spot_img
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠισωγυρίσματα γύρω από την απαγόρευση κυνηγίου στον νομό Έβρου

Πισωγυρίσματα γύρω από την απαγόρευση κυνηγίου στον νομό Έβρου

|

Πισωγυρίσματα γύρω από την την απαγόρευση κυνηγίου στον νομό Έβρου

Με απόφαση… αστραπή και πριν ακόμα σβήσουν οι καταστροφικές πυρκαγιές στον νομό Έβρου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σκυλακάκης, χωρίς να ενημερώσει τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς, υπέγραψε γενική απαγόρευση κυνηγίου στον νομό Έβρου.

Πάγια ρύθμιση για τα καμένα υπάρχει, ωστόσο ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Περιβάλλοντος θέλησε να δείξει με αυτή του την απόφαση, ότι η πρώτη ενέργεια που πρέπει εφαρμοστεί πριν από οποιαδήποτε άλλη, προκειμένου να σωθεί η φύση, είναι να απαγορευτεί το κυνήγι.

Ούτε μήνας δεν πέρασε, και τώρα έρχεται μια νέα απόφασή του να επιτρέψει για λόγους δημόσιας υγείας τη θήρα του αγριόχοιρου. Ίσως εξετάσει εκ νέου και το ενδεχόμενο να επιτραπεί η θήρα στις περιοχές που ανήκουν στον νομό Έβρου και δεν πλήγηκαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.

Αυτά τα πισωγυρίσματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αρχικά αν υπήρχε υπομονή, η οποία είναι χάρισμα των σοφών, έως ότου προέκυπταν τα πορίσματα, γίνονταν οι εκτιμήσεις και έβγαινε μια τελική απόφαση συμπεριλαμβανομένων όλων των παραμέτρων.

Αυτό που συμβαίνει τώρα, είναι λίγο ανάποδο… Γίνεται μια προσπάθεια από τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι προφανώς θα καταθέσουν προτάσεις στην λογική του να εκλογικεύσουν την αρχική αναιτιολόγητη απόφαση. Η πάγια ρύθμιση για τις καμένες δασικές περιοχές προβλέπει απαγόρευση κυνηγίου και ορισμό περιμετρικών ζωνών απαγόρευσης κυνηγίου.

Γιατί αυτή η ρύθμιση δεν κάλυψε τον Υπουργό και θέλησε να λειτουργήσει προσθετικά; Το αν ήταν δική του απόφαση ή δέχτηκε πιέσεις δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία μιας και η απόφαση φέρει την δική του υπογραφή.

Η κυβέρνηση, το κυνήγι του αγριόχοιρου, «αναγκάστηκε» να το επιτρέψει ακόμα και στην εποχή της πανδημίας για λόγους δημόσιας υγείας. Δεν θα έπρεπε σε εκείνη τη φάση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος να γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλης, πριν υπογράψει την γενική απαγόρευση;

Και αναρωτιέμαι… Δύο υπουργεία των οποίων είναι συναρμοδιότητα τα παραπάνω θέματα (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), δεν είναι σε θέση να έρθουν σε συνεννόηση μεταξύ τους; Πως γίνεται ο πολιτικός προϊστάμενος του Yπουργείου Περιβάλλοντος να παίρνει μια απόφαση και ύστερα να έρχεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και να ζητά εν μέρη την άρση της απαγόρευσης για λόγους δημόσιας υγείας;

Όλα αυτά δεν θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί πριν παρθεί η απόφαση; Η Σαμοθράκη, το Δέλτα του Έβρου και οι πεδινές περιοχές, που δεν ήρθαν αντιμέτωπες με καταστροφικές πυρκαγιές, γιατί πρέπει να υποστούν και αυτές απαγόρευση κυνηγίου;

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύκοι «τρώνε» ζωντανή αγελάδα στην Δαδιά Έβρου – Βίντεο

Λύκοι «τρώνε» ζωντανή αγελάδα στην Δαδιά Έβρου Οι «άκακοι», δεν αποθαρρύνονται από τους περαστικούς οδηγούς, που με φωνές και κορναρίσματα προσπαθούν να τους σταματήσουν και...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ