Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΜύτη… μυθικών διαστάσεων

Μύτη… μυθικών διαστάσεων

|

 

- Advertisement -

Δυσκολεύομαι να θυμηθώ έστω κι ένα (από τα πολλά) σεμινάριο που κατά καιρούς έχω κληθεί να συμμετάσχω ως εισηγητής, που να μην βρέθηκε κάποιος από το ακροατήριο να ρωτήσει για τη μύτη του σκύλου.

 

Του Αχιλλέα Γιάππου

 

Για πλήθος κυνηγών, η μύτη, που ουσιαστικά είναι και το αρχικό όργανο εντοπισμού του θηράματος, έχει αποκτήσει σχεδόν μυθικές διαστάσεις, ενώ έχουν ειπωθεί και γραφθεί άπειρες «δοξασίες» για την αξία της σπουδαίας μύτης.
Είναι, όμως, αυτή η πραγματική εικόνα;
Υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές στην οσφρητική ικανότητα μεταξύ σκύλων της ίδιας ράτσας;
Γιατί κάποιοι σκύλοι μπορούν να εντοπίζουν ταχύτερα περισσότερα θηράματα και μάλιστα ακριβέστερα στον τόπο που βρίσκονται και στον οποίο κυνηγάμε;
Έχουν, τελικά, καλύτερη μύτη;
Αυτά είναι μερικά από τα κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν, συνήθως, τους κυνηγούς.

Μικρές διαφορές
Πράγματι, η πιο βασική αίσθηση του σκύλου είναι η όσφρηση. Σίγουρα, μία σπουδαία μύτη, δυνητικά, μπορεί να δώσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο σκύλο απέναντι στο θήραμα, το οποίο χρησιμοποιεί όλα τα τεχνάσματα που διαθέτει ώστε να κρυφτεί και να… ξεγελάσει τον διώκτη του.
Όμως, στην πραγματικότητα, με εξαίρεση κάποιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις ατόμων, οι διαφορές μύτης μεταξύ τους δεν είναι πολύ μεγάλες. Η οσφρητική ικανότητα του σκύλου είναι από τις πιο οξείες που υπάρχουν στο ζωικό βασίλειο και ως εκ τούτου μπορούμε να θεωρήσουμε, ότι, σχεδόν όλοι οι σκύλοι διαθέτουν επαρκή οσφρητική ικανότητα που τους επιτρέπει, πάνω-κάτω, να αποδίδουν με επάρκεια στο καθήκον του εντοπισμού των θηραμάτων. Από την τριαντατετράχρονη, πλέον, εμπειρία μου με σκύλους, μπορώ να ξεχωρίσω, μεταξύ εκατοντάδων διαφορετικών σκύλων, μόλις και μετά βίας, ένα σκυλί.
Την Βέττα. Ένα θηλυκό Πόιντερ του 1994, που η μύτη της πραγματικά ξεχώριζε μ’ έναν τρόπο τόσο προφανή και κραυγαλέο που όλοι όσοι την γνώρισαν το αναγνώριζαν αμέσως.
Προσωπικά δεν συνάντησα κανένα σκύλο που να μην μπορεί να μυρίσει. Το έχω ακούσει κάποιες φορές από κυνηγούς, όμως εγώ δεν το είδα σε κανένα σκύλο οποιασδήποτε ράτσας κι αν ανέλαβα να δουλέψω.

Διαφορά απόδοσης
Τελικά, γιατί κάποιοι σκύλοι αποδίδουν πολύ καλύτερα από κάποιους άλλους,αφού οι περισσότεροι σκύλοι κινούνται γύρω από έναν ψηλό μέσο όρο όσφρησης;
Ο λόγος απλός.
Ο εντοπισμός του θηράματος είναι προϊόν ενός πολύ πιο πολύπλοκου μηχανισμού που ελέγχεται από το μυαλό και εμπλέκει, σχεδόν, ολόκληρο το οργανισμό του σκύλου. Η μύτη είναι απλώς ένας σένσορας εντοπισμού των μορίων οσμής που εκπέμπονται από οτιδήποτε υπάρχει μέσα στο περιβάλλον που ο σκύλος καλείται να εργαστεί και να βρει.
Δυστυχώς, όλοι οι σκύλοι δεν έχουν την ίδια ικανότητα να επεξεργαστούν τα μηνύματα που συλλαμβάνουν από την μύτη τους. Πολλοί χάνονται στις λεπτομέρειες. Έλλειψη συγκέντρωσης, χαμηλή ευφυία, ανωριμότητα, απειρία και έλλειψη πάθους για την αναζήτηση θηράματος είναι κάποιοι από τους λόγους που κάνουν τους περισσότερους σκύλους να μην αποδίδουν αντίστοιχα καλά με κάποιους άλλους. Οι υποπεριπτώσεις πολλές, και μπορώ να πω ότι δεν έχουν και ιδιαίτερη σημασία να τις αναλύσουμε μία-μία. Το σημαντικό είναι να αντιληφθούμε ότι η δυσκολία κάποιων σκύλων να βρουν, πηγάζει κυρίως από ένα κακό μυαλό και εξαιρετικά σπάνια από μία κακή μύτη.

Οι χαρισματικοί σκύλοι
Στους χαρισματικούς σκύλους ακόμα και ένα μόριο οσμής του θηράματος αρκεί για να κινητοποιήσει ολόκληρη την προσοχή τους στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες που θα τον οδηγήσουν στην «πηγή» που εξέπεμψε το αρχικό μόριο.
Κάποιοι, ακόμα πιο ακραία αποτελεσματικοί, έχουν συνδέσει την παρουσία του θηράματος με την παρουσία συγκεκριμένων περιβαλλοντικών ή κλιματολογικών συνθηκών και, εφόσον έχουν κάνει αυτή την διαπίστωση, τότε εστιάζουν να εντοπίσουν τα σημεία εκείνα που εμφανίζονται πλέον κατάλληλα για την παρουσία του θηράματος. Στα ζώα αυτά έχουν αποδοθεί έως και μεταφυσικές ιδιότητες προκειμένου να περιγράψουν την ανεξήγητη ικανότητα τους να βρίσκουν.
Το μυαλό, στην προσπάθεια του να διατηρήσει κατά το δυνατόν αναλλοίωτη την ικανότητα του σκύλου να εντοπίζει θηράματα, εμπλέκει ολόκληρο το σώμα. Γνωρίζοντας – ο έξυπνος σκύλος – ότι η εξάντληση αμβλύνει σημαντικά τόσο τις αισθήσεις όσο και την ικανότητα του μυαλού, οδηγεί το σώμα του σε επίπεδα δράσης τέτοια, ώστε, να αποφύγει την ακραία κόπωση και να συνεχίσει με επάρκεια να λειτουργεί. Έτσι, ανάλογα με τις φυσικές του δυνάμεις και το επίπεδο της φυσικής του κατάστασης, ελέγχει ανάσες (πνεύμονες), καρδιά και μύες σε επίπεδα που να του επιτρέπουν να εξακολουθεί να δρα αποτελεσματικά.

Η επανάληψη
Τέλος, η εμπειρία του κάθε σκύλου που αποκτά μέσα από την επανάληψη, του επιτρέπει, όσο μεγαλώνει, ενώ διατηρεί την ίδια οσφρητική ικανότητα, να μπορεί να αυξάνει την αποτελεσματικότητα του. Η εμπειρία βοηθάει να ραφιναριστεί η όσφρηση και κάνει την μύτη πολύ πιο εκλεκτική. Αυτό βέβαια πάντα με την προϋπόθεση ότι μιλάμε για ένα σκύλο με, στοιχειωδώς, καλό μυαλό.
Εάν, λοιπόν, κάποιος έχει εδραιωμένη την άποψη ότι την διαφορά στον εντοπισμό των θηραμάτων την κάνει αποκλειστικά η μύτη και ότι ο σκύλος του δεν βρίσκει διότι στερείται όσφρησης, θα του πρότεινα να κάνει ένα από τα αγαπημένα μου πειράματα.
Αφήστε τον σκύλο σας νηστικό για μία μέρα. Την επομένη αφήστε κάπου, καλά κρυμμένο μέσα στην αυλή σας ή σε ένα χωράφι, ένα μπολ με φαγητό. Φροντίστε να υπάρχει ευνοϊκός αέρας και να μην σας έχει δει ο σκύλος σας. Στην συνέχεια αφήστε τον ελεύθερο και παρατηρείστε τον.
Θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο γρήγορα θα εντοπίσει το φαγητό του. Τότε θα έχετε πάρει μία ξεκάθαρη απάντηση για την μύτη του σκύλου σας, από τον ίδιο σας τον σκύλο.

Αντί συστάσεων…
Δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω το άρθρο αυτό δίχως να απευθύνω ένα χαιρετισμό σε όλους τους διαχρονικούς αναγνώστες της «Κυνηγεσίας και Κυνοφιλίας» όπου μέσα από τις σελίδες της θα αρχίσουμε συστηματικά να επικοινωνούμε. Πριν από λίγες μέρες εγκαινιάστηκε αυτή η νέα συνεργασία που μου δίνει την δυνατότητα να επικοινωνήσω μαζί σας από ένα καινούργιο μετερίζι.
Χαιρετίζω, λοιπόν, όλους τους νέους φίλους καθώς και όλους τους παλαιότερους που τα τελευταία πολλά παρακολουθούν την αρθρογραφία μου γύρω από κυνοφιλικά και κυνηγετικά θέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας αποχαιρετισμός στον Έτο…

Τα λίγα αυτά λόγια για τον Έτο δεν τα γράφω ούτε για να τον παινέψω (δεν θα το ήθελε), ούτε για να περηφανευτώ για...
37,594ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,590ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
12.6 ° C
14 °
11.4 °
89 %
3.1kmh
20 %
Πα
16 °
Σα
16 °
Κυ
15 °
Δε
16 °
Τρ
14 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ