spot_img
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΗ συντήρηση των ιχνηλατών μετά το κυνήγι

Η συντήρηση των ιχνηλατών μετά το κυνήγι

|

 

Όλοι οι ιχνηλάτες που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι του λαγού, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, έχουν υποστεί καταπόνηση, πίεση, σωματική και οργανική κούραση, σκελετική και αρθρική φθορά.

 

Κείμενο: Φώτης Πεσιλής

Είναι βέβαιο, ότι, ανάλογα, τις εξόδους που έκανε κάθε λαγοκυνηγός σε όλη την κυνηγετική περίοδο, τα εδάφη που δραστηριοποιήθηκαν οι ιχνηλάτες, τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στους κυνηγότοπους αυτούς, την πίεση που ασκείται στα σκυλιά από τον κυνηγό, τις απαιτήσεις του λαγοκυνηγού από τους ιχνηλάτες και μέχρι πόσες ώρες τα λαγόσκυλα έμεναν στα βουνά προσπαθώντας να κυνηγήσουν το λαγό, θα υπάρχει και διαφορετική κούραση και επιβάρυνση στα σκυλιά.

Βεβαίως, υπάρχουν λαγόσκυλα που στη λήξη της περιόδου φαίνονται πολύ δυνατά και ικανά να βγάλουν άλλον ένα μήνα κυνηγίου, τουλάχιστον, και άλλα που μετά το τέλος Νοεμβρίου, δείχνουν καταβεβλημένα και ανήμπορα, δίνοντας την εντύπωση ότι την επόμενη κυνηγετική μέρα είναι αδύνατον να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κυνήγι. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που χωρίς «rotation» (κυκλική εναλλαγή), τα λαγόσκυλα είναι αδύνατον να βγάλουν όλη τη σεζόν. Όλα αυτά, λοιπόν, οδηγούν σε ένα συμπέρασμα. Πως η απαραίτητη και αναγκαία φροντίδα και συντήρηση των λαγόσκυλων μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου, είναι αυτή που διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην απόδοση που θα έχουν στα κυνηγοτόπια, την επόμενη χρονιά.

Καταπόνηση των αρθρώσεων

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στα μέρη μου και προφανώς και σε άλλα παρόμοια μέρη της Ελλάδος που υπάρχουν μόνο πετρωτά βουνά με απίστευτες κλίσεις και δύσκολο κλίμα, η καταπόνηση των αρθρώσεων έρχεται πολύ νωρίς στους ιχνηλάτες. Αναγκάστηκα να αποσύρω σκυλιά πιο γρήγορα απ’ ότι άλλοι συνάδελφοι λαγοκυνηγοί που κυνηγούν σε πιο μαλακά μέρη, διότι τα σκυλιά δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν πλέον στα δύσκολα αυτά τερέν, λόγω καταστροφής των αρθρώσεων και του αρθρικού χόνδρου. Το αντίδοτο, αν μπορεί κανείς να το πει έτσι, για να γλιτώσει τις αρθρώσεις του σκύλου από γρήγορη καταπόνηση, είναι η πρόληψη και η συντήρηση των σκυλιών κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το κυνήγι. Και ποια είναι τα σκυλιά αυτά; Όσα κυνηγούν σε τέτοια μέρη και έχουν φτάσει περίπου στα 7 χρόνια της ζωής τους. Δίνουμε κάποια χάπια χονδροϊτίνης για όλη την περίοδο του κυνηγίου, αλλά και για αρκετό καιρό μετά τη λήξη του. Όσον αφορά τη συντήρηση και καλή λειτουργία των αρθρώσεων, μπορούμε να δίνουμε, ίσως, και κάποια άλλα σκευάσματα, πάντα ανώδυνα για την υγεία του ζώου που θα μας συνιστήσει ο κτηνίατρός μας και ίσως κάποια τροφή, αν μας επιτρέπουν τα οικονομικά μας, ειδικά φτιαγμένη για αρθρώσεις.

Όπως έγραψα και πιο πάνω, μετά τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου ενός αθλητή χρειάζεται ανάπαυλα και ξεκούραση για να αναπληρώσει τις χαμένες δυνάμεις του. Έτσι και τα σκυλιά θέλουν την ανάλογη ανάπαυλα. Πέρα όμως από μια εύλογη περίοδο απραξίας , χρειάζεται και πολύ καλή σίτιση. Όμως παρατηρούμε πολλές φορές στις τάξεις των λαγοκυνηγών να ταΐζουν πολύ καλές τροφές καθόλη τη διάρκεια της κυνηγετικής σεζόν και μάλιστα πλούσιες σε πρωτεΐνη με αρκετά μεγάλο κόστος (τροφές ενέργειας) και μόλις τελειώνει το κυνήγι να τις σταματούν, άλλοι λόγω κόστους και άλλοι διότι πιστεύουν ότι το σκυλί δε χρειάζεται άλλο τόσο πλούσια σε συστατικά τροφή διότι δεν κυνηγάει πια.

Η καλή τροφή

Μέγα λάθος. Μόλις σταματήσει το κυνήγι, το λαγόσκυλο θέλει να αναπληρώσει τις χαμένες δυνάμεις του και να τραφεί ακόμη πιο σωστά για να είναι υγιές και δυνατό. Η καλή τροφή πρέπει να συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα μήνα μετά τη λήξη και κατά τη γνώμη μου ακόμη περισσότερο, ελαττώνοντάς τη σταδιακά μέχρι και τις αρχές της άνοιξης που θα ζεστάνει ο καιρός. Εάν κάποιοι λαγοκυνηγοί χρησιμοποιούν κατά την περίοδο του κυνηγίου βιταμίνες που βοηθούν στη δραστηριότητα αυτή, καλό είναι να συνεχίσουν και μετά το τέλος να τις δίνουν για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Πρέπει δηλαδή να καταλάβουμε ότι η ξεκούραση χρειάζεται να συνδυαστεί με πολύ καλή σίτιση και ένα ακόμη που πρέπει να προσέξουμε στα λαγόσκυλα, είναι το θέμα του μόνιμου καταλύματος και δη μετά την κυνηγετική περίοδο.

Το κατάλληλο κατάλυμα

Όλη αυτή η φροντίδα και η συντήρηση θα έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα, εάν ο ιχνηλάτης μας είναι σε ζεστά και χωρίς υγρασία σπιτάκια, διότι έτσι και οι αρθρώσεις και το σώμα του, θα «επανέλθουν» πολύ πιο σωστά και γρήγορα. Η υγρασία όπως ξέρουμε όλοι είναι πολύ κακός σύμμαχος και σωματικά αλλά και για τις αρθρώσεις των ζώων και των ανθρώπων γενικότερα. «Η υγρασία τρυπάει κόκαλα» έλεγαν οι παλιοί! Γι’ αυτό όσο πιο στεγνά και ζεστά καταλύματα έχουμε για τους σκύλους μας, τόσο πιο καλή θα είναι η υγεία τους.

Η καλή σίτιση, τα ανάλογα κτηνιατρικά βοηθήματα για τις αρθρώσεις, η πλούσιες τροφές και ενδεχομένως ένα καλό σύμπλεγμα βιταμινών σε συνδυασμό με τα στεγνά και ζεστά , καταλύματα είναι ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να κάνουμε για τους μικρούς μας φίλους. Η ανάπαυλα σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω κρίνεται σχεδόν επιτακτική! Όμως για πόσο διάστημα χρειάζεται ο ιχνηλάτης μας να ξεκουραστεί για να επανέλθει και να είναι πάλι έτοιμος για δράση; Σε αυτό το σημείο πολλοί από μας έχουμε διαφορετικές απόψεις. Και οι απόψεις αυτές δεν είναι πάντα γιατί τις πιστεύουμε ακράδαντα, αλλά πολλές φορές από ανάγκη. Τι θέλω να πω. Ο ιχνηλάτης κατά την άποψή μου πρέπει να μείνει μία εβδομάδα με δέκα μέρες σε πλήρη απραξία αν έχει κάνει φουλ σεζόν και να κάνουμε μία έξοδο στο τελείωμα αυτής της ανάπαυλας έστω και για δύο τρεις ώρες. Με αυτό τον τρόπο, κάνουμε το μυϊκό και σκελετικό σύστημα του σκύλου να μην αδρανήσει εντελώς από απραξία και στη συνέχεια αν μπορούμε τον ξαναβγάζουμε μετά από μία εβδομάδα. Δηλαδή δίνουμε ένα άλλο πρόγραμμα στο σκύλο μας πολύ πιο ελαφρύ αλλά χωρίς να τον επιβαρύνουμε. Αυτές οι έξοδοι μπορεί να συνεχιστούν με ακόμη μεγαλύτερο διάστημα ανάπαυλας, δηλαδή κάθε δέκα ή δεκαπέντε μέρες, κυρίως στα έμπειρα σκυλιά, έτσι ώστε να μη χάνουν εντελώς τη φόρμα τους. Έγραψα πιο πάνω ότι κάποιοι από μας να θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το πρόγραμμα, αλλά να μη μπορούν λόγω εργασιακών, οικογενειακών ή άλλων υποχρεώσεων. Δεκτό, αλλά οι σκύλοι για να είναι σε φόρμα, χρειάζονται και αυτοί ένα πρόγραμμα.

Ακόμη μεγαλύτερη φροντίδα

Υπάρχουν όμως και οι θηλυκοί σκύλοι που προορίζονται για γέννες μετά την περίοδο του κυνηγίου. Οι σκύλες θα πρέπει να έχουν όλη την παραπάνω φροντίδα και ίσως μια μεγαλύτερη περίοδο ανάπαυλας, διότι έχουν ένα ακόμη φορτίο να κουβαλήσουν στην πλάτη τους, το οποίο είναι η καταπόνηση των γεννών. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο σε κάποιους, οι γέννες καταπονούν πολύ τα θηλυκά και γι αυτό το λόγο η ανάγκη της πολύ καλής σίτισης και δη μετά τη λήξη του κυνηγίου, κρίνετε επιτακτική. Πολύ καλή τροφή λοιπόν, βιταμίνες και ειδικά βιταμίνη Ε, αρθρικά σκευάσματα και ασβέστιο, ζεστά σπιτάκια και μεγαλύτερο διάστημα ανάπαυλας. Για όλους τους σκύλους ανεξαιρέτως φύλλου εννοείτε ότι γίνεται εμβολιασμός και αποπαρασίτωση. Η καλή φροντίδα και η σωστή συντήρηση φίλοι μου μας δίνει τη δυνατότητα να χαιρόμαστε τους πιστούς συντρόφους μας για περισσότερα χρόνια. Η καλοζωία είναι κατά κάποιον τρόπο, το μυστικό της μακροζωίας!

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυστραλία: Έφηβος ψαράς έπιασε ψάρι αξίας 930.000 ευρώ

Αυστραλία: Έφηβος ψαράς έπιασε ψάρι αξίας 930.000 ευρώ Ένας 19χρονος έκανε την ψαριά της ζωής του, βγάζοντας μια γιγαντόπερκα με ετικέτα αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων στον...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ