spot_img
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Γιορτή Μελιού» στην Θεσσαλονίκη

«Γιορτή Μελιού» στην Θεσσαλονίκη

Η 14η διοργάνωση στην πόλη του Αγίου Δημητρίου.

|

«Γιορτή Μελιού» στην Θεσσαλονίκη

Πιο …γλυκός θα είναι φέτος ο Άη Δημήτρης, για τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της «Νύφης του Θερμαϊκού», που ετοιμάζεται να γιορτάσει τον πολιούχο της, την απελευθέρωσή της από τον οθωμανικό ζυγό, αλλά και την επέτειο του «Όχι του ‘40». Γι αυτό θα φροντίσουν οι μελισσοκόμοι του νομού με τη γιορτή τους, που τα μέλη του συλλόγου τους ξεπερνούν τα 850!

Είναι η 14η «Γιορτή Μελιού», που συνδιοργανώνουν, από 26 έως 29 Οκτωβρίου η Ε΄Κοινότητα Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος νομού Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με πλούσιες εκδηλώσεις.

Αυτές θα πραγματοποιηθούν στο Πάρκο Ξαρχάκου, έναντι της ΧΑΝΘ, που θα αρχίζουν στις 9 το πρωί και θα ολοκληρώνονται στις 9 το βράδυ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το θέμα της φετινής διοργάνωσης διατυπώνει ένα ερωτηματικό, μετά και τις θεομηνίες με τις πλημμύρες και τις μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές, με μεγαλύτερη αυτήν στον Έβρο: «Βγαίνοντας από την καταστροφή. Υπάρχει μέλλον;».

  • Και η πρόσκληση των διοργανωτών είναι άκρως δελεαστική: «Ελάτε να γνωρίσετε πολλές ποικιλίες μελιού και όλα τα προϊόντα της μέλισσας».

Εκτός από τις γευστικές απολαύσεις οι διοργανωτές έχουν φροντίσει για τη διασκέδαση των επισκεπτών με μουσικά συγκροτήματα της πόλης, αλλά και θέατρο σκιών για τα παιδιά! Παράλληλα, οι μικροί θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από «πρώτο χέρι» την αξία της μέλισσας για το οικοσύστημα.

Χωρίς τη μέλισσα, ο άνθρωπος θα πεθάνει…

«Όταν η μέλισσα εξαφανιστεί από τη γη, ο άνθρωπος θα έχει μόνο τέσσερα χρόνια να ζήσει», φέρεται ότι είχε πει κάποτε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, θέλοντας να υπογραμμίσει την αξία της μέλισσας για ολόκληρο τον πλανήτη. Γιατί; Είναι ο ρόλος της στην επικονίαση.

«Χρειάζεται μία μέλισσα για να γίνει το λουλούδι πεπόνι, αγγουράκι, κολοκυθάκι και μελιτζάνα… Αν όμως εξαφανιστούν οι μέλισσες, δεν θα γίνει… τίποτα! Η επικονίαση, η γονιμοποίηση δηλαδή του άνθους για να γίνει καρπός, είναι το πολυτιμότερο αγαθό που προσφέρουν οι μέλισσες στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Χωρίς την επικονίαση, η τροφή που καταλήγει στο πιάτο μας θα ήταν πολύ λιγότερη, καθώς το 1/3 των καλλιεργειών βασίζεται σε αυτήν», εξηγούν οι μελισσοκόμοι.

Βιολόγοι και ερευνητές με μελέτες τους εκτιμούν, πώς δίχως τις μέλισσες ο κόσμος θα είναι πολύ φτωχότερος και περισσότερο ερημικός!

«Εάν οι μέλισσες αφανιστούν, οι 71 από τις 100 πιο σημαντικές φυτικές καλλιέργειες παγκοσμίως που επικονιάζονται από τις μέλισσες, θα αρχίσουν να εξαφανίζονται και αυτές. Ειδικότερα, καρποί όπως τα μήλα, οι φράουλες και τα αμύγδαλα θα εμφανίσουν απότομη πτώση. Η εξαφάνιση των μελισσών όμως θα έχει και καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία, αν αναλογιστούμε ότι η οικονομική αξία της επικονίασης των μελισσών αποτιμάται σε € 265 δις τον χρόνο παγκοσμίως».

Για την «Γιορτή Μελιού» στην Θεσσαλονίκη, ακούστε τι είπε στον Δημήτρη Μιλτιάδη, ο Παντελής Καραγουδάκης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μελισσοκομικού Συλλόγου νομού Θεσσαλονίκης:

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ημέρα γυναίκας, μητέρας και κτηνοτρόφου – «Δεν το άλλαζα με όλα τα λεφτά του κόσμου»

Ημέρα γυναίκας, μητέρας και κτηνοτρόφου - «Δεν το άλλαζα με όλα τα λεφτά του κόσμου» Η 27χρονη Ειρήνη Μαυρίδου, κτηνοτρόφος και μητέρα τριών παιδιών εξηγεί...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ