spot_img
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠαρουσιάσεις ΌπλωνΚαραμπίνεςBeretta Bellmonte ΙΙ: Η εξέλιξη ενός θρύλου

Beretta Bellmonte ΙΙ: Η εξέλιξη ενός θρύλου

|

 

Όταν στα τέλη της δεκαετίας του ’60 παρουσιάστηκε το πρώτο Benelli, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί, ότι μετά από μισό και πλέον αιώνα θα εξακολουθούσε να μεσουρανεί.

 

Αν ανατρέξουμε στη σύγχρονη ιστορία των όπλων, θα διαπιστώσουμε ότι το πρότυπο Benelli (διότι περί αυτού πρόκειται), τείνει να υπερνικήσει το μακροβιότερο όπλο όλων των εποχών που ήταν το Browning Auto 5.

Η ιστορία της αδράνειας

Τα πρώτα χρόνια της εμφάνισης του Benelli, οι κυνηγοί έδειξαν επιφυλακτικότητα, διότι παρουσιάστηκαν κάποια μικρά προβλήματα, όπως εμπλοκές στις κάθετες βολές, θραύση επικρουστήρων κ.λπ. Η Benelli έλυσε αυτά τα προβλήματα άμεσα και παρουσίασε το καταπληκτικό SL-80, που είναι ο πρόγονος του σημερινού Bellmonte. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 παρουσιάστηκε ο μηχανισμός με το περιστροφικό κλείστρο, ο οποίος παραγκώνισε το SL-80.

Δέκα χρόνια αργότερα, η Beretta που είναι ο κύριος μέτοχος της Benelli, κατάλαβε πως το SL-80 ήταν ένα όπλο που δεν είχε θέση στον «πάγκο», αλλά μπορούσε κάλλιστα να παίζει στην «πρώτη πεντάδα». Έστησε λοιπόν ένα ολόκληρο εργοστάσιο στην Ισπανία, όπου ξεκίνησε και πάλι την παραγωγή του SL-80, με την αρχική ονομασία Vittoria και στη συνέχεια ES-100.

Στην ουσία δεν άλλαξε τίποτε σε σχέση με το λειτουργικό και πετυχημένο Benelli SL-80 παρά μόνο το όνομα.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, το όπλο αυτό διέγραφε μία νέα επιτυχημένη πορεία, αλλά υστερούσε σε λεπτομέρειες όπως, η ρύθμιση των κλίσεων του κοντακιού, το εξωτερικό Design, μήκος των τσοκ, μπουτόν απελευθέρωσης, πέλμα κ.λπ.

Με το Bellmonte I έγινε η αρχή των αλλαγών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με το Belmonte II. Ποιος περίμενε, ότι η επιστροφή (με σκοπό να βρεθεί μία οικονομική λύση για κατασκευή λειόκαννου όπλου για να δοθεί απάντηση στα πάσης φύσεως φτηνά αυτογεμή που κατασκευάζονται, κυρίως από χώρες χαμηλού κόστους παραγωγής), θα γίνονταν best seller στην αγορά; Κι όμως αυτό έγινε με το Bellmonte που η Beretta κατασκευάζει στην Ισπανία στο εργοστάσιο ΒΒΙ (Beretta Benelli Iberica).

Το Bellmonte II είναι απόγονος του πρώτου Bellmonte, που προέρχεται από το Vitoria και το ES-100.

Η ιστορία όπως γράψαμε πιο πάνω, ξεκινά από τη δεκαετία του ‘60 όταν η Benelli παρουσίασε στην αγορά το πρώτο αυτογεμές που λειτουργούσε με αδράνεια. Το Benelli (αρχικά κυκλοφόρησε σαν 121, 123 και Special) ήταν για την εποχή του η επανάσταση στις καραμπίνες. Ήταν το όπλο που τόλμησε να αμφισβητήσει την κυριαρχία των σύγχρονων τότε αυτογεμών που λειτουργούσαν με αέρια. Τελικά μετά από 50 και πλέον χρόνια αποδεικνύεται ότι τα κατάφερε μια χαρά.

Η ευρεσιτεχνία

Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα, ότι η επινόηση του μηχανισμού αδρανείας είναι του Bruno Civolani. Ουσιαστικά ο εν λόγω Ιταλός, δεν ήταν εκείνος που επινόησε την αδράνεια στα όπλα, αλλά δούλεψε πάνω στο μηχανισμό του Σουηδού Siogren και τον βελτίωσε για να γίνει λειτουργικός.

Αυτά για την ιστορία, διότι η ουσία είναι πως το συγκεκριμένο μοντέλο «σπάει» τις αγορές. Από την στιγμή που η Beretta το διαπίστωσε, φρόντισε να ενισχύσει την προσπάθεια κάνοντας παρεμβάσεις αισθητικής, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τα «προικιά» του όπλου. Παράλληλα η λιανική τιμή του όπλου (στην αγορά διατίθεται σε τιμή προσφοράς από 1.300 ευρώ περίπου 850 ευρώ) είναι τέτοια, που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανένα ενδιαφερόμενο, ειδικά τη στιγμή που το όπλο φέρει το όνομα ενός τόσο μεγάλου κατασκευαστή. 

Το σύστημα λειτουργίας είναι απλούστατο και έχει μόνο επτά κινούμενα μέρη. Η λειτουργία βασίζεται στην αρχή της αδράνειας και όλα γίνονται από ένα μικρό ελατήριο το οποίο βρίσκεται στην «καρδιά» του κλείστρου. Το κλείστρο κατά την αποσυναρμολόγηση του όπλου παραμένει προσαρτημένο στην κάννη μαζί με το περίβλημά του και για να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη, αρκούν λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς να χρειάζεται κανενός είδους εργαλείο. Ο μηχανισμός της σκανδάλης είναι επισκέψιμος, χωρίς να αφαιρεθεί η σκανδαλοθήκη, διότι αποκαλύπτεται με την αφαίρεση της κάννης.

Και με καλή… προίκα

Το Bellmonte II παραδίδεται σε σκληρή βαλίτσα μεταφοράς, συνοδεύεται από φλάντζες αλλαγής κλίσεων, πέντε τσοκ optima plus, κλειδί για τα τσοκ, λάδι καθαρισμού – συντήρησης, αορτηριούχους και οδηγίες χρήσεως.

Τα τσοκ έχουν μήκος 7 εκατοστά, βιδώνουν εσωτερικά και στη βαλίτσα υπάρχουν 5 τσοκ που καλύπτουν όλες τις ανάγκες του κυνηγού. Η κάννη είναι χρωμιωμένη εσωτερικά, έχει δοκιμαστεί στα 1.370 Bar και μπορεί να ρίξει και φυσίγγια με ατσάλινα σκάγια. Η ρίγα έχει πάχος 7 χιλιοστά και η ακίδα σκόπευσης είναι από οπτική ίνα.

Διαπιστώνουμε ότι με αυτά που προσφέρει η κάννη, δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τα αρκετά ακριβότερα μοντέλα της εταιρίας. Αν λάβουμε υπόψη και την καλή απόδοσή της, πράγμα που έχει κληρονομήσει από την ES-100, τότε μπορούμε να πούμε ότι στον τομέα αυτό πλεονεκτεί. Πολύ σημαντικό είναι και το ότι το δεύτερης γενιάς Bellmonte, συνοδεύεται και από φλάντζες αλλαγής κλίσεων. Με τις φλάντζες αυτές ο κάτοχος έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει εύκολα και ανέξοδα το κοντάκι στα μέτρα του. Τα διαθέσιμα μήκη καννών είναι 66 και 71 εκατοστά.

Κοντάκι και πάπια κατασκευάζονται από ξύλο καρυδιάς. Το πέλμα είναι Microcell soft plus ίδιας σύνθεσης με αυτό που «φοράνε»  σχεδόν όλα τα αυτογεμή που κατασκευάζει το Ιταλικό εργοστάσιο. Αυτό είναι ένα ακόμη σημείο υπεροχής του όπλου, με βάση τη διαφορά τιμής που έχει με τα υπόλοιπα όπλα. Το συνολικό βάρος του δεν ξεπερνά τα 3.000 γραμμάρια (με μικρές αποκλίσεις που έχουν να κάνουν με το μήκος κάννης και την πυκνότητα των ξύλων). Άλλη μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια (αν μπορεί κανείς να την πει λεπτομέρεια), είναι ότι το Bellmonte ΙΙ καλύπτεται από 5 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας.

Συμπεράσματα:

Σοφοκλής Κοσκινάς

Προσωπικά μου άρεσε το όπλο και σαν ES-100, αλλά και τώρα σαν Bellmonte II. Πιστεύω ότι αποτελεί άριστο συνδυασμό μεταξύ ποιότητας, τιμής, ονόματος και αξιοπιστίας. Δεν με ενοχλεί καθόλου που λειτουργεί με τον παλιό μηχανισμό της Benelli. Βασικά αυτό που με ενδιαφέρει είναι η αξιοπιστία του και στον τομέα αυτό παίρνει άριστα. Με τιμή που είναι κοντά στα 850 ευρώ (Προσφορά) μπορεί ο κυνηγός να αποκτήσει ένα αυτογεμές δοκιμασμένο που καλύπτεται από 5 χρόνια εγγύηση. Παράλληλα θα κατέχει ένα όπλο με καλή μεταπωλητική αξία, λόγω του καλού ονόματος που δικαίως έχει αποκτήσει. Δεν είναι τυχαίο το ότι είναι Best seller στην αγορά (όχι μόνο τη δική μας). Τώρα που απέκτησε πλουσιότερα «προικιά», συγκριτικά με τους προκατόχους όπως οι φλάντζες αλλαγής κλίσεων, τα 5 τσοκ μήκους 7 εκατοστών και τη βαλίτσα μεταφοράς, θεωρώ ότι γίνεται ακόμα πιο ελκυστικό.

Μηνάς Ιορδάνογλου

Είχα την τύχη να συμπορευτώ με όλα τα μοντέλα Benelli από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 μέχρι σήμερα. Από την πρώτη γενιά των όπλων αυτών μέχρι σήμερα που κυκλοφορούν με την υπογραφή της Beretta, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει και τίποτα από αυτά δεν σχετίζεται με το μηχανισμό λειτουργίας. Αυτό καταδεικνύει ότι ο μηχανισμός είναι αξεπέραστος και δεν χρειάζεται βελτιώσεις. Οι… παιδικές ασθένειες διορθώθηκαν από τα τέλη του ’70 και σήμερα τα σύγχρονα όπλα που λέγονται Beretta Bellmonte II λειτουργούν άψογα, με τη «μηχανή» που λειτουργούσαν τα όπλα του B. Civolani το 1967. Αυτό και μόνο λέει πολλά. Με τις πρόσφατες προσθήκες και βελτιώσεις που έγιναν στο Bellmonte II, ο κυνηγός μπορεί να αποκτήσει ένα σύγχρονο λειτουργικό και ασφαλές όπλο, διαθέτοντας τα μισά χρήματα απ’ όσα θα χρειαζόταν για μία άλλη αξιόπιστη και επώνυμη επιλογή. Γνωρίζω πολλούς κυνηγούς που το χρησιμοποιούν, αλλά δεν γνωρίζω κανένα που να έχει προβλήματα και παράπονα.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το καλύτερο αυτογεμές δεν θα στο δείξουν οι άλλοι

Το καλύτερο αυτογεμές δεν θα στο δείξουν οι άλλοι Τα κριτήρια για την καραμπίνα που θα σε συναρπάσει Στην ερώτηση ποιο είναι το καλύτερο αυτογεμές, η...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ