spot_img
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣυμμαχία Κυνηγετικών Ενώσεων από 30 χώρες - Συζήτησαν την αλλαγή του καθεστώτος...

Συμμαχία Κυνηγετικών Ενώσεων από 30 χώρες – Συζήτησαν την αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων στην Ευρώπη

|

Συμμαχία Κυνηγετικών Ενώσεων από 30 χώρες – Συζήτησαν την αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων στην Ευρώπη

Απαιτούνται πραγματικές λύσεις για τη διατήρηση και τη διαχείριση μεγάλων σαρκοφάγων στην Ευρώπη 

Στην Πράγα, τις 27 Σεπτεμβρίου 2023, οι επικεφαλής των εθνικών κυνηγετικών ενώσεων της Ευρώπης με περισσότερες από 30 χώρες συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα μεγάλα σαρκοφάγα στην Ευρώπη.

Βασική εστίαση δόθηκε στην πρόσφατη διαβούλευση και ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναγνωρίζει ότι οι συγκρούσεις αυξάνονται και προτρέπει τις τοπικές αρχές να αξιοποιήσουν πλήρως τις υφιστάμενες παρεκκλίσεις από την αυστηρή προστασία: «Η επιστροφή του λύκου σε περιοχές της ΕΕ όπου απουσίαζε για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί ολοένα και περισσότερο σε συγκρούσεις με τις τοπικές γεωργικές και κυνηγετικές κοινότητες, ιδίως εκεί όπου δεν εφαρμόζονται ευρέως μέτρα για την αποτροπή επιθέσεων σε ζώα».

Ο τομέας του κυνηγιού, βασικός για τη διατήρηση και διαχείριση των μεγάλων σαρκοφάγων

Οι κυνηγοί είναι βασικοί ενδιαφερόμενοι για τη διατήρηση και τη διαχείριση των μεγάλων σαρκοφάγων. Στο συνέδριο, οι συμμετέχοντες συζήτησαν διάφορα επιτυχημένα παραδείγματα διατήρησης των μεγάλων σαρκοφάγων, με τους κυνηγούς να συμμετέχουν ενεργά στη διατήρηση, την παρακολούθηση και τη διαχείριση. Ωστόσο, καθώς ορισμένοι πληθυσμοί μεγάλων σαρκοφάγων αυξάνονται, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες συγκρούσεις, οι οποίες συχνά επιδεινώνονται από την παράλογη αντίδραση να αυξηθεί το επίπεδο προστασίας αντί να βελτιωθούν τα μέτρα διαχείρισης για καλύτερη συνύπαρξη.

Κατά την αντιμετώπιση των προκλήσεων της διατήρησης των μεγάλων σαρκοφάγων, είναι ζωτικής σημασίας να εξεταστούν οι επιπτώσεις στα τοπικά μέσα διαβίωσης και στις κοινότητες, ιδίως όταν υπάρχουν ακατάλληλα πλαίσια διαχείρισης. Το χειρότερο σενάριο είναι όταν οι τοπικές κοινότητες αντιμετωπίζουν οι ίδιες τα σαρκοφάγα ζώα. Συνεπώς, οι στρατηγικές διατήρησης και διαχείρισης πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις προοπτικές των τοπικών πληθυσμών.

Κυνήγι και διατήρηση λύκου

Συμμαχία Κυνηγετικών Ενώσεων από 30 χώρες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιοποιήσουν πλήρως την ευελιξία της οδηγίας για τους οικοτόπους, μεταξύ άλλων και πιο πρόσφατα για την αντιμετώπιση της συγκέντρωσης αγελών λύκων σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές και του κινδύνου για τα ζώα και ενδεχομένως και για τον άνθρωπο. Δυστυχώς, η αναθεώρηση του εγγράφου καθοδήγησης της ΕΚ για την αυστηρή προστασία είναι πιο περιοριστική από την προηγούμενη έκδοση. Υπάρχει επίσης μια ευρέως διαδεδομένη έλλειψη αναγνώρισης ότι η διαχείριση είναι συμβατή με τη μακροπρόθεσμη διατήρηση του είδους.

Η κυνηγετική κοινότητα αναμένει τώρα από την Επιτροπή να ευθυγραμμίσει τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚ με τις πιο πρόσφατες δηλώσεις της για τον λύκο. Το συνέδριο άκουσε διάφορες παρουσιάσεις από τη Σουηδία, τη Ρουμανία, τη Λετονία, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, την Κροατία και τη Σλοβενία. Αυτές υποστηρίχθηκαν από αρκετές παρεμβάσεις από μέλη της FACE σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Torbjorn Larsson
Torbjörn Larsson , πρόεδρος της FACE.

Κλείνοντας το συνέδριο, ο Torbjorn Larsson, πρόεδρος της FACE, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα εξετάσει μια πρόταση για την τροποποίηση, κατά περίπτωση, του καθεστώτος προστασίας του λύκου και την εισαγωγή περαιτέρω ευελιξίας στο νομικό πλαίσιο. Και κατέληξε: «Τώρα ήρθε η ώρα για πραγματική δράση ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση και η διαχείριση του λύκου και άλλων μεγάλων σαρκοφάγων ειδών με τις αγροτικές κοινότητες της Ευρώπης».

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κυνήγι λύκων ενισχύουν οι κυνηγοί δίπλα στους θηροφύλακες στην Ελβετία

Το κυνήγι λύκων ενισχύουν οι κυνηγοί δίπλα στους θηροφύλακες στην Ελβετία Στο μέλλον, οι κυνηγοί στο καντόνι Glarus θα πρέπει να υποστηρίξουν τους θηροφύλακες στη...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ