spot_img
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑπουλία Ιταλίας: 250 χιλιάδες αγριόχοιροι πολιορκούν πόλεις και ύπαιθρο

Απουλία Ιταλίας: 250 χιλιάδες αγριόχοιροι πολιορκούν πόλεις και ύπαιθρο

|

H αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων κατα 15% στην Απουλία Ιταλίας, λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων για τον Covid-19 και της μείωσης της κυκλοφορίας των οχημάτων, έγιναν αφορμή για μία απόφαση της τοπικής Περιφέρειας σύμφωνα με την όποία οι αγρότες θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν ειδική άδεια για να θηρεύουν αγριόχοιρους που θα βρίσκονται εντός των καλλιεργικών τους εκτάσεων.

Αυτό αναφέρει ο τοπικός περιφεριάρχης Coldiretti Puglia, ο οποίος παράλληλα εγκρίνει το διάταγμα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Απουλίας για την διαχείριση του πληθυσμού των αγριόχοιρων.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, τα κοπάδια ωθούνται όλο και πιο κοντά σε σπίτια και σχολεία, μέχρι τα πάρκα όπου παίζουν τα παιδιά, καταστρέφουν καλλιέργειες, επιτίθενται σε ζώα, προσεγγίζουν στάβλους, προκαλούν τροχαία ατυχήματα με θανάτους και τραυματισμούς και καταστρέφουν εγκαταστάσεις με απόβλητα, κάτι που επιφέρει κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων.

Η πρόταση για την διαχείριση του υπερπληθυσμού του είδους αρχικά έγινε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Γεωργίας, Donato Pentassuglia και, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι ο συντονισμός των δράσεων περιορισμού και θήρευσης των αγριόχοιρων αποτελεί ευθύνη της τοπικής και επαρχιακής αστυνομίας, και σε συνεργασία με τους αγρότες της περιοχής καθώς και εθελοντές κυνηγούς, θα επιχειρούν μαζί όταν αυτό καθίσταται αναγακαίο.

Η ομάδες δίωξης και εξουδετέρωσης των πολυάριθμων αγριόχοιρων χαρακτηρίζονται από τον νομοθέτη ως «αρμόδιες για την προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας». 

Η ζημία που έχουν προκαλέσει τα αγριογούρουνα στην γεωργική παραγωγή είναι τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, αλλά η περιβαλλοντική ισορροπία των τεράστιων εδαφικών οικοσυστημάτων σε περιοχές νατουραλιστικής αξίας τίθεται επίσης σε κίνδυνο με την απώλεια τόσο της ζωικής όσο και της φυτικής βιοποικιλότητας.

Επιπρόσθετα, παραμονεύει και ο κίνδυνος εξάπλωσης των ασθενειών που επισημαίνεται στο ίδιο σχέδιο επιτήρησης και πρόληψης για το 2021 που δημοσίευσε το Υπουργείο Υγείας Ιταλίας, το οποίο επαναλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο οι αγριόχοιροι έχουν θεμελιώδη ευθύνη για την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (PSA) και, ως εκ τούτου, ένα από τα απαραίτητα μέτρα στην Ιταλία είναι η αριθμητική διαχείριση του πληθυσμού αυτών των ζώων.

Συνεπώς, η δράση σύμφωνα με το Σχέδιο πρέπει να κατευθυνθεί τόσο στην αριθμητική όσο και στη χωρική μείωση μέσω κυνηγετικών δραστηριοτήτων, στις δράσεις ελέγχου και στις προγραμματισμένες δράσεις στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών. Υπάρχουν εκείνοι που έχουν βρει αγριογούρουνα σε πισίνες, στη θάλασσα αλλά και εκείνοι που τους έχουν φωτογραφίσει απολαμβάνοντας τον ύπνο σε ένα εγκαταλελειμμένο στρώμα δίπλα στους σκουπιδοτενεκέδες.

Οι αγριόχοιροι, σύμφωνα με τον Ιταλό περιφερειάρχη, έχουν καταλάβει το έδαφος των προστατευόμενων περιοχών και έχουν επίσης εισέλθει σε κατοικημένα κέντρα μεγάλων πόλεωνκαθώς και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Τέλος, ο Coldiretti καταλήγει επισημαίνοντας πως εκτός από τις γεωργικές παραγωγές που είναι απαραίτητες για την κάλυψη της ζήτησης τροφίμων των πολιτών, τίθεται και ζήτημα της ασφάλειας, καθώς παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις να απειλούνται άνθρωποι μέσα στα ίδια τους τα σπίτια, όπως επίσης και τα τροχαία ατυχήματα που προκαλούνται από την διέλευση των άγριων θηλαστικών σε κεντρικούς δρόμους της επαρχιακής Ιταλίας.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Grisport γνωρίζει ότι ένα καλό μποτάκι δεν είναι απαραίτητο μόνο την κυνηγετική περίοδο…

Grisport: Το καλό μποτάκι είναι πάντα απαραίτητο! Όσοι κινούνται στην ύπαιθρο είναι σε θέση να αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι το κεφάλαιο «μποτάκι» στην καθημερινότητά τους,...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ