spot_img
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλβετία: Συγκέντρωση υπογραφών για κυνήγι λύκου όλο το χρόνο

Ελβετία: Συγκέντρωση υπογραφών για κυνήγι λύκου όλο το χρόνο

|

Ελβετία: Συγκέντρωση υπογραφών για κυνήγι λύκου όλο το χρόνο

Η παρουσία μεγάλων θηρευτών στην Ευρώπη έχει εγείρει μείζονα ζητήματα τους τελευταίους μήνες και η αύξηση ορισμένων πληθυσμών οδηγεί τους ανθρώπους να θέτουν ερωτήματα

Αυτό συμβαίνει στην Ελβετία, όπου η Ομοσπονδιακή Καγκελαρία αποδέχθηκε την εφαρμογή μιας λαϊκής πρωτοβουλίας με τίτλο «Για την προστασία των ανθρώπων, των κατοικίδιων ζώων και των κτηνοτροφικών μονάδων από τον λύκο».

Η πρωτοβουλία αυτή είναι στην πραγματικότητα ένα είδος επίσημου αιτήματος που ξεκινά και θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 2 Νοεμβρίου 2024, προθεσμία για τη συγκέντρωση 100.000 υπογραφών, ώστε να μελετηθεί το σχέδιο.

Στόχος της αίτησης είναι να αφαιρεθεί ο λύκος από τον κατάλογο των προστατευόμενων ειδών εκτός του ελβετικού εθνικού πάρκου και έτσι να επιτραπεί το κυνήγι του όλο το χρόνο.

Μέσα σε 5 χρόνια, ο πληθυσμός του λύκου στην Ελβετία έχει πενταπλασιαστεί και προκαλεί μεγάλες απώλειες στους αγρότες και τα οικόσιτα ζώα. Η επιτροπή της πρωτοβουλίας επισημαίνει επίσης ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος και για τον άνθρωπο.

Οι 100.000 υπογραφές χρειάζονται για να αποφασιστεί αν θα υλοποιηθεί ή όχι ένα τέτοιο σχέδιο.

Τον Δεκέμβριο του 2022, το ελβετικό κοινοβούλιο συμφώνησε σε μια πιο προληπτική ρύθμιση των αγελών των λύκων στην Ελβετία, η οποία φιλοξενεί περίπου 200 λύκους, κυρίως στις Άλπεις. Η αύξηση των επιθέσεων σε κτηνοτροφικά ζώα οδήγησε σε εκκλήσεις για περιορισμό του πληθυσμού των λύκων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο λύκος είναι προστατευόμενο είδος και είναι δυνατή η ρύθμισή του μόνο εάν έχει προκληθεί σημαντική ζημία ή σοβαρός κίνδυνος. Θα πρέπει πλέον να είναι δυνατή η θανάτωση του θηρευτή πριν επιτεθεί στο θήραμά του.

Την περασμένη άνοιξη, τοπικοί αγρότες τοποθέτησαν νεκρά πρόβατα μπροστά από ένα κυβερνητικό κτίριο της Bellinzona σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια επίθεση σε πρόβατα στην περιοχή Valle Maggia. Απαίτησαν πιο αποτελεσματικά μέτρα κατά των επιθέσεων των λύκων.

Ένας λύκος σκοτώθηκε στο χωριό Lumino, κοντά στην Bellinzona, στο καντόνι Ticino, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Η τοπική αυτοδιοίκηση είχε εγκρίνει τον πυροβολισμό στις 21 Δεκεμβρίου, αφού ο λύκος επιτέθηκε σε πρόβατα στην περιοχή.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κυνήγι λύκων ενισχύουν οι κυνηγοί δίπλα στους θηροφύλακες στην Ελβετία

Το κυνήγι λύκων ενισχύουν οι κυνηγοί δίπλα στους θηροφύλακες στην Ελβετία Στο μέλλον, οι κυνηγοί στο καντόνι Glarus θα πρέπει να υποστηρίξουν τους θηροφύλακες στη...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ