spot_img
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕπιστρατεύεται η κουκουβάγια Τυτώ για να διώξει τα τρωκτικά από τον κάμπο...

Επιστρατεύεται η κουκουβάγια Τυτώ για να διώξει τα τρωκτικά από τον κάμπο της Θεσσαλίας

|

 

Ικανοποίηση σκόρπισε στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας η είδηση ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, για τον δραστικό περιορισμό με φυσικό τρόπο του πληθυσμού των τρωκτικών που καταστρέφουν τις αγροτικές καλλιέργειες στο θεσσαλικό αγροτικό οικοσύστημα, θα χρηματοδοτήσει πρόγραμμα φυσικού ελέγχου επιβλαβών τρωκτικών, με τη χρήση μιας κουκουβάγιας, ονόματι Τυτώ.

 

Η Τυτώ είναι ένα νυκτόβιο αρπακτικό παγκόσμιας εξάπλωσης, το οποίο ζει, τρέφεται και αναπαράγεται αποκλειστικά σε αγροτικά οικοσυστήματα. Η Τυτώ βρισκόταν υπό διωγμό, καθώς μειώνονται οι κλασικές θέσεις φωλεοποίησής της (παλαιά κτήρια, πλίνθινα, πέτρινα, αποθήκες, σιλό), αλλά τώρα μάς ξανασυστήνεται ως «ο φίλος του αγρότη».

Σύμφωνα με τον Λαρισαίο διδάκτορα οικολογίας και άγριας πανίδας, ερευνητή Βασίλη Μποντζώρλο, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην επιστροφή του πτηνού στον θεσσαλικό κάμπο, παρακολουθώντας σχετικά προγράμματα σε Ισραήλ, Κύπρο και Ιορδανία «το νυκτόβιο αρπακτικό Τυτώ, ένας δυναμικός και ιδιαίτερα αποτελεσματικός κυνηγός, με λεία σχεδόν αποκλειστικά τα τρωκτικά, μπορεί να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της επίθεσής τους στις καλλιέργειες. Οι αγρότες δεν μπορούν να ψεκάσουν για να τα σκοτώσουν, γιατί το φάρμακο θα πάει και στα σιτηρά που απέμειναν, ενώ αυτές οι ζημιές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ».

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η υποστήριξη των φυσικών θέσεων φωλαιοποίησης σε παλιά κτήρια, η εγκατάσταση τεχνιτών ξύλινων φωλιών, η εγκατάσταση φωλιών σε στύλους μέσα στην αγροτική ύπαιθρο.

Ο κ. Μποντζώρλος καταλήγει, τονίζοντας ότι «το όραμά μας είναι να επανασυνδέσουμε τη γεωργία με τη διαχείριση της βιοποικιλότητας, δημιουργώντας νέα οικονομία. Στόχος μας να αντικαταστήσουμε μέχρι το 2027 τα τοξικά τρωκτικοκτόνα σε πέντε πιλοτικές περιοχές στη Θεσσαλία και να δημιουργήσουμε προϊόντα με προστιθέμενη αξία».

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα 18 Μαρτίου θα παρουσιαστεί αναλυτικά η οικονομική προσέγγιση στους εμπλεκόμενους δήμους της Θεσσαλίας για την υλοποίηση του έργου.

Πηγή: mirmidones

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαγόρευση για το κυνήγι του τρυγονιού στην Κύπρο ζητά η ΕΕ

Απαγόρευση για το κυνήγι του τρυγονιού στην Κύπρο ζητά η ΕΕ Κανονικά το κυνήγι τον Σεπτέμβρη, λέει η Θήρα - Αμφισβητεί η ΕΕ ότι...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ