spot_img
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Ψάχνουν» στη νέα γενιά το μέλλον του κυνηγίου

«Ψάχνουν» στη νέα γενιά το μέλλον του κυνηγίου

|

Σε μια αξιέπαινη και σίγουρα πολλά υποσχόμενη κίνηση προχώρησαν η εταιρεία Leica, με την αρωγή και τη συνεργασία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Γαλλίας, αλλά και μια σειρά επιχειρήσεων κυνηγετικών ειδών. Στόχος και όραμα όλων τους, η διάσωση του κυνηγιού και η κληροδότησή του στις επόμενες γενιές. Γιατί εκεί βρίσκεται το μέλλον… 

Πριν από περίπου οκτώ χρόνια, ο Σίριλ Τόμας, (διευθύνων σύμβουλος αυτήν την εποχή της Leica Γαλλίας, της εταιρείας που άλλαξε τους κανόνες στη φωτογραφία και πλέον κατασκευάζει οπτικούς φακούς, φωτογραφικούς φακούς, κιάλια, σκοπευτικές διόπτρες και μικροσκόπια) και ο Φίλιπ Τζάγκερ αποφάσισαν να ξεκινήσουν ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που εμπλέκει την κυνηγετική βιομηχανία με τους κυνηγούς και μέσα από διάφορες δράσεις θα διασφαλίσει με έναν τρόπο το μέλλον της δραστηριότητας.

Το πρόγραμμα «Νέοι Κυνηγοί»

Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί σύντομα συνειδητοποίησαν πως το μέλλον του κυνηγιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νέα γενιά και έτσι αποφάσισαν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα «Νέοι Κυνηγοί».

Αφού φρόντισαν να υπενοικιάσουν μια μεγάλη περιοχή στα Βοζ, ένα τμήμα της Λορένης στην οροσειρά των Βοζ, ξεκίνησαν καλωσορίζοντας νέους ανθρώπους που εξέδιδαν κυνηγετική άδεια μάξιμουμ για τρία χρόνια, προκειμένου να τους φέρουν κοντά στην παραδοσιακή ορεινή γαλλική προσέγγιση της θήρας. Να κυνηγήσουν με μεθόδους που σχεδόν τείνουν να εξαφανιστούν αφού ελάχιστοι πλέον κυνηγοί έχουν το χρόνο να ανέβουν στα βουνά, να στήσουν καρτέρι, να περιμένουν σιωπηλά το θήραμα να φανεί. Κυρίως τα ελάφια. Με τον καιρό το πρόγραμμα άρχισε όχι μόνο να γίνεται γνωστό και να έχει απήχηση αλλά να αποκτά και εκπαιδευτική αξία και σημασία. Σιγά-σιγά, το πρόγραμμα LHE ξεκίνησε, εκτός από τις εκδρομές, καλοκαιρινά και φθινοπωρινά μαθήματα για νέους κυνηγούς αλλά και μαθήματα σκοποβολής στα οποία η προσέλευση και το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο. Κορίτσια και αγόρια διαφόρων εθνικοτήτων με την πλειοψηφία να είναι Γάλλοι και Γερμανοί αλλά και πολλοί Βέλγοι, Ελβετοί, Αυστριακοί, Ισπανοί και Δανοί, έδωσαν έναν διεθνή χαρακτήρα στο πρόγραμμα καθώς όπως λένε οι εμπνευστές του, το κυνήγι είναι κάτι που συνδέει τους ανθρώπους και υπερβαίνει τα έθνη και τα σύνορα, κοινώς τον τόπο που εξασκείται.

Οι συνεργάτες…

Ανάμεσα στους συνεργάτες αυτής της υπέροχης πρωτοβουλίας είναι η Κυνηγετική Ομοσπονδία της Γαλλίας, πολλές βιομηχανίες κυνηγετικών ειδών (που παρέχουν όπλα, φυσίγγια, γιλέκα, ρουχισμό κ.α.) καθώς και εκτροφείς και εκπαιδευτές σκύλων. Ο μόνος λόγος που όλοι αυτοί δέχθηκαν να συμμετάσχουν στο φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο αξίζει να σημειωθεί πως είναι 100% δωρεάν για τους συμμετέχοντες, δεν είναι άλλος από την αγάπη τους για το κυνήγι και την επιθυμία τους να δουν κι άλλους ανθρώπους να το αγαπούν εξίσου.

Η Ομοσπονδία της Γαλλίας δίνει κίνητρα για να προσελκύσει τους νέους στο κυνήγι  

Η  Κυνηγετική Ομοσπονδία της Γαλλίας έχει καταστήσει σαφές πως πρώτο και κύριο μέλημά της είναι η διατήρηση του κυνηγιού. Οι δράσεις της είναι πάμπολλες και δεν αφορούν μόνο στους εν ενεργεία κυνηγούς αλλά σχεδόν σαν μια καλή εταιρεία μάρκετινγκ φροντίζει να προωθεί την εικόνα της θήρας στην κοινωνία και σε κάθε κοινωνική ομάδα που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχε καμία επαφή και γνώση του αντικειμένου.

 

Είτε οργανώνοντας σεμινάρια για τους έχοντες κυνηγετική άδεια, είτε δίνοντας το πράσινο φως για να γεμίσουν οι σταθμοί του μετρό του Παρισιού με κυνηγετικές αφίσες, ακόμα και μέσα στην περίοδο των lockdown, που διέκοψαν το κυνήγι και στη Γαλλία, οι αρμόδιοι δεν εφησυχάζουν. Για τις γαλλικές κυνηγετικές αρχές είναι σαφές πως αν σταματήσουν οι νέοι άνθρωποι να βγαίνουν στα κυνηγοτόπια, θα έρθει σιγά σιγά το τέλος της θήρας. Έτσι, προκειμένου να μην φτάσουν σε αυτό το σημείο, η γαλλική Κυνηγετική Ομοσπονδία έρχεται σε επαφή με επιχειρηματίες, βιομήχανους κυνηγετικών ειδών, εκπαιδευτές και εκτροφείς σκύλων, καθηγητές βλητικής και τους κάνει συμμέτοχους στον αγώνα της. Σε αυτό το πλαίσιο της προώθησης, δεν πάει πολύς καιρός που οι Γάλλοι ανακοίνωσαν πως οι νέοι άνω των 15 ετών θα μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον και να εκδώσουν κυνηγετική άδεια με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει μαζί τους στο βουνό τουλάχιστον ένας ενήλικας κυνηγός που θα λειτουργεί ως κηδεμόνας και θα είναι υπεύθυνος για τον νέο. Η Ομοσπονδία φροντίζει ώστε οι 15-18 που ενδιαφέρονται να κυνηγήσουν θα περάσουν την απαραίτητη εκπαίδευση πάνω σε βασικές αρχές και κανόνες.

«Η εκπαίδευσή τους επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα ασφάλειας. Είτε ο νέος κυνηγός έχει έναν είτε τρεις κηδεμόνες, όλοι θα πρέπει να παρακολουθήσουν το σεμινάριο. Είναι υποχρεωτικό. Όλοι πρέπει να ακούσουν αυτά που θα ειπωθούν ώστε ο νέος να μην υιοθετήσει κακές και λάθος συνήθειες και οι μεγαλύτεροι να θυμηθούν τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν», εξήγησε ο αρμόδιος από την Κυνηγετική Ομοσπονδία του Αβερόν, Μαξίμ Γκομπέρ. Μόλις τον προηγούμενο μήνα, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος 19 νέοι κυνηγοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον και βγήκαν στον κυνηγότοπο, αριθμός διόλου αμελητέος. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως η Κυνηγετική Ομοσπονδία της Γαλλίας δεν φροντίζει μόνο για την εκπαίδευση των νέων, αλλά δίνει και κίνητρα καθώς ενθαρρύνει τους νέους που θέλουν να έρθουν σε επαφή με τη θήρα με δωροεπιταγές για εξοπλισμό και κυνηγετικά ταξίδια για εξορμήσεις σε μέρη εκτός του τόπου που διαβιούν οι νέοι. 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Grisport γνωρίζει ότι ένα καλό μποτάκι δεν είναι απαραίτητο μόνο την κυνηγετική περίοδο…

Grisport: Το καλό μποτάκι είναι πάντα απαραίτητο! Όσοι κινούνται στην ύπαιθρο είναι σε θέση να αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι το κεφάλαιο «μποτάκι» στην καθημερινότητά τους,...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ