spot_img
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕπικρατεί “ΜΠΑΧΑΛΟ” στην μεταβίβαση σκύλου

Επικρατεί “ΜΠΑΧΑΛΟ” στην μεταβίβαση σκύλου

|

 

Η Ελλάδα είναι απέραντο φρενοκομείο”, είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και αυτό επιβεβαιώνεται κάθε τόσο. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η αναστάτωση που προκλήθηκε στην Μυτιλήνη, με περιστατικό μεταβίβασης σκύλου! 

Κτηνίατρος στην Μυτιλήνη αρνήθηκε να προχωρήσει στη διαδικασία και παρέπεμψε τον ιδιοκτήτη στον δήμο. Εκείνος, αφού ταλαιπωρήθηκε επί ένα δίωρο εκεί, όπου τον έστελναν από τον… Άννα στον Καϊάφα, κατέφυγε στον κυνηγετικό του σύλλογο, ο οποίος με ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του κατήγγειλε το περιστατικό.

Η ανακοίνωση – διαμαρτυρία του Κυνηγετικού Συλλόγου Μυτιλήνης, που αναρτήθηκε και από άλλα διαδικτυακά μέσα, ωστόσο, προκάλεσε την αντίδραση της κτηνιάτρου, η οποία ζήτησε άμεση επανόρθωση.

 

Η θέση του Κτηνιατρικού Συλλόγου

Το θέμα ενεργοποίησε και τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, ο οποίος με ανακοίνωσή του, στις 23 Μαρτίου, αριθμό πρωτοκόλλου 1874, και τίτλο: “Απάντηση σε συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος συναδέλφου”, τάχτηκε στο πλευρό του μέλους του.

Συγκεκριμένα, το κείμενο του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, που υπογράφουν η πρόεδρος Αθηνά Τραχήλη και ο γενικός γραμματέας Άγγελος Σαντοριναίος, αναφέρει τα εξής:

–              “Δηλώνουμε την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή μας στη συνάδελφο, Ταμουτσίδου Σαπφώ, η οποία, τηρώντας τη νομοθεσία, βρέθηκε να είναι κατηγορούμενη και να διασύρεται ως επαγγελματίας τόσο από ιδιωτικούς φορείς, που χωρίς να γνωρίζουν τι προβλέπεται, λοιδορούν ανθρώπους και παίζουν με την επαγγελματικής τους ακεραιότητα, όσο και με έμμεσο τρόπο από τις δημοτικές αρχές που προφανώς δε γνωρίζουν τον νόμο.

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, η συνάδελφος για την αλλαγή στοιχείων ιδιοκτήτη σε ζώο ζήτησε το απαιτούμενο έγγραφο από τον Δήμο, σύμφωνα και με το έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής με Αριθ. Πρωτ.: 569/ 90358 (26/6/2018), το οποίο και έχει κοινοποιηθεί μεταξύ άλλων και σε όλους τους Δήμους της χώρας. Με βάση, λοιπόν, το συγκεκριμένο έγγραφο, “…όπου ζητείται να διευκρινιστεί στην περίπτωση μεταβίβασης ιδιοκτησίας από προηγούμενο ιδιοκτήτη εάν ως “επίσημο έγγραφο απόκτησης του ζώου” θεωρείται η υπεύθυνη δήλωση αλλαγής ιδιοκτήτη, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

α)           Εάν το ζώο είναι ήδη καταγεγραμμένο στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων (ΔΗΒΔ) με το όνομα του “παλιού” ιδιοκτήτη, τότε ισχύει η εν λόγω υπεύθυνη δήλωση, υπό την προϋπόθεση, ότι έχει ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1.   του ν. 4039/2012 και έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος Δήμος.

β)            Εάν το ζώο δε φέρει σήμανση και δεν έχει καταγραφεί στη ΔΗΒΔ με το όνομα του παλιού ιδιοκτήτη, τότε ο πιστοποιημένος κτηνίατρος δεν μπορεί να ακολουθήσει τη διαδικασία “αλλαγής ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς” που προβλέπεται στην με αριθ. πρωτ. 2047/68259 /13-6-2018 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής και δεν επαρκεί η υπεύθυνη δήλωση για να τεκμηριώσει την κατοχή του ζώου. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να προσκομίσει τα έγγραφα τεκμηρίωσης που αναφέρονται στο έγγραφο 174/30192/20-3-2018 του ΥπΑΑΤ. Εφόσον δεν είναι εφικτή η τεκμηρίωση με τους τρόπους που προαναφέρθηκαν, τότε ο πιστοποιημένος κτηνίατρος πρέπει να ενημερώσει άμεσα τον αρμόδιο Δήμο και εφόσον ο Δήμος δεν ανταποκριθεί, τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να δρουν όπως οι ίδιοι θεωρούν από μόνοι τους ορθό, αγνοώντας τη νομοθεσία, είναι δικό τους πρόβλημα και προφανώς, θα βρεθούν οι ίδιοι υπόλογοι απέναντι στον νόμο.

Αποτελεί, όμως, θράσος το να θεωρούν ,ότι μπορούν να επιβάλουν τους στόχους και τους σκοπούς τους σε κτηνιάτρους, ανθρώπους δηλαδή από τους οποίους εξαρτάται η υγεία και ευζωία των ζώων, καθώς και η προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Απαιτούμε την άμεση και επίσημη παραδοχή του λάθους όσων τοποθετήθηκαν εναντίον της συναδέλφου, διαφορετικά επιφυλασσόμαστε για την άσκηση οποιουδήποτε νόμιμου δικαιώματός μας, προκειμένου να υπερασπιστούμε την επαγγελματική και ηθική μας ακεραιότητα”.

 

Η ανάρτηση του προέδρου του Κ.Σ.

Κατόπιν της έκτασης που πήρε το ζήτημα, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιώργος Πάλλας, προχώρησε σε διευκρινιστική ανάρτηση.

–              “Σχετικά με προηγούμενη δημοσίευση που πραγματοποιήθηκε εκ μέρους μας για την άρνηση κτηνιάτρου της πόλης της Μυτιλήνης να πραγματοποιήσει μεταβίβαση σκύλου σε νέο ιδιοκτήτη έχουμε να διευκρινίσουμε – επισημάνουμε τα εξής:

1)            ΠΟΤΕ η κτηνίατρος δεν απαίτησε την στείρωση του ζώου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μεταβίβασή τους στον νέο ιδιοκτήτη. ΠΟΤΕ η κτηνίατρος δεν υπερασπίστηκε το νέο νομοσχέδιο. Τούτο αποτέλεσε παρανόηση του ιδιοκτήτη του ζώου Τάκη Περγαμηνού, ο οποίος λόγω της πολύωρης ταλαιπωρίας που υπέστη στις υπηρεσίες του Δήμου Μυτιλήνης, παρερμήνευσε τα λόγια της κτηνιάτρου, λανθασμένα την κατήγγειλε και γι’ αυτό το λόγο αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη.

2)            Η κτηνίατρος το μόνο που ζήτησε, ήταν η βεβαίωση που ορίζει ο νόμος 4039/2012 στο άρθρο 5 παρ. 1 εδάφιο E΄, συμφώνα με την οποία, ο ιδιοκτήτης ζώου οφείλει να μην εγκαταλείπει το ζώο του και σε περίπτωση που επιθυμεί να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς, πρέπει να γνωστοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου του τόπου της κατοικίας του την πρόθεση του αυτή, να το παραδίδει σε αυτόν και να λαμβάνει από πιστοποιημένο κτηνίατρο αντίγραφο της μεταβολής της εγγραφής του ζώου του στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, όπου θα αναφέρεται ο Δήμος ως προσωρινός κάτοχος του αδέσποτου πλέον ζώου. Στην συνέχεια, ουσιαστικά πραγματοποιείται υιοθεσία του ζώου με συμβαλλόμενα μέρη το Δήμο και τον νέο ιδιοκτήτη.

3)            Να σημειωθεί, ότι η εν λόγω διαδικασία δεν ακολουθείται στην πράξη από το Δήμο Μυτιλήνης (για άγνωστους λόγους), γεγονός όμως που δεν αφαιρεί το δικαίωμα της κτηνιάτρου να εφαρμόζει πιστά τις διατάξεις του νόμου για τη δική της διασφάλιση.

Μετά τούτων, ως πρόεδρος του συλλόγου μας ήρθα σε επαφή με την κτηνίατρο και αφότου της εξηγήσαμε τους λόγους για τους οποίους οδηγηθήκαμε σε εσφαλμένα συμπεράσματα, το θέμα θεωρείται λήξαν”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “kynigesia.gr”, ο κυνηγός παρανόησε τα λεγόμενα υπαλλήλου του κτηνιατρείου, ο οποίος είπε, πως “δεν θα γίνει καμιά μεταβίβαση σκύλου, έως ότου βγει το νέο νομοσχέδιο – το οποίο και σίγουρα θα περάσει”, συνδέοντάς το με την υποχρεωτική στείρωση που φέρεται ότι προωθείται.

Τελικά, ο ίδιος εξυπηρετήθηκε από άλλον κτηνίατρο του νησιού. 

 

Οι δήμοι είναι έτοιμοι να εξυπηρετήσουν τους ενδιαφερόμενους;

Το όλο ζήτημα, όμως, προκαλεί εύλογα ερωτήματα: οι δήμοι είναι έτοιμοι να εξυπηρετήσουν τους ενδιαφερομένους να κάνουν τη μεταβίβαση;

Έχουν τις εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσουν το ζώο, έως ότου παραδοθεί αυτό στον νέο ιδιοκτήτη;

Για ποιον λόγο ένας σκύλος, θα πρέπει να χαρακτηριστεί σαν “αδέσποτος”, όταν πηγαίνει σε άλλα χέρια με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, εφόσον φέρει “τσιπάκι” και συνοδεύεται με το ατομικό του βιβλιάριο υγείας, όπου είναι καταγεγραμμένοι όλοι οι εμβολιασμοί του;

Γιατί άλλοι κτηνίατροι προχωρούν σ’ αυτήν τη διαδικασία κι ορισμένοι όχι;

 

Διαβάστε επίσης:

> Θηρεύτηκε Πέρδικα έξι χρόνια μετά την Απελευθέρωσή της!

> Καστοριά: Τροχαίο με Ζαρκάδι στο Νεστόριο

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαγόρευση για το κυνήγι του τρυγονιού στην Κύπρο ζητά η ΕΕ

Απαγόρευση για το κυνήγι του τρυγονιού στην Κύπρο ζητά η ΕΕ Κανονικά το κυνήγι τον Σεπτέμβρη, λέει η Θήρα - Αμφισβητεί η ΕΕ ότι...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ