Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήWinchester SX3 20Cal: Η σμίκρυνση ενός μεγάλου όπλου

Winchester SX3 20Cal: Η σμίκρυνση ενός μεγάλου όπλου

|

Ένα από τα δημοφιλέστερα όπλα όλων των εποχών στην Αμερική είναι το Winchester Super X. Το όπλο αυτό μαζί με το Remington 1100, είναι τα αμιγώς αμερικάνικης φιλοσοφίας όπλα, που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας των προτιμήσεων και βέβαια είναι και τα best sellers στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Winchester έτσι κι αλλιώς θεωρείται σήμα κατατεθέν για τους αμερικανούς κυνηγούς. Ο αμερικάνικος θρύλος έχει ταυτιστεί με τους κυνηγούς της Νέας Γης και στο όνομα της Winchester, οι κυνηγοί δείχνουν πάντοτε σεβασμό και τεράστιο ενδιαφέρον…

Tων Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά 

Οι καιροί αλλάζουν, το Super X πέρασε στην ιστορία και παραχώρησε το 1998 τη θέση του στο Super X2, το οποίο ακολούθησε πιστά τη σχεδιαστική φιλοσοφία του Super X, όχι όμως και τον ξεπερασμένο μηχανισμό του. Ένα μοντέρνο σύστημα αερίων πέρασε κάτω από τη νέα φορεσιά του Super X, απαλλάχθηκε από το τεράστιο βάρος του ατσαλιού και για περισσότερα από δέκα χρόνια το SX2 κέρδισε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αμερικανικής αγοράς και όχι μόνο.

- Advertisement -

Το Super X3 είναι η φυσική εξέλιξη αυτής της απόλυτα επιτυχημένης σειράς, και μάλιστα είναι εκείνο, το οποίο κατόρθωσε να περάσει στην Ευρώπη την αμερικάνικη αντίληψη περί όπλων. Η Winchester επένδυσε πολλά στην εξέλιξη του SX3. Η εταιρεία παραμένοντας πιστή στην παράδοσή της, ακολουθεί διαφορετικό δρόμο απ΄ αυτόν που τείνει να καθιερωθεί από τους υπόλοιπους κατασκευαστές.

Ανέκαθεν τα μοντέλα της Winchester παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην αγορά. Αποτέλεσμα της φιλοσοφίας αυτής είναι να επενδύει στον σχεδιασμό και την εξέλιξη των όπλων της, εστιάζοντας σε ουσιαστικά θέματα όπως η απόδοση, τα εργονομικά χαρακτηριστικά, η ποιότητα των πρώτων υλών, το λάκτισμα κ.ά. Λειτουργώντας με αυτή τη φιλοσοφία οι εμπνευστές του SX3, δεν θα μπορούσαν να σχεδιάσουν ένα όπλο με «διαστημική» εμφάνιση, γιατί συνήθως τέτοιου είδους εγχειρήματα έχουν ημερομηνία λήξης, επειδή η μόδα έρχεται και παρέρχεται.

Οι κλασικές γραμμές είναι διαχρονικές. Με βάση αυτές, η εταιρεία σχεδιάζει τα όπλα της. Σε αυτή την επιλογή οφείλεται το γεγονός ότι τα όπλα της Winchester έχουν σχεδιαστική «ταυτότητα».

 

Το SX3 βγαίνοντας στην αγορά είχε να αντιμετωπίσει έντονο ανταγωνισμό και μεγάλους αντιπάλους.  Η τεχνολογία στα αυτογεμή συνεχώς εξελίσσεται. Άλλοτε η εξέλιξη απλά γίνεται χάρη εντυπωσιασμού και άλλοτε για βελτιώσεις ουσίας. Τα αυτογεμή συνεχώς απλοποιούνται και γίνονται πιο φιλικά και πιο απλά στον χειρισμό τους. Το SX3 έχει πολύ καλή πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι το εγχείρημα πέτυχε. Σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη και τα σχόλια που έχουμε συλλέξει από τους κατόχους του όπλου, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι το SX3 είναι ένα πετυχημένο μοντέλο, που δεν έβγαλε προβλήματα και όσοι το έχουν στην κατοχή τους είναι ευχαριστημένοι από την ποιότητα και την απόδοσή του. 

Η προσπάθεια του SX3 σε διαμέτρημα 12 -γιατί περί αυτού πρόκειται- ομολογουμένως είναι αρκετά πετυχημένη. Το 20αράκι είναι λεπτό, ελαφρύ και πολύ βολικό. Τα μεταλλικά τμήματα (κάννη, βάση) έχουν επίστρωση Ultra Touch Coat για την επιπλέον προστασία τους από την διάβρωση και τα κτυπήματα. Συνήθως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κυνηγοί στα όπλα τους είναι η σκουριά και τα μικροχτυπήματα που δυστυχώς είναι αναπόφευκτα. Για το λόγο αυτό η εταιρεία εφάρμοσε την συγκεκριμένη τεχνολογία, που συντελεί ουσιαστικά στη λύση αυτών των προβλημάτων. Εσωτερικά η κάνη είναι τεχνολογίας διευρυμένου αυλού. Οι σφραγίδες, πιστοποιούν δοκιμή στα 1.320 Bars και καταλληλότητα χρήσης ατσάλινων σκαγιών. Η θαλάμη έχει μήκος 76mm και μπορεί να δεχτεί φυσίγγια magnum. Τα τσοκ βιδώνουν εσωτερικά και είναι τύπου Invector. Το μήκος τους είναι 5,4 cm.

O μηχανισμός λειτουργίας είναι αερίων. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός έχει δεχτεί αρκετές βελτιώσεις όταν πρωτοεφαρμόστηκε στην 12άρα SX3. Το εξελιγμένο πιστόνι αερίων ενεργής βαλβίδας (AVS) ρυθμίζει αυτόματα την ποσότητα των ωφέλιμων αερίων που χρειάζονται για τη λειτουργία μηχανισμού.  Η ποσότητα αερίων που διοχετεύεται στον μηχανισμό είναι πάντα ίδια, ανεξάρτητα από το ύψος των πιέσεων που αναπτύσσονται στην κάνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην «ταλαιπωρείται» ο μηχανισμός από τις ενισχυμένες γομώσεις. Παράλληλα, το πιστόνι έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αυτοκαθαρίζεται από τα κατάλοιπα. Το σύστημα Decelarator που έχει επινοήσει η Winchester είναι πρακτικό και χρήσιμο, πρόκειται για τον μηχανισμό στο πέλμα που μπορεί να δεχτεί φλάντζες επιμήκυνσης του κοντακίου. Το πέλμα είναι της αμερικανικής εταιρείας Pachmayer που ειδικεύεται στην κατασκευή πελμάτων και είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο. Τα ξύλινα μέρη είναι κατασκευασμένα από καρυδιά κατηγορίας ΙΙ. Το βάρος του SX3 cal 20 είναι 2.900 gr. Το διαθέσιμο μήκος κάνης είναι 66 cm.  Τo 20αράκι της WINCHESTER παραδίδεται με 3 τσοκ Invector, φλάντζες αλλαγής κλίσεων, φλάντζες αλλαγής μήκους, αορτηριούχους, κλειδί για τα τσοκ, κλειδαριά ασφαλείας που προσαρμόζεται στον υποφυλακτήρα της σκανδάλης και οδηγίες χρήσεως.  Το SX3 καλύπτεται από 5 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας.

Συμπεράσματα από τις δοκιμές

Σοφοκλής Κοσκινάς

Ολοένα και διευρύνεται η γκάμα των λειόκαννων σε διαμέτρημα 20. Το SX3 πιστεύω ότι είναι ένα μοντέλο που θα μείνει για αρκετά χρόνια στην παραγωγή. Είναι καλό όπλο. Ότι έχει πάνω του είναι μελετημένο για να βελτιώνει την εργονομία και να κάνει ευκολότερη την χρήση του. Η παρουσία του σε διαμέτρημα 20 ενισχύει την άποψή μου.

Το όπλο δοκιμάστηκε, οι άνθρωποι της Winchester πήραν τα μηνύματα από την αγορά και προχώρησαν στο επόμενο βήμα που είναι η παραγωγή του 20αριού. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του SX3 σε διαμέτρημα 12 είναι ότι νιώθεις πολύ άνετα μόλις το πιάνεις στα χέρια σου.

Με το 20αράκι η αίσθηση αυτή γίνεται ακόμη καλύτερη. Άλλο ένα χαρακτηριστικό του όπλου είναι η χαμηλή ανάκρουση. Προσωπικά το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν το διαπραγματεύομαι με τίποτα. Είναι στις προτεραιότητές μου όταν επιλέγω όπλο. Το 20άρι έχει χαμηλή ανάκρουση όπως και το 12άρι. Οι φλάντζες ρύθμισης του μήκους στο κοντάκι αποτελούν ένα βήμα παραπέρα. Το κοντάκι στηn SX3 ρυθμίζεται καθ’ ύψος και κατά μήκος. Διπλό κέρδος, περισσότερες δυνατότητες εφαρμογής του κοντακίου. Η επίστρωση των μεταλλικών τμημάτων με Ultra touch Coat προσφέρει επιπλέον προστασία από τις διαβρώσεις και τα χτυπήματα. Το πέλμα της Pachmayer μαρτυρά ότι οι άνθρωποι της Winchester έχουν δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην επώμιση του όπλου.

Δίνω ιδιαίτερη σημασία σε αυτές τις λεπτομέρειες γιατί πιστεύω ότι συντελούν ουσιαστικά στη χρήση του όπλου. Αυτό που όλοι ζητάμε από ένα κυνηγετικό όπλο είναι να ταιριάζει πάνω μας, να αντέχει στις κακουχίες, να μην βγάζει ζημιές, να έχει καλή τουφεκιά. Πιστεύω ότι στα ζητούμενά μας αυτά η Winchester έχει ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο. Σαφώς και αναζητούμε συμπληρωματικά και την ποιότητα των πρώτων υλών και αρκετά άλλα. Ουσιαστικά για τα περισσότερα από αυτά δεν έχουμε τη δυνατότητα ελέγχου. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμπιστευόμαστε αρχικά το όνομα του κατασκευαστή και στην πορεία με την πάροδο του χρόνου να έρθει η επιβεβαίωση ή η διάψευση. Πολλές φορές μιλάμε για τα μέταλλα της κάννης. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να τα ελέγξουμε. Ανεξάρτητα των θεωρητικών συζητήσεων αυτά που άμεσα μπορούμε να ελέγξουμε είναι η εφαρμογή, τα εργονομικά χαρακτηριστικά, η ευκολία στο λύσιμο και το δέσιμο του όπλου και ο οπτικός έλεγχος στις ποιοτικές λεπτομέρειες.

Σε αυτούς τους τομείς το SX3 είναι πολύ καλό. Το SX3 είναι φτιαγμένο για να αντέξει στο χρόνο. Το 20αράκι μπορεί να ρίξει όλα τα φυσίγγια, απλά και magnum. Γομώσεις από 24 έως και 36 γραμμάρια, μολύβδινα, επιχαλκωμένα, επινικελωμένα και ατσάλινα σκάγια, μονόβολα και δράμια.

Με αυτό το εύρος γομώσεων ο κυνηγός καλύπτεται για όλα τα κυνήγια. Γνωρίζω ότι ο σημαντικότερος παράγοντας που καλείται να ξεπεράσει ο κυνηγός είναι η αλλαγή του διαμετρήματος. Από την άλλη πλευρά γνωρίζω ότι όσοι κυνήγησαν με 20άρι, πολύ δύσκολα «τους το παίρνεις από τα χέρια». Το SX3 cal 20 είναι ένα καλοφτιαγμένο όπλο όπως και το 12άρι. Προσφέρει αρκετά πράγματα που απλουστεύουν τη συμβίωση μαζί του και ένα από αυτά είναι και το ανεπαίσθητο λάκτισμα. Δεν θα σας κουράσει, ακόμη και αν ρίξετε μεγάλο αριθμό φυσιγγίων magnum. Θεωρώ το SX3 πολύ επιτυχημένο μοντέλο. Αυτό το όπλο σε διαμέτρημα 12 ή 20 θα το βλέπουμε σε χέρια κυνηγών μετά από πολλά χρόνια και θα σχολιάζουμε το πόσο άντεξε στο χρόνο. Υπάρχουν και υπήρχαν αρκετά όπλα που διέγραψαν τέτοια πορεία. Ένα από αυτά θα είναι και το SX3.

Μηνάς Ιορδάνογλου

Ουδέποτε έκρυψα την προσωπική μου συμπάθεια στα όπλα νέας γενιάς της Winchester. Μπορεί οι Ιταλοί να κατασκευάζουν κομψά, έξυπνα και λειτουργικά όπλα, όμως οι αμερικανοί στους οποίους κατά κύριο λόγο απευθύνονται τα Winchester, ζητούν όπλα τα οποία ταιριάζουν σε κάθε σώμα και σε κάθε σκοπευτικό στυλ. Το Super X3 έχει ένα από τα πιο έξυπνα κοντάκια που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο των αυτογεμών. Το νέο εικοσάρι SX3 είναι μια μικρογραφία του δωδεκαριού και θεωρώ ότι από πλευράς εργονομίας προσεγγίζει το τέλειο. Δύσκολα θα μπορούσα σε ξύλινο κοντάκι, να σκεφθώ κάποιο που θα μπορούσε να το ανταγωνιστεί. Αν και γενικότερα έχω ένα πρόβλημα με τα λαστιχένια πέλματα, το κοντάκι σε αυτό το όπλο είναι τόσο μικρό, που δεν μου δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην επώμιση, με αποτέλεσμα να παρακάμπτω το αγνό λάστιχο το οποίο πάντοτε το προτιμώ να έχει ολισθαίνουσα επιφάνεια.

Ο γενικότερος σχεδιασμός του όπλου παρά το γεγονός ότι δεν έχει την κομψότητα ενός Benelli Cal.20, είναι τέτοιος που θα ενθουσιάσει όσους μέχρι σήμερα κυνηγούσαν με δωδεκάρι όπλο. Το SX3 ισορροπεί ιδανικά, ανάμεσα στα δύο διαμετρήματα και πιστεύω ότι είναι εξαιρετικό στον τομέα αυτό, για γενικό κυνήγι. Τεχνικά  βρίσκω εξαιρετική την ιδέα του Ultra Touch Coat, που απαλλάσσει τους απρόσεκτους από το άγχος της εξωτερικής φθοράς. Πρόκειται για πολύ έξυπνο σύστημα επικάλυψης των μεταλλικών μερών του όπλου, το οποίο προστατεύει τα μέταλλα και όχι μόνο, από γρατσουνιές οι οποίες είναι αναπόφευκτες σε όσους κινούνται ανάμεσα στα κλαδιά, αλλά και από τριβές στα κουμπιά και στα φερμουάρ από τα ρούχα των κυνηγών και ακόμη χειρότερα από τον ιδρώτα και την τριβή στο πολύωρο κράτημα, που είναι κανόνας στο περπατητό κυνήγι.

Ο μηχανισμός του όπλου, είναι ο δοκιμασμένος μηχανισμός αερίων, τον οποίο χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια η Winchester και βασίζεται στο πρωτοποριακό αυτοκαθαριζόμενο πιστόνι Action Valve System. Πρόκειται για μηχανισμό ο οποίος «δουλεύει» απρόσκοπτα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα από πλευράς καθαρισμού. Από πλευράς απόδοσης, νομίζω ότι το σύστημα διευρυμένου αυλού Invector Plus στο όπλο αυτό βρίσκει το ιδανικό πεδίο εφαρμογής.

Ένα εικοσάρι με διευρυμένο αυλό είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί, δεδομένου ότι ελαχιστοποιούνται τα προβλήματα, τριβών και αυξημένης πίεσης στο εσωτερικό της κάννης. Βέβαια δεν είχαμε την πολυτέλεια της σύγκρισης με όπλα στενότερου αυλού, όμως θεωρητικά, πιστεύω ότι με το όπλο αυτό υπάρχει καλύτερη κατανομή και πιο ισορροπημένη διαδρομή των σκαγίων μέσα στην κάνη. Δε μένει παρά να προγραμματίσουμε ένα συγκριτικό τεστ, όπου θα βάλουμε το SX3 απέναντι σε κάποιο από τα δημοφιλέστερα ιταλικά εικοσάρια, τα οποία βέβαια έχουν άλλα θέλγητρα για να μας προκαλέσουν. Εν κατακλείδι μπορώ να πω ότι το SX3 Cal.20 είναι ένα όπλο που μου αρέσει πάρα πολύ και του βρίσκω πλεονεκτήματα, σαν αυτά που περιέγραψα πιο πάνω, τα οποία δεν βρίσκω σε κανένα από τα εικοσάρια που έχω δοκιμάσει μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ινδονήσιος έπιασε έναν τεράστιο κροκόδειλο μόνο με ένα σκοινί – Βίντεο

Ινδονήσιος έπιασε έναν τεράστιο κροκόδειλο μόνο με ένα σκοινί: «Έπρεπε να το ρισκάρω» Πολλούς επαίνους δέχτηκε ένας Ινδονήσιος από τους συγχωριανούς, καθώς κατάφερε να πιάσει έναν κροκόδειλο 4,3 μέτρων...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
32 ° C
34 °
29.3 °
38 %
7.2kmh
20 %
Τε
32 °
Πε
34 °
Πα
35 °
Σα
32 °
Κυ
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ