spot_img
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΑλλαγές προσαρμογής λόγω… βάρους

Αλλαγές προσαρμογής λόγω… βάρους

|

 

Τα σωστά μέτρα του κοντακίου είναι κάτι σχετικό γιατί είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο. Παράλληλα, ποτέ δεν μπορεί να είναι δεδομένο και απόλυτο, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν διακυμάνσεις, σημαντικές, στο βάρος του σώματος του χρήστη…

Δεν είναι ανάγκη να γράψουμε για νιοστή φορά το κατά ποσό σημαντικό είναι να έχουμε ένα κοντάκι στα μέτρα μας. Όπως, επίσης, δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι για όλους υπάρχει το κατάλληλο κοντάκι, αλλά για να «βγάλουν» τις σωστές τουφεκιές θα πρέπει, συγχρόνως, να διαθέτουν σταθερή επώμιση. Το σωστό κοντάκι είναι κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και παραμέτρους. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο. Και γιατί το λέμε αυτό;

Παράγοντες που επηρεάζουν

Αρχικά η μέτρηση για το «σωστό» κοντάκι  γίνεται με βάση το σωματότυπο του κυνηγού – σκοπευτή,  το σκοπευτικό στυλ αλλά και τα ρούχα που φοράει. Εξ αυτών, μοιραία προκύπτει το ερώτημα, «τί γίνεται σε περίπτωση που μελλοντικά κάποια από αυτές τις παραμέτρους αλλάξει;».

Η απάντηση, σε λίγες λέξεις, είναι πως «αν η όποια αλλαγή είναι σημαντική τότε σημαντικές θα είναι και οι επιπτώσεις στην εφαρμογή του όπλου, στα μέτρα του κυνηγού».

Μια από τις βασικότερες αιτίες που επηρεάζουν την εφαρμογή του όπλου είναι η αλλαγή στο βάρος του χρήστη. Αν κάποιος χάσει ή πάρει κιλά, αυτομάτως αυτή η εξέλιξη θα «οδηγήσει» στην ανάγκη αλλαγής του μήκους (ενδεχομένως και των υπολοίπων διαστάσεων) του κοντακίου και σε κάποιες περιπτώσεις στην κλίση.

Φυσικά, δεν μιλάμε για μία διαφοροποίηση στο βάρος της τάξης του 1 ή των 2 κιλών. Αλλά για συν ή πλην 5, 10 ή και παραπάνω κιλά. Στην περίπτωση, για παράδειγμα,  που ο χρήστης του όπλου χάσει κιλά, θα κριθεί απαραίτητη η αύξηση του μήκους του κοντακίου. Κι αυτό γιατί από τη στιγμή που ο κυνηγός – σκοπευτής χάνει όγκο από το στήθος, εκεί όπου «κάθεται» το πέλμα του κοντακίου, θα πρέπει να γίνει ανάλογη προσθήκη ξύλου ή πέλματος για να καλυφτεί το κενό.

Βάζοντας… κιλά

Η επιμήκυνση του κοντακίου είναι -σε κάθε περίπτωση- εύκολη και σχετικά οικονομική υπόθεση, καθώς η λύση μπορεί να δοθεί με την αλλαγή του πέλματος. Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή κάποιος πάρει βάρος, το μήκος του κοντακίου θα πρέπει να μειωθεί. Ανάλογα την περίπτωση, η λύση μπορεί να δοθεί μ’ ένα λεπτότερο σε πάχος πέλμα ή στην χειρότερη περίπτωση με την αφαίρεση τμήματος του κοντακίου. Και στις δυο περιπτώσεις, μείωσης ή αύξηση στο μήκος του κοντακίου, αυτό που επέρχεται είναι οι αλλαγές στις κλίσεις (μικρή και μεγάλη). Όσο αυξάνεται το μήκος τόσο μεγαλώνουν και οι κλίσεις. Το αντίθετο συμβαίνει όταν μειώνεται το μήκος. Παράλληλα με την απώλεια ή την προσθήκη βάρους υπάρχει  διαφοροποίηση στο σχήμα και τις διαστάσεις του προσώπου. Στην περίπτωση αύξησης του βάρους του κυνηγού – σκοπευτή ενδέχεται να χρειάζονται αύξηση  στις κλίσεις του κοντακίου (μικρή και μεγάλη). Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στην περίπτωση απώλειας βάρους.

Επιπτώσεις από την αύξηση της μυϊκής μάζας

Το στυλ σκόπευσης είναι κάτι που δεν αλλάζει ή, καλύτερα, κάτι που πολύ δύσκολα μπορεί ν’ αλλάξει. Παραμένει ίδιο ανεξάρτητα αν κάποιος χάνει ή παίρνει βάρος. Μπορεί να αλλάξει μόνο αν και εφόσον το κρίνει απαραίτητο ο προπονητής ή ο δάσκαλος σκοποβολής που θα επιλέξετε στοχεύοντας να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας. Όπως επίσης μπορεί ν’ αλλάξει και σε περιπτώσεις έντονης μυϊκής άσκησης.

Αν κάποιος, για παράδειγμα, ασχοληθεί εντατικά με τη γυμναστική επιδιώκοντας να  αυξήσει σημαντικά τον μυϊκό όγκο στο σώμα του, αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στο στυλ επώμισης. Κι αυτό επειδή μεταβάλλεται το κέντρο βάρος του σώματος ενώ παράλληλα αυξάνεται ο μυϊκός όγκος και η δύναμη σε ομάδες μυών που συντελούν στην διαδικασία επώμισης και πυροβολισμού. Στην περίπτωση έντονης ενασχόλησης με την γυμναστική, αλλάζει γενικότερα η στάση και σώματος και ανάλογες είναι οι επιπτώσεις και στο σκοπευτικό στυλ.

Τα ρούχα που φοράς

Μια τελευταία, αλλά όχι αμελητέα, παράμετρο είναι τα ρούχα. Ανάλογα την περίοδο του κυνηγίου, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στα ρούχα που φορά ο κυνηγός. Λεπτά και λίγα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω ζέστης, χοντρά και αρκετά τον χειμώνα λόγω κρύου. Οι διαφορές αυτές είναι ανάλογες με αυτές που ανάφερα σε ότι έχει να κάνει με την αλλαγή βάρους. Με τα χοντρά μπουφάν είναι σαν να έχει πάρει κιλά ο κυνηγός- σκοπευτής γιατί προσθέτει όγκο στα σημεία που «κάθεται» το όπλο. Το αντίθετο συμβαίνει τους θερινούς μήνες με τα λεπτότερα και λιγότερα ρούχα. Βεβαίως, με τα σύγχρονα τεχνητά  υφάσματα, ο όγκος των ρούχων ειδικά των χειμερινών έχει μειωθεί. Αλλά δεν έχει εξαλειφτεί πλήρως…

Γνώση και προσοχή στη λεπτομέρεια

Η εφαρμογή του κοντακίου στα μέτρα του κατόχου του είναι διαδικασία που προϋποθέτει γνώση και μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες. Τα σωστά μέτρα του κοντακίου είναι  κάτι το σχετικό γιατί είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο. Παράλληλα, ποτέ δεν μπορεί να είναι δεδομένο και απόλυτο, από τη στιγμή που υπάρχουν διακυμάνσεις, σημαντικές, στο βάρος του σώματος του χρήστη.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισπανία: Αγριογούρουνο επιτέθηκε και τραυμάτισε ποδηλάτη – Διάσωση με ελικόπτερο

Ισπανία: Αγριογούρουνο επιτέθηκε και τραυμάτισε ποδηλάτη - Διάσωση με ελικόπτερο Ο ποδηλάτης ήταν αναίσθητος αφού συγκρούστηκε με το ζώο και μεταφέρθηκε επειγόντως στο Γενικό Νοσοκομείο...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ