spot_img
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΓερμανία: Μία νέα γενιά κυνηγών λέει «ναι» στην «ηθική κρεατοφαγία»

Γερμανία: Μία νέα γενιά κυνηγών λέει «ναι» στην «ηθική κρεατοφαγία»

|

Mια νέα γενιά κυνηγών στην Γερμανία στρέφονται στην «ηθική κρεατοφαγία», θηρεύοντας οι ίδιοι τα ζώα που προτίθενται να καταναλώσουν…

Της Θεανώς Καρούτα

Με τα μαλλιά της ράστα και τα σκουλαρίκια στη μύτη της, η 28χρονη Σάνα Ράις, δεν μοιάζει ακριβώς με την τυπική φιγούρα κυνηγού που μπορεί να συναντήσει κανείς στα γερμανικά δάση. Ανήκει όμως, όπως και πολλοί ακόμα συνομήλικοί της σε μια νέα γενιά κυνηγών που στρέφονται στην «ηθική κρεατοφαγία», σκοτώνοντας οι ίδιοι τα ζώα που προτίθενται να καταναλώσουν!

Εξοβελίζοντας μύθους και στερεότυπα

Το πιο εκπληκτικό είναι, πως η Σάνα υπήρξε επί μία δεκαετία φανατική χορτοφάγος και έβαλε ξανά κρέας στο στόμα της το 2016 όταν και έβγαλε άδεια κυνηγίου! Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι Γερμανοί, άνθρωποι κυρίως στις δεκαετίες των 20 και των 30, έχουν αποφασίσει πως ο δικός τους οικολογικός τρόπος ζωής θα εμπεριέχει το κυνήγι όσο και την οικολογία, εξοβελίζοντας εν πολλοίς τους μύθους και τα στερεότυπα προηγούμενων αντιλήψεων και γενεών που ήταν άλλωστε κι αυτές που ανέδειξαν τον βιγκανισμό σε μόδα και τρόπο ζωής.

Η νέα αυτή τάση ενισχύθηκε μάλιστα ιδιαίτερα την εποχή της πανδημίας της Covid-19, εν μέρει λόγω των κλειστών εστιατορίων και εν μέρει λόγω των κανόνων υγιεινής και προστασίας.

Τίποτα ασφαλέστερο από το να θηρεύσεις και να μαγειρέψεις το κρέας που θα καταναλώσεις. Η Χάνα Ράις, από το Ασπισχάιμ του Ρήνου, είναι μία τυπική εκπρόσωπος αυτής της τάσης. Η 28χρονη σήμερα Χάνα μάλιστα υπήρξε για διάστημα 10 ετών φανατική χορτοφάγος, σήμερα όμως, δηλώνει πως θεωρεί πολύ σημαντικό να γνωρίζει από πού προέρχεται το κρέας που μαγειρεύει. Βάζει λοιπόν τακτικά την καραμπίνα επ’ ώμου, παίρνει τα τρία της κυνηγόσκυλα και βγαίνει για φτερωτά και τριχωτά θηράματα, από τα οποία προτιμά τους λαγούς και τους κάπρους. Και κάπως έτσι, τα τελευταία πέντε χρόνια, φροντίζει για τη σίτισή της και συνεχίζει να μην τρώει κρέας εκτός αυτού που η ίδια έχει κυνηγήσει.  

Αύξηση στις άδειες

Αξίζει να σημειωθεί, πως αν και το κρέας αποτελεί ανέκαθεν ένα από τα πλέον βασικά συστατικά της εθνικής κουζίνας, φέτος ήταν η χρονιά που η Εθνική Κυνηγετική Ομοσπονδία είδε μια άνθηση στις άδειες που εξέδωσε που είχε χρόνια να δει. Σύμφωνα με την εκπρόσωπό της, Άννα Μάρτινσον, οι άνθρωποι που εξέδωσαν άδεια αυτή την κυνηγετική σεζόν άγγιξαν τους 390.000 στο τέλος του 2020, αριθμός κατά 25% μεγαλύτερος σε σχέση με το 1990. Ωστόσο, η γερμανική κυνηγετική οικογένεια θεωρείται ακόμα μικρή σε σχέση με τον πληθυσμό της τεράστιας χώρας, κυρίως δε αν συγκριθεί με τη γειτονική Γαλλία που αριθμούσε 1.000.000 εγγεγραμμένους κυνηγούς στο τέλος του 2019, αριθμός που έχει υποδιπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια.

Λουκάνικα από αγριόχοιρο

«Αν αναλογιστεί κανείς πως η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής χοιρινού στην Ε.Ε. και παράλληλα πως στα σφαγεία της -που επεξεργάζονται το κρέας 55.000.000 χοίρων και 3.500.000 μοσχαριών- εκατοντάδες εργαζόμενοι σε άθλιες συνθήκες νόσησαν από Covid-19 λόγω έλλειψης μέριμνας, δεν νομίζω πως στο τέλος θα θέλει κάποιος να φάει αυτό το κρέας. Με δεδομένες επιπροσθέτως τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν τα ζώα», εξηγεί η Νικόλ Ρόμιγκ, μια 47χρονη δασκάλα από το Όφενμπαχ, που άρχισε κι αυτή πρόσφατα το κυνήγι. Η Ρόμινγκ μάλιστα, ενίοτε ζητά τη συμβολή και ενός οικογενειακού φίλου κρεοπώλη, του Ουλφ Γκρέθερ, ο οποίος της φτιάχνει λουκάνικα με το κρέας που του πάει, της μεριδοποιεί τα μεγάλα θηράματα και της τα κόβει όπως τους πρέπει. «Κάποιες φορές φτιάχνω κι εγώ λουκάνικα από κρέας θηράματος και τα πουλάω στο μαγαζί. Ξεπουλάνε πριν καλά καλά τα φτιάξω, με το που μάθουν πως πήγα για κυνήγι». 

Συμβάλουν στην προστασία των βιοτόπων

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Πόλφερς, διευθυντή κυνηγετικής σχολής στο Έμσλαντ της Κάτω Σαξονίας, η οποία χορηγεί 600 άδειες ετησίως, οι νέοι κυνηγοί μάλιστα σέβονται ιδιαίτερα -ιδίως σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους- τη σχέση ανάμεσα στο δάσος, τα χωράφια και τα ζώα, συμβάλλοντας στην προστασία των βιότοπων. Σε αυτό το κλίμα ενδιαφέροντος και η Ράις, έχει αποφασίσει να βάλει το λιθαράκι της για να περιορίσει την σκληρή και άδικη εικόνα που έχει μια μερίδα της κοινής γνώμης για τους κυνηγούς. «Πρόκειται για τη διατήρηση των βιοτόπων μας, τη συνεργασία και τη σύμπραξη με τους αγρότες, τη διατήρηση του ζωικού και όχι μόνο κεφαλαίου. Αυτά όλα είναι το κυνήγι», εξηγεί η 28χρονη Ράις.

«Και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα με βοηθήσουν να το πετύχω πιο εύκολα αυτό», λέει αναφερόμενη στο λογαριασμό της στο Instagram, τον οποίο έχει αφιερώσει στον κυνηγετικό τρόπο ζωής και αριθμεί περισσότερους από 20.000 ακόλουθους. Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και τα αδέρφια Πολ και Τζέρολντ Ράιλμαν -25 και 22 ετών αντίστοιχα- που μοιράζονται τις κυνηγετικές εμπειρίες τους με τους 30.000 φίλους τους στο Facebook.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαγόρευση για το κυνήγι του τρυγονιού στην Κύπρο ζητά η ΕΕ

Απαγόρευση για το κυνήγι του τρυγονιού στην Κύπρο ζητά η ΕΕ Κανονικά το κυνήγι τον Σεπτέμβρη, λέει η Θήρα - Αμφισβητεί η ΕΕ ότι...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ