Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΑξεσουάρ ΚυνηγούFitorch: Αξιοπιστία και απίστευτες επιδόσεις

Fitorch: Αξιοπιστία και απίστευτες επιδόσεις

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

H Fitorch είναι μία ακόμα εταιρία που κατασκευάζει φακούς υψηλής ποιότητας και υψηλών προδιαγραφών, όπως διαπιστώσαμε και από πρώτο χέρι με τη δοκιμή στην πράξη τριών διαφορετικών φακών από την γκάμα της.

 

του Kώστα Λακαφώση

 

Όπως είχαμε γράψει πριν λίγο καιρό και στην πρώτη γνωριμία μας με την Fitorch, βρισκόμαστε σε μία εποχή που η ραγδαία πρόοδος της τεχνολογίας των LED έχει φέρει όλο και περισσότερες εταιρίες από όλο τον κόσμο, να προσφέρουν ισχυρούς φακούς με χαμηλή κατανάλωση μπαταρίας και σε πολύ χαμηλότερο κόστος, από ότι είχαμε συνηθίσει να πληρώνουμε κάποτε για φακούς υψηλών επιδόσεων. Αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες της τεχνολογίας, αλλά και εκμεταλλευόμενοι το χαμηλότερο κόστος παραγωγής, οι κινέζοι κατασκευαστές έχουν πλέον μονοπωλήσει την αντίστοιχη αγορά.

Για έρευνα και διάσωση…

Εκτός από τους ανώνυμους και “φασόν” κατασκευαστές που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος της αγοράς χαμηλού κόστους, υπάρχουν και κάποιοι (λίγοι) κινέζοι κατασκευαστές υψηλών προδιαγραφών, οι οποίοι προσφέρουν πρωτοποριακά προϊόντα υψηλής ποιότητας και επιδόσεων, σε τιμές που είναι σχετικά υψηλές αλλά και πάλι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, αν συνυπολογίσουμε την ποιότητα και τις επιδόσεις του τελικού αποτελέσματος. Η Fitorch είναι μία από αυτές τις καινούριες εταιρίες που αναπτύσσονται γρήγορα στοχεύοντας στην αγορά υψηλών απαιτήσεων.

Έχοντας ήδη την εμπειρία της πολυήμερης σκληρής δοκιμής κάποιων μοντέλων της εταιρίας για λογαριασμό του περιοδικού “Κυνηγεσία και Κυνοφιλία”, δεν είχαμε πλέον την παραμικρή αμφιβολία για την άριστη ποιότητα κατασκευής, την αξιοπιστία και τις επιδόσεις του PR40 που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε.

Αυτό που ήταν ενδιαφέρον να δούμε και να καταλάβουμε ήταν οι συγκεκριμένες ανάγκες που καλύπτει το μοντέλο αυτό, αφού ο κάθε χρήστης έχει διαφορετικές προτεραιότητες και απαιτήσεις – αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που υπάρχουν τόσα πολλά και διαφορετικά μοντέλα στην γκάμα ενός κατασκευαστή, αφού όσο κι αν μοιάζουν παραπλήσια εκ πρώτης όψεως, στην πραγματικότητα έχουν μικρές αλλά σημαντικές διαφοροποιήσεις που αλλάζουν το χαρακτήρα τους.

Προτεραιότητες και χρήσεις

Για παράδειγμα, ο συγκεκριμένος φακός που δοκιμάσαμε, δεν είναι κατάλληλος για κάποιον τεχνικό (ηλεκτρολόγο, υδραυλικό, μηχανικό ή οποιασδήποτε παραπλήσιας ειδικότητας) που θέλει έναν φακό για να φωτίζει σε πολύ κλειστούς χώρους, αφού η δέσμη του είναι ιδιαίτερα στενή και το φως του είναι πολύ συγκεντρωμένο σε ένα σημείο. Αντιθέτως, πρόκειται για έναν πραγματικά απίστευτων επιδόσεων φακό Έρευνας και Διάσωσης, με πανίσχυρη και συγκεντρωμένη δέσμη που “χτυπάει” τόσο μακριά σε αποστάσεις που πλέον δεν φτάνει το μάτι! Ο κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι η δέσμη του φακού φτάνει έως και χίλια μέτρα μακριά (!!) και η αλήθεια είναι ότι εμείς δεν καταφέραμε στην πράξη να επιβεβαιώσουμε τον ισχυρισμό αυτό, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν καταφέραμε ποτέ να ρίξουμε τη δέσμη αρκετά μακριά που πλέον να μην φτάσει το φως!

Ακόμα και με τη φωτορύπανση των αστικών κέντρων και τη σκόνη ή την υγρασία της ατμόσφαιρας που περιορίζουν αυτή την εποχή την ιδανική ορατότητα, το πρακτικό συμπέρασμα ήταν ότι οπουδήποτε κι αν προσπαθήσαμε να ρίξουμε τη δέσμη μας, όσο μακριά και όσο σκοτεινά, εάν έφτανε το μάτι μας, έφτανε και το φως! Είναι αυτονόητο, φυσικά, ότι ο συγκεκριμένος φακός που περιγράφεται ως “κυνηγετικός” στη συσκευασία του, δεν μπορεί να έχει τέτοια χρήση στη χώρα μας, αφού το κυνήγι επιτρέπεται μέχρι μισή ώρα μετά τη δύση του ηλίου. Όμως, πρόκειται για έναν εξαιρετικά ισχυρό φακό ο οποίος μπορεί να βγάλει τον κυνηγό από μία δύσκολη κατάσταση σε περίπτωση ατυχήματος, ξαφνικής κακοκαιρίας ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης ανάγκης. Η ιδανική του χρήση, πάντως, όπως ήδη επισημάναμε, είναι η Έρευνα και Διάσωση στο βουνό ή στη θάλασσα, όταν προσπαθείς μέσα στο σκοτάδι να εντοπίσεις κάποιον τραυματία ή αγνοούμενο χωρίς να γνωρίζεις την ακριβή του θέση.

Πολλαπλές διαβαθμίσεις

Η μέγιστη απόδοση των 1.350 lumens δίνει διάρκεια μπαταρίας περίπου μιάμιση ώρα, όμως είναι δύσκολο να “μείνεις” από μπαταρία αφού έχεις 500 lumens για 6 ώρες ή 150 lumens για 20 ώρες (στην πράξη, τα 1.350 lumens της μέγιστης ισχύος τα χρησιμοποιείς ελάχιστα και μόνο όταν στοχεύεις πολύ μακριά, ενώ για πιο γενική χρήση και για να φωτίζεις το σημείο που περπατάς, χρησιμοποιείς τη χαμηλή σκάλα των 150 lumens). Επιπλέον, υπάρχει και μία τέταρτη πολύ χαμηλή διαβάθμιση που σου δίνει 10 lumens για πρακτικά “άπειρη” διάρκεια (430 ώρες στη θεωρία) ώστε να μπορείς να έχεις και έναν χαμηλό φωτισμό χωρίς να σε απασχολεί καθόλου η κατανάλωση. Για να πετύχει αυτές τις εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις, ο PR40 χρησιμοποιεί δύο επαναφορτιζόμενες μπαταρίες τύπου 18650 και χωρητικότητας 2.600mAh, οι οποίες φορτίζονται μέσω βύσματος φόρτισης microUSB, όπως ακριβώς και όλα τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα.

Κατά τα άλλα, εννοείται ότι ο φακός είναι αδιάβροχος σε προδιαγραφή IPX8 (μισή ώρα σε βάθος 2 μέτρων), ενώ διαθέτει πλευρικό μπουτόν επιλογής λειτουργιών, καθώς και κύριο διακόπτη λειτουργίας στο πίσω μέρος. Προφανώς και δεν μιλάμε για έναν φακό τσέπης, αφού το μεγάλο μήκος αλλά και η μεγάλη διάμετρος της κεφαλής (υποχρεωτική για να χωρέσει το μεγάλο, τέλεια σχεδιασμένο και γυαλισμένο παραβολικό κάτοπτρο το οποίο συγκεντρώνει το φως σε τόσο στενή δέσμη), κατατάσσουν το συγκεκριμένο φακό στην κατηγορία του φακού “τσάντας” ή “θήκης”. Ο επαγγελματίας χρήστης (στρατιωτικός, πυροσβέστης κ.λπ.) θα τον προσαρμόσει με τη θήκη του στην υπόλοιπη εξάρτυσή του, ενώ για κάθε ενδεχόμενο θα φυλάξει σε κάποια τσέπη και τέσσερις μπαταρίες λιθίου CR123, ώστε να έχει εναλλακτική εάν αδειάσουν οι επαναφορτιζόμενες.

Διά ταύτα

Η Fitorch είναι μία εταιρία που έχει αποδείξει ήδη, ότι παράγει προϊόντα υψηλών προδιαγραφών και αντίστοιχα υψηλών επιδόσεων, κάτι που αποδεικνύεται και από το συγκεκριμένο φακό και τις επιδόσεις του. Όμως, είναι ένας φακός πολύ συγκεκριμένης χρήσης και προτεραιοτήτων, σχεδιασμένος άριστα και κατασκευασμένος άψογα ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του χρήστη που θέλει να στείλει μία πολύ ισχυρή και συγκεντρωμένη δέσμη, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση.Εάν αυτές είναι οι ανάγκες σας, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από τον PR40 για τη συγκεκριμένη χρήση. Εάν, όμως, έχετε διαφορετικές προτεραιότητες και πιο γενικές ανάγκες, η πληρέστατη γκάμα φακών της Fitorch προσφέρει αρκετές ακόμα επιλογές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θανατηφόρο τροχαίο με αγριογούρουνο στον Βόλο – Νεκρός 25χρονος οδηγός!

Τροχαία με αγριογούρουνα: Ένα ζήτημα δίχως επίλυση που βάζει σε ρίσκο τις ζωές των ανθρώπων, ενώ το κράτος σφυρίζει αδιάφορα - Θανατηφόρο τροχαίο στον...
37,534ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,350ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
14.2 ° C
15.2 °
13.2 °
61 %
3.1kmh
20 %
Σα
14 °
Κυ
13 °
Δε
11 °
Τρ
13 °
Τε
16 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ