spot_img
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜεσσηνία: Μάστιγα τα αγριογούρουνα για τους Χριστιάνους!

Μεσσηνία: Μάστιγα τα αγριογούρουνα για τους Χριστιάνους!

|

 

Μάστιγα έχουν γίνει τα αγριογούρουνα για τους παραγωγούς στους Χριστιάνους αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς μεγάλα κοπάδια καταστρέφουν καλλιέργειες αμπελιών και σταφίδας. Καταστροφές παρατηρούνται και σε ελιές, κυρίως μικρές, που ποτίζονται.

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι επιδρομές δεν γίνονται από 1 και 2 ζώα, αλλά από κοπάδια που φτάνουν τα 50-60 αγριογούρουνα, μικρά και μεγάλα. Πέρα όμως από τις ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες, ορατός είναι και ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων. Κάποια έχουν σημειωθεί ήδη τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, ευτυχώς μόνο με μικρές υλικές ζημιές.

Οπως μας επισήμανε ο πρόεδρος της ΤΚ Χριστιάνων, Μπάμπης Αλεξόπουλος, το πρόβλημα έχει ξεκινήσει τα τελευταία 5 χρόνια αλλά φέτος έχει γίνει πολύ έντονο. Ο πληθυσμός των αγριογούρουνων φαίνεται ότι έχει πολλαπλασιαστεί. Πολλοί παραγωγοί έχουν υποστεί ζημιές τόσο στα αμπέλια και στις σταφίδες, όπου δεν αφήνουν τίποτα, όσο και στις ελιές, ειδικά στις μικρές. Οπου βρουν ποτισμένο χωράφι κάνουν ζημιές στις ρίζες. Εξορμούν κατά κοπάδια 50-60 ζώα και δεν τα σταματά τίποτα, ούτε περιφράξεις. Περιφράξεις ενός μέτρου τις γκρεμίζουν με ευκολία.

Πέρα από αυτό υπάρχει και ο κίνδυνος για τροχαία ατυχήματα, ειδικά τις βραδινές ώρες. Δύο έχουν γίνει στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες. Ο κ. Αλεξόπουλος σημείωσε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Είχαν κάνει πέρυσι αίτημα στον ΕΛΓΑ αλλά δεν έχει γίνει τίποτα – κάτι όμως πρέπει να γίνει, τόνισε.

Ο Κώστας Βαγενάς, γνωστός οινοποιός στην περιοχή, έπαθε τεράστια ζημιά από την επιδρομή αγριογούρουνων. Από χωράφι που θα τρυγούσε 350-500 κλούβες σταφύλια δεν θα μαζέψει ούτε 50, μας είπε. Ούτε η περίφραξη τα σταμάτησε ούτε τίποτα άλλο. Μέσα σε δύο βράδια προκάλεσαν τεράστια ζημιά. Οπως μας είπε, ο ίδιος συνάντησε μπροστά του βράδυ ένα κοπάδι με 50-60 αγριογούρουνα, και ευτυχώς η σύζυγός του που οδηγούσε σταμάτησε έγκαιρα το αυτοκίνητο, αλλιώς θα είχαν ατύχημα. Υπογράμμισε επίσης ότι οι ζημιές είναι πολλές, όχι μόνο σε αμπέλια και σταφίδες: Οποιος ποτίσει πάνε και σκάβουν στις ρίζες προκαλώντας ζημιά. Εκτίμησε πως πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στα κτήματα του χωριού, αναζητώντας νερό από τις πηγές που τρέχουν, καθώς λόγω της ξηρασίας αρκετές πηγές στα βουνά έχουν στεγνώσει. Παρατήρησε, τέλος, πως πρέπει κάτι να γίνει, να ληφθεί μια μέριμνα, καθώς η ζημιά που προκαλούν είναι τεράστια.

 

Πηγή: eleftheriaonline

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισπανία: Αγριογούρουνο επιτέθηκε και τραυμάτισε ποδηλάτη – Διάσωση με ελικόπτερο

Ισπανία: Αγριογούρουνο επιτέθηκε και τραυμάτισε ποδηλάτη - Διάσωση με ελικόπτερο Ο ποδηλάτης ήταν αναίσθητος αφού συγκρούστηκε με το ζώο και μεταφέρθηκε επειγόντως στο Γενικό Νοσοκομείο...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ