spot_img
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτη βουλή το θέμα αποζημιώσεων από τα κοπάδια αγριόχοιρων

Στη βουλή το θέμα αποζημιώσεων από τα κοπάδια αγριόχοιρων

|

Στη βουλή το θέμα αποζημιώσεων από τα κοπάδια αγριόχοιρων

Το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών, των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τις αγέλες των αγριόχοιρων, φέρνει στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Συγκεκριμένα, στην Ερώτησή του ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρει:

«Ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων αποτελεί μείζον πρόβλημα και στην Π.Ε. Ιωαννίνων, καθώς προκαλούνται μεγάλες καταστροφές σε καλλιεργούμενες εκτάσεις. Το πρόβλημα έγινε εντονότερο τα τελευταία χρόνια, με την επιμειξία των αγριόχοιρων με οικόσιτους χοίρους και την αναπαραγωγή υβριδίων να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, ενώ τον πρώτο χρόνο της πανδημίας του κορονοϊού, η αναστολή της κυνηγετικής δραστηριότητας όξυνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.Ειδικότερα, αγέλες αγριόχοιρων προκαλούν ζημιές σε κηπευτικές και κάθε είδους καλλιέργειες (αμπελοκαλλιέργειες, καλλιέργειες σιταριού, καλαμποκιού, τριφυλλιού, πατάτας) και σε θερμοκήπια, θέτοντας σε κίνδυνο την αγροτική παραγωγή και οδηγώντας τους καλλιεργητές σε οικονομική καταστροφή.

Βάσει του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, η ασφαλιστική κάλυψη του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) για ζημιές που προκαλούνται από αγριόχοιρους, καλύπτει τις περιοχές, οι οποίες προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR. Η ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών από αγριόχοιρους σε καλλιέργειες μη προστατευόμενων περιοχών δεν υφίσταται, συνεπώς οι αγρότες δεν δύνανται να αποζημιωθούν.

Ύστερα από έρευνα για το κόστος τοποθέτησης ηλεκτρικής περίφραξης, διαπιστώθηκε ότι το κοστολόγιο, συμπεριλαμβανομένων φωτοβολταϊκού σταθμού και μπαταριών, εκτιμάται σε γενικές γραμμές, ως εξής:

• Για περίφραξη 10 στρεμμάτων (400μ), το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 650-700€ (65€/στρ).

• Για περίφραξη 20 στρεμμάτων (600μ) το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 800-900€ (45€/στρ).

• Για περίφραξη 30 στρεμμάτων (750μ) το κόστος είναι χαμηλότερο, κυμαίνεται μεταξύ 900-1000€ (30€/στρ).»

Με δεδομένο ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζει έμπρακτατους αγρότες τα τελευταία χρόνια, ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά το αρμόδιο Υπουργείο αν προτίθεται να επανεξετάσει τους όρους ασφάλισης των αγροτών, εισάγοντας ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν και τις ζημιές λόγω αγριόχοιρων σε καλλιέργειες μη προστατευόμενων περιοχών, καθώς και το ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης των αγροτών για την τοποθέτηση προστατευτικής ηλεκτρικής περίφραξης με φωτοβολταϊκόσταθμό σε καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Πηγή: epiruspost

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυνηγοί και στρατός θα σκοτώσουν 4.000 αγριογούρουνα στην Ιταλία – Απαραίτητο μέτρο για την πανώλη των χοίρων

Κυνηγοί και στρατός θα σκοτώσουν 4.000 αγριογούρουνα στην Ιταλία - Απαραίτητο μέτρο για την πανώλη των χοίρων Οι κυνηγοί και ο στρατός θα σκοτώσουν...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ