spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΨάρεμαΨάρεμα με Ζόκα: Ο Μεσογειακός Τρόπος - Βίντεο

Ψάρεμα με Ζόκα: Ο Μεσογειακός Τρόπος – Βίντεο

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Το ψάρεμα με ζόκα αποτελεί παραδοσιακή τεχνική που αναπτύχθηκε στη λεκάνη της Μεσογείου και, παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι εξαιρετικά δημοφιλής και αποδοτική

Πολλές από τις σύγχρονες ξενόφερτες τεχνικές ψαρέματος από σκάφος στηρίζουν την φιλοσοφία τους στην ζόκα. Πρόκειται για έναν τρόπο ψαρέματος που αναπτύχτηκε στην Μεσόγειο και η πρώτη εμφάνισή του χάνετε στο βάθος των αιώνων. Ένα βαρίδι από μολύβι που έχει στην άκρη του ένα αγκίστρι είναι αρκετό για να πιάσει από μελανούρια έως και ψάρια τρόπαια. Ακόμα και σήμερα, που η τεχνολογία και οι τεχνικές ψαρέματος έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό, το ψάρεμα με ζόκα εξακολουθεί να είναι δημοφιλές και αποδοτικό.

 Παραδοσιακές ζόκες

Η παραδοσιακή ζόκα – ανεξάρτητα το βάρος της – είναι κατασκευασμένη από μολύβι και στην άκρη έχει σταθερά τοποθετημένο ένα αγκίστρι. Στο αγκίστρι καρφώνετε από την ουράτο ζωντανό ή νωπό δόλωμα – συνήθως είναι καλαμάρι ή σουπιά – και με τη μεσολάβηση χοντρής πετονιά τυλιγμένης σε καρούλι κατεβαίνει στο επιθυμητό βάθος για να δελεάσει τα ψάρια.

Οι παραδοσιακές ζόκες υπάρχουν σε βάρη που ξεκινούν από τα 5 γραμμάρια (θα σας τις… συστήσουν και ως τσιγκανάκια) και είναι κατάλληλες για το ψάρεμα μικρών ψαριών, όπως μελανούρια, λυθρίνια, σκαθάρια, κ.ά. Το ψάρεμα αυτό αποδίδει με δόλωμα πλοκάμι από καλαμάρι, σουπιά, χταπόδι, ακόμα και γαρίδα, και τα ψάρια που θα πιάσετε μπορεί να φτάνουν σε βάρος ακόμη και τα 400 γραμμάρια.

Οι βαριές ζόκες, που έχουν και αντίστοιχα μεγαλύτερο σε μέγεθος βαρίδι, προορίζονται για ψάρεμα σε βαθιά νερά,όπου υπάρχουν ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και με αυτές ο ψαράς έχει στόχο μεγάλα ψάρια, όπως σφυρίδες,συναγρίδες, βλάχους, φαγκριά, μαγιάτικα κ.ά.

Παλιότερα, προκειμένου οι ζόκες να γυαλίζουν και να προσελκύουν τα ψάρια, τις έτριβαν με υδράργυρο, μία μέθοδο που είναι καταστρεπτική για το περιβάλλον. Πλέον οι ζόκες χρωμιώνονται ή τρίβονται με ειδικές βούρτσες για να είναι αστραφτερές.

Σύγχρονες ζόκες

Στην αγορά υπάρχουν πλέον πολλά είδη ζόκες, σε διαφορετικά χρώματα και σχήματα. Οι ψαράδες που ασχολούνται με αυτή την τεχνική κατασκευάζουν τις δικές τους, και μάλιστα ο κάθε ένας κρατά καλά φυλαγμένα τα μυστικά του. Ειδικά χρώματα, τεχνητά μάτια που γυαλίζουν, κοντά ή μακριά αγκίστρια ανάλογα το δόλωμα, σχήματα που βοηθούν στην κίνηση του τεχνητού μέσα στο νερό και πολλά άλλα είναι τα μικρά μυστικά όλων όσοι ασχολούνται με τη συγκεκριμένη τεχνική ψαρέματος.

Τα καλούπια για την χύτευσή τους υπάρχουν έτοιμα στην αγορά,αλλά δεν είναι και λίγοι εκείνοι που κατασκευάζουν καλούπια δική τους έμπνευσης. Πάντως, η αλήθεια είναι, ότι αυτός που ενδιαφέρεται να ξεκινήσει το ψάρεμα με ζόκα, θα βρει πλέον στην αγορά πολύ μεγάλη ποικιλία σε σχήματα και χρώματα .

Εξοπλισμός

Η παραδοσιακή ζόκα γίνεται στο χέρι, δεν χρειάζεται καλάμι. Ένα καρούλι με πετονιά 100 μέτρα, διαμέτρου 0.80-0.90 χιλιοστά, ένα στριφτάρι και παράμαλλο (αόρατο) 3 μέτρα σε διάμετρο 0.50-0.60 χιλιοστά μαζί με την ζόκα είναι τα απαιτούμενα.

Το κόστος του εξοπλισμού δεν ξεπερνά, συνολικά, τα 20 ευρώ. Στην περίπτωση που ο ψαράς θελήσει να χρησιμοποιήσει καλάμι, τότε τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν. Ένα καλάμι κατάλληλο για ζόκες βάρους από 150-400 γραμμάρια πρέπει να έχει μήκος από 1.90 έως 2.15 μέτρα και αντοχή που να κυμαίνεται από 15-50 λίβρες (7-22 κιλά περίπου). Τέτοια καλάμια στοιχίζουν από 40 έως και 500 ευρώ.

Το δεύτερο μεγάλο έξοδο είναι το μοτέρ.

Κατάλληλα είναι τα μοτέρ με οριζόντιο τύμπανο με φρένα τύπου αστέρι (stardrag) ή πλαϊνό λεβιέ (leverdrag). Και εδώ υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε τιμές που κυμαίνονται από τα 60 έως και τα 1.000 ευρώ. Το νήμα σε διάμετρο από 0.28 -0.32 χιλιοστών με μήκος 300 μέτρα μπορεί να κοστίζει από 20-60 ευρώ. Στην περίπτωση χρήσης καλαμιού τα έξοδα ανεβαίνουν. Αυτό που επωφελείται ο ψαράς είναι ότι με το καλάμι μπορεί να κάνει ευκολότερα τους χειρισμούς σε περίπτωση που στην άλλη άκρη της αρματωσιάς έχει πιαστεί ένα μεγάλο ψάρι.

Οι λάτρεις της παραδοσιακής μεθόδου, αυτής με το χέρι, παρουσιάζουν ως μεγάλο πλεονέκτημα και τεράστια ικανοποίηση της συγκεκριμένης τεχνικής, το γεγονός ότι «παλεύουν» με το χέρι.

Ουσιαστικά, πάντως, η επιλογή εξοπλισμού είναι ξεκάθαρα προσωπική υπόθεση για τον καθένα.

Αρματώνοντας την ζόκα

Ανεξάρτητα με τον αν το ψάρεμα γίνεται με καλάμι ή με το χέρι, ο τρόπος αρματώματος είναι ένας. Στην άκρη του νήματος που έρχεται από το μοτέρ ή στην άκρη της πετονιάς που έρχεται από το καρούλι δένουμε ένα καλό στριφτάρι με αντοχή 25-30 κιλά.

Στην άλλη άκρη του στριφταριού δένουμε ένα κομμάτι 3-4 μέτρα αόρατης πετονιάς διαμέτρου από 0.50-0.60 χιλιοστά. Στην άκρη του παράμαλλου δένουμε την ζόκα. Πάνω στον κορμό του σταθερού αγκιστριού της ζόκας ή στον κρίκο που μπορεί να υπάρχει πίσω από το αγκίστρι, δένουμε ένα ή δύο κομμάτια κορδόνι κέβλαρ (ανάλογα το πόσους κλέφτες θέλουμε να βάλουμε), σε διάμετρο 0.60-0.80 χιλιοστά, στην άκρη του κορδονιού δένουμε το ή τα αγκίστρια (κλέφτες) που μπορεί να είναι σε μέγεθος 6,7,8/0. Στο σταθερό αγκίστρι της ζόκας κρεμάμε το καλαμάρι ή τη σουπιά από την ουρά και τους κλέφτες (1 ή 2) τους τοποθετούμε ενδιάμεσα στα μάτια ή στα πλοκάμια.

Τεχνική ψαρέματος

Σε περίπτωση που υπάρχει ηλεκτρονική συσκευή (fishfinder) εντοπισμού των ψαριών τότε το μόνο που έχει να κάνει ο ψαράς είναι να κατεβάσει την ζόκα του με το δόλωμα μέσα στα ψάρια. Απαιτούνται μαλακές κινήσεις του δολώματος και «μαλακά» ανεβοκατεβάσματα. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά βοηθήματα παρά μόνο σημάδια, τότε τοποθετούμε το σκάφος στο σωστό σημείο έτσι ώστε ο καιρός να μας περάσει πάνω από τα σημάδια, σβήνουμε τη μηχανή και ψαρεύουμε αρόδου. Αν μας παρασέρνει γρήγορα το ρεύμα τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πλωτή άγκυρα. Το πλεονέκτημα που έχει το ψάρεμα με ζόκα είναι ότι δεν χρειάζεται να δουλεύει η μηχανή του σκάφους, κάτι που ειδικά στα ρηχά νερά (κάτω από 50 μέτρα) είναι πολύ σημαντικό γιατί δεν υπάρχει θόρυβος για να φοβίζει τα ψάρια.

Δείτε περισσότερα βίντεο με ψάρεμα ΕΔΩ!

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ