spot_img
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤα καλά κρυμμένα μυστικά του λύκου

Τα καλά κρυμμένα μυστικά του λύκου

|

 

“Αρκτούρος” και ΜΜΕ επένδυσαν στη θλιβερή εικόνα ενός λύκου καρφωμένου σε λόγχη καγκελόπορτας και έκρυψαν επιμελώς τις ανησυχητικές διαστάσεις που παίρνει η εξάπλωση των άγριων σαρκοβόρων μέσα στα χωριά και τις πόλεις… 

 

O “Αρκτούρος” κάνει τη δουλειά του, σε ότι αφορά το λύκο και εντέχνως φροντίζει να κρύβει την πραγματική εικόνα που αφορά στον πληθυσμό του άγριου σαρκοβόρου στην Ελλάδα. Πριν κάποιες μέρες, όταν ένας θηλυκός λύκος είχε καρφωθεί στις λόγχες μιας καγκελόπορτας ενός σπιτιού στον Καστανά, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Θεσσαλονίκη, ακολούθησε μία κατάταση κατά την οποία αποκρύφτηκαν οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος που, μεταξύ όλων των άλλων έχει να κάνει και με τους λόγους που “οδήγησαν” έναν λύκο μέσα στην αυλή ενός σπιτιού.

 

Στοχοποίησαν τα σκυλιά

 

Τα ΜΜΕ εστίασαν στο δύστυχο ζώο που ήταν τραυματισμένο και χωρίς την ανθρώπινη βοήθεια δεν θα κατάφερνε να επιβιώσει και όλα τα υπόλοιπα, που λογικά θα έπρεπε να αναδειχθούν, πήγαν… περίπατο.
Μετά ήρθε η παρέμβαση των ανθρώπων του “Αρκτούρου”, το άτυχο ζώο σώθηκε και κάπου εκεί έφτασε και η ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης.
– “Αίσια έκβαση είχε η περιπέτεια ενός θηλυκού λύκου στον Καστανά λίγα χιλιόμετρα έξω από την Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η άτυχη λύκαινα κυνηγήθηκε από σκυλιά στην περιοχή και αποκλείστηκε στην αυλή σπιτιού. Στην προσπάθειά της να διαφύγει προσπάθησε ανεπιτυχώς να πηδήξει την καγκελόπορτα, με αποτέλεσμα μία από τις λόγχες να καρφωθεί στο σώμα της και να μείνει εγκλωβισμένη εκεί!”, ανέφερε σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του ο “Αρκτούρος”.

Διαβάζοντας κάποιος την ανακοίνωση, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά φταίνε, που πρόγκηξαν τη λύκαινα, κι αυτή καρφώθηκε στις λόγχες. Τα σκυλιά, που συνήθως αποτελούν αγαπημένο… μεζέ για τους λύκους. Κι αυτό, το τελευταίο, δεν αποτελεί μία αυθαίρετη προσέγγιση, αλλά είναι θέμα που, ειδικά οι κυνηγοί, το έχουν νιώσει στο πετσί τους, καθώς σε κάθε κυνηγετική περίοδο, και όχι μόνο, εκατοντάδες κυνηγόσκυλα καταλήγουν λυκοφαγωμένα.
Μέσα στη γενική αναστάτωση, λοιπόν, ο “Αρκτούρος” φρόντισε να στοχοποιήσει τα σκυλιά για το όλο φρικτό, είναι η αλήθεια, θέαμα του καρφωμένου στη λόγχη λύκου, και να κρύψει πίσω από την… κουρτίνα, μερικές σκληρές αλήθειες.
Όπως, για παράδειγμα το λόγο για τον οποίο η λύκαινα βρέθηκε μέσα στην αυλή ενός σπιτιού. Κι αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από την ανάγκη της να βρει τροφή. Κάτι που σημαίνει ότι στον χώρο της, στο δάσος δηλαδή, η τροφή δεν επαρκεί, είτε επειδή δεν υπάρχει, είτε επειδή ο πληθυσμός των λύκων είναι μεγάλος και υπάρχει έντονος ανταγωνισμός.
Ότι και να ήταν εκείνο που “οδήγησε” τη λύκαινα μέσα στο χωριό, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι κανείς, μα κανείς, δεν αναρωτήθηκε για τους κινδύνους που υπάρχουν από το γεγονός ότι οι λύκοι κατέβηκαν στον Καστανά που απέχει, οδικώς, μόλις 37 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

 

Τα αναπάντηντα ερωτηματικά

 

Είναι, άραγε, αυτό ένα ζήτημα για το οποίο οι κάτοικοι του Καστανά πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι;
Να είναι ήσυχοι ότι τα μικρά παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο ή παίζουν ποδόσφαιρο σε κάποιο χωράφι της περιοχής δεν διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο από τα άγρια θηλαστικά;
Ότι οι γέροντες του χωριού μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς κανέναν φόβο;
Ότι τα κτηνοτροφικά ζώα και τα ζώα συντροφιάς των κατοίκων του Καστανά δεν διατρέχουν κι αυτά με τη σειρά τους κανέναν κίνδυνο;
Σε κάθε περίπτωση το θέαμα ενός ζώου λαβωμένου και κρεμασμένου πάνω στο κιγκλίδωμα της περίφραξης ενός σπιτιού είναι τέτοιο, που προκαλεί τα φιλόζωα αισθήματα κάθε ανθρώπου -εκτός κάποιων υπάνθρωπων, γιατί υπάρχουν κι από δαύτους- σε όλο τον πλανήτη.
Είναι άσχημο, όμως, αυτά τα συναισθήματα κάποιοι να τα χρησιμοποιούν προκειμένου να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς. Το πρόβλημα με τους λύκους είναι τεράστιο όσο και αν οι άνθρωποι του “Αρκτούρου” προσπαθούν να το κρύψουν με κάθε επιμέλεια.
Η κατάσταση, πλέον, έχει ξεφύγει και, δεν είναι μακριά η μέρα που οι μισές αλήθειες με τις οποίες “ταΐζουν” τα πλήθη θα γυρίσουν μπούμερανκ.
Όπως, βεβαίως, αργά ή γρήγορα και η ίδια η Πολιτεία, που λάμπει δια της απουσίας της σε τέτοια ζητήματα, θα κληθεί να λάβει αποφάσεις. Που κάθε άλλο παρά εύκολες θα είναι…

 

Πουλάνε το σπίτι τους εξαιτίας των… λύκων!

 

Μόλις πριν λίγους μήνες, το kynigesia.gr είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας την απόφαση μιας οικογένειας να βάλει πωλητήριο στο σπίτι της, εξαιτίας των λύκων!
Όχι, σε κάποια απομακρυσμένη γωνιά της… Σιβηρίας, αλλά στην Νέα Μεσήμβρια, που απέχει μόνο 17 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης! Τα λόγια της Φωτεινής Βουζονεράκη, που φιλοξενήθηκαν σε εκείνο το ρεπορτάζ, είναι αφοπλιστικά:
– “Ζούμε ένα θρίλερ. Οι λύκοι έρχονται και ουρλιάζουν έξω από το φράκτη μας. Κάθε βράδυ είναι ένας εφιάλτης. Σε πιάνει ανατριχίλα. Πού να κλείσεις μάτι. Ξαναγυρίσαμε στην πόλη και πουλάμε το σπίτι μας!”.

Η Φωτεινή, με το σύζυγό της Νίκο και το γιο τους Λάζαρο, είχαν κτίσει τη μονοκατοικία τους, το 2011. Πήγαιναν εκεί, τα Σαββατοκύριακα, έως ότου πέρυσι αποφάσισαν να μείνουν σ’ αυτή μόνιμα. Όμως, δεν άντεξαν.
Τον περασμένο Ιούλιο επέστρεψαν και πάλι στο διαμέρισμά τους, στην Θεσσαλονίκη.
– “Αντέξαμε γύρω στον ένα χρόνο. Όμως, είναι δύσκολο να ζεις με το φόβο και με αυτά τα φρικιαστικά ουρλιαχτά, κάθε βράδυ έξω από την πόρτα σου. Τα μαζέψαμε και φύγαμε πάλι στο διαμέρισμα. Ψάχνουμε αγοραστή για το σπίτι, εδώ και λίγο διάστημα. Πριν λίγες μέρες είχαμε πάει για Σαββατοκύριακο και είδαμε τρεις λύκους στο χωράφι έξω από το κτήμα κι άλλον ένα πίσω τους. Στα εκατό μέτρα από το μπαλκόνι μας. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Έρχονται τόσο συχνά, που τους έχω φωτογραφίσει”, τονίζει. Δεν είναι μόνο η οικογένεια Βουζονεράκη, που έχει φοβηθεί από τα αγρίμια.
Σε κλοιό τρομοκρατίας νιώθουν ότι ζουν και οι ένοικοι διπλανού συγκροτήματος με τέσσερις μεζονέτες, που βρίσκεται μόλις 300 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο της Νέας Μεσήμβριας.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Grisport γνωρίζει ότι ένα καλό μποτάκι δεν είναι απαραίτητο μόνο την κυνηγετική περίοδο…

Grisport: Το καλό μποτάκι είναι πάντα απαραίτητο! Όσοι κινούνται στην ύπαιθρο είναι σε θέση να αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι το κεφάλαιο «μποτάκι» στην καθημερινότητά τους,...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ