spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΗ συνεισφορά του κυνηγίου στην κοινωνία και την οικονομία

Η συνεισφορά του κυνηγίου στην κοινωνία και την οικονομία

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Η συνεισφορά του κυνηγιού στην κοινωνία και την οικονομία, είναι γνωστή και αναγνωρισμένη από παλιά. Όχι όμως με εξειδικεύσεις και με αριθμούς, ώστε να φωτίζονται όλες οι πτυχές της. 

Μία ενδιαφέρουσα έρευνα για το κυνήγι και τους κυνηγούς, παρουσιάζεται και αναλύεται στη διπλωματική εργασία του Γιώργου Παπαϊωάννου, απόφοιτου του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, που διεξήχθη το 2015.

Το προφίλ των ερωτηθέντων κυνηγών

Στη έρευνα συμμετείχαν 182 κυνηγοί διαφορετικών ηλικιών, επαγγελμάτων και μόνιμης κατοικίας και αφορά τη κυνηγετική περίοδο 2014-2015. Συγκεκριμένα, οι ερωτηθέντες κυνηγοί ήταν από 18-92 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 50 χρόνια. Το 79% δήλωσε ότι ήταν εργαζόμενοι και το 21% συνταξιούχοι. Με το 38% των εργαζομένων να δηλώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες. Ακόμα διαπιστώθηκε ότι το κυνήγι απευθύνεται σε όλες τις μορφωτικές ομάδες, με μικρή διαφορά προς τα πάνω για τα άτομα ανώτερης εκπαίδευσης, λόγω των σύγχρονων συνθηκών μόρφωσης που επικρατούν στη χώρα μας.

Περισσότεροι παροπλίζονται λιγότεροι οπλίζονται

Για να εκτιμηθεί το οικονομικό μέγεθος του κυνηγίου, πρέπει να ληφθεί υπόψη η σταδιακή μείωση του αριθμού των κυνηγών. Οι 350.000 άδειες πριν από περίπου 30 χρόνια, μειώθηκαν στις 235.000 το 2008, για να φτάσουν σήμερα τις 180.000 περίπου. Ακόμα αυξήθηκε το ποσοστό των τοπικών αδειών θήρας σε βάρος των υπολοίπων. Έτσι, την περίοδο 2014-2015 το 50% των κυνηγών εξέδωσε Τοπική άδεια (νομός), το 27,5% Περιφερειακή άδεια (διοικητική περιφέρεια) και το 22,5% Γενική άδεια (επικράτεια). Και αυτό οφειλόταν αποκλειστικά στην οικονομική ύφεση, στην οποία βυθίστηκε η χώρα από το 2009 και ύστερα.

Εσωτερικός χειμερινός τουρισμός

Το 2009 η συνολική δαπάνη των κυνηγών υπολογίζονταν στα 1.200.000.000 ευρώ. Χρήματα που διακινούνταν και διακινούνται κατά ένα μεγάλο ποσοστό σε αγροτικές και ορεινές περιοχές, γιατί σε αυτές ασκείται η κυνηγετική δραστηριότητα. Διαπιστώνει δηλαδή η έρευνα τη μεγάλη συμβολή του κυνηγιού στις οικονομίες των τοπικών κοινωνιών. Έτσι τα εστιατόρια, τα καφενεία, τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα πρατήρια καυσίμων κ.α, επιβιώνουν και διατηρούνται, στις χειμαζόμενες τοπικές κοινωνίες, χάρη στη συνδρομή των κυνηγών. Με αυτό να επιτυγχάνεται, αφού το 61% των ερωτηθέντων δήλωσαν αποκλειστική υπαίθρια δραστηριότητα το κυνήγι (δεν υπολογίζεται η αγροτική ασχολία), ενώ το 24,7% δήλωσε και το ερασιτεχνικό ψάρεμα ως δεύτερη υπαίθρια απασχόληση, με αποτέλεσμα την χρονική και γεωγραφική επέκταση της συνεισφοράς των κυνηγών.

Τζίρος από χιλιόμετρα και φυσίγγια

Σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ότι οι νέοι κυνηγοί ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, όπως φυσιολογικά ξοδεύουν περισσότερα και οι έχοντες μεγαλύτερα εισοδήματα, ασχέτως ηλικίας. Εκείνο όμως που διαμορφώνει το ύψος της δαπάνης ανά κυνηγό είναι, κατά κύριο λόγο, ο αριθμός των εξορμήσεων, καθώς διανύονται περισσότερα χιλιόμετρα και καταναλώνονται περισσότερα φυσίγγια. Έτσι, την μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά έχουν οι κυνηγοί της Αττικής και ιδιαίτερα οι νεότεροι με καλό εισόδημα, αφού διανύουν μεγάλες αποστάσεις και συχνά και ακόμα δεν… τσιγκουνεύονται τα φυσίγγια.

Όμως σχετικά με τον αριθμό των εξορμήσεων, μεγαλύτερο και από αυτόν των κυνηγών της Αττικής, έχουν οι κυνηγοί της περιφέρειας, λόγω της εγγύτητας με τους κυνηγότοπους, αλλά και του λιγότερου χρόνου και του χρήματος που πρέπει να δαπανήσουν. Να σημειωθεί, ότι ο μέσος αριθμός των εξορμήσεων για τη περίοδο 2014-2015 είναι κατά την έρευνα 51, ελαφρώς μικρότερος από τις 54 εξορμήσεις που δημοσίευσε, για την ίδια περίοδο, το πρόγραμμα “Άρτεμις”.

Η απόδραση στη φύση, φάρμακο για το άγχος

Από την έρευνα προκύπτει και ένα άλλο και πολύ ενδιαφέρον στοιχείο. Δηλαδή δεν ωφελείται μόνο η οικονομία από το κυνήγι, αλλά και οι κυνηγοί. Στην ερώτηση ποιο είναι το μεγαλύτερο όφελος από τη κυνηγετική δραστηριότητα, το 51% απάντησε, ότι είναι η επαφή με τη φύση και το 27,5% η σωματική και ψυχική υγεία. Με το υπόλοιπο ποσοστό να αφορά διάφορους άλλους ωφέλιμους λόγους. Η απάντηση του μισού των ερωτηθέντων (51%), οφείλεται στο αρχέγονο κληρονομικό ένστικτο της «μητέρας» φύσης, που προσφέρει διέξοδο στην ασφυκτική ατμόσφαιρα της πόλης. Αλλά και το άγχος, το στρες και η πίεση που συσσωρεύονται καθημερινά από τους ανθρώπους που παλεύουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις, εκτονώνονται με την απόδραση στην ύπαιθρο.

Ο μεγαλύτερος εχθρός του κυνηγιού

Όσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κυνήγι στη χώρας μας, ο ένας στους τρείς ερωτηθέντες απάντησε: “το αδικαιολόγητο αντι-κυνηγετικό μένος και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας που παρουσιάζεται από διάφορες οικολογικές οργανώσεις”.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί, ότι όλα αυτά αναφέρονται σε έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2015. Έκτοτε, το κυνήγι δέχεται αφόρητες πιέσεις, τόσο από τους οικολόγους όσο και σήμερα από τον πρωθυπουργό και τα υψηλόβαθμα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. Χαρακτηρίζει μάλιστα, η έρευνα, τις περισσότερες οικολογικές οργανώσεις σαν τυχάρπαστες, που σκοπό έχουν την απομύζηση εγχώριων και ευρωπαϊκών κονδυλίων, χωρίς να ενδιαφέρονται πραγματικά για το φυσικό περιβάλλον. Να σημειωθεί, ότι ή έρευνα του Γ. Παπαϊωάννου συμφωνεί με την αντίστοιχη της δημοσκοπικής εταιρίας MRB, που και σε αυτή οι οικολογικές οργανώσεις αναδείχθηκαν ως ο μεγαλύτερος εχθρός του κυνηγιού.

Και καταλήγει η έρευνα: “ η κοινωνία, η οικονομία και το περιβάλλον αναμφισβήτητα ωφελούνται από την κυνηγετική δραστηριότητα. Το κυνήγι δεν αποτελεί πρόβλημα για το περιβάλλον και την αειφορία, αλλά μέρος της λύσης. Και για αυτό είναι επιβεβλημένη η αλλαγή νοοτροπίας από την Πολιτεία”.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις – Βίντεο

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα που δείχνει νεαρούς να καταδιώκουν μέσα στη...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ