spot_img
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΝόμος «Άργος»: Συζήτηση από μηδενική βάση, η μοναδική λύση

Νόμος «Άργος»: Συζήτηση από μηδενική βάση, η μοναδική λύση

|

Νόμος «Άργος»: Συζήτηση από μηδενική βάση, η μοναδική λύση

Στον τέταρτο χρόνο από την στιγμή που ψηφίστηκε στην Bουλή βρίσκεται ο περίφημος νόμος για την προστασία των ζώων. Ωστόσο ακόμα υπάρχουν διατάξεις που δεν έχουν εφαρμοστεί.

Αιτία είναι η αντίδραση των κατόχων σκύλων αλλά και των κτηνιάτρων. Οι αντιδράσεις αυτές υπήρξαν από την αρχή όταν ο νόμος ακόμα βρισκόταν σε διαδικασία διαμόρφωσης (σχέδιο νόμου).

Στη δημόσια διαβούλευση η συντριπτική πλειοψηφία των τοποθετήσεων από πολίτες, φορείς και την επιστημονική κοινότητα (κτηνίατροι) ήταν αρνητική στην εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων, ωστόσο η πολιτική απόφαση ήταν να κατατεθούν ως είχαν στην Βουλή για ψηφοφορία και με την πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος να τεθούν σε εφαρμογή.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει δεκάδες δηλώσεις από υπερεσιακούς υπαλλήλους και πολιτικούς που το μόνο που έχουν δημιουργήσει είναι σύγχυση στην κοινωνία. Υποσχέσεις – δεσμεύσεις για αλλαγές, συγκεκριμένες ημερομηνίες εφαρμογής των διατάξεων και παρατάσεις.

Όλα αυτά συντελούν στο να έχει δημιουργηθεί χάος, που όχι μόνο δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες αλλά θέτει πλέον σε αμφισβήτηση και τις υπόλοιπες διατάξεις του νόμου που είναι σε θετική κατεύθυνση για την προστασία των ζώων.

Οι αρχικές αντιδράσεις έγιναν αιτία απεργιακών κινητοποιήσεων από την επιστημονική κοινότητα (κτηνίατροι), προσφυγών στο συμβούλιο της επικρατείας και ανακοινώσεων για μαζικές διαμαρτυρίες και συλλαλητήρια. Είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή για το αρμόδιο υπουργείο, να κατανοήσει, ότι οι δικαιολογίες παρατάσεων δεν εξυπηρετούν σε τίποτα.

Με βάση τις νομικές προσφυγές που έχουν γίνει και με δεδομένη την αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας θα είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να τεθούν σε εφαρμογή οι συγκεκριμένες διατάξεις.

Μια συζήτηση από μηδενική βάση με την συμμετοχή των πολιτών (που την φορά αυτή θα ληθφούν σοβαρά υπόψη οι απόψεις που θα καταθέσουν στην δημόσια διαβούλευση) και της επιστημονικής κοινότητας έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα νομικό πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες προστασίας των ζώων και θα χαίρει γενικής αποδοχής.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νόμος « Άργος»: Να πληρώσουμε αλλά γιατί;

Νόμος « Άργος»: Να πληρώσουμε αλλά γιατί; Όταν για τέσσερα χρόνια έχεις σε εφαρμογή ένα νόμο που σε κάποια σημεία του δεν μπορεί να λειτουργήσει...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ