η σωματική τους ανωτερότητα τους δίνει την δυνατότητα να παραμένουν ακμαία κυνηγετικά για περισσότερα χρόνια, σε σχέση με τα θηλυκά. Είναι σημαντικό για πολλούς κυνηγούς να μπορούν να διαθέτουν έναν έμπειρο και ετοιμοπόλεμο σκύλο για πολλά χρόνια, ώστε να γίνεται πολύ πιο αργά και πολύ πιο σπάνια η διαδικασία απόκτησης ενός νέου κυνηγετικού σκύλου. Μία περιπέτεια που έχει ταλαιπωρήσει πολλούς και κάποιες φορές για πολλά χρόνια. Για όσους μάλιστα δεν μπορούν ή δεν θέλουν να υποστούν τα «γυναικολογικά» ζητήματα που συνοδεύουν τα θηλυκά, τότε τα αρσενικά αποτελούν μονόδρομο.

 

Τα μειονεκτήματα

Φυσικά διαθέτουν και σοβαρά μειονεκτήματα όσον αφορά την κυνηγετική τους χρήση. Είναι ζώα που κατά κανόνα ξεκινάνε πολύ πιο αργά από τα αντίστοιχα θηλυκά. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Για όσους παρακολουθούν από κοντά τα κυνοειδή στη φύση και γενικότερα τους θηρευτές, θα διαπιστώσουν εύκολα ότι τα θηλυκά, λόγω της ανάγκης να εξασφαλίσουν την ανατροφή των μικρών τους, είναι ικανότερα κυνηγετικά. Μάλιστα τα αρσενικά τόσο λόγω της πιο ανεξάρτητης προσωπικότητάς τους όσο και των μεγαλύτερων αθλητικών τους προσόντων, πολλές φορές είναι δυσκολότερα στην διαχείριση και την συνεργασία με τους κυναγωγούς τους.

Άλλα προβλήματα με τα οποία θα έρθει αντιμέτωπος ένας ιδιοκτήτης αρσενικού σκύλου είναι η φυσική ανάγκη του να… μαρκάρει την περιοχή του. Το σήκωμα του ποδιού σε ένα σπίτι, ένα μπαλκόνι ή στους διαδρόμους μιας πολυκατοικίας είναι ένα σύνηθες πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κυνηγούς των αστικών κέντρων. Επίσης ένας συχνός «πονοκέφαλος» είναι και η μετάβαση στον κυνηγότοπο με άλλους συναδέρφους. Όταν η τεστοστερόνη… ξεχειλίζει, οι καυγάδες μεταξύ αρσενικών συνεπιβατών είναι μέσα στην ημερήσια διάταξη.

 

Τα θηλυκά

Περνώντας τώρα στα θηλυκά σκυλιά θα πρέπει να πούμε ότι κατά κανόνα δείχνουν μία μεγαλύτερη πρωιμότητα. Ξεκινάνε πιο γρήγορα και εξελίσσονται επίσης γρηγορότερα από τα αρσενικά. Έχουν πιο γλυκούς και συναισθηματικούς χαρακτήρες και είναι πολύ πιο συνεργάσιμα. Δεν διαθέτουν, όμως, τις φυσικές δυνάμεις των αρσενικών και γερνάνε ταχύτερα. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και την επιβάρυνση που επιφέρουν κάποιες γέννες, τότε ο ωφέλιμος κυνηγετικά χρόνος που μπορεί να παρέχει ένα θηλυκό σκυλί στον ιδιοκτήτη του, είναι δραματικά συντομότερος ενός αρσενικού. Μπορεί να μην είναι τόσο σκληροτράχηλα όπως τα αρσενικά, αλλά είναι πιο εγκεφαλικά και έτσι εμφανίζουν ένα πλεονέκτημα σε κυνήγια λιγότερο δυναμικά και περισσότερο τεχνικά όπως του ορτυκιού και της μπεκάτσας.

Στο σπίτι η συμβίωση με ένα θηλυκό σκύλο είναι ευκολότερη μέχρι την εποχή που θα έρθει ο οίστρος. Πέρα από την αυξημένη φροντίδα (καθαριότητα) που απαιτεί μία τέτοια κατάσταση, πολλές φορές προκύπτουν και άλλα απρόοπτα ζητήματα.

 

Ο οίστρος

Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που δεκάδες υποψήφιοι επιβήτορες πολιορκούν για μέρες την έδρα της «κυρίας», δημιουργώντας πανικό σε ολόκληρες γειτονιές. Μία κατάσταση που κάποιες φορές φέρνει σε αδιέξοδο πολλούς ιδιοκτήτες θηλυκών. Ο οίστρος είναι ένας ακόμη λόγος που θα στερήσει στον ιδιοκτήτη της θηλυκιάς την δυνατότητα του να πάει στο κυνήγι. Μάλιστα κάποιες φορές αυτή η περίοδος στέρησης δεν διαρκεί μία- δύο εβδομάδες που κρατάει ο οίστρος, αλλά πολύ περισσότερο. Δεν είναι λίγες οι θηλυκές που για κάποιες εβδομάδες πριν και μετά τον οίστρο είναι παντελώς αποδιοργανωμένες. Χάνουν εντελώς την συγκέντρωση τους, παιδιαρίζουν, εξαφανίζεται το κυνηγετικό τους πάθος και καταρρέει η αντοχή τους. Αλλοίμονο σε όποιους έχει κάτσει τέτοιο λαχείο.

 

Η αναπαραγωγή

Στον αντίποδα όλων αυτών φυσικά έρχεται η αναπαραγωγή που δίνει την δυνατότητα στον ιδιοκτήτη κάθε θηλυκιάς να γευτεί και την εμπειρία της εκτροφής. Είτε περιστασιακά είτε συστηματικά. Το θηλυκό, λοιπόν, εξασφαλίζει πολύ πιο εύκολα την συνέχεια στον ιδιοκτήτη του. Μάλιστα, αυτός είναι και ο λόγος για την προτίμηση που δείχνουν πολλοί κυνηγοί στα θηλυκά τα τελευταία χρόνια που η εκτροφή έγινε της μόδας. Όμως, αυτός είναι λάθος λόγος για να αποκτήσει κάποιος ένα θηλυκό σκυλί.

Όσοι γνωρίζουν από εκτροφή ξέρουν ότι ένα σπουδαίο θηλυκό μπορεί να αλλάξει την πορεία μιας εκτροφής και να εξασφαλίσει μία συνέχεια κυνηγετικών σκύλων ίσως και για δεκαετίες. Ταυτόχρονα όμως, γνωρίζουν ότι αυτές οι θηλυκές είναι ελάχιστες. Η συντριπτική πλειοψηφία των διαθέσιμων θηλυκών όχι μόνο δεν μπορούν να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες των απογόνων τους, αλλά δεν μπορούν να αναπαραγάγουν ούτε ισάξιους με αυτούς. Έτσι η προσπάθεια των περισσοτέρων καταλήγει σε μία μακρόχρονη ταλαιπωρία.

Βέβαια θα πρέπει να πω ότι όλα αυτά είναι σχετικά και ισχύουν σε μεγάλα ποσοστά. Εξαιρέσεις είναι σίγουρο ότι υπάρχουν και στις δύο επιλογές.

Προσωπικά θα πρέπει να πω ότι ο πιο πρώιμος και πιο ευφυής κυνηγετικά σκύλος μου, ήταν αρσενικός και αντίστροφα τα περισσότερα ακραίων φυσικών προσόντων σκυλιά μου ήταν θηλυκά. Όμως αυτές ήταν οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας.

Κάντε λοιπόν την δική σας επιλογή με βάση τις προσωπικές προτιμήσεις σας, τις ανάγκες σας, τους τόπους και το θήραμα που κυνηγάτε, τον τόπο που διαμένετε και το μέσο με το οποίο μετακινείστε για τις κυνηγετικές σας εξόδους. Αυτά και μόνο θα πρέπει να είναι τα κριτήρια της επιλογής σας για τον μελλοντικό κυνηγετικό σας σκύλο και μην κάνετε επιλογές με προοπτικές τριακονταετίας. Μην χάνεται το παρόν για την διασφάλιση ενός αβέβαιου μακρινού μέλλοντος.

Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι «όταν κάνει σχέδια ο άνθρωπος ο Θεός γελάει».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διάσωση δελφινιού στον Έβρο από αστυνομικούς – Βίντεο

Διάσωση δελφινιού στον Έβρο από αστυνομικούς Τη διάσωση ενός δελφινιού από άνδρες της ελληνικής συνοριοφυλακής, έκανε γνωστή με μια συγκινητική ανάρτηση ο υπουργός Προστασίας του...
37,612ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
scattered clouds
13 ° C
13.7 °
11 °
74 %
4kmh
40 %
Δε
15 °
Τρ
15 °
Τε
14 °
Πε
16 °
Πα
17 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ